icon

Čo pripraviť pre návštevu s bezlepkovou, bezmliečnou a nízkohistamínovou diétou?

stunterka
25. jan 2025
guudy
25. jan 2025

@stunterka napada mi napr sosovicovy salat s korenovou zeleninou. Da sa na teplo aj na studeno. Kvoli histaminu nepouzit konzervovane produkty, ale uvarit cerstve. A teda tiez to nachystat bud tesne pred prichodom navstevy, alebo hned po uvareni schladit a uchovat idealne vo vakuovej miske.
Mliecne potraviny nahradit veganskymi. Ak zozenies bezlepkove piskoty, tak mozes spravit ‘smotanovu tortu’.
Histaminik si da histapp a mal by to zvladnut, aj ked bude spravena den vopred.

fantaghiro21
25. jan 2025

Táto otázka musi smerovať práve tým,ktorý držia nizkohistaminovu diétu....
Lebo blz a delakto spraviť vieš ale histamin je betar a každy,ktorý má problém s histaminon,reaguje na potravinu rôzne ...niekomu dokonca nemusí kapusta nič spraviť,a je to potravina s najvyšším podielom histaminu.....
To isté aj maslo,vajca...spyeaj sa návštevy

fantaghiro21
25. jan 2025

@guudy keby si šošovicu pripravila mne,tak mi je zle.... šošovicu niektorí zle znášajú ...

guudy
25. jan 2025

@fantaghiro21 zas histaminikom zvycajne zabera histapp. Autorka pise bezmliecne, nie bezlakto ;)
Ja vidim najvacsi problem v bezlepku.

guudy
25. jan 2025

@fantaghiro21 to bol len priklad….akym smerom moze autork uvazovat
Mam doma histaminika, viem o com to je ;)

fantaghiro21
25. jan 2025

https://histaminovaintolerancia.sk/svajciarsky-... švajčiarsky zoznam znasanlivosti potravín....
3 je najhoršie

fantaghiro21
25. jan 2025

@guudy ano, bezmliecne,to je moja chyba (nakoľko som infikovaná z mojej diéty)
Sama mám bzl ,delakto (chvála Bohu aspoň mlieko delakto môžem) a nizkohistaminovu....

guudy
25. jan 2025

@fantaghiro21 ja mam lakto a histamin ;)

fantaghiro21
25. jan 2025

@guudy ty vieš,ale ti čo nepoznajú histaminovu intoleranciu tak by pripravili aj tu šošovicu a spravia viac neplechu ako úžitku....

guudy
25. jan 2025

@fantaghiro21 a tebe histapp nezaberie? Ja ked mam pred sebou jedlo, o ktorom viem, ze mi nerobi dobre, tak histapp to isti. To iste s laktazou.

martinkaaa83
Odpoveď bola odstránená
caar_oliine
26. jan 2025

Nemám vo svojom okolí histaminikov takže neviem, či toto je vhodné, ale ja napríklad keď k nám má prísť akákoľvek návšteva tak často nakrájam na “hranolky” mrkvu, papriku, kaleráb, uhorku a do stredu dám misky s rôznymi dipmi - jogurtový (lakto free), hummus, guacamole, atď.. aj keď sa na stole vždy nachádzajú očká, aj chlebíčky, šunky salámy a tak, tak toto sa vždy zje 😀 hlavne tá mrkva.

caar_oliine
26. jan 2025

A ak by som chcela niečo teplé, (opäť neviem, či je to vhodné pre histaminku) tak celkom často robievame aj tacos, s mletým hovädzím alebo trhaným bravčovým mäsom. V Tescu kupujem Taco shells (kukuričné), k tomu salsa pico de gallo, jogurtovy dressing (laktofree), posypané syrom s nízkym obsahom laktózy.
Pripadne k tomu mletému mäsku sa môžu servírovať kukuričné tortilla čipsy a rôzne dipy.