icon

Diétne a zdravé jedlá

levandullka
22. apr 2012

Nejaké nápady alebo osvedčené recepty na zdravé a diétne jedlá? 🙂

levandullka
autor
23. máj 2012

@mimi21mimi No, u mna to tiez vzdy byvala taka tyzdnova, maximalne dvojtyzdnova zalezitost, ale tento krat som si povedala ze uz MUSIM vydrzat a stanovila som si aj ciel 20kg. Tak pevne verim, ze sa to za nejake dva-tri mesiace podari.
Pre mna typicky den:
Ranajky - cierny chlieb so gerveais, platok sunky, vela vela zeleninky, nesladeny bylinkovy caj a voda
Desiata - jogurt, mrkva, kalerab, jablko (vsetko si nakrajam do takej ,,akurat" velkej dozy (vzdy mi z toho v skole niekto odje, tak uz viem kolko potrebujem 😀), ak nie jogurt tak si davam par BEBE keksov
Obed - obedy su pre mna najtazsia vec, pretoze casto chodime na obedy do restauracie a ak mi naozj nic nevyhovuje, dam si normalne jedlo, no mensiu porciu, ak mam ale cas, urobim si obed - kuracie rizoto so zeleninou alebo cestoviny s rukolou, trochou parmezanu, trosku pesta a chery paradajky
Olovrant - salatik (najcastejsie si davam tu kupovanu zmes salatov), k tomu si nakrajam paradajky, papriku, uhorku,pokvapkam citronovou stavou a olivovym olejom (alebo olivovym olejom, ktory je citronovy) a hodim si tam pre lepsiu chut bud trosku krutonov alebo par kociek syra
Vecera - najradsej mam varene zemiacky s petrzlenovou vnatkou a s kyslou kapustou 🙂. Takisto mam rada volske oko (max. dve male vajcia), hrianka z cierneho chleba a k tomu zelenina
Druha vecera - mrkva (ak som ju nemala aj na desiatu), alebo jeden-dva tie ,,pukancove" chlebiky
Najlepsie je ak sa mi podari za den vypit dost vela vody, ak mam teda na to cas, pretoze ked som niektore dni zatvorena v skole alebo este lepsie, ked som zatvorena 5 hodin v ambulancii, tak to je na nic ☹. No a veeelmi casto sa mi pocas diety stava, ze mam obrovsku chut na sladke (aj ked pocas bezneho roka sa mi to vobec nestava), dam si kusok horkej cokolady s vysokym podielom kakaa 🙂. To nie je az tak hrozny prehresok

mimi21mimi
23. máj 2012

@levandullka v ambulancii? bude z teba lekarka? 🙂
no ja by som asi tolko nezjedla ale zas treba mi jest pravidelne a to je problem. ja jem takto:
Rano - chlieb s maslom/natierkou + zelenina alebo kasa (ovsena,spaldova)
Doobeda: semtam dzobnem kusok rozka alebo bananu.
Obed: polievka + jedlo (rooozne kvoli malej velmi pestro).. ale niekedy mame len polievku.
Poobede: (co suflik v praci da) chlieb, keksik, kukuricne tycinky
Vecera: salat s kukuricou vajickom atd., chlieb, pizza a pod....

Mam vsak 6 kil od porodu stale na sebe tak treba nieco zmenit. :-/

levandullka
autor
23. máj 2012

@mimi21mimi No, lekarka zo mna nebude, iba dentalna hygienicka. O par dni ma caka mesacna prax a uz teraz vidim, ze pocas toho mesiaca to bude naozaj narocne (od rana od osmej do poobedia do tretej zatvorena pri pacientoch), preto chcem teraz na sebe zamakat, aby to bolo potom uz aspon rozbehnute 🙂.
Ono, to pravidelne jedenie a varenie dvojmo (u teba mozno niekedy aj trojmo) je naozaj namahave, no a duplom este ked si pracujuca zena. Ja este ani nepracujem, iba chodim do skoly a kazdy den si vycitam ze kopu veci nestiham, no v takomto tempe zijem zatial iba par mesiacov (s priatelom sme sa nastahovali do nasho prveho bytiku v septembri minuleho roka), takze sa to hadam zlepsi. Od zajtra chcem nielen prejst na inu stravu, cvicenie a pod. ale aj na uplne iny rezim v domacnosti, tak sa to snad vsetko vydari 🙂. Tvoj jedalnicek vyzera super, dost zdrave a dietne veci 🙂. Ja som ani rodit nemusela a mam na sebe viac nez 6kg, takze preto toto rozhodnutie 🙂

