Ako zahustiť riedky lekvár na svadobné darčeky?
Zdravim, robila som v lete lekvár a zostal mi riedky. Pouzila som gelfix 3:1, išla on podľa návodu na obale. Môžem ho znovu zahriať, niečím (čím?) zahustiť a znovu naložiť do čistých vysterilizivaných sklíčok? Majú to byť svadobné darčeky... Je ho veľa, nevieme ho spotrebovať a urobiť nový...
Kup si pektin, primiesaj do trosky cukru a pridaj do vriaceho lekvaru. Pre buducnost odporucam pouzivat pektin, nie gelfix 3:1, lebo ten ma malo pektinu a este aj obsahuje konzervanty
ja by som gelfitx a iný odpad v živote do lekváru nedala. To je problém ho variť o hodinu - dve dlhšie a mať poriadny bez chémie?
Vylej ho naspäť do hrnca a a var, var, var, kým sa ti nebude robiť za vareškou cestička a už tam nič iné nedávaj na zahustenie.
@gelifil ešteže nie je pre teba... Nekomentuj a neodsuzduj, keď nemáš pekne slovo... Určite som ho nemala hotový za 20 minút, či bola si u mňa v kuchyni a sledovala ma?
nepisala som tebe, viem, ako to funguje...radsej vymysli iny darcek
Nemusela ani byť u teba ani ťa sledovať. Načo. Riedky ho máš lebo si ho málo varila.
Poctivý lekvár sa odparuje dlho.. darmo sa hneváš, je to pracna záležitosť.. tiež nepoužívam žiadnu chemiu
pouzite ako sirup :D kasli na to ak toho nemas hektolitre a neprevaraj to uz. Inak ak sa dodrz postup s gelfixom, neexistuje aby bol riedky. Niekde sa stala chyba (mozno prave sa ho prilis vela robilo naraz?).
Robim oboma sposoby aj bez nicoho aj s gelfixmi roznymi a ziadny mi nikdy neostal riedky a ani sa nepokazil, cize rob si ako uznas za vhodne a nedaj sa:D niekedy su dokonca tie gelfixove alebo spridanym pektinom atd, chutnejsie ako nekonecne varene ... Ako darceky by som toto veru nedavala. Ale tak ak chces, skus.
Alebo ho normálne vyvar. Spať do hrnca, cukor a var, var, var…
@palicka A nevadí, ak tam je aj ten gelfix? Keď pridám cukor, tak asi aj kyselinu citrónovú, však? Nech to zasa nie je presladené 🤔 Je zatvorený vo fľašiach 2,5 mesiaca, chcela by som to "opraviť" čím skôr, kým nie je povedzme polročný... V lete by som ho chcela rozdávať, či radšej uvariť nový? Problém je, že nezoženiem plody, tie sú len okr./nov.
z coho si to robila? a inak ako s vela vecami v kuchyni = vyskusas a uvidis. Len to neskusaj na celej davke naraz....
@simca06022011 šípky 🤭
@simca06022011 preto mi je ho ľúto vyhodiť, lebo som ho poctivo tri krát pasirovala, čistila od chlpov ručne niekoľko kg šípok...
no tak to je taka hakliva vec... naozaj by som to vyuzila napr. na ochutenie caju, ako polevu na kadeco... ved ak to este aj viac vyvaris, tak to uz ani ucinok vlastne nebude mat sipkovy ziadny. Takteo veci fakt robim po malom v rajnici, kym to nie je total huste a potom davam do pohara. Ale vyskusaj,
Sipkovy mam aj ja moc riedky. Zrovna vcera som rozmyslala, ze ci s nim spravim. Ale asi ho natrieskam do kolacov.. nastastie ho nie extremne vela

No je preto nepoužívam tieto umeliny do lekváru. Iba ovocie s cukrom varím do husta a vydrží roky. S gelfixom robila svokra pred rokom, no tiež ostal riedky a keď som otvorila tak po 3 dňoch splesnivel.