Hliva ustricová. Poznáte dobrý recept na spracovanie?

Dopestovali sme doma hlivu ustricovú. Prosím, poraďte mi nejaký dobrý recept na jej spracovanie. Vopred ďakujem.
kitka123
28. mar 2007
Cau Zdenka to me zajima 🙂 porad kde se to prodava a jak se to pestuje?
Ja delam nejcasteji houbove rizoto, to chuti aj malej, no nejsem moc kreativni. Taky budu rada za nejake receptiky
kukenzi
28. mar 2007
Guláš z hlivy:
400 g hlivy, 50g masti, 2 veľké cibule, mletá paprika, soľ, 4 lyžice hladkej múky, cesnak, 1 lyžica rajčinového pretlaku, rasca, mleté korenie, majoránka.
Na väčšej časti masti opražíme nakrájanú cibuľu do zlatista, vmiešame časť mletej papriky, pridáme hlivu nakrájanú na väčšie kúsky a dusíme. Keď sa šťava vydusí, zaprášime zmes hladkou múkou, po opražení zalejeme trochou vody, rozmiešame, osolíme pridáme rozotretý cesnak, rajčinový pretlak, mletú rascu, korenie majoránku, a prikrité dusíme do mäkka. Na lyžici masti speníme ostávajúcu mletú papriku, vmiešame ju do hotového guláša a ihneď podávame s pečivom alebo zemiakmi.

.... alebo rizoto, perkelt
kukenzi
28. mar 2007
Hliva na víne

400 g hlivy ustricovej, 2 cibule, 1 malú konzervu rajčinového pretlaku, cukor, 2 lyžice oleja, 1 dl suchého červeného vína, soľ, oregano, zmes korenia, citrónovú kôru.

Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú hlivu, osolíme a dusíme. Keď je hliva mäkká, pridáme pretlak, oregano, zmes korenia, citrónovú kôru a ešte krátko podusíme. Na záver podlejeme vínom, ochutíme cukrom, prípadne ešte korením.

Hliva s cestovinou
Potrebujeme: 90 g hlivy ustricovej
200 g cestovín
mleté biele korenie
petržlenová vňať
červené a žlté paradajky
červená a zelená paprika
olej

Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu, sceďte, pokvapkajte olejom a odložte na teplé miesto. Odležané cestoviny zmiešajte s orestovanou hlivou, paprikami, paradajkami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Ochuťte soľou a mletým bielym korením.
Nakrájanú hlivu opečte na oleji spolu s farebnými paprikami. Paradajky rozkrojte, zbavte zrniečok a nakrájajte na malé kúsky.

Hliva ustricová v čínskom karameli
Potrebujeme: 30 dkg hlivy ustricovej
2 PL cukru
2 PL octu
sójová omáčka
2 oleja
1 balenie čínskych bezvaječných rezancov
30 dkg paradajok
20 dkg paprík
20 dkg brokolice
30 dkg čínskej kapusty
2 póry

Postup: Zeleninu nakrájajte na drobné kúsky. Rezance uvarte podľa návodu. Na čínskej panvici (woku) rozpáľte olej pridajte ocot a cukor. Vytvorte karamel do ktorého pridajte na prúžky pokrájanú hlivu, premiešajte a pomaly opekajte, potom pridajte nakrájanú zeleninu, opäť premiešajte a ďalej duste. Prelievajte sójovou omáčkou, asi po 10 min. pridajte uvarené rezance. Znovu zľahka premiešajte a opečte. Podávajte ich v miskách s čínskymi paličkami.

Hlíva ústřičná v alobalu
Ingredience: 400-500 g hlívy, olej, anglická slanina, cibule, sůl, pepř

