icon

Ako zahustiť riedky lekvár na svadobné darčeky?

14. jan 2025

Zdravim, robila som v lete lekvár a zostal mi riedky. Pouzila som gelfix 3:1, išla on podľa návodu na obale. Môžem ho znovu zahriať, niečím (čím?) zahustiť a znovu naložiť do čistých vysterilizivaných sklíčok? Majú to byť svadobné darčeky... Je ho veľa, nevieme ho spotrebovať a urobiť nový...

avatar
sisska96
14. jan 2025

No je preto nepoužívam tieto umeliny do lekváru. Iba ovocie s cukrom varím do husta a vydrží roky. S gelfixom robila svokra pred rokom, no tiež ostal riedky a keď som otvorila tak po 3 dňoch splesnivel.

avatar
viestta
14. jan 2025

Kup si pektin, primiesaj do trosky cukru a pridaj do vriaceho lekvaru. Pre buducnost odporucam pouzivat pektin, nie gelfix 3:1, lebo ten ma malo pektinu a este aj obsahuje konzervanty

avatar
martul
14. jan 2025

ja by som gelfitx a iný odpad v živote do lekváru nedala. To je problém ho variť o hodinu - dve dlhšie a mať poriadny bez chémie?
Vylej ho naspäť do hrnca a a var, var, var, kým sa ti nebude robiť za vareškou cestička a už tam nič iné nedávaj na zahustenie.

avatar
gelifil
14. jan 2025

@martul aj tak neviem, ci to pomoze....kazdy poctiva vec nieco trva...ale modrne gazdinky chcu mat lekvar za 20 minut, pritom si len chemicky znehodnotia ovocie...ani taky darcek by som nechcela, chemicky

autor
14. jan 2025

@gelifil ešteže nie je pre teba... Nekomentuj a neodsuzduj, keď nemáš pekne slovo... Určite som ho nemala hotový za 20 minút, či bola si u mňa v kuchyni a sledovala ma?

avatar
gelifil
14. jan 2025

nepisala som tebe, viem, ako to funguje...radsej vymysli iny darcek

avatar
martul
14. jan 2025

Nemusela ani byť u teba ani ťa sledovať. Načo. Riedky ho máš lebo si ho málo varila.

avatar
rayla
15. jan 2025

Poctivý lekvár sa odparuje dlho.. darmo sa hneváš, je to pracna záležitosť.. tiež nepoužívam žiadnu chemiu

avatar
sisska96
15. jan 2025

@gelifil Hej s gelfixom je oveľa rýchlejšie, no ale ja robím iba s cukrom. Vobec nič iné tam nedám

avatar
simca06022011
15. jan 2025

pouzite ako sirup :D kasli na to ak toho nemas hektolitre a neprevaraj to uz. Inak ak sa dodrz postup s gelfixom, neexistuje aby bol riedky. Niekde sa stala chyba (mozno prave sa ho prilis vela robilo naraz?).
Robim oboma sposoby aj bez nicoho aj s gelfixmi roznymi a ziadny mi nikdy neostal riedky a ani sa nepokazil, cize rob si ako uznas za vhodne a nedaj sa:D niekedy su dokonca tie gelfixove alebo spridanym pektinom atd, chutnejsie ako nekonecne varene ... Ako darceky by som toto veru nedavala. Ale tak ak chces, skus.

avatar
palicka
15. jan 2025

Alebo ho normálne vyvar. Spať do hrnca, cukor a var, var, var…

autor
15. jan 2025

@palicka A nevadí, ak tam je aj ten gelfix? Keď pridám cukor, tak asi aj kyselinu citrónovú, však? Nech to zasa nie je presladené 🤔 Je zatvorený vo fľašiach 2,5 mesiaca, chcela by som to "opraviť" čím skôr, kým nie je povedzme polročný... V lete by som ho chcela rozdávať, či radšej uvariť nový? Problém je, že nezoženiem plody, tie sú len okr./nov.

avatar
simca06022011
15. jan 2025

z coho si to robila? a inak ako s vela vecami v kuchyni = vyskusas a uvidis. Len to neskusaj na celej davke naraz....

autor
15. jan 2025

@simca06022011 šípky 🤭

autor
15. jan 2025

@simca06022011 preto mi je ho ľúto vyhodiť, lebo som ho poctivo tri krát pasirovala, čistila od chlpov ručne niekoľko kg šípok...

avatar
simca06022011
15. jan 2025

no tak to je taka hakliva vec... naozaj by som to vyuzila napr. na ochutenie caju, ako polevu na kadeco... ved ak to este aj viac vyvaris, tak to uz ani ucinok vlastne nebude mat sipkovy ziadny. Takteo veci fakt robim po malom v rajnici, kym to nie je total huste a potom davam do pohara. Ale vyskusaj,

avatar
guiseppinka
15. jan 2025

Sipkovy mam aj ja moc riedky. Zrovna vcera som rozmyslala, ze ci s nim spravim. Ale asi ho natrieskam do kolacov.. nastastie ho nie extremne vela