Ako urobiť dobrú zápražku do polievky?
Ja zápražku priamo vriacu dám do vriacej polievky ....... a nikdy sa nič nezgrclo ☺ ..... ocot do kyslej polievky dam az po odstaveni z ohňa
@matus7030 ja malokedy robim zaprazku, nezvyknem casto robit take jedla. na druhej strane nechapem, preco sa zrovna zaprazka chudera stala tercom, ked pride na obmedzovanie sacharidov 😉 vsak kolko je tej muky v jednej porcii polievky? skoro nic... a olej? este mi nenapadlo nedat do polievky olej alebo maslo, ghee alebo teda nejaky tuk (s vynimkovu masovych vyvarov). jednak to lepsie chuti a potom tuk podporuje vstrebavanie niektorych zivin zo zeleniny, takze je to aj prospesne...
Svokra ms naučila jedno pravidlo, sk potrebujem nejako dodatočne upravovať polievku, tak som ju zle varil...
A naozaj, do žiadnej som nikdy nič nejako takto nepridaval... ak je raz niečo fazulova polievka, tej je fazulova a nie fazulova s opradenou múkou na cibulke..
To som tu jediná, kto nepraží múku na tuku, ale nasucho? Až keď je opražená a trošku zhnedne, stiahnem ju z plameňa, pridám maslo, rozmiešam, nechám rozpustiť, zalejem studenou vodou a prípadnú smotanu dávam až potom (ak ju vôbec pridávam).
Zaprazka by sa mala zaliat studenou vodou a rychlo rozmiesat alebo nechat trosku vychladnut a potom rozmiesat s vodou. Ak sa zaleje horucou uvaria sa halusky (hrudky) a treba pasirovat.
Ja vobec nedavam zaprazky.naco.max nastruham na jemno zemiak a dovarim.
Do mliecnych polievok/omacok davam kyslu smotanu.v miske si ju rozmiešam s maizenou, mliekom. Dolievam po troche z polievky aby sa vyrovnala teplota a vylejem do polievky. Podla potreby dolejem mlieko a chvilu povarim.
Ak ozaj musim ocot, zohrejem ho v naberacke na hladine polievky a len ponorim a pomiesam

...tam kde treba dochutiť octom robím tak..že jedlo dovarim,odstavím,..v druhom hrnci si ocot zohrejem a podľa chuti vlejem do uvareného..nikdy sa mi nič nezrazilo,robím tak aj doma aj v škôlke,kde varím už niekoľko rokov 🙂