Ako zavárať uhorky a šaláty bez octu?
Ahojte chcem vás poprosiť , či niekto z vás nezaberá uhorky,šaláty,calamady bez octu.ocot nemôžem zo zdravotných dôvodov.dakujem pekne.
@fatima30 pouzivas citronku, resp. kyselinu citronovu aspon? Pri zavaranie nie je tak dolezite co obsqhuje, ako to, aby to preslo teplotou niciacou bakterie a vznikol podtlak, ktory zaizoluje pred pristupom vzduchu a bakterii, cize podmienkam na skqzenie. Preto sa da zavarat aj maso ciste, atd...
Nie je to zavarane, ale mozes si robit cerstve kvasene. Vykvasi za cca tyzden a potom to vydrzi v chladnicke par tyzdnov. Dlhsie neviem, robime dokola kazdy mesiac priblizne. A potrebujes len sol na uplne zakladnu kvasenu zeleninu. A este je to aj zdrave
@pralinka86 prosim ta, vieš mi o tom napísať viac? Úprimne, kuchyňa nie je mojou doménou a mám podobný problém. Ocot ani kyseliny nemôžem…
@palicka https://mariasimko.sk/fermentovana-zelenina/
Tu je to celkom fajn popisane. Zaklad je hygiena, pouzivat na roztok prevarenu vychladenu vodu, cistu zeleninu, cistu nadobu. Najčastejšie robim kapusta plus mrkva, to je klasika. Mozes pridat aj cviklu alebo kalerab alebo robit len cisto uhorky, cisto karfiol, inú zeleninu, ako chces, zistis co ti chuti. Tak napr ta kapusta, 1 hlavka mensia az stredna velkost, 2-3 mrkvy alebo ako chces. Postruhas (ja na robote), odvazis množstvo. Osolis (na 1 kg zeleniny ide 20g soli), das do nadoby, kde to bude kvasit a zalejes solnym roztokom, opat na 1 l prevarenej vychladenej vody ide 20g soli, zavries, das na tmave miesto a za cca tyzden je to hotove. Zalezi od teploty miestnosti a hrubke nakarajanej zeleniny. Kludne v linke v skrinke. Potom skladujes v chladnicke
Mozes pridat aj ine koreniny, aj nemusis. Vysledna chut nie je uplne kysla ako napr kysla kapusta
https://www.oriondomacepotreby.sk/nakladacia-do...
Toto je fajn nadoba napr na tu kapustu, zmesti sa tam tak do 2kg zeleniny
@pralinka86 dakujem

@fatima30 https://plnyhrniec.dobrenoviny.sk/chrumkave-nak...
https://plnyhrniec.dobrenoviny.sk/zavarane-uhor...