Je bezpečné rozmrazovať zeleninu pri izbovej teplote?
Ahojte, urobila som asi strašnú blbosť. Dala som si rozmrazit zeleninu pri izbovej teplote tak ako mäso proste celu noc a že ráno to uvarím. Zeleninu som tepelne spracovala asi 30 minút, podlievala som vodou a teda kým nebola mäkká a taká až kasovita. Nezapachala a ani nič a ani by mi nenapadlo ze sa to takto nesmie. Manžel aj ja sme to jedli. Manžel mal takú tazobu na žalúdku asi po 8-9 hodinách ja nič. Dnes som mala normálne obed v práci a potom to zacalo. Tak cítim ako na zvracanie ale teda nezvraciam a ani nemám hnačku ale mam pocit má zvracanie už 4-5 hodín Som tehotná v 27 týždni.. neviem či sme nemohli mat tu potravinovú otravu alebo čo.. mám strach.
Zo zeleniny ti nič nebude. To bude skôr niečím iným si myslím
@anonym_8a770e teraz všade čítam že sa nemá vôbec rozmrazovat preto som sa zľakla :/ no blbosť som urobila riadnu
Tiez si myslim, ze to nebude zo zeleniny. Ale ani by ma nenapadlo davat ju rozmrazovat ako maso.
Tiez si myslim, ze to nebude zo zeleniny. Ale ani by ma nenapadlo davat ju rozmrazovat ako maso.
@andrea_82 ja viem bola to blbosť :/ veľmi nerobím z mrazenej zeleniny neviem čo ma napadlo ju kúpiť no sprosta som.
Ja som si myslela že keď tepelne upravím tak je to ok ale teraz čítam že pri tej izbovej teplote sa môže množiť aj listeria aj kopec iných baktérií.. tak ja len dúfam že som neohrozila dieťa. Celých 6 mesiacov si dávam pohorím a toto spravím..
@andrea_82 ja viem bola to blbosť :/ veľmi nerobím z mrazenej zeleniny neviem čo ma napadlo ju kúpiť no sprosta som.
Ja som si myslela že keď tepelne upravím tak je to ok ale teraz čítam že pri tej izbovej teplote sa môže množiť aj listeria aj kopec iných baktérií.. tak ja len dúfam že som neohrozila dieťa. Celých 6 mesiacov si dávam pohorím a toto spravím..
@anonym_autor nemaj vycitky. A necitaj zbytocne clanky. Psychika je silna vec, kludne ti zle mohlo byt aj z toho, ze si uz predstavujes tie najhorsie veci. Takych pripadov nakazy je minimum, urcite babu nic nebude.
@anonym_autor tepelným spracovaním nezabíjaš baktérie náhodou?
@anonym_autor tepelným spracovaním nezabíjaš baktérie náhodou?
@anonym_b55161 no dala som to do chat gpt a že vraj sa pri dlhom rozmrazovani mohli baktérie premnožiť a nemuseli ich varenie zničiť..
@anonym_b55161 no dala som to do chat gpt a že vraj sa pri dlhom rozmrazovani mohli baktérie premnožiť a nemuseli ich varenie zničiť..
@anonym_autor ach, milovaný chat gpt 🤣 skús sa ho spýtať na cestu z konkrétneho bodu A do konkrétneho bodu B, nájde ti blbosť asi ako aj toto
tiež sa mi zdá zvláštne, prečo by sa surová mrazená zelenina mala za noc pokaziť
leto už nie je, takže ani také teplo v izbe
@anonym_autor jemine, uz nikdy sa tej blbosti na nic nepytaj!
Ja ako sefkucharka ti napisem ze sa s varenim zabiju veskere bakterie takze klud pohoda 😁
Zmrazena zelenina bola bezchybna, nie zhnita. Jej rozmrazenim a statim niekolko hod sa jej vobec nic nestalo. Z coho by sa asi mohla rozmnozit ta listetia? Ved zelenina nie je maso. Jej trva tyzdne, kym zhnije, alebo splesnivie.
Zmrazena zelenina bola bezchybna, nie zhnita. Jej rozmrazenim a statim niekolko hod sa jej vobec nic nestalo. Z coho by sa asi mohla rozmnozit ta listetia? Ved zelenina nie je maso. Jej trva tyzdne, kym zhnije, alebo splesnivie.
@anonym_c11b87 áno to máš pravdu bola to zelenina značky vinica. A teda bola pekná.. len som čítala že vlastne listeria sa môže nachádzať aj v mrazenej zelenine a teda nemala by sa práve preto konzumovať surová tak som sa zľakla či sa to pri tej izbovej teplote nemohlo rozmnožiť ešte viac.. celé tehotenstvo sa tej listérie bojím a hlavne ako som vo vyšším štádiu tehotenstva..
