Bryndzové halušky
Ahojte. Robila som.bryndzove halusky. Surove zemiaky nastruhala, dala vajce, polohrubu muku. A davala do vriacej vody. Ale sa mi nepodarili. Akoby sa muka vyplavila do vody a ostali len zemiaky, tie natsruhane fuzy akoby. Ale ani sa nevarili, ze by boli rozvarene, proste to uz po dopadnuti do vody akoby sa tak urobilo. Preco sa mi to stalo neviete niekto ?
Malo muky
@moonlight1210
@0silvia0 baby, ved ked nemate 15 rokov a mate uz nejake skusenosti v kuchyni, tak naco je vam recept na halusky? Dajte zemiak, muku, sol, vodu a zmiesajte. Hodte do vody, ci sa to rozvara a ak ano, pridajte muky. Naco recept? 😆
@0silvia0 áno. Aj ja tak robím. Vajíčko, trochu soli, polohrubá múka a trochu vody. Vymiešam cesto a sú toho chutné halušky....
@elenajezova ale ja poznam tento typ mukovych halusiek, nepotrebujem recept. Len ich nezvyknem podavat s bryndzou, ale ako prilohu raz za 100 rokov.
@0silvia0 nemam s tym ziaden problem😁. Vyssie som pisala, ako robim ja, tiez bez vajcia. Ci myslis, ze nejaky sef restiky objavil Ameriku? S haluskami neobjavi. Je to najjednoduchsie, co moze byt. Treba len vediet jednoduchu vec, ak sa rozvaraju, pridat muky. Ci s vajcom, ci bez vajca. A v restike by preco daval vajcia, ak nemusi. Setri. Tot vsjo😉
Recept na halušky (východ Slovenska): zemiaky rozmixujeme ( rátame 1 veľký zemiak na jednu osobu). Zahustíme hrubou múkou (môže byť aj polohrubá). Osolíme. Cesto musí byť husté, aby sa odliepalo od lyžice. Sádzame do vriacej vody. Najprv iba trošku a skontrolujeme, či sa nerozpadávajú. Ak áno, tak ešte zahustíme múkou. Necháme variť pár minút ( 5 -7). Na to dávam brundzu (fajn je Billa premium) a škvarky zo slaniny z mangalice a pažítku. P.S.: vajce nedávam, potom sú také tuhšie, ale môžete.
@zalka su aj prilohove halusky tie su bez zemiakov,ziadne nokerliky ty zrejme zasa take nepoznas,
@oli18 ja napr neviem na com sa struhaju zemiaky na halusky, u nas sa take zemiakove nikdy nerobili a nikdy sme nevedeli ani moja mama co sa struha na tom struhadle na boku,mam dost rokov a nikdy v zivote som nejedla zemiakove halusky,robievame halusky s vodoy mukou a vajickom,ny sme nikdy nerobili ani brydzove halusky ja som ich prvy krat jedla asi ako 30rocna,takze ss netreba nad tym pozastavovat to ze to jeden pozna neznamena ze to hned musi poznat aj druhy,tak isto sa u nas nerobia na vianoce tie opekance a v zivote som to este nikdy nejedla, tak isto ako ste mozno vy nejedli nase jedla
@malinovka333 moj muz tiez hovoril, ze nikdy doma nevarievali zemiakove halusky s bryndzou alebo kapustou, len mukove. Tiez hovoril, ze bryndzove halusky jedol prvy krat niekde na salasi a nechutili mu. A to sme byvali 3 km od seba, cize rovnaky region, len oni doma varili ine jedla.
@0silvia0 ano moze byt, moj muz je z vedlajsej dediny a tiez niektore jedla robili uplne tak, tam ja nechapem co tu niektore pisu ako sa co vari, to ze sa tak u nich vari nemusi sa inde, treba mat aj troska pochopenia a nie hned osocovat zato ze niekto nevie alebo v zivote nerobil halusky.ja poznam ludi co robia mukove halusky s bryndzou aj u nas sa tak robia tiez ja som ani nevedela ze existuju zemiakove halusky tak ako tu niektore nepoznaju mukove halusky a ide ich nazyvat nokerlami
@oli18 ingrediencie su mi jasne, zaujima ma pomer.
Skoda pokazenych pokusov.
A mozno je v tom nieco pridavane, co by mi nenapadlo (trebars nejaky pomer dvoch druhov muk, atd.). Jeden nikdy nevie.
Preto sa pytam.
Navyse, tym, ze uz nejaky ten rok varim, viem, ze na pomere dost zalezi. Ked skusam novy recept, alebo len obmenu uz znameho receptu, tak sa spociatku do bodky drzim receptu.
Niekedy staci niecoho menej, ci viac a chut, konzistencia, tvar, cokolvek ine, je zrazu uplne inde.
@evica17 pravidelne v sobotu máme halusky nastruham zemiaky, struhadlo na kasu..odlejem vodu zo zemiakov, pridam soľ, hladkú a polohrubu muku. Davam do vriacej osolej vody, miesam a pri vare potom stisim plamen... Ked su hotové pridam 2pohare studenej vody, vypnem, scedím...
Vzdy su 👌
@0silvia0
Nič špeciálne, proste na kašu nastruhat zemiaky, múku postupne, koľko "vypijú" zemiaky. Zemiaky nechávam zopár minutiek postáť. Každý typ zemiakov je iný, preto vždy od oka robím. Cesto nesmie byť tvrdé, ale ani riedke. A nerobiť cez haluškovač, ale loparika lyžicou hádzať do vriacej vody. Ja ešte okrem soli dávam aj trochu sódy bikarbony do vody - ale to je už vychytavka mojej babky.
Dievčatá, ako tak čítam, tak som sa zamyslela: som tu jediná, ktorá do cesta na halušky nedáva soľ? Solím vodu, v ktorej sa varia (a veľa!) a potom podľa potreby hotové halušky. Mama mi hovorila, že zemiakové cesto sa nikdy nesolí, lebo potom zemiaky púšťajú vodu a cesto zredne. Takže ja som tam soľ nikdy nedávala.
@evica17 kúp si mrazené z Tesca alebo jednoty.. sú vynikajúce... A nemáš žiadnu starosť 👍
@alchemilkazltozelena toani neviem ze takw daco je :p len prasok.som videla
Do halusiek vajicko nepatri,nastruhat na jemno zemiaky,sol,hladka muka, muky musi byt tolko aby v ceste varecha stala. Inak sa ti rozpadnu...hadzat samozrejme do vriacej vody

Známy, majiteľ dnes už vychyreneho salaša, mi vysvetľoval, že do originál slovenských halusiek vajíčko nepatrí. Tak to už cca 10 rokov robím podľa ich receptu a veru sú ešte lepšie 👌👌👌