Falošný marcipán
ahojte,
chcela by som vas poprosit o radu...uz tretikrat sa pokusam o marcipanovu tortu a stale sa mi ten marcipan lepi....hrozne dobre to chuti, ale taha sa to neskutocne. skusala som podla tohto receptu: 150 g suseneho mlieka, 150 g praskoveho cukru, 2 PL oleja(resp. 1PL oleja, 1 PL mandlovej aromy), 2 PL medu, 4 PL vody....skusala som s medom aj bez medu...pridavat mlieko aj olej....valkala som nestuhnute aj stuhnute - bud sa lepi alebo je moc tuhy...koli tej chuti sa ho nechcem vzdat....neviete mi, prosim, niekto poradit presny postup, ako s tym narabat, prip. ako upravit recept? dakujem.
Ja robim len z cukrikov marschmalov ci ako sa to pise 😀. Roztopim v mikrovlnke a davam praskovi cukor kym to nie je take tuhe ako potrebujem 🙂
@el6 Ja robim zo Salka, pr. cukru a suseneho mlieka. Do Salka pridavam na striedacku sus. mleikoa pr. cukor po lyzickach az to ma taku tvarovatelnu konzistenciu. Valkam medzi papiemii na pecenie posypanymi pr. cukrom a ten papier pouzivam aj na prenasanie na pecivo. Paperom navrch, potom papier odlupnut a dotvarovat.
tak rob z penových cukríkov ,alebo si kúp hmotu sú rôzne chute ...ja s takto robenými hmotami nemám dobré skúsenosti ...
@el6 Robím ten istý recept práve preto, že nám chutí. 🙂 Dávam 200 g suš. mlieka, 200 g prášk. cukru - všetko riadne preosejem, niekoľkokrát, pridávam farbivo, 2 PL oleja a vodu podľa potreby. Robím bez medu. Ak sa lepí, tak pri vaľkaní podsypávam zlatým klasom, keď je ten marcipán taký "zaprášený" od toho zlatého klasu, tak na torte ho očistím štetcom namočeným vo vode. Prípadne môžeš vaľkať medzi dvoma mikroténovými sáčkami, ale zlatý klas je istota. 🙂
@el6 ja si robim s Marsmalows cukrikov, nadobu vymastim olejom, vysypem cukriky, dam do MW ked napucia vyklopim do praskoveho cukru zasypem cukrom , naolejujem ruky a miesim, ked sa lepi na ruky naolejujem a miesim dalej, ked to velmi stuhne tak znova do MW a miesit a pridavat farbu a tak.... mala som to dobre na 2.pokus, vahy nemam robim tak od oka, ale na 26cm tortu mi treba minimalne 300g cukrikov ( neviem robit s tenulinkou hmotou, este som v tom nezrucna)
dakujem za typy baby, urcite vyuzijem

@el6 ja tak isto, vzdy boli z toho gulky s mandlou uprostred, ala rafaelo.....na torty radsej overena K2.