Aký dezert pri pankreatitide?

mijama29
23. okt 2022

Ahojte prosím Vás ˇ, viem aké je to nebezpecne, a viem aj o prísnej diéte, nechcem nikomu uškodiť, no predsa on túži po niecom “dobrom” ..ste tu zbehlejsi poraďte čím môžem potešiť - kolac alebo niečo v podobe dezertu ?? Samozrejme zdrave a s dodržaním toho čo sa nesmie. Ďakujem za rady

tosomja
23. okt 2022

@mijama29 a čo môže? Napíš čo môže a čo nie a z toho niečo možno vykuzlime.

negymama
24. okt 2022

pri tejto chorobe nemoze jest hlavne tuky, lebo ide o narusenie travenia tukov, a tiez zvysene mnozstvo cukrov a bielkovin, zo zdravych jedal nesmie vsetko drobne ovocie so zrnieckami ako maliny, ribezle , cucoriedky, taktiez naduvacie potraviny ako hrusky, kysla kapusta atd.

navrhla by som nejaku lahku jablkovu tortu, lahke piskotove cesto alebo detske pistkoty prekladane uvarenymi zahustenymi jablkami, navrch nizkotucny jogurt.

negymama
24. okt 2022

cize ziadna smotana, maslove ci olejove cesto.

anicka176
24. okt 2022

@mijama29 ovocie bez šupiek a zrniečok, žiadne mastné šlahačkové... Dusené jablká s piškótou sú dobrý nápad, inak sa dá využiť aj banán, tvaroh, jogurt, rastlinné alternatívy - kokosový jogurt, mlieko, smotana a z toho niečo vymyslieť

stefka33
24. okt 2022

Toto je ťažká diéta. Držala som ju a aj další dvaja členovia rodiny. Dôležité je prísne ju dodržiavať rok a potom možno postupne zaradzovať iné jedlá. Ja som to zvládla ale další dvaja nie. Ja môžem teraz jesť všetko a oni majú stále problémy. Držala som ju po akútnom pankreatickom záchvate ked som skončila na umelej výžive mesiac na JIS. Netreba hladať niečo na mlsanie, lebo sa to zvrhne na neustále pokusy čo by sa dalo ešte zjesť. Videla som ako z povoleného plátku chudej šunky bolo 20 deko na posedenie a zo zopár detských piškot bol celý balík a tak sa to postupne nabalovalo a skúšalo kadečo jesť či nebude z toho zle. Účelom diéty je neprivodiť si nevolnosť aby sa pankreas mohol zahojit. Ked už tak detská jablková výživa bez cukru, detské piškoty zopár ako dezert, syr lučina - tá malá kocka, nie vo vaničke, môže sa aj vianočka, ale bez hrozienok a tri dni stará. Ak som chcela skutočne čosi na pochutenie, tak to bol pstruh pečený v alobale. Inak dookola som jedla vývar, mäso z vývaru, mrkvu a zemiak z vývaru, alebo zemiak a mrkvu z parného hrnca s orieškom masla.

mijama29
autor
28. okt 2022

@negymama super presne take niečo som aj zvažovala ďakujem pekne 🙂