Ako urobiť ryžu, aby nebola mokrá?
Ahojte. Neviem ci uz som osprostela ale vzdy som ryzu urobila normalne a chutnu. A davala som rovnaky pomer salka ryze a salka a pol vody. A bola normalna a teraz je takmer vzdy jak kasa. Mokra, neviem co robim inak 🤷♀️
@yosi Máš pravdu, že kuchyňská soľ by mala byť na 99% chlorid sodný. Ale faktom je, že rôzne soli majú rôznu slanosť, takže to platiť 100%-ne nebude.
Ja rád varím a zo skúsenosti ti viem povedať, že morská soľ z Talianska, himalájska soľ, poľská soľ z Wieliczky a soľ z Lidla sú rôzne slané.
Nepátral som či je to prímesami alebo fyzikálnou štruktúrou. Ale je to fakt, presne ako popisuje @lakebabe.
@yosi
Ty hovoríš, že vďaka zrnitosti soli nedochádza k úplnému rozpusteniu kuchyňskej soli v roztoku a potom dochádza k rôznej slanosti jedla.
Ja ti hovorím, že pri teplote 20 stupňov Celzia sa v 1 litri vody rozpustí až 360 gramov chloridu sodného t.j. tretina kilového balenia soli. To znamená, že chlorid sodný je výborne rozpustný vo vode. Soľ kryštalizuje len v kubickej kryštálovej sústave, takže nie je možné uvažovať rozpúšťanie rôznych kryštálov rôznych kryštálových sústav.
Ale my sa bavime o rozpustení 10-20g kuchyňskej soli v 5 litroch vody (klasická polievka vývar), tak je tvor argument pekná hlúposť, pretože sa soľ rozpustí rýchle a kompletne. 😉
Teraz som rozpustil 5g kuchyňskej soli v 100g vody za 30 sekúnd pri 20 stupňoch celzia. Nepochybujem, že pri vyššej teplote vody sa soľ rozpustí ešte rýchlejšie. Takže tvoj argument je mimo fyzikálnej reality.
@yosi napísal
"Soľ sa rozpúšťa veľmi ťažko. Skús ju nasypať do vody a čakaj kým sa rozpustí jediná čajová lyžička. Aj celé dni to môže trvať. To nie je cukor. Preto tie rozdiely medzi soľou s rôznou zrnitosťou"
Vyskúšal som čo popisuješ a hovorím, že tvoj príspevok je vymyslená hlúposť. 😉

@lakebabe Mňa už presviedčali, že mikrovlnka je rádioaktívna a z nových žiaroviek uniká plyn. Neslaná soľ je to najmenej. Prežijem to