icon

Ako uchovať jedlo bez elektriky v chladničke a mrazničke?

8. júl 2025

Prosim poradte ako dlho vydrzi jedlo v chladnicke a v mraznicke bez elektriky? Od vcera od 16.00 nam neide elektrika a asi ani tak skoro nepojde :(

viellik
8. júl 2025

Čo znamená "asi ani tak skoro"? Záleží, čo všetko tam máte uložené, mäso by som asi neriskovala.

autor
8. júl 2025
@viellik

Čo znamená "asi ani tak skoro"? Záleží, čo všetko tam máte uložené, mäso by som asi neriskovala.

@viellik je pretrhnute vedenie na viacerych miestach na nasej ulici a urcite este dnes ani zajtra nepojde. Ulozene veci klasika - v chladnicke maslo vajicka jogurty zeleninu sunku salamu syr parky kecup horcica tatarka a uvareny obed zo vcera, v mraznicke je plno masa ryb zeleniny zmrzliny nanuky

elzena2
8. júl 2025

No asi len tak, že to das všetko do jednej nadoby, mrazene ti bude ochladzovat tie veci z chladničky. Zeleninu, keď sa rozmrazi, zjete a o mäso a ryby prides.

lenka2710
8. júl 2025

@anonym_autor ja by som ešte co sa dá suchla do mraziaka a zbytočne neotvarat, ale veru niektoré veci by som radšej potom vyhodila

miskajerry
8. júl 2025

Nedá sa zaniesť zatiaľ niekomu, kto elektrinu má?

elzena2
8. júl 2025

Asi nemate na pozemku potok, ale ak nahodou, tak dalo by sa to vzduchotesne zabalit a dat tam.

januska12323
8. júl 2025

Mrazničku neotvárať, chladničku len na krátko a všetko čo sa dá uvariť alebo zjesť už teraz. Čo neviete spotrebovať hneď uložiť u nejakých kamarátov, ktorí majú elektrinu.

autor
8. júl 2025

Uvarit to neviem lebo mame elektricky sporak, ulozit to tiez nemam u koho, cize mame smolu. Mozno 24-36 hodin ok ale uz dlhsie asi nevydrzi ani chladnicka ani mrazak chladit a mrazit

anonym_7e9fca
8. júl 2025
@anonym_autor

Uvarit to neviem lebo mame elektricky sporak, ulozit to tiez nemam u koho, cize mame smolu. Mozno 24-36 hodin ok ale uz dlhsie asi nevydrzi ani chladnicka ani mrazak chladit a mrazit

@anonym_autor niekto z iného miesta by nemal na požičanie elektrocentrálu?

zuzanaam
8. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mrazničku neotvárať. Ja čo mám veľký mraziak, tak mal by 48h po vypnutí elektriny udržať veci zamrazené. Čím je väčší, tým lepšie. Maslo, jogurty, vajíčka, zelenina tiež dva dni v uzavretej chladničke vydržia, k mäsovým výrobkom sa nevyjadrujem, nemám skúsenosti. Začnite míňať tie najchúlostivejšie veci.

zuzanaam
8. júl 2025

tie veci vo fľaškách by som postavila do nádoby so studenou vodou, kedysi sa aj maslo skladovalo ponorené v chladnej vode, nemali ľudia chladničky.

stefi_k
8. júl 2025

Skusila by som pozicat elektrocentralu aspon pre ten mrazak. V chladnicke zelenina, ovocie, maslo, horcica , kecup, vajicka vydrzia. Ale sunky, jogurty, parky a podobne by som neriakovala.

vevesh
8. júl 2025

Kupit elektricky generator na benzin. Budete moct napojit chladnicku a kupila by som elektricku prenosnu dvojplatnicku- tak by ste mohli aj varit. Zacat spotrebovavat najchulostivejsie veci- od masa po zeleninu. Vajicka vydrzia pri normalnej izbovej teplote aj tyzden. Takisto kecupy a ine omacky s octom. Co nie je otvorene a je v konzerve alebo original balene, vydrzi aj trochu vyssiu teplotu ako 4-8 stupnov, ktore ma chladnicka.

malary
10. júl 2025

Mäso by sa dalo zavariť,ale to na plyňaku.

maranco
10. júl 2025
@vevesh

Kupit elektricky generator na benzin. Budete moct napojit chladnicku a kupila by som elektricku prenosnu dvojplatnicku- tak by ste mohli aj varit. Zacat spotrebovavat najchulostivejsie veci- od masa po zeleninu. Vajicka vydrzia pri normalnej izbovej teplote aj tyzden. Takisto kecupy a ine omacky s octom. Co nie je otvorene a je v konzerve alebo original balene, vydrzi aj trochu vyssiu teplotu ako 4-8 stupnov, ktore ma chladnicka.

@vevesh skôr plynový varič mať ako rezervu, bežne má elektrický varič veľkú spotrebu a nie je preto vhodné pripájať ho na generátor

tiež generátor tvorí viac smradu ako plynový varič, v prípade katastrofy alebo vojnového stavu ak si človek chce uvariť jedlo v pivnici tak sa nebude prezrádzať hučiacim a smradľavým generátorom ktorý vyloží vonku

benzín musíš v kanistri obmieňať každých pár mesiacov, plyn ti v bombe vydrží roky

vevesh
11. júl 2025
@maranco

@vevesh skôr plynový varič mať ako rezervu, bežne má elektrický varič veľkú spotrebu a nie je preto vhodné pripájať ho na generátor

tiež generátor tvorí viac smradu ako plynový varič, v prípade katastrofy alebo vojnového stavu ak si človek chce uvariť jedlo v pivnici tak sa nebude prezrádzať hučiacim a smradľavým generátorom ktorý vyloží vonku

benzín musíš v kanistri obmieňať každých pár mesiacov, plyn ti v bombe vydrží roky

@maranco nove spotrebice nemaju velku spotrebu a je vidno, ze okolo vojny si ani nesiel (nastastie a nie v zlom to myslim). Plynovu bombu pocas vojny nenajdes a ak aj najdes, tak cena je tak vysoka, ze si to dovoli velmi malo ludi. Benzin je ovela dostupnrjsi artikel, ako cenovo, tak aj fyzicky. Inac vo vojne sa vari na ohni- spalit sa da vsetko🤐plus zvuk dnes nikoho nezaujima- bomby sa odpaluju z par km az par tisic km. Ze si niekto vari fazulku na ohrievaci tercom nerobi (ani ten benzinovy generator). Teraz sa nebojuje ako za 2 svetovej, ze isli vojaci od dvier k dveram a najmensi "prd" ta prezradi a rozhoduje o tvojom zivote. High tech z tisicky km je dnesna vojna- trafi ta ani nevies kto a kde....