icon

Ako urobiť ryžu, aby nebola mokrá?

13. jún 2024

Ahojte. Neviem ci uz som osprostela ale vzdy som ryzu urobila normalne a chutnu. A davala som rovnaky pomer salka ryze a salka a pol vody. A bola normalna a teraz je takmer vzdy jak kasa. Mokra, neviem co robim inak 🤷‍♀️

Strana
z2
yosi
15. jún 2024

@lakebabe Mňa už presviedčali, že mikrovlnka je rádioaktívna a z nových žiaroviek uniká plyn. Neslaná soľ je to najmenej. Prežijem to

lakebabe
15. jún 2024

@yosi nikto sa na tvoj názor nepýta ani ta o nicom nepresviedča. Ani nemám záujem s tebou túto tému rozvíjať

yosi
15. jún 2024

@lakebabe Typická ženská reakcia. Keď nie sú protiargumenty na fakty, tak nastupuje agresivita s cieľom odkloniť pozornosť niekde inde. A teraz tu nabehnú ďalšie a budú ti pritakávať, aj keď nevedia o čom je reč 😋

lakebabe
15. jún 2024

@yosi prosím ta chod sa handrkovat doma so svojou ženou ak nejaku máš . Povedala som se sme kúpili úplne hnusnu soľ ktorá nesolila tak ako morská ktorú normálne kupujem. Nemám záujem sa tu s tebou naťahovať ani diskutovať

fido69
15. jún 2024

@yosi Máš pravdu, že kuchyňská soľ by mala byť na 99% chlorid sodný. Ale faktom je, že rôzne soli majú rôznu slanosť, takže to platiť 100%-ne nebude.
Ja rád varím a zo skúsenosti ti viem povedať, že morská soľ z Talianska, himalájska soľ, poľská soľ z Wieliczky a soľ z Lidla sú rôzne slané.
Nepátral som či je to prímesami alebo fyzikálnou štruktúrou. Ale je to fakt, presne ako popisuje @lakebabe.

lakebabe
15. jún 2024

@fido69 ja kupujem himalajsku ružovú a morskú nejakú taliansku a to co sme doniesli raz z jednoty bol iný hnus

yosi
15. jún 2024

@fido69 Je to spôsobené zrnitosťou. To je celá veda.

fido69
15. jún 2024

@yosi Ale soľ sa v jedle rozpustí. Čím vysvetliš odlišnú slanosť jedla? 🤔

yosi
15. jún 2024

@fido69 Soľ sa rozpúšťa veľmi ťažko. Skús ju nasypať do vody a čakaj kým sa rozpustí jediná čajová lyžička. Aj celé dni to môže trvať. To nie je cukor. Preto tie rozdiely medzi soľou s rôznou zrnitosťou

beatrice3
15. jún 2024

@lakebabe dakujem moc, pozriem ho

fido69
15. jún 2024

@yosi To bola odpoveď za 5. Musíš vymyslieť niečo sofistikovanejšie.
Chlorid sodný je najznámenší príklad zlúčeniny s iónovou väzbou, je veľmi dobre rozpustný vo vode - 360g/liter.

lakebabe
15. jún 2024

@fido69 dotyčný pravdepodobne nevarí. Inak by vedel , ze varís za tepla nie za studena a v horúcej polievke alebo omacke sa ta soľ rozpustí za par sekúnd

lakebabe
Autor odpoveď zmazal
yosi
15. jún 2024

@fido69 Prečo si to neskúsiš? A ten údaj 360 g/l aspoň vieš čo znamená?

yosi
15. jún 2024

@lakebabe Dotyčný varí skoro denne.

fido69
15. jún 2024

@yosi Fakt si taký hlupy alebo sa len robíš? 🤔

yosi
15. jún 2024

@fido69 Ten údaj 360 (nie je celkom presný) je tzv maximálna salinita a označuje limitnú koncentráciu soľného roztoku. Ako to súvisí s témou, to fakt netuším lebo s takým množstvom soli nevarí nikto.

fido69
15. jún 2024

@yosi
Ty hovoríš, že vďaka zrnitosti soli nedochádza k úplnému rozpusteniu kuchyňskej soli v roztoku a potom dochádza k rôznej slanosti jedla.
Ja ti hovorím, že pri teplote 20 stupňov Celzia sa v 1 litri vody rozpustí až 360 gramov chloridu sodného t.j. tretina kilového balenia soli. To znamená, že chlorid sodný je výborne rozpustný vo vode. Soľ kryštalizuje len v kubickej kryštálovej sústave, takže nie je možné uvažovať rozpúšťanie rôznych kryštálov rôznych kryštálových sústav.

Ale my sa bavime o rozpustení 10-20g kuchyňskej soli v 5 litroch vody (klasická polievka vývar), tak je tvor argument pekná hlúposť, pretože sa soľ rozpustí rýchle a kompletne. 😉

Teraz som rozpustil 5g kuchyňskej soli v 100g vody za 30 sekúnd pri 20 stupňoch celzia. Nepochybujem, že pri vyššej teplote vody sa soľ rozpustí ešte rýchlejšie. Takže tvoj argument je mimo fyzikálnej reality.

yosi
15. jún 2024

@fido69 To už nemá ani cenu komentovať ako si vymýšľaš. Ja o voze a ty o koze

fido69
15. jún 2024

@yosi Došli fantázie? 🤔

fido69
15. jún 2024

@yosi napísal
"Soľ sa rozpúšťa veľmi ťažko. Skús ju nasypať do vody a čakaj kým sa rozpustí jediná čajová lyžička. Aj celé dni to môže trvať. To nie je cukor. Preto tie rozdiely medzi soľou s rôznou zrnitosťou"

Vyskúšal som čo popisuješ a hovorím, že tvoj príspevok je vymyslená hlúposť. 😉

yosi
17. jún 2024

@fido69 Jasne si dokázal, že všetci tí šéfkuchári z TV a kníh sú sprostí keď používajú hrubozrnú soľ. Tá sa totiž podľa fida rozpúšťa rovnako ako obyčajná.

Strana
z2