Fermentované potraviny - sú naozaj také zdravé a zmenili vám život?
toto by ma naozaj zaujimalo
Zdravé sú, ale ako by mi mali zmeniť život si neviem predstaviť 😅 vždy je to o celkovej životospráve a nie jednej superpotravine
Neviem, z fermentovanych vyrobkov jem vacsinou len kyslu kapustu. Obcas si dam kimchi. Kapustu jem odjakziva, takze zivot mi to nezmenilo a ovplyvnilo ma jedine v tom, ze potom, ako zjem nieco z kyslej kapusty, vecer bezim na zachod. Inokedy sa vyprazdnim len rano 🙂
Že je to zdravé je len bonus, najlepšie je na tom tá chuť. Pickles je moja záchrana po celú zimu.
skor som myslela tak ze skutocne fermentovane vyrobky, hm vacsinou nie su bezne v obchode pod nazvom kysla kapusta a tak, myslela som, ze tie co si clovek vyraba alebo niekto vyraba. Pri kyslych kapustach sa bohuzial ten proces bezne nedodrziava ☹. No a pise sa vela ako to moc vplyva na zaludok ako vieme vsetci zaludok je druhy mozog, respektive je s mozgom velmi prepojeny, takze ak nejakym ludom tie fermentovane potraviny (skutocne) pomohli, tak by som to rada vediet, predtym ako stravim zbytocne cas fermentovanim 🙂. Ked si niekto popravi dobre zaludok tak mu to ovyplvni cely zdravotny stav takze by to pocitil. Kysla kapusta musi splnat: konzervovaná prirodzene kvasným procesom, mierne osolena a korenená (najmä kmínom) to podla testov obchode nie je, tusim tam ide aj o nejaku teplotu...
@hladamematku kyslu kapustu mavam domacu, spracovanu prirodzenym sposobom, dochutenu len solou a korenim (kmin, bobkovy list, nove a cierne korenie + obcas aj kusok jablka), vlastnonozne natlacenu do suda za spevu "Do dvorecka, do dvora...".
Kedysi ta nasa kapusta bola aj 100% bio z vlastnej zahrady, dnes uz kapustu na spracovanie musime dokupovat, lebo uz tolko nepestujeme.
@diewcatqoo a? ake su tvoje pocity 🙂 dava ti to co od nej cakas? (kedze vynakladas toto usilie)
@hladamematku Ty myslíš asi pickles. Môžeš robiť z akejkoľvek zeleniny a kedykoľvek. Má pozitívne účinky, robievam. Doporučujem. Ale pozor, denne sa toho neje veľa. Všetkého veľa škodí. Najjednoduchšie je z kapusty a mrkvy - taky základ. Plus soľ a rasca. Dostať kúpiť aj nádoby na picles - rôzne. Postačí však aj sklenená zavaráninová fľaša. Ja mám toto...
@hladamematku ja som tiež mala na mysli domácu fermentovanú zeleninu, mama sa tomu celkom aktívne venuje, baví ju to, tak sa mi vždy niečo ujde 😅 ale dôvody sú u nás skôr kulinárske ako zdravotné.. Nikdy som nemala nejaké problémy, pri ktorých by som vedela odpozorovať, že sa mi zlepšili, takže toto neposúdim
@akinomel ano napriklad 🙂 a v com citis zmenu?
@hladamematku úprava trávenia. Mávala som pocit ,,ťažkého,,žalúdka.
@akinomel dakujem
@akinomel na nete som nasla ze to nie je to iste ☹
What Is a Pickle?
A pickle is simply a food that’s been preserved in a brine (salt or salty water) or an acid like vinegar or lemon juice. This includes foods like beets, onions, peppers, and even eggs.
12 Types of Pickles You Need to Know
What Is Fermentation?
A fermented food has been preserved and transformed by benign bacteria. Usually, that means that the sugars and carbohydrates present in the food have been eaten by the good bacteria (often lactic acid bacteria).
What's the Difference Between Dill Pickles and Sour Pickles?
The bacteria then convert that sugar into other substances, like acids, carbon dioxide, and alcohol. Those substances, in term, preserve the food (and add to its flavor). So when you eat, say, kimchi, you consume the flourishing colony of good bacteria that has preserved the cabbage for you. Circle of life.
