icon

Je horká mandľová múka v poriadku?

9. dec 2025

Ahojte. Kúpila som v Kauflande mandľovú múku. Keď som miesila cesto, ochutnala som a bolo horké. Je to v poriadku, či už to je pokazené?

gribka1
9. dec 2025

Nie je to v poriadku podľa mňa.

autor
9. dec 2025
@gribka1

Nie je to v poriadku podľa mňa.

@gribka1 chat gpt mi píše, že horkosť v mandlovej múke je normálna. Ale minule som piekla z múky z dm-ka a tá nebola horká. Každopádne to cesto nie je chutné

pink_lady
9. dec 2025

aká značka? v kauflande maju viacere.

gribka1
9. dec 2025
@anonym_autor

@gribka1 chat gpt mi píše, že horkosť v mandlovej múke je normálna. Ale minule som piekla z múky z dm-ka a tá nebola horká. Každopádne to cesto nie je chutné

@anonym_autor Pomleté orechy rýchlo zoxidujú, mám pocit, že som raz kúpila takú múku, ale vyzerala iba ako pomleté orechy, nebola suchá. Tiež stála za prd. Horké orechy sú zlé, tak prečo by múka mala byť ok. Gpt to nezje😁 a píše, že múka z horkých nie sladkých mandlí.

viestta
9. dec 2025
@gribka1

@anonym_autor Pomleté orechy rýchlo zoxidujú, mám pocit, že som raz kúpila takú múku, ale vyzerala iba ako pomleté orechy, nebola suchá. Tiež stála za prd. Horké orechy sú zlé, tak prečo by múka mala byť ok. Gpt to nezje😁 a píše, že múka z horkých nie sladkých mandlí.

@gribka1 orechove muky sa vyrabaju z odpadu co ostava po lisovani oleja, maju minimum tuku, takze tam by nemalo nic horknut, kym nie su naozaj stare

autor
9. dec 2025
@viestta

@gribka1 orechove muky sa vyrabaju z odpadu co ostava po lisovani oleja, maju minimum tuku, takze tam by nemalo nic horknut, kym nie su naozaj stare

@viestta škoda peňazí, lebo bola drahá a záruka jej končí až dakedyv polovici roka 2026. No čo už.

gribka1
9. dec 2025
@viestta

@viestta Tak takúto verziu výroby som teda nezachytila. Ale dnes je asi všetko možné.

viestta
9. dec 2025
@gribka1

@viestta Tak takúto verziu výroby som teda nezachytila. Ale dnes je asi všetko možné.

@gribka1 to je normalny postup

pink_lady
9. dec 2025
@viestta

@gribka1 to je normalny postup

@viestta nie je to normálny postup,

viestta
9. dec 2025
@pink_lady

@viestta nie je to normálny postup,

@pink_lady pouziva sa odtucnena surovina, teda vylisuje sa z orechov olej. Kedysi sa vylisky pouzivali ako krmivo pre zvierata, teraz sa upravuju a predavaju ako muka. A bavime sa o olejnatych surovinach ako mandle, mak, tekvicove jadra... Hrachova a cicerova sa vyraba len rozomletim suroviny. (staci si precitat vyzivove latky obsiahnute v muke a v surovine a hned podla obsahu tuku zistis ktora bije)
Typické nutričné hodnoty na 100g makovej múky:
Energia: 1297-1380 kJ / 300-330 kcal
Tuky (celkom): 11-18 g (z toho nasýtené mastné kyseliny cca 1g)
Mak
Energetická hodnota: 2000-2205 kJ / 478-525 kcal
Tuky: 41,5 - 42,9 g Z toho nasýtené mastné kyseliny: 4,5 - 5,5 g

pink_lady
9. dec 2025
@viestta

@pink_lady pouziva sa odtucnena surovina, teda vylisuje sa z orechov olej. Kedysi sa vylisky pouzivali ako krmivo pre zvierata, teraz sa upravuju a predavaju ako muka. A bavime sa o olejnatych surovinach ako mandle, mak, tekvicove jadra... Hrachova a cicerova sa vyraba len rozomletim suroviny. (staci si precitat vyzivove latky obsiahnute v muke a v surovine a hned podla obsahu tuku zistis ktora bije)
Typické nutričné hodnoty na 100g makovej múky:
Energia: 1297-1380 kJ / 300-330 kcal
Tuky (celkom): 11-18 g (z toho nasýtené mastné kyseliny cca 1g)
Mak
Energetická hodnota: 2000-2205 kJ / 478-525 kcal
Tuky: 41,5 - 42,9 g Z toho nasýtené mastné kyseliny: 4,5 - 5,5 g

@viestta hore si písala že sa vyrába z odpadu... netrep tu a neplet do orechov mak
Mandlova "muka" je zo všetkých náhrad "muk" ta naj.
Hrachová či cicerova, to je grc

nelca0510
10. dec 2025
@pink_lady

@viestta hore si písala že sa vyrába z odpadu... netrep tu a neplet do orechov mak

@pink_lady oj, Gemini nie je vše vedúca. Nie je to vierohodne zdroj a poboz nie do argumentácnej debaty

viestta
10. dec 2025
@pink_lady

@pink_lady pohladam ti aj madlovu odtucnenu na porovnanie?

pink_lady
10. dec 2025
@viestta

@pink_lady pohladam ti aj madlovu odtucnenu na porovnanie?

@nelca0510 tak nehnevaj sa, ani viestta ani modry konik nie je vševeduci 😉 a, samozrejme ani AI nie je vseveduca, len na rychlo som nasla...Samozrejme, o procese vyroby alternatívnych muk mam toho dost nastudovane, keďže syn žije na alternatívnych múkach ...a nie je mandľová múka ako mandľová múka /čo sa týka od výrobca k výrobcovi/

@viestta nemusíš, ja mam tých muk doma dost, kedze u nas pecenei z klasickych muk nehrozi...Samozrejme, že makova muka musí mať nižšie nutricne udaje, kedže keby ju nepomelu, je to obyčajny mastny blevajz, keďze je to olejnate semeno...a to platí aj pre ine olejnate semena ...