Čo sa stane, ak prevarím vajcia?
Vajcia som postavila a sanozrejme na ne zabudla :D varili sa okolo 30-35 minut. Nic im nebude?
Co je s tymi vajciami, uz hodinu ich varim a stale su tvrde 🤣🤣🤣
Mozno bude zltko zelene, alr jest to mozes v pohode...
Čo by im malo byť?
Mňa zaráža že sa ti neodparila všetka voda za ten čas 😀😀
@b_mommy to aj mna 😆ked som si na to spomenula,myslela som,ze uz hrniec zhorel.
@januska12323 neviem,ked maju zelene vnutro nevyzera to nejak vabne :D
@janetinka27 dobry vtip 😆
Žltko obsahuje síru, ktorá sa počas varu vylučuje. Preto keď varíš príliš dlho, tak máš kraj žltka taký šedo-zelený. To je tá síra, môžeš to úplne v pohode jesť.
A áno, tá síra je potom aj ten smrud, keď máš vetry po vajci :D Dobrú chuť v mene slovenských vodárni a kanalizácií.
Bud rada, ze ti nestrelili 😂
@thirstymonk fuuuj 😆😆
@vevebono no, to je jedine stastie 😆
Neboj sa, v určitom množstve je síra biogenny prvok, čiže potrebný pre život. Veľa síry má napríklad aj cibuľa, konkretne oxid sirový, preto, keď sa tento oxid dostane do oka, kde zreaguje s vodou, vzniká slabý roztok kyseliny sírovej rovno v oku. Preto pri cibuli plačeme :D
nic im nebude, ale na mako uz ich nedovaris 😁
@thirstymonk dalujem za objasnenie :D ty si biolog?
@egonsk chcela som ich skor na makko robit,nuz ,nepodarilo sa :D
Nooo, len skrachovany. Na strednej ma biologia veľmi bavila, aj fyzika, aj chemia. Na výške ma biologia po prvom roku prešla (chceli od nás, aby sme vedeli po latinsky 160 živočíchov podľa obrázka... a keby to bola žirafa slon koň, ale 10 druhov dajakej chrobače, 5 druhov slimakov a podobná háveď)... tak som to vzdal a prešiel som na fyziku a chemiu... No a aj to bolo nad moje sily v druhom ročníku... čiže tak. Skrachovaný biolog. :D
Mňa zaujíma ako varíte vajcia na veľkú noc? Tam nikomu nevadí keď sú zelené.
@januska12323 vacsinou sa mi podari,ze su vnutri pekne zlto-oranzove, obcas maju sivaste kraje, to je ok :D
@thirstymonk tak,ale vidiet,ze sa na teba nieco nalepilo,aj ked si casom skrachoval :D
Sú ok, ako ti písali vyššie, jedine že sa zafarbí na zeleno - sivo ale jesť môžeš kľudne 😉
Tak mňa od narodenia zaujíma, ako funguje svet... čiže tak :D Vždy ma bavili tieto prírodné vedy.
Mne minule prihoreli 😭
Čo by sa im mohlo stať. Budú tvrdé sivé a hotovo :D
Buď rada, že nevybuchli. My sme pred rokom či dvoma museli maľovať celú kuchyňu kvôli zabudnutým vajíčkam 😬😂
@vkatush to vážne vajíčka varené na tvrdo a trosku zabudnuté môžu vybuchnúť? Moje nervy.... 🤣
@elenajezova ano vybuchnú, už som raz očakávala plafón v kuchyni😁🤭!
@elenajezova áno, vybuchnú a na všetky svetové strany 😂 a musíš ich potom zoškrabávať a premaľovávať všetko.
@thirstymonk Musím uznať, že si ma prekvapil. Aj keď si to s tou cibuľou napísal trochu nepresne, pretože cibuľa oxid sírový neobsahuje.
Cesnakovité rastliny, najmä však cibuľa, obsahujú aminokyselinu izoalliin. Je obsiahnutý v cytoplazme buniek oddelene od enzýmu alliináza, ktorý je uzatvorený vo vakuolách. Pri porušení integrity bunky vzniká z izoalliinu pôsobením alliinázy propanthial-S-oxid, ktorý sa pri styku s vlhkou sliznicou oka spontánne rozkladá na sirovodík a oxid siričitý (nie sírový), teda látky ktoré vyvolávajú slzenie a pálenie oka.
@fido69 sory, tak kyselina siricita. Je to uz daaaavno co som to studoval 😅

Nie. Nebude