icon

Ako správne zavárať marhule?

kika2810
10. júl 2025

Baby prosim ako zavarate marhule? Viete mi dat nejaky postup pre uplneho amatera?
Nejako nechapem tej sterilizacii. Vsade pisu sterilizovat pri 80st. 20 min.
Lenze… zapnem sporak, vyhrejem na 80st a vypnem… tak ale teplota klesa nie? To furt doohrievat alebo ako? Potom dalsia varka zas doohriat ci ako? Nerozumiem vober ten posrup technisky. Lebo do hrnca dam max 3-4 pohare…

Strana
z2
ludmilik13
10. júl 2025

nezacinas na 80 stupnoch. das to na sporak a zacnes zo studenej vody. zapnes plamen a nechas to pomaly zohrievat. ked voda dosiahne 80 °C, od tohto momentu zacnes ratat 20 minut.

aniele
10. júl 2025

Buď si zožeň zavárací hrniec (7-14 pohárov), alebo zaváraj v rúre či umývačke. Zavárať po 3-4 pohárov - to by som ani ja nerobila. Ako zavárala tvoja mama?

kika2810
autor
10. júl 2025
@aniele

Buď si zožeň zavárací hrniec (7-14 pohárov), alebo zaváraj v rúre či umývačke. Zavárať po 3-4 pohárov - to by som ani ja nerobila. Ako zavárala tvoja mama?

@aniele nijak. Mama moja je zial uz po smrti. A kedze to chcem detom dopriat idem robit hokus pokus no rada by som aby to vyslo 😅

kika2810
autor
10. júl 2025
@aniele

@aniele v rure a umyvacke sa ako zavara prosim Ta? To neznie zle…

kika2810
autor
10. júl 2025
@ludmilik13

nezacinas na 80 stupnoch. das to na sporak a zacnes zo studenej vody. zapnes plamen a nechas to pomaly zohrievat. ked voda dosiahne 80 °C, od tohto momentu zacnes ratat 20 minut.

@ludmilik13 cize ked dosiahne 80 stupnov vypnem sporak a pocitam 20 minut? Nevadi ze klesa teplota? Hrniec mat zakryty pokrievkou? Potom do deky hore dnom do dalsieho dna?

sandra49
10. júl 2025
@kika2810

@ludmilik13 cize ked dosiahne 80 stupnov vypnem sporak a pocitam 20 minut? Nevadi ze klesa teplota? Hrniec mat zakryty pokrievkou? Potom do deky hore dnom do dalsieho dna?

@kika2810 ahoj precitaj si, zrovna včera som zavarala v rúre ale uhorky. https://lepsiebyvanie.pluska.sk/byvanie/poznate...

sandra49
Autor odpoveď zmazal
isis234
10. júl 2025

Môžeš dať do zaváracieho hrnca, alebo veľkého hrnca, na dno daj utierku , poháre a vodu studenú, aby bola aspoň do 1/3 pohárov. Plameň by nemal byť silný. Ked to začne bublať, stíš na najmenší stupeň, 10 minút zakryté. Vypni a nechaj v hrnci do vychladnutia. Potom vyber poháre, utri, daj na miesto skladovania.
Tak sme vždy zavárali a dlho vydržali. Aj slivky, čerešne, broskyne, višne..

isis234
10. júl 2025
@kika2810

@kika2810 hore dnom zakryté v deke do ďalšieho dňa = suchý dunct. Tak sme kečup robili aj šťavu z paradajok. Uvarený kečup, prelisované paradajky-šťavu dali na pripravený plech s pohármi, fľašami. V plechu bola teplá voda- aby nepraskli poháre. Po naplnení a uzatvorení sme to dali hore dnom do deky.
Niekto tak zavára, že po 10 minútach vypne plyn, - horák, dá hore dnom do deky a do druhého dňa.

lilianka28
10. júl 2025

@kika2810 Ja už teraz marhule nezatváram, neoplatí sa mi s nimi babrať pre 2 fľaše ročne. Ake keď som ich kedysi pred rokmi zatvárala, tiež som nemala originál zatvárací hrniec, ale len klasicky veľký kuchynský. Do neho som naukladala fľaše, zaliala do 1/3 studenou vodou, postavila na sporák a nechala variť, kým nezovrela voda. Potom som hrniec HNEĎ odstavila z ohňa a ešte také prekryté pokrievkou nechala odstáť zhruba 10 minút v hrnci. Kompót sa vždy vydaril.

