icon

Bryndzové halušky

evica17
25. mar 2022

Ahojte. Robila som.bryndzove halusky. Surove zemiaky nastruhala, dala vajce, polohrubu muku. A davala do vriacej vody. Ale sa mi nepodarili. Akoby sa muka vyplavila do vody a ostali len zemiaky, tie natsruhane fuzy akoby. Ale ani sa nevarili, ze by boli rozvarene, proste to uz po dopadnuti do vody akoby sa tak urobilo. Preco sa mi to stalo neviete niekto ?

jaga18
26. mar 2022

Známy, majiteľ dnes už vychyreneho salaša, mi vysvetľoval, že do originál slovenských halusiek vajíčko nepatrí. Tak to už cca 10 rokov robím podľa ich receptu a veru sú ešte lepšie 👌👌👌

luccija
26. mar 2022

@mabenn tiež robím halušky bez zemiakov áno sú to prilohove, ale mne to nevadi.Autorka mala si riedke cesto a nevrela Ti voda

lavinis
26. mar 2022

Malo muky

lavinis
26. mar 2022

@ukulela aj ja len mixujem, komu by sa to.chcelo strúhať

moonlight1210
26. mar 2022

@h2 aj ja cesto na halusky robim v robote na tom najjemnejsom struhadle, takze je to vo vysledku skor husta kasa ako nastruhane zemiaky. Ale vtedy sa mi cesto najlepsie spoji.

@jaga18 To ma zaujima. Mozem poprosit recept, resp. spravne pomery ingrediencii?

0silvia0
26. mar 2022

@jaga18 aj ja poprosim presny recept🙏

oli18
26. mar 2022

@moonlight1210
@0silvia0 baby, ved ked nemate 15 rokov a mate uz nejake skusenosti v kuchyni, tak naco je vam recept na halusky? Dajte zemiak, muku, sol, vodu a zmiesajte. Hodte do vody, ci sa to rozvara a ak ano, pridajte muky. Naco recept? 😆

elenajezova
26. mar 2022

@0silvia0 áno. Aj ja tak robím. Vajíčko, trochu soli, polohrubá múka a trochu vody. Vymiešam cesto a sú toho chutné halušky....

0silvia0
26. mar 2022

@oli18 15 rokov nemam, doteraz som robila s vajcom a boli ok. @jaga18 pise, ze vajce do halusiek nepatri a ze ma nejaky specialnejsi recept. Tak som bola zvedava na tu vychytavku, nejaky problem s tym?

0silvia0
26. mar 2022

@elenajezova ale ja poznam tento typ mukovych halusiek, nepotrebujem recept. Len ich nezvyknem podavat s bryndzou, ale ako prilohu raz za 100 rokov.

oli18
26. mar 2022

@0silvia0 nemam s tym ziaden problem😁. Vyssie som pisala, ako robim ja, tiez bez vajcia. Ci myslis, ze nejaky sef restiky objavil Ameriku? S haluskami neobjavi. Je to najjednoduchsie, co moze byt. Treba len vediet jednoduchu vec, ak sa rozvaraju, pridat muky. Ci s vajcom, ci bez vajca. A v restike by preco daval vajcia, ak nemusi. Setri. Tot vsjo😉

0silvia0
26. mar 2022

@oli18 prva reakcia v tejto diskusii bola moja kde som napisala, ze dala malo muky, cize tuto jednoduchu vec som radila aj ja😉
Napriek tomu som zvedava, ci nebude pridana nejaka specialna vychytavka. Ak vychytavka pridana nebude, tak budem halusky robit tak ako doteraz.

rastika
26. mar 2022

Recept na halušky (východ Slovenska): zemiaky rozmixujeme ( rátame 1 veľký zemiak na jednu osobu). Zahustíme hrubou múkou (môže byť aj polohrubá). Osolíme. Cesto musí byť husté, aby sa odliepalo od lyžice. Sádzame do vriacej vody. Najprv iba trošku a skontrolujeme, či sa nerozpadávajú. Ak áno, tak ešte zahustíme múkou. Necháme variť pár minút ( 5 -7). Na to dávam brundzu (fajn je Billa premium) a škvarky zo slaniny z mangalice a pažítku. P.S.: vajce nedávam, potom sú také tuhšie, ale môžete.

tykat
26. mar 2022

@lavinis ja mixujem a jeden vždy postrúham na to draplavom nech som za gazdinú a nech tam je aj to rozdrapane cítiť 😂

malinovka333
26. mar 2022

@zalka su aj prilohove halusky tie su bez zemiakov,ziadne nokerliky ty zrejme zasa take nepoznas,

malinovka333
26. mar 2022

@oli18 ja napr neviem na com sa struhaju zemiaky na halusky, u nas sa take zemiakove nikdy nerobili a nikdy sme nevedeli ani moja mama co sa struha na tom struhadle na boku,mam dost rokov a nikdy v zivote som nejedla zemiakove halusky,robievame halusky s vodoy mukou a vajickom,ny sme nikdy nerobili ani brydzove halusky ja som ich prvy krat jedla asi ako 30rocna,takze ss netreba nad tym pozastavovat to ze to jeden pozna neznamena ze to hned musi poznat aj druhy,tak isto sa u nas nerobia na vianoce tie opekance a v zivote som to este nikdy nejedla, tak isto ako ste mozno vy nejedli nase jedla