levandullka
autor
23. máj 2012

@mimi21mimi Inak, vela ludi ktori drzali naozaj prisnu dietu a aj schudli tvrdia, ze tolko kolko jedli pocas toho obdobia chudnutia, nejedli pred tym. Takze mnozstva mozu byt v podstate normalne, len treba zmenit to zlozenie stravy 🙂

mimi21mimi
24. máj 2012

@levandullka Nooo moj problem bude to najvacsie jedenie vecer... aj dnes napr. nestiham lebo na osmu mam byt v telocvicni, kde dojdu majstri prerabat jedno potrubie a jest nestihnem isto, lebo pijem kavu, dcere som robila ranajky a musim ju vychystat, ked sa jej uraci vstat (posledne dni vstava pravidelne pred siestou a je 7:11) 😀 ako naschval.

Ja robim cez obed, ked spi z domu, taku akoby brigadu a inak len poobede kazdy den 2-3 hodky trenerku - len ja sama tolko pohybu nemam aj napriek tomu, lebo vacsinou len decka okrikujem a opravujem. Takze preto poobede moc na jedenie casu nie je, az vecer. Ale tak, co by sme nespravili pre peknu postavu 🙂
Musim na tom zamakat.
Inak co vlastne robi dentalna hygienicka?

levandullka
autor
24. máj 2012

@mimi21mimi No, ani vecere nie su lahke 😀. Ale vecer sa snazim cvicit pilates a trosku aj na stepper si zbehnem a potom mam tky dobry pocit zo seba ze uz si to nechcem kazit 😀. Teraz ked som vstala by som si dala najradsej horlaku 😀. Ale povedala som si ze uz naozaj musim ist na seba tvrdsie, tak to bude predsa len ten chlebik s platkom sunky, so gerveais a so zeleninou 😀.
Jeeej a co trenujes? Zo mna by si teda radost nemala, ja som totalny sportovy antitalent 😀.
Hygienicka robi vsetky esteticke ukony ako odstranovanie zubneho kamena, bielenie zubov, vysetrenia, lepenie kamienkov, pecatenie detom... 🙂 Celkom som sa v tom nasla 🙂

mimi21mimi
24. máj 2012

@levandullka Noo to bielenie by sa mi zislo, ale to ja k zubarke nevkrocim 😀
Ja trenujem gymnastiku a scenicky tanec a cheerleading. Ale vacsinou len deti.
Ten Pilates ma skoro zabil... minule som to jedenkrat cvicila asi hodinu podla DVDcka a zdalo sa mi , ze nic nerobim a na druhy den som nevedela vstat z postele a taka svalovica na bruchu aj na miestach, kde som myslela, ze svaly urcite nie su 😀

levandullka
autor
24. máj 2012

@mimi21mimi Na bielenie sa chystam buduci mesiac aj ja 🙂. Snad to bude podla mojich predstav 😀. Fuha, no teda to musis byt veru dost sikovna ked trenujes taketo nieco 🙂.
No, pilates vyzera velmi neskodne, ale presne ako si napisala, ja na druhy den tiez citim aj svaly o ktorym som si myslela ze neexistuju 😀. Moja mamminka pomocou pilatesu neskutocne schudla. Presne tam, kde to zeny potrebuju. Ked som bola teraz po mesiaci doma skoro som ju nespoznala. Vzdy bola chuducka, ale teraz by mohla robit modeling.

mimi21mimi
24. máj 2012

@levandullka Ale mna bohuzial ten pilates nebavi... a hlavne sa neviem donutit cvicit doma :-/ to je asi najhorsie...
a ty si ides sama bielit tie zuby?

