Chutné a zdravé vegetariánske recepty
Dcéryn priateľ je vegetarián poraďte chutné zdravé recepty ktoré by som mohla uvariť keď prídu na návštevu
Ja nerada úplne experimentujem, keď má prísť návšteva, vybrala by som niečo, čo varíš bežne, pochutíte si aj vy a je to bezmäsité, z takých bežných napríklad rôzne zeleninové polievky, palacinky, zapečené zemiaky so zeleninou a syrom, grilovaný encián, špenátové halušky so syrovou omáčkou, vyprážaný/pečený karfiol, cestoviny na rôzne spôsoby sú bez mäsa, atď atď... 🙂
@malinkajozka nové zemiaky v októbri?
potrebujem niečo na slávnostný nedeľný obed, on nezje vajcia , hríby, vyprážané ani nič sladké a ešte by som dlho menovala
potrebujem niečo na slávnostný nedeľný obed, on nezje vajcia , hríby, vyprážané ani nič sladké a ešte by som dlho menovala
@anonym_autor hnal by som ho jaternicou z dveri... ale laska je mocna, ja viem 🙂 🙂 🙂
A si dobra buduca svokra...
https://www.dcerka.sk/kategoria/vegan-recepty/h...
Alebo na instagrame ju najdes tiez.
Odporúčam a to sme masova domácnosť 🙈
Tekvicova omacka, marry me omacka su genialne, ale aj kopec iných.. su to sice vegan jedla, ale zamenis suroviny ako potrebujes
Urob nieco co si kazdy nejako vysklada ako bude chciet. Nejake lokse s vela dipmi ktore si kazdy zdiriguje ako chce a ty budes mimo dostrelu v zodpovednosti🙂
@anonym_autor tak keď nie len vege, ale je tam toho viac, tak sa podľa mňa poraď s dcérou, že čo by spravila ona... mňa napadajú ešte napríklad špízy - rôzne druhy zeleniny (napr. cuketa, batát, paprika, cibuľa), halloumi, napichať, opiecť, pečené zemiaky, nejaký čerstvý šalát, dressing a vy si tam môžete dať kľudne aj mäso, len to rob separátne 🙂 alebo krémové rizoto ak máš skúsenosti, či už tekvicové, hráškové, cviklové, atď.... a pripraviť rôzne komponenty, z ktorých si každý vyskladá misku akú chce je tiež fajn nápad, to mám ja na návšteve vždy rada... môžeš spraviť nejaký základ napr. ryžu, proteín - marinované tofu, grilovaný syr, pre vás mäso keď tak a rôzne prílohy - grilovanú zeleninu, pečený cícer, čerstvú zeleninu, nejaké dve zálievky a každý už si naberie to čo má rád
@anonym_autor tak keď nie len vege, ale je tam toho viac, tak sa podľa mňa poraď s dcérou, že čo by spravila ona... mňa napadajú ešte napríklad špízy - rôzne druhy zeleniny (napr. cuketa, batát, paprika, cibuľa), halloumi, napichať, opiecť, pečené zemiaky, nejaký čerstvý šalát, dressing a vy si tam môžete dať kľudne aj mäso, len to rob separátne 🙂 alebo krémové rizoto ak máš skúsenosti, či už tekvicové, hráškové, cviklové, atď.... a pripraviť rôzne komponenty, z ktorých si každý vyskladá misku akú chce je tiež fajn nápad, to mám ja na návšteve vždy rada... môžeš spraviť nejaký základ napr. ryžu, proteín - marinované tofu, grilovaný syr, pre vás mäso keď tak a rôzne prílohy - grilovanú zeleninu, pečený cícer, čerstvú zeleninu, nejaké dve zálievky a každý už si naberie to čo má rád
@lindous zo všetkých druhov syrov zje iba to haoumni ale také u nás v obchode nie je. Ani väčšina surovín v receptov hore.
Pre všetkých mäsožravých bude domáca kačka lokše a červená kapusta
@lindous zo všetkých druhov syrov zje iba to haoumni ale také u nás v obchode nie je. Ani väčšina surovín v receptov hore.
@anonym_autor ja keď takto varím aj pre vege priateľov, snažím sa to zladiť, aby nemali niečo úplne od veci, ale to sa ku kačke asi úplne nepodarí...každopádne, ak ani to, ani hento a je tam veľa obmedzení, tak to tu my veľmi ťažko prídeme s niečím čo zrovna aj môže aj má rád... ja by som sa halloumi pokúsila zohnať, aj keby som sa mala vybrať do supermarketu do mesta, ak vieš, že to je ok, lebo to je vďačné... dcéra nemá žiadny nápad? prípadne nech sa priamo jeho spýta..