0silvia0
26. mar 2022

@malinovka333 moj muz tiez hovoril, ze nikdy doma nevarievali zemiakove halusky s bryndzou alebo kapustou, len mukove. Tiez hovoril, ze bryndzove halusky jedol prvy krat niekde na salasi a nechutili mu. A to sme byvali 3 km od seba, cize rovnaky region, len oni doma varili ine jedla.

malinovka333
26. mar 2022

@0silvia0 ano moze byt, moj muz je z vedlajsej dediny a tiez niektore jedla robili uplne tak, tam ja nechapem co tu niektore pisu ako sa co vari, to ze sa tak u nich vari nemusi sa inde, treba mat aj troska pochopenia a nie hned osocovat zato ze niekto nevie alebo v zivote nerobil halusky.ja poznam ludi co robia mukove halusky s bryndzou aj u nas sa tak robia tiez ja som ani nevedela ze existuju zemiakove halusky tak ako tu niektore nepoznaju mukove halusky a ide ich nazyvat nokerlami

moonlight1210
26. mar 2022

@oli18 ingrediencie su mi jasne, zaujima ma pomer.
Skoda pokazenych pokusov.

A mozno je v tom nieco pridavane, co by mi nenapadlo (trebars nejaky pomer dvoch druhov muk, atd.). Jeden nikdy nevie.
Preto sa pytam.

Navyse, tym, ze uz nejaky ten rok varim, viem, ze na pomere dost zalezi. Ked skusam novy recept, alebo len obmenu uz znameho receptu, tak sa spociatku do bodky drzim receptu.
Niekedy staci niecoho menej, ci viac a chut, konzistencia, tvar, cokolvek ine, je zrazu uplne inde.

brendaa
26. mar 2022

@evica17 pravidelne v sobotu máme halusky nastruham zemiaky, struhadlo na kasu..odlejem vodu zo zemiakov, pridam soľ, hladkú a polohrubu muku. Davam do vriacej osolej vody, miesam a pri vare potom stisim plamen... Ked su hotové pridam 2pohare studenej vody, vypnem, scedím...
Vzdy su 👌

jaga18
26. mar 2022

@0silvia0
Nič špeciálne, proste na kašu nastruhat zemiaky, múku postupne, koľko "vypijú" zemiaky. Zemiaky nechávam zopár minutiek postáť. Každý typ zemiakov je iný, preto vždy od oka robím. Cesto nesmie byť tvrdé, ale ani riedke. A nerobiť cez haluškovač, ale loparika lyžicou hádzať do vriacej vody. Ja ešte okrem soli dávam aj trochu sódy bikarbony do vody - ale to je už vychytavka mojej babky.

0silvia0
26. mar 2022

@jaga18 aha dik a naco ta soda bikarbona? Ja zemiaky nestruham, rozmixujem s ponornym mixerom.

jaga18
26. mar 2022

@0silvia0 tu sódu bikarbonu babka dávala, aby rýchlejšie vyplávali hore, ne h sa nelepia o spodok.

h2
26. mar 2022

Dievčatá, ako tak čítam, tak som sa zamyslela: som tu jediná, ktorá do cesta na halušky nedáva soľ? Solím vodu, v ktorej sa varia (a veľa!) a potom podľa potreby hotové halušky. Mama mi hovorila, že zemiakové cesto sa nikdy nesolí, lebo potom zemiaky púšťajú vodu a cesto zredne. Takže ja som tam soľ nikdy nedávala.

jaga18
26. mar 2022

@h2 áno, soli sa voda 👌

alchemilkazltozelena
26. mar 2022

@evica17 kúp si mrazené z Tesca alebo jednoty.. sú vynikajúce... A nemáš žiadnu starosť 👍

h2
26. mar 2022

@jaga18 Len tu v každom recepte vidím, že baby pridávajú soľ priamo do cesta...

evica17
autor
26. mar 2022

@jaga18 dakujem za recept. A za rip ze nie cez haluskovac. To vtedy su take male ze sa aj rychlo rozvaria alebo tak.

evica17
autor
26. mar 2022

@alchemilkazltozelena toani neviem ze takw daco je :p len prasok.som videla

adriannasvk
26. mar 2022

Do halusiek vajicko nepatri,nastruhat na jemno zemiaky,sol,hladka muka, muky musi byt tolko aby v ceste varecha stala. Inak sa ti rozpadnu...hadzat samozrejme do vriacej vody