@anonym_autor chatgpt Ti dobre radí. Pri mrazení zeleniny zamrzne voda vo vnútri buniek a potrhá bunkové steny. Čiže po rozmrazení, nie je už zelenina celistvá, "živá" a nevydrží ďalšie skladovanie, naopak podlieha rýchlemu rozkladu. Za noc sa mikroorganizmy pomnožia rádovo. Tepelná úprava pri krátkom čase, alebo nízkej teplote eliminuje len ich časť. Ak by aj všetky, stále tam zostanú produkty ich metabolizmu, ktoré budú skôr zdraviu škodlivé, ako naopak. Okamžite pri začínajúcej nevoľnosti s preto treba dať absorbčné uhlie z lekárne, alebo napr. enterosgel.
To sú také hlúposti, čo tu väčšina píšete. Takto sa nerozmrazuje zelenina, mäso, ani nič ine. A áno, môzu byť z toho následky. A sprostosti akože varom sa všetky bakterie zničía - kravina, nie nezničia sa všetky. Existujú aj termostabilne baktérie.
Pre autorku - teraz už nič nenarobis, hlavne to takto už nikdy nerob
Ja ako sefkucharka ti napisem ze sa s varenim zabiju veskere bakterie takze klud pohoda 😁
@majkamajusqa verim, že nie si sefkucharka v nejakej top reštike a dúfam, že nevaris pre deti
@anonym_autor chatgpt Ti dobre radí. Pri mrazení zeleniny zamrzne voda vo vnútri buniek a potrhá bunkové steny. Čiže po rozmrazení, nie je už zelenina celistvá, "živá" a nevydrží ďalšie skladovanie, naopak podlieha rýchlemu rozkladu. Za noc sa mikroorganizmy pomnožia rádovo. Tepelná úprava pri krátkom čase, alebo nízkej teplote eliminuje len ich časť. Ak by aj všetky, stále tam zostanú produkty ich metabolizmu, ktoré budú skôr zdraviu škodlivé, ako naopak. Okamžite pri začínajúcej nevoľnosti s preto treba dať absorbčné uhlie z lekárne, alebo napr. enterosgel.
@zuzanaam Dakuejm za odpoved. Našťastie už tie nevoľnosti prešli a dnes som už normálne jedla. Takze určite mi to uškodilo.
Zeleninu som tepelne upravila dlho asi aj 30 minút. Takze verím že listeria sa zničila ale presne to som čítala že niektoré baktérie nechávajú toxiny a tie sa varom neznicia takze tie mi asi uškodili. Ale môže to byť aj tým že mi bábätko tlači na žalúdok nakoľko už deň pred tým som menej jedla. Ale zvracať som nezvracala a ani som nemala hnačku.
@majkamajusqa verim, že nie si sefkucharka v nejakej top reštike a dúfam, že nevaris pre deti
@anonym_67f814 nezvyknem varit z pokazenych ani mrazenych potravin
@zuzanaam Dakuejm za odpoved. Našťastie už tie nevoľnosti prešli a dnes som už normálne jedla. Takze určite mi to uškodilo.
Zeleninu som tepelne upravila dlho asi aj 30 minút. Takze verím že listeria sa zničila ale presne to som čítala že niektoré baktérie nechávajú toxiny a tie sa varom neznicia takze tie mi asi uškodili. Ale môže to byť aj tým že mi bábätko tlači na žalúdok nakoľko už deň pred tým som menej jedla. Ale zvracať som nezvracala a ani som nemala hnačku.
@anonym_autor tak hlavne, že si už v poriadku. A nabudúce zeleninu vopred nerozmrazuj. Ja aj také ryby rozmrazujem tak max. 10 min. v teplej vode (v obale) a potom tepelne upravujem. Krevety vôbec. Iné mäso nejem. A ak by Ti bolo nevoľno z akéhokoľvek jedla, maj v lekárničke to uhlie.
@anonym_autor tak hlavne, že si už v poriadku. A nabudúce zeleninu vopred nerozmrazuj. Ja aj také ryby rozmrazujem tak max. 10 min. v teplej vode (v obale) a potom tepelne upravujem. Krevety vôbec. Iné mäso nejem. A ak by Ti bolo nevoľno z akéhokoľvek jedla, maj v lekárničke to uhlie.
@zuzanaam ďakujem za radu budem sa toho držať. A ak sa môžem opýtať tak to uhlie zaberá aby sa to potom neskôr nezhoršilo?
@zuzanaam ďakujem za radu budem sa toho držať. A ak sa môžem opýtať tak to uhlie zaberá aby sa to potom neskôr nezhoršilo?
@anonym_autor uhlie do seba vstrebe toxíny a odvedie ich z tela von. Prvá pomoc pri akejkoľvek otrave potravinami, najmä, ak už je neskoro na vyvrátenie.

Zo zeleniny ti nič nebude. To bude skôr niečím iným si myslím