Postup přípravy: Na čtverce alobalu potřené olejem klademe plátky anglické slaniny, na širší nudle nakrájenou omytou a okapanou hlívu. Osolíme, opepříme a zakryjeme cibulí nakrájenou na půlkolečka. Dobře uzavřeme a pečeme v troubě asi 15-20 minut.
zdenkaamaroskoautor
29. mar 2007
Ahoj,
Kukenzi to je super.Dík. Ani som netušila, že je toľko receptov. Aj máš niektorý z nich osvedčený? Pozrela som aj link, sú tam samé mňam, mňam recepty.
Kitka, kúpili sme v záhradkárstve taký 6 kg substrát v igelitovom mechu a pestovali sme to podľa návodu. Najskôr 2 týždne zatienené v teplej miestnosti a teraz to máme v pivnici v chlade, vlhku a na miernom svetle a hríbiky postupne rastú... :-p Kitka, myslíš že by som malému tiež mohla dať hubové rizoto? Zatiaľ som mu neskúšala dávať huby.
rainbow
29. mar 2007
ahojte, zamiešam sa do debaty, ale deti do 10 rokov by vobec nemali huby, sú tažko strávitelné aj pre dospelých
kitka123
29. mar 2007
Prave ze jsem zadne informace o detech a houbach nenasla, zacali jsme tento mesic a zadne potize jsem u malej nezaznamenala. Ale zeptam se kazdopadne jeste doktorky v poradni
zdenkaamaroskoautor
30. mar 2007
Čítala som v jednom zdroji od 3 rokov a v rozhlase v relácii pri mamičky Dr. hovorila od 2 rokov. Tak si vyber. :-N Každopádne treba byť opatrný a tak ako píše Rainbow, nezaťažovať zbytočne tráviace ústroje.
riuska
10. apr 2007
Ahojte kocky, neviem ako je to pri detoch, ale ja som mala zhruba v 7 tt tehotenstva velke problemy s hubami. V noci som vracala 10 krat a 8 krat ma prehnalo, potom ma zobrali do nemocnice kvoli dehydratacii a bola som na infuzkach. Pred otehotnenim som nikdy take problemi nemala - ato hriby milujem. :-|
feroduraj
25. máj 2008
Čaute, kto mi poradí s problémom
manželka nasadila hlivu do bukových klátikov podľa návodu. Všetko je OK len hlivy začali akosi predčasne rásť a neviem či sa môžu presadiť do záhrady -do zememyslím klátiky lebo v návode odporúčajú až na jeseň, alebo ich nechať vo vreciach. No musel by som narezať vrecia a tak oberať -poraddte
Fero z Oravy vdaka
ilijanka
26. máj 2008
s tými hubami to bude asi aj tak, že ak by náhodou došlo k zámene s jedovatou hubou- samozrejme pri voľne nazbieraných hubách- tak detský organizmus má oveľa nižšiu smrteľnú dávku huby a tiež horšie sa vysporiadava s následkami otráv, ktoré u dospelých nie sú smrteľné- napr. hnačky, zvracanie a pod., takže dieťaťu pod 5 rokov by som huby určite nedávala
pietra
31. máj 2008
my z hlivy robievame salat.
podusim cibulu s nakrajanou hlivou, osolim, pridam cierne korenie a drvenu rascu. Po vychladnuti dam kyslu smotanu a trochu tatarky, dochutim trochou citronu a necham poriadne vychladit v chladnicke
maso
6. jún 2008
Kukenzi, dakujem, tvojeb recepty mam okopirovane a budem skusat 😉
malaskoricka
9. jún 2008
# PAPRIKOVÁ natierka s hlivami 🙂
2 kg čerstvých hlív, 1 kg masti, 80 dkg cibule, 5 vajec, 1 kg čerstvej zelenej papriky, 1 kg čerstvej červenej papriky, soľ, korenie, vegeta podľa chuti. Hlivy pokrájame, uvaríme v slanej vode a scedíme. Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme do nej hlivy. Krátko podusíme, pridáme nakrájanú papriku, popražíme. Zmes necháme vychladiť, rozmixujeme ju, pridáme surové vajcia, soľ, korenie, vegetu, prípadne feferónku. Dáme do malých pohárov a hodinu sterilizujeme.
livia76
9. jún 2008
Mňam je aj klasicky obaliť v trojobale ako rezník a pomaly upražiť 😃 😃 ale lepšie to chutí keď ,,hlivové rezníky" jete až keď vychladnú x-) -pred obalovaním len posoliť a trošku okoreniť čiernym korením
malaskoricka
21. jún 2008
zuz11
21. jún 2008
marianella • 39tt • 8. apr 2008 o 10:34
Ahojte kočky, nejaký dobrý, osvečený recept z hlivy 😉 , vie niektorá poradiť?? Dakujem 🙂

expertka8 • 8. apr 2008 o 10:35
http://www.hbp.sk/bn/index.php/produkty/recepty...

😉

marianella • 39tt • 8. apr 2008 o 10:37
dakujem expertka, len by som rada volačo čo už máte odskušané :-N

certica • 2d • 8. apr 2008 o 10:39
ja mam zrovna v chladnicke hlivovy gulas - robi sa presne ako normalny, len miesto masa udusis hllivu nakrajanu na pasiky. je to velmi rychle a chuti super, aspon moj mangel ho ma rad. vacsinou s cestovinou podavam

zdenkaamarosko • 2d • 8. apr 2008 o 15:28
marianella, diskusia o hlive už tu bola, kuk 🙂
www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThreadID=25583 - 18k -

marianella • 39tt • 8. apr 2008 o 18:09
dakujem, nakoniec bol z toho paprikáš 😉

dominica • 8. apr 2008 o 22:35
ja robím to isté ako certica, guláš a je to mňamka. Ale ja lúbim z hlivy ujedať aj keď ju chystám na guláš 😃

karolinkafe • 9. apr 2008 o 15:32
Ja zboznujem hlivu v polievkach 😉

otrivinkajanka • 1d • 9. apr 2008 o 15:59
akurat vcera som robila hlivu na kyslo ako polievku s koprom je to super polievocka moja dcerka ju velmi lubi
ma_se
21. mar 2009
ja hlivu ustricovu pouzivam aj ako prasok, kazdy den do hlavneho jedla....