levandullka
autor
24. máj 2012

@mimi21mimi Tak ja som presny opak 😀. Aj ked ma to velmi nebavi, po tych vysledkoch ktore som videla ho cvicit budem, budem a budem 😀. A ja sa viem zase donutit iba doma a nikde inde 😀.
Nie, dam si ich vybielit u nas na klinike, kde mam prax 🙂. Uz som to videla pred par tyzdnami a efekt bol celkom fajn, tak sa na to dam 🙂

mimi21mimi
24. máj 2012

@levandullka a Kolk stoji to bielenie? Mne to zubarka kedysi neodporucala, vraj mam po fixnom strojceku slabu sklovinu. :-/

levandullka
autor
24. máj 2012

@mimi21mimi Tak toto bielenie je bielenie gelom (nanesu ti gel na zuby - najcastejsie od trojky po trojku, no ja mam dost siroky usmev tak potrebujem od stvorky po stvorku 😀 - a o 10-20 minut mas vybielene zubky o niekolko odtienov) a stoji to okolo 50€ (no neviem ci je to specialna cena iba pre nas studentov). Toto chcem iba na zaciatok, postupom casu si dam urobit urcite bielenie lampou, to ale stoji cca 200€ a treba tak dve-tri sedenia, no vysledok je naozaj genialny.
No, ak mas slabsiu sklovinu naozaj to nie je velmi dobre, predsa len je to chemicky zasah do zuba ☹. Mozno by ti ale povolila aspon bielenie pasikmi, tie ti vybielia zuby menej ako gely a lampy ale vybielia. Mam jednu sadu doma, no ani som si ich nedavala ked som sa dozvedela o tychto geloch...

mimi21mimi
24. máj 2012

@levandullka tie pasiky volne dostat v obchodoch? ja po strojceku mam total otrasne zuby. :-/

levandullka
autor
24. máj 2012

@mimi21mimi Pasiky kupis bezne na internete. Najskor chod ale urcite na hygienu, aby ti poodstraovali vsetok zubny kamen a pigmenty, lebo by sa ti mohli porobit flaky. Takisto si daj pozor na to ak mas na prednych zuboch vyplne, to je toez potom vidiet ☹. No a uplne najlepsie na tom celom je, ze dva tyzdne po bieleni musis drzat tzv. "bielu dietu" 😀 Teda nic co farbi nesmies papat 😀 Toho sa bojim najviac... 😀

mimi21mimi
24. máj 2012

@levandullka Cize kava, kola a ine povzbudzujece kofeinove napoje nic??? :-/
Ja mam na dvojke plombu... to je blbeeee.

mimi21mimi
24. máj 2012

Kam sme sa to od diety dostali? 😀

levandullka
autor
24. máj 2012

@mimi21mimi No presne a okrem toho este kopa dalsich potravin ako kecup, mrkva, dzem...
Veru, mali by sme sa znovu dostat k zdravym a dietnym jedlam 😀. Ozaj, ako je na tom tahini? 😀

mimi21mimi
24. máj 2012

@levandullka cicer uz je od vcera namoceny a dalej som sa nepohla 😀 ale planujem robit ten hummus. Asi to nemozem nechat dva dni namocene ze?

levandullka
autor
24. máj 2012

@mimi21mimi No to ja naozaj netusim ☹. Ale nic si z toho nerob ze si sa dalej nedostala. Ja ani dieta nemusim mat a nestiham vobec nic ☹. A ked sa k tomu este prida bolest hlavy, tak mi aj bordel v kuchyni musi vydrzat chvilu ☹

mimi21mimi
24. máj 2012

@levandullka hummus hotovy 🙂 celkom obstojne to chuti ale dala som si dnes pizzu 😀 dala som to vychladnut este.... 🙂 ja si davam vinko s kofolou dnes... amen 😀

levandullka
autor
24. máj 2012

@mimi21mimi Odfotitttt 😀. O tej pizzi mi ani nehovor. Moj jedalnicek dnes padol s mojim psychickyym kolapsom (mierna vymena nazorov ma vzdy zlozi). A tak pekne sa mi darilo (do tretej poobedia). Ale dala som si vegetariansku 😉 ( ale stala za prd - zla nebola len som si vsugerovla ze ju musim zjest no a nejako sa mi vzpriecila 😀) Jedinu dobru vegetariansku som jedla nedavno v jednej super restauracii v Bratislavskom Auparku. To bola pizza za vsetky! Vobec mi tam nechybala sunka ani nic ine.. Skoda ze nerobia rozvoz do Presova 😀. Inak take vinko... Len so mnou ho nema kto pit ☹. Priatel nie je velmi na vinko

mimi21mimi
24. máj 2012

@levandullka moj zas na vino je...aspon to ma kto dopit...ja s vege puzzou probblem nemam ale dnes som taku nemala 🙂

nenapada ta co uvarit s vykostennych kuracich stwhien aby to aj muz aj Jasminka mohli?

