icon

Dávate na špagety olej, aby sa nezlepili?

avatar
pa3q
1. feb 2022

Ahojte. Idem si po radu. Na vyvarene a oplachnuté špagety dávate olej aby sa nezlepili? Ďakujem.

avatar
e1i
1. feb 2022

@pa3q varim ich v osolenej vode s troskou oleja

avatar
janewithane
1. feb 2022

Nie. Kupujem kvalitné semolinove a skôr al dente, nerozvaram ich takže sa nelepia

avatar
viestta
Odpoveď bola odstránená
avatar
thereisabear
1. feb 2022

Precedím a do teplých dám rozpustiť maslo.

avatar
sissy27
1. feb 2022

@pa3q ja dávam pár kvapiek olivového oleja alebo ich premiešam s trochou masla ak ich teda nejdem zjesť hneď, ale nechávam uvarené čisté aj na zajtra.

avatar
pa3q
autor
1. feb 2022

@e1i
@janewithane Ďakujem.

avatar
hederamonstera
1. feb 2022

@pa3q staci ked ich pri dalsom pouziti oplachnes vodou. Sa odlepia.

avatar
pa3q
autor
1. feb 2022

Ako čítam možnosti je veľa takže môžem experimentovať. Ďakujem všetkým. 👍

avatar
tahomi
1. feb 2022

Hlavne cestoviny sa po vareni nemaju oplachovat, moj kamarat z Talianska, ked to vidi 😁

avatar
asocial
1. feb 2022

ano, aj my sme kedysi doma oplachovali, ale vraj je to hriech. Uz to nerobim a nechapem, preco by sme to mali. Olej sa tiez kedysi daval. Nekupujeme cesi ani ideal, a nic sa nelepi. davam prednost talianskym cestovinam.

avatar
evica17
1. feb 2022

@viestta a nenapiju sa ti tej omacky a potom su take nijake. Suche aj napriek omacke ? Lebo nerada tak.miesam cestoviny prave kvoli tomuto, tak nejakybtip aby to bolo stale chutne a stavnate a.nie oschle.

avatar
viestta
Odpoveď bola odstránená
avatar
deti95060810
1. feb 2022

dávam maslo..

avatar
jenisjenis
1. feb 2022

@pa3q ano na spagety vacsinou kvapnem olivovy a premiesam kto nema rad dam klasicky

avatar
kattibi
1. feb 2022

Cestoviny sa majú v osolenej vode uvariť tak do pol cesty, potom sa majú dovariť v omáčke (cestovina ju nasaje) na al dente. Žiadne oplachovanie, ani sceďovanie. Voda, v ktorej sa cestoviny varili, sa môže trošku ešte pridať do omáčky. Toto je vraj originál postup. Kvalitný olivový olej si pridajte na naservírované cestoviny v tanieri.

Kedysi som aj ja sceďovala, hodila ich späť do hrnca a potom poliala troškou oleja. Ale omáčka na nich nedržala, šmýkala sa po oleji.

avatar
mia_von_prag
1. feb 2022

Nie, precedim a hned vložím do omáčky. Varim len toľko cestovín, čo sa hneď zje.

avatar
diana45
1. feb 2022

Áno a viac krát premiešam

avatar
osky
1. feb 2022

Hned ako ich ocedim ,vyklopim ich BEZ OPLACHOVANIA!!! Na pomasteny pekac alebo do nadoby,v ktorej uz mam trosku olivoveho oleja.
Rukou poriadne popretriasam,aby sa omastili.
Tak to robia taliani

avatar
osky
1. feb 2022

@kattibi ano tak sa to robi,ked servirujes ihned cerstve jedlo.
Ale ak si robis do rezervy,musis precedit.

Alebo aj ked si robis "pasta asciuta"=len hole cestoviny pomastene olivacom a posypane troskou parmezanu😉

avatar
osky
1. feb 2022

@viestta prepac,nieco robis zle,ak sa ti aj po naolejovani cestoviny polepia.
Alebo,mozno samotne cestoviny su take...
Ktovie.
Mne sa to v zivote nestalo.

avatar
kattibi
2. feb 2022

Ešte dôležitá vec je použiť kvalitné cestoviny zo semolíny. Napr. značky Barilla, Molisana, Panzani. My sme doma pastožrúti, takže v akcii nakúpime viac balíkov. 🙈🙉🙊

avatar
kattibi
2. feb 2022

@osky U nás sa pasta do rezervy nerobí, všetko sa hneď zje.

avatar
osky
2. feb 2022

@kattibi ok😊
Ja som v Taliansku mnohe odkukala.
Mozno aj tam zalezi,ktory region...