icon

Čím nahradím smotanu na varenie?

adelsa
11. aug 2020

dobry den, chcela by som vediet kto ma skusenost cim nahradit smotanu na varenie. Chcem zdravsiu vatiantu. Ake mate skusenosti dakujem za typy.

Strana
z3
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
makova333
12. aug 2020

@amanta5 ja pouzivam slovenske muky, maju dobre zlozenie 🙂 https://www.lianasro.sk/bezlepkove-muky-liana Azijska kuchyna a lezim s anafylaktickym sokom na Kramaroch. Pred rokmi som tak skusila kari, viac nepytam 😀 Ale suhlasim, velmi dbam na zlozenie, pri HIT sa ani inak neda, tam kazdy kozervant, kazde ecko, faribivo moze spustit reakciu. A nahrady mliecnych vyrobkov vobec nepouzivame, to ani len, ze nechuti, o zlozeni ani nehovorim.

makova333
12. aug 2020

@saskia_98 no zo zaciatku to bolo narocne, ale postupne si clovek zvykne. Krpcovi rano varim este obed do skoly, zemle peciem vecer, to je rychlovka. Ako dlho si na diete?

saskia_98
12. aug 2020

@makova333 zachvilu rok ale je to boj ..

tykat
12. aug 2020

@makova333 ...uff tak to ti vobec nezavidim... syn HIT a doporucenie vysadit mlieko. Boli sme tak pol roka. Fakt prisne. Teraz uz pomaly moze vsetko len to neprehanat s mnozstvom. Mlieko nahradzam kedze ma po nom krce, nema alergiu ani intoleranciu len asi ako ho dlho nemal tak to chvilu potrva kym ho zacne travit. Niektore mliecne vyrobky OK ale fakt len zopar. Po mlieku hned bezi na WC. Takze u nas ryzove mlieko do kolacov a palaciniek ostalo (napr.v pudingu je pre na sryzove mlieko cisty grc).

makova333
12. aug 2020

@tykat no ja som si uz zvykla fungujeme takto uz par rokov.Ryzove v pudingu je fakt humus, to by som ani ja nedala. Ked som robila puding (pre seba, krpec nie je fanusik pudingov a kasi) tak naj chutilo z mandloveho a tapiokovy z kokosoveho. Ja sa postupne pokusam zavadzat niektore potraviny. Ale kapiu napriklad niekedy odtoleruje a niekedy nie. Tiez mam pocit, ze v malom mnozstve je to ok.

amanta5
12. aug 2020

@makova333 ja mám problém práve s tým zložením múk v zmesi...sama ryža a kukurica ☹ Ale chápem, že ak má človek mnohé alergie/neznášanlivosti, tak hold po niečom siahne.
Ja robím len z jednodruhoviek... najmä pohánkova (čo vy teda nemôžete ako si písala), potom pšenová, quinoa, mandľová, kokosová, orechové. Ale áno, "sviatočne" použijem aj zmes 😀
Vadí ti všeobecne kari ako ratslina, či zmes korenie čo sa predáva? Ja som si tentorok prvýkrát nasadila rastlinku kari....úžasná voňa. A používam najmä kurkumu, takmer všade 😀 Ja teda ale neriešim HIT, takže neviem, či aj to by vadilo.
Konzervanty ani chemické farbivá u nás nenájdeš, ja (takmer) všetko doma varím a pečiem. U nás nemáme žiadne polotovary...občas urobím niečoho viac a zamrazím, nech je železná rezerva 😀

makova333
12. aug 2020

@amanta5 ano, presne aj ja tak, obcas zamrazim, ale vacsinou cerstve, polotovary žiadne. Kurkuma je super, je protizapalova a pridavam do jedla ako koreninu. Na dochucovanie pouzivam sol, cukor (nahradza chut horcice v malom mnozstve), zeleninovú susenu zmes, ktoru si vyrabam. Kari, hmmneviem ci mi vadi korenina alebo rastlina, ale akonahle si pricuchnem k tej voni, okamzite mi pride z nej zle. Mna natahuje uz len ked idem okolo cinskej restiky/bistra🙈

Strana
z3