Teraz zaváram len uhorky a tie robím v umývačke. Naukladam poháre a zapnem umývačku (samozrejme bez tablety 😁) na program 70 st., nechám prejsť celým programom a hotovo. Tiež vždy sú dobré. Tak isto by sa mohol robiť aj kompót.

glade22
10. júl 2025

Ja marhule zavaram normálne na 100 stupňoch asi 5 minút.
Čiže dám fľaše s kompotom do hrnca, nalejem vody do trištvrte fliaš a dám variť, keď voda začne bublať, odpocitam 5 minút a vyberám. Dávam hore nohami pod deku do druhého dňa.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
kika2810
autor
10. júl 2025
@glade22

Čiže dám fľaše s kompotom do hrnca, nalejem vody do trištvrte fliaš a dám variť, keď voda začne bublať, odpocitam 5 minút a vyberám. Dávam hore nohami pod deku do druhého dňa.

@glade22 Super to znie jednoducho a ked zacne bublat tak nechavas bublat tych 5 minut alebo pri tom bublani vypnes?

kika2810
autor
10. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Lenze ty asi pouzivas take tie plechove soeci viecka. Nie taku tu srobovaciu klasiku vsak? Lebo tam gumicka nie je

kika2810
autor
10. júl 2025
@glade22

@glade22 a zatahujes napevno/silno pohar? Neprasknu pri 100st?

glade22
10. júl 2025
@kika2810

@glade22 Super to znie jednoducho a ked zacne bublat tak nechavas bublat tych 5 minut alebo pri tom bublani vypnes?

@kika2810 nechám bublať, len stišim
A zatahujem normálne napevno
Praskne raz za čas, tak raz za 2 roky, ak si nevsimnem a dám nejaký trochu tuknuty

kika2810
autor
10. júl 2025
@lilianka28

@kika2810 Ja už teraz marhule nezatváram, neoplatí sa mi s nimi babrať pre 2 fľaše ročne. Ake keď som ich kedysi pred rokmi zatvárala, tiež som nemala originál zatvárací hrniec, ale len klasicky veľký kuchynský. Do neho som naukladala fľaše, zaliala do 1/3 studenou vodou, postavila na sporák a nechala variť, kým nezovrela voda. Potom som hrniec HNEĎ odstavila z ohňa a ešte také prekryté pokrievkou nechala odstáť zhruba 10 minút v hrnci. Kompót sa vždy vydaril.

Teraz zaváram len uhorky a tie robím v umývačke. Naukladam poháre a zapnem umývačku (samozrejme bez tablety 😁) na program 70 st., nechám prejsť celým programom a hotovo. Tiež vždy sú dobré. Tak isto by sa mohol robiť aj kompót.

@lilianka28 A to sa tam nedostane ta voda? Davas ich hire (v strede) alebo dole na mriezku? A normalne alebo dnom hore?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
lilianka28
10. júl 2025
@kika2810

@lilianka28 A to sa tam nedostane ta voda? Davas ich hire (v strede) alebo dole na mriezku? A normalne alebo dnom hore?

@kika2810 Určite sa tam nedostane voda.
Dávam ich aj hore aj dole, plnú umývačku. Normálne postavené, NIE hore dnom.

aniele
10. júl 2025

V rúre nerobievam, to poznám len z počutia. Vždy som zavárala vo veľkom hrnci, odkedy viem o možnosti použitia umývačky, tak len v nej (pokiaľ nemám len 3-4 poháre). Presne tak, ako písala @lilianka28. Dodávam, že zvyčajne sa k zaváraniu dostanem poobede, takže umývačku pustím na noc. Ráno len poháre povyberám.

viestta
10. júl 2025

@kika2810 ked dosiahnes 80° tak stiahnes plyn na minimum, alebo hrniec prelozis na najmensi horak a aj ten stiahnes na minimum (u indukcie das na 1) a uz len 20 minut udrziavas teplotu +/- 80°.

kika2810
autor
10. júl 2025
@aniele

V rúre nerobievam, to poznám len z počutia. Vždy som zavárala vo veľkom hrnci, odkedy viem o možnosti použitia umývačky, tak len v nej (pokiaľ nemám len 3-4 poháre). Presne tak, ako písala @lilianka28. Dodávam, že zvyčajne sa k zaváraniu dostanem poobede, takže umývačku pustím na noc. Ráno len poháre povyberám.

