Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@fattamorgana tie kavove linecké by aj mna zaujimali :o) a ešte by som chcela poprosit či niektora nemate nejaký dobrý overený recept na čokoladove "cookies " teda kukís 😀 😀 😀 😀 😀
@estterka robila som to podľa tohto receptu, len plnku dám až budúci týždeň, ak dovtedy neporodím 😉
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21028
my sme dnes dojedali,aspon som stihla urobiť šuhajdy 🙂 zajtra chcem robiť princezky,ale naplním až koncom budúceho týždna
@zajo79
Cesto:300 g hladkej muky,150 g palmarinu,150 g praskoveho cukru,1 vajce ,pol prasku do peciva
Krem:1 vanilkovy puding,3 dcl mlieka,200 g hery,100 g praskoveho cukru,2 lyzice uvarenej kavy najlepsie instatnej,
Poleva:150 g praskoveho cukru,2 lyzice uvarenej kavy tiez instatnej,trosku rumu alebo aromy
Cesto vymiesit,vykrajovat ovalne tvary ako su princezky(mozu byt aj okruhle ked nie su ovalne ),plnit kremom,zliepame a navrch poleva dohladka vymiesana
Je to pomerne rychle a lahke,aj dobre.Ja sa to chystam piect zajtra a naplnim to az na druhy tyzden tesne pred vianocami
ahojte neprispievam sem ale čitam vas pravidelne a inšpirujem sa čo varit ale chcem sa opytať kolko ma stat cesto na medovniky v chladničke viem že je neskoro ich robit ale skôr nebol čas ☹ a ako sa da odhadnut gramaž surovin ked nemam vahu diky
@ma77 ja dávam medovníkové cesto len na jeden deň do chladničky. Mám vlastný recept kde je poriadna dávka medu a nie akože medovníky a medu je v nich akurát tak lyžička, dve... Vôbec nie je neskoro na medovníky, ja ich robím až tak 21.-22.12. oni sú po upečení zachvíľu mäkké a vydržia dlho
dnes idem veľa gulášovej hustejšej polievky aby bolo aj na zajtra teda verím že ostane 😀 😀 😀
ja dnes budem robiť tekvicovú polievku, ako druhé ešte pesne neviem ale bude to niečo z krkovičky a mohlo by to byť s ryžou. namáte nejaký typ?
@zajo79 - ak chces origos recept na male moravske kolaciky, mozem poskytnut 😉
@ma77 vraj cesto na medovníky čím dlhšie stojí, tým sú lepšie. ja ich nechávam od večera do rána. a ak máš dobré cesto (na mäkké medovníky), vôbec nie je neskoro ich piecť, stačí aj deň pred Vianocami. ja mám taký recept, ak by si chcela. a s tým vážením ti nepomôžem, ja mám aspoň takú odmerku, podľa nej sa to dá aspoň cca odhadnúť...
@saskarisko poprosim. 🙂
@majda27 tu je moj recept na makke medovniky polovična davka 400g hladkej muky,150g praškovy cukor,2 cele vajcia,2,5 lyžice medu,100g hery(zimnej na kocky nakrajanej), 1/2malej lyžice škorice,1/2malej lyžice korenia pernikoveho,1/2lyžice sody bikarbony, spolu všetko dame dokopy a dame do chladničky najlepšie na celu noc 🙂 ale ja som piekla aj po dvoch hodinkach chladenia a su makke a ešte som zabudla pred pečenim potrieme rozšlahanym vajičkom ,pecieme vo vyhriatej rure cca 10 minut sledovat treba 🙂
@ma77 tu si pozri....ja nevážim...časom to budeš vediet odhadnut 🙂
http://clanky.vareni.cz/vazime-bez-vahy/
u nás máme na dnes hrachovu kašu s udenym a dojedá sa madarský gulaš s knedlou 🙂
http://recepty.centrum.cz/tipy-triky/2009/1/15/...
alebo tu su dalsie 🙂
hmm..mozno kuracie stehna horne na zemiakoch a grilovacom koreni spolu upecene v rure.. a nemusim stat pri sporaku... 😅
@zajo79 - Moravske kolaciky (male)
Cesto: 1 l mlieka, 1 ks smotany sladkej, 3 ks masla (velke), 1 ks hery, 1 kg hladkej muky, 2 kg polohrubej muky, 30 ks zltkov, 0.70 kg cukor krystal, 0.25 kg drozdia, 1 dcl rumu, stipka soli, 2 dcl oleja na domiesenie
Tvarohova napln:
1.25 kg tvarohu, 1 kg cukru mucka, 20 dkg hrozienok, 5 ks vanilkoveho cukru, 1 ks vanilkoveho pudingu, 3 ks zltka
Slivkova napln:
3 kelimky slivkoveho lekvaru, 3 ks vanilkoveho cukru, 1 balenie skorice, 4 vajcia
Orechova napln:
1 kg orechov, 0.5 kg cukru mucka, 2 ks vanilkoveho cukru, 0.25 l rumu, 3 dcl mlieka
Makova napln:
0.5 kg maku (zomliet), 1 dcl mlieka
Posypka:
1.5 kg polohrubej muky, 3 ks masla, 1 kg cukor mucka, 3 zltka, citronova kora, 3 ks vanilkoveho cukru
Zo surovin vypracujeme cesto (klasika mlieko, drozdie na kvasok, a potom postupne pridavat ostatne suroviny), rozvalkame, pokrajame na stvorceky, ktore naplnime plnkami. Navrch dame posypku a upecieme (180 stupnov, cca 15-20 min. - zavisi od typu rury).
Je to originalny recept z Moravy. Ma len jednu chybu, a to ze je pre velke mnozstvo, ktore sa robi na svadby, oslavy a podobne prilezitosti. Ale zase tieto kolaciky sa nepokazia, a nejaku dobu vydrzia (pokial sa nezjedia skor)
no ja som varila vcera zas: tortili plnene masom s bolonskou omackou a parmezanom.. a k tuu kuraci vyvar a nakrajana palancika namiesto rezancov..... minule to chutilo mm
gyros s hranolkami a sebe kuracie pečienky ne cibuľke lebo ja gyros nemám rada 😀
Vločkova polievka a parene buchty.
Hovadzi vyvar a masko z polievky so zemiakmi a chrenom..
Nerobievate niektora kolaciky,kde ide bravcova mast?Nasla som recept a stale ma to mata,ze ci tam to neni citit alebo co
@zajo79 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=35448
nieco taketo myslim
@lea132 aj moja babka ich robila a boli super 😵 😵
Sádlové pusinky: 100 g hl. múky, 100 g pr. cukru, 100 g nesolené sádlo, 2 PL kakaa /pomleté orechy -nemusia byť, ani ja ich tam nedávam/ . Vypracovať cesto , robiť guličky , poukladať na plech vareškou /koncom/ urobiť jamky a dať
do nich slivkový lekvár - alebo iný , džem - podľa chuti a piecť do ružova. cca 50 ks. Dúfam, že som pomohla 🙂 🙂 🙂 😉 😉

my dnez zelenikovu polievku s krupic. haluškamx a granadír 😉