kupim hlivu,ususim a pomaliem na mlynceku na maso,na prasok... 😉 a potom pridavam ako liek,po lyzicke do hlavneho jedla...
emogeon
23. mar 2009
hliva je chutna a velmi zdrava..my zvykneme robit gulas ale bez masti, oleja 😉
kisska
23. mar 2009
najlepsi hlivovy paprikas (ci vlastne hlivu na smotane) robili vo vyvarovni v J&T na patronke. To sme sa isli s kolegynami zabit za nou... Chrustova babka ma ucila robit podobny hribovy paprikas s akychkolvek "zivych" hub, najlepsie su dubaky a kozaky osobne nazbierane, aj hliva zostane krasne chrumkava... len moj muz ju nema rad :-| (lebo za nou nemoze behat po horach):
- kuracie prsia nakrajame na rezance(nemusia byt), osmahneme na troche oleja do zbelenia, osolime, okorenime, pridame nakrajanu a umytu hlivu (hriby). Zalejeme vodou, pridame cierne korenie (cele) a bobkovy list, uvarime domaka. Na konci zarobime cervenu zatrepku s mukou, cervenou paprikou a smotanou (alebo polotucne mlieko), vlejeme do zmesi (predtym mozeme vybrat z vody korenie a listy), rozmiesame, nechame este chvilu prevret. Po vypnuti dochutime octom, citronovou stavou alebo aj nemusime. Vyborne je to s kolienkami alebo knedlo... nic na dietu 😉
heva222
12. sep 2009
ahojte všetci nemáte niekto poradiť niejaké recepty ako si podomácky vyrobiť napríklad krém na pleť z hlivy ustricovej??
isarka
28. sep 2009
ak mi môžete poradiť. Zasadila som hlivu do pníkov. Bolo písané, že pník celý zbelie a mne zatiaľ nezbelel. Je zasadený už 3 mesiace. Hlivy nerastú.
roasha
28. sep 2009
isarka,preco by mal zbeliet? :-N
nasi hlivy pestuju uz par rokov,ale pnik nikdy nezbelel... 😉 ...mas normalne pnik,vrch natrety tym podhubim,a na nom dalsi taky dreveny kotucik /ako klobucik/pribity? 😎
ak to mas takto,urcite budu rast,ale oni lubia väcsi chlad,tak si este pockaj 😉 🙂
kristina25
28. sep 2009
my sme si kupili uz predprivavene zasiate hlivy. je to vmiesku, v ktorej je slama a tam je uz predpripravena hliva.
Staci to zavesit na vlhke a tmave miesto. Pise tam, ze ma byt z toho 1apol kilograma hlivy ustricovej a my sme uz mali aspon tri kila. A este niejake budu.
Obalujeme ju normalne v hladkej muke, vajicku a struhanke. a samozrejme naj je prazenicka.
nanika
23. okt 2009
A co taka hliva s vajcom, podusi sa na cibulke, opaprikuje, okoreni, osoli, prihodia sa vajcia a je to taka super papinka, hlavne rychla... hm, nemam hlivy, take chute som si narobila... na sposob perkeltu je tiez uzasna 🙂
maba
21. aug 2010
Skúsili ste už hlivu zavárať a nemáte receptík? 🙂
blondi2
27. okt 2010
moze sa hliva jest aj v tehotenstve? lebo som pocula, ze huby by sa nemali...
maminka1107
1. dec 2012
Huby by sa nemali, vobec boo zevraj dokazu otravit plod, ale to sa netyka sampionou a hlivy ustricovej...lekara som sa pytala 😉
cornelia91
5. aug 2013
Ja som skúšala tento recept http://dobruchut.aktuality.sk/recept/2587/hliva... Je to veľmi dobré a myslím, že teraz na leto sa celkom hodí takéto niečo 🙂
ralanka
29. aug 2013
@rainbow prepáč ale nesúhlasím skuste si mamičky pozrieť z čoho je zložený sirup na posilnenie imunity imunoglukán alebo betaglukán? obsahuje výťažky z hlivy ustricovej 😉
Je to huba na imunitu nie ako iné naše bežne dostupné huby

Začni písať odpoveď...

Odošli