@aniele A nevadi ze umyvacka dosiahne len 70 stupnov?

aniele
10. júl 2025
@kika2810

@kika2810 Nie. Ono, vždy sa hovorilo 70 - 80 °.

pinkgirl
11. júl 2025
@kika2810

@kika2810 ahoj, nevadí to že bude nižšia teplota. Celý umyvací cyklus trvá dlhší čas a preto sa aj pri nižšej teplote podarí zavariť kompót. Tiež zatváram v umývačke - večer ju naložím zapnem na 70stC zapnem a nechám do rána vychladnúť v umývačke.

roja01
13. júl 2025

Ja zavárané už roky, najmä marhule, mam 4 stromy.
Uvarím sirup z 1/2 kg cukru na 1l vody (iba rozpustim a necham prejsť varom), dám ho vychladnúť. Môže byť aj menej cukru ale my nejeme kompót tak často, aby sme si nemohli dovoliť tento pomer, ktorý nám chutí najviac.
Rozkrojím marhule, uložím ich do čistých pohárov a zalejem sirupom. Dám do zaváracieho hrnca 2rady na sebe uložené po 7 pohárov. Zalejem studenou vodou tak, že sú fľaše i s viečkami ponorené vo vode. Zapnem vyhrievanie a pri dosiahnutí teploty 80st.C zmiernim vyhrievanie tak, aby sa voda viac nezohrievala, iba 20min. držala 80st.teplotu. Po 20 min. vyberám.

janababana
13. júl 2025

@kika2810 ak zavaras casto a mas miesto kde skladovat dalsi “stroj”, kup si elektricky hrniec na zavaranie. Ja nan nedam dopustit. Nastavis teplotu cas a hotovo, nemusis sa hrat s ohrevom vody meranim atd. A ano, ak mas klasicky hrniec musis si sledovat teplotu a zlahka prihrievat, na sklokeramickom sporaku je to pomerne jednoduche (vlastna skusenost)

roja01
13. júl 2025

V Lidl majú hrniec na zváranie väčšinou za 99e a niekedy v akcii za 69e. Mam ho doma a je perfektný. Na záhrade mám klasický pozinkovaný s teplomerom v strede pokrývky. Na ten elektrický nedám dopustiť. Dokonce džemy, ktoré sa dajú robiť suchým dunstom (len sa horúci džem naleje do horúcich pohárov, obráti dnom hore, zabalí do deky a nechá sa samovoľne vychladnúť) riadne v zaváracom hrnci zavarim, nakoľko sa mi javí zahrievanie pohárov a držanie horúcich v ruke pri plnení obtiažnejšie.

kika2810
autor
13. júl 2025
@janababana

@kika2810 ak zavaras casto a mas miesto kde skladovat dalsi “stroj”, kup si elektricky hrniec na zavaranie. Ja nan nedam dopustit. Nastavis teplotu cas a hotovo, nemusis sa hrat s ohrevom vody meranim atd. A ano, ak mas klasicky hrniec musis si sledovat teplotu a zlahka prihrievat, na sklokeramickom sporaku je to pomerne jednoduche (vlastna skusenost)

@janababana Praveze vobec. Robila som to 1.x robim len dzemy nasucho ze otocim hore dnom. Toto som chcela len lebo som bola na samozbere a nazbierala viac ako som mala 🙈
A teda 1.x a asi aj posledny. Lebo sa to cele nepodarilo a skonci to v kosi na 99% 😔
Marhule mi hore scernali ☹
Mala som 9 poharov. Z toho 8 bolo viecko nepukacie a 1 pukacie a to mi vobec nechytili a myslim ze tym padom asi aj tie nepukacie.
Mala som to na 75-80 st 10 minut v hrnci s vodou do 2/3 pohara. Davala som horuci cukrivy siruo dnu.
Potom som to dala do deky ale normalne nie hore dnom.
Netusim co som domrvila preco to takto dopadlo

roja01
13. júl 2025

Ak sa nepodaril kompót, vylej marhule do hrnca a uvar z nich marhuľový džem.

janababana
13. júl 2025
@kika2810

@janababana Praveze vobec. Robila som to 1.x robim len dzemy nasucho ze otocim hore dnom. Toto som chcela len lebo som bola na samozbere a nazbierala viac ako som mala 🙈
A teda 1.x a asi aj posledny. Lebo sa to cele nepodarilo a skonci to v kosi na 99% 😔
Marhule mi hore scernali ☹
Mala som 9 poharov. Z toho 8 bolo viecko nepukacie a 1 pukacie a to mi vobec nechytili a myslim ze tym padom asi aj tie nepukacie.
Mala som to na 75-80 st 10 minut v hrnci s vodou do 2/3 pohara. Davala som horuci cukrivy siruo dnu.
Potom som to dala do deky ale normalne nie hore dnom.
Netusim co som domrvila preco to takto dopadlo

@kika2810 vies co, ak to nesmrdi prekysnutim (co by za tak kratky cas nemalo) rozmixuj to, povar, dochut skoricou ak mas rada a daj do flias horuce (vrchnakom nadol na par minut) a v zime akoby si nasla 😀

Strana
z2