@anonym_autor cakanku ci fenikel ma rad? Ja robievam z toho dva recepty z franc.kucharky... a ryzu alebo nieco podobne k tomu. Alebo cviklove balicky s cesnakom.. ja som pescotarianka, cize obcas si dam rybu. Co planujes pre vas? Ja som napr.minile robila fasirky alebo rezne. A sebe a tomu, kto chcel vyprazany zeler.. alebo baklazan a pod.
@anonym_autor aha, akurat citam... Tofu alebo tempeh ci seitan nema.rad? To mu vies spravit ako prilohu ku kapuste a loksiam... Jedla som v Martine, ked tam bola este Plantaz strasne dobre toto so seitanom, ten bol namiesto masa a knedla+kapusta. Lokse hadam jedava aj jej priatel.
@anonym_autor aha, akurat citam... Tofu alebo tempeh ci seitan nema.rad? To mu vies spravit ako prilohu ku kapuste a loksiam... Jedla som v Martine, ked tam bola este Plantaz strasne dobre toto so seitanom, ten bol namiesto masa a knedla+kapusta. Lokse hadam jedava aj jej priatel.
@anonym_d0eae2 toto napadlo aj mne, viem že to je aj v Slovegán kuchárke takto, že seitan na spôsob kačky k lokšiam a kapuste, ale mne príde dosť náročné to pripraviť fakt dobre, ak človek nie je zvyknutý pracovať s týmito surovinami... teda aspoň mne ako nevegánke trvalo dosť takéto náhrady vyšperkovať, aby som to s s kľudom aj ponúkla (máme dosť vege priateľov) 😅
@anonym_autor ja keď takto varím aj pre vege priateľov, snažím sa to zladiť, aby nemali niečo úplne od veci, ale to sa ku kačke asi úplne nepodarí...každopádne, ak ani to, ani hento a je tam veľa obmedzení, tak to tu my veľmi ťažko prídeme s niečím čo zrovna aj môže aj má rád... ja by som sa halloumi pokúsila zohnať, aj keby som sa mala vybrať do supermarketu do mesta, ak vieš, že to je ok, lebo to je vďačné... dcéra nemá žiadny nápad? prípadne nech sa priamo jeho spýta..
@lindous sú to hodne pikantná a korenisté hlavne indické jedlá, nič pre mňa a vnúčatá by takéto štipľavé tiež nejedli ale tie názvy si už nepamätám
@anonym_autor Ja len, ze chudak dcera, ak mu ona vari/bude varit..
k loksi a cervenej kapuste odporucam uplne jednoduchu vec - kupit sojove kocky (alebo "nudlicky", podla toho, co u vas maju), uvarit podla navodu na obale vo vode s nejakymi koreninami (sojovka, sol, korenie, cervena paprika, vegeta...), scedit, vytlacit vodu, ale nie vsetku. na panvici na olej oprazit cibulu, pridat sojove kocky a opat koreniny. toto je celkom fajn ku knedli a kapuste, nemusis teda riesit dalsie prilohy, a navyse je tam dost bielkovin a nie je to sladke. a nemas tam co pokazit 🙂
inak vazim si, ze sa snazis nieco mu najst.
@lindous sú to hodne pikantná a korenisté hlavne indické jedlá, nič pre mňa a vnúčatá by takéto štipľavé tiež nejedli ale tie názvy si už nepamätám
@anonym_autor lokše a kapustu môže jesť tiež, už len k tomu mu niečo vymysli. Skús nejaké brokolicové alebo mrkvové fašírky napríklad tu som náhodne našla recept:
https://varecha.pravda.sk/recepty/brokolicove-f...
Ak by si ešte niečo zdravé chcela urobiť, tento cviklový šalát je fantastický, to bude chutiť aj ostatným:
https://www.mimibazar.sk/recept/36463/salat-z-c...
Spytaj sa dcery na konkretne jedla..ona ho pozna najlepšie
Ak ostatni maju kacku, atd, tak by som to dala vsetko na stol, nie na tanier a nech si každý zoberie co chce a z coho a okrem klasiku teda nejaka dusena zelenina, poopekane tofu marinovane v sojovke, pecene zemiaky alebo ryža.
Proste zakladne prilohy.
A kazdy si da co chce, ake chce kombinacie.
Ak je normálny, chape, ze sa nestravujete ako on, ze nebudú hody len pre neho, proste ochutna cosi, nemusi zjesť toľko akoby by pracoval v bani

https://aktin.cz/recepty/obedy/priznak/vegetarian Niečo určite vyberieš 🙂