levandullka
autor
24. máj 2012

@mimi21mimi Ja si toho mojho musim na vinko este vycvicit 😀.
Hmm vykoste e kuracie stehna? No tak ja som robievala z takeho maska aj sote. Bud na sampinonoch, alebo so zeleninou, lebo niekto z toho robi rezne, no neviem ci to Jasminka moze papat, asi skor nie. Ja robievam velmi rada zapekane kuracie prsia (alebo kludne aj vykostene stehna). Osmahnem ich naprudko na olivovom oleji z oboch stran, potom to supnem do zapekacej misy nasypem na to nakrajanu cibulu, na nu dam kyslu smotanu a nakoniec to posypem struhanym eidamom. Dam to zapiect na nejakych 220°C kym syr nezozlatne. Najlepsie je to s ryzou a s kompotikom 🙂. Len naozaj neviem ci to vyhovuje Jasminke aj manzelikovi 🙂. Snad hej 🙂

mimi21mimi
25. máj 2012

@levandullka No prave, zapekane som rada robila aj ja, ale Jasminka ma asi alergiu na mlieko alebo cosi podobne :-/ takze to sa teraz riesi u dr. a ja jej moc mlieka nedavam... no idem tradicne na stranku varecha a snad nieco najdem. 😀 Rezne nelubim ja, ale ani malej nedavam.
Prave som dojedla ten hummus, celkom fajn podla mna. Aj mala mi to zjedla, aj ked ona skor zosrotuje rajciny a potom len samotny hummus.

levandullka
autor
25. máj 2012

@mimi21mimi Aha, to mi je luto ze m alergiu na mliecko ☹. Ale snad si nieco nasla co bude vyhovovat celej vasej rodinke 🙂.
Dnes sa pokusim tahini konecne zohnat, no pochybujem ze tu na vychode bude lahko zohnatelne ☹. Asi mi nakoniec zostane iba ten internet.
Aspon sa ale mozes tesit ze Jasminke chuti zeleninka a zdrave jedla 😀.

mimi21mimi
25. máj 2012

@levandullka Nooo asi to bude alergia, ale zas ma len obvodna poslala na kontrolu na kozne s nou... tak neviem ako to bude dalej riesit.
http://www.celishop.sk/pomazanky-a-dzemy/853/se...
Ja som mala toto, ale v obchode (tomto istom) to stalo 3,50 :-/

levandullka
autor
25. máj 2012

@mimi21mimi Idem to asi rovno objednat, lebo som ziadne nezohnala. Bohuzial... Ani cicer v plechovke nemali ☹. Iba suseny. Ale aspon som si kupila mungo klicky, zmes salatov, sosovicu a podobne. Takze huraaa varit zdrave jedla 😀.
Chudatko, snad sa jej to ale postupom casu upravi... To sa zvykne, nie?

mimi21mimi
25. máj 2012

@levandullka Noo podla toho ci ma intoleranciu laktozy alebo len alergiu...
Ja som videla cicer v plechovke v DM drogerii.... ale tam je toho trochu a stoji to tusim 2,50 euro. Ja som si ho namocila a uvarila.
Z tych mungo klickov co robis? Viackrat som ich obchadzala v obchode, ale zatial nic z toho...

levandullka
autor
25. máj 2012

@mimi21mimi Musím teda ešte vybehnúť do DM-ky 🙂.
Klíčky som doteraz ani nepoužívala, ale jedla som ich už ako súčasť kuracieho soté, číny alebo ako prílohu. No sú úžasné aj do šalátov 🙂. Inak, už som niečo pridala do toho sľúbeného albumu na MS 🙂
http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/levandullka...

denusiq1211
1. jún 2012

a tak podla mna jesu tofu apotobne žbrindy je zbytocne.ja som za dva mesiace 9kg schudla.a je to dost si myslim.a. Som necvicila a ani nevikonavala ziadnu aktivitu a ani tabletky nebrala.len som jedna 1x denne. A jedla som vsetko...