@hladamematku no tak tu si ma dostala, anglicky neviem. Picles je po našom v podstate stará dobrá kyslá kapusta v súdku, veď to každý dobre pozná. Dá sa tomu cudzí výraz a ,,susedova tráva je zelenšia"😉
@akinomel je tam proste rozdiel v bakteriach ☹
@hladamematku hm...tak až takto ďaleko nie som. Škoda, asi som veľmi neporadila...
@hladamematku neviem, moje pocity z kapusty su neutralne. My nakladame kapustu skor preto, ze domaca nalozena kapusta nam chuti viac ako ta z obchodu a pokladame ju za zdravsiu. Ale co sa tyka tych zdravotnych benefitov, tak do detailov sme to nikdy neskumali. V zime byvame napr. rovnako chori ako vsetci 🙂
Moc som nepochopila akú skúsenosť hladáš - že sa tým niekto zázračne vyliečil zo smrtelnej choroby?
V každom prípade je to dobré na trávenie, to priamo pocíti dosť ludí.
@akinomel nie som ti vdacna, ze si chcela poradit, dakujem ❤
@ckocka toto vseobecne vyhlasenie mozes nejako konkretizovat? T o hladam...fermentujes? ci kupujes fermentovane potraviny a citis nejake benefity?
@akinomel tu je po slov napisany rozdiel https://monikakomorasova.sk/fermentovana-zelenina/
@hladamematku ďakujem 🙂
@hladamematku Robím pickles z rôznej zeleniny, a áno pomáha mi to na lepšie trávenie. Takže sa asi lepšie cítim než s ťažkým žalúdkom, ale zas žiadny životný prevrat to nie je.
S týmto som sa tu na MK už stretla, lebo som nevedela, o čom točia, tak už teraz tomu rozumiem. V angličtine (aspoň tej našej severoamerickej) Pickles nie je nič iné ako nakladané uhorky, úplne obyčajné, kupované v obchode. Názov Pickles v slovenčine sa používa (z mne neznamych dôvodov) na akúkoľvek zeleninu, ktorá je fermentovaná (po slovensky kvasená) - či už kvasená kapusta, uhorky, mrkva, či iná zelenina. My doma fermentujeme kapustu - väčší súdok, uhorky - menší súdok a sem-tam miešanú zeleninu (robieva muž, ja som len spotrebiteľ). Raz skúšal aj kimchi , ale vysledok bol podpriemerný 😅, tak kimchi kupujeme v čínskom obchode, kde dovažajú celkom kvalitné. My s mužom fermentovanú zeleninu milujeme (deti kedysi moc nie, ale čim su staršie tým im to tiež viac chuti, akurát predvčerom ma syn prekvapil, že do seba tlačil kimchi, čo bežne nejedava) , či to ovplyvnilo naše zdravie neviem, nemáme žiadne zdravotné problémy, ale osobne si myslím, že vzhľadom na množstvo ktoré sa spotrebuje, aj keby sa jedlo denne to nejaký veľký význam mať nebude, ale je to určite zdravé a prospešné pre črevnú mikrofloru, plné enzýmov, minerálov, vitamínov.
Ak sa môžem spýtať : Aké zázraky očakávaš?
Preco pouzivate namiesto slovenskeho pomenovania anglicke vyrazy? Ved nakladana zelenina je tu od praveku a zrazu niekto objavil Ameriku, lebo pickles. Precitala som clanok, je to len reklama na knihu autorky clanku. Zase az take ucinky fermentovanie na zdravie cloveka nema,lebo ludia boli chori aj vtedy, ked jedli kvoli chudobe len zemiaky s kyslou kapustou.
je tu niekto kto robi kimchi? v kolko litrovej nadobe to zvyknete robit? robila som v sklenenej mala tusim cez 4 litre a chcela som kupit original sudok ale na kimchi som videla len do cca 2,5l 🤷🏼♀️
dakujem vsetkym za nazory, studujem dalej kazdy clanok tvrdi nieco ine otras....
@hladamematku tiež by som nepovedala, že žalúdok je druhý mozog, skôr čreva kde sa nachádzajú baktérie co ovplyvnuju našu imunitu aj myseľ.

Kysla kapusta je jednoznacne zdrava