Je ryba mäso?
Nejem už rok mäso. Moja rodina sa s tym nie a nie zmieriť.
Citim sa tak lepšie,zdravšie,..omnoho. Keď som jedla mäso mala som traviace problemy aj horšiu menštruaciu ,veľa akne. Po vysadeni mäsa ma toto všetko prestalo trápiť. Pozorujem zmeny...a som s tim spokojná. Teraz keď sa už pozriem na mäso..chce sa mi zvracať a nadrapuje ma...hlavne pri predatave ako sa dostalo na náš stôl.
Robim to hlavne pre seba a pre tie zvierata. Viem že tym nejako vyznamne nepomôzem a maso sa bude stale konzumovať ,no ja niesom ochotná zaplatiť za tyranie zvierat. Je to ako keby si ludia objednaju najomneho vraha aby to spravil za nich (okrem toho dnesne maso ani nie je maso..je to len voda a chemikalie plus nejakych tych 70percent mäsa).Keby si ma podľa mna každy z nas zviera vlastnoručne zabiť, nespravil by to...tu by sa aspoň ukazalo kto ma akú dušu. (Tymto neutočim na ludi čo to konzumuju..iba nechcu vidiet/ignoruju co vsetko je za tym a obhajuju sa že im to chutí a bielkoviny potrebujeme...ak sa mylim opravte ma). Na mňa napriklad ani neplatí, že to robili naši predkovia..a? Musime ich napodobňovať?Sme snaď neandrtalci? Bielkoviny prijimam..ako napr. vajcia,syr...ale aj to postupne chcem vyradiť aby sa moje telo nezblaznilo kedže mäso som jedla nasilu dlhé roky lebo to je vraj veľmi zdravé.
Niesom ale úplne za nekonzumáciu mäsa. Mäso by sa mi osobne nehnusilo zjesť za prípadu,keď viem, že to zviera malo život. Je jedno že to je pre niekoho bezvyznamna sliepka,krava..su to duše ako mi ostatní -cítia bolesť,strach..všetko, nie sú nič menej ako my.
To zviera by som zjedla so svedomím,že doňho neboli tlačené žiadne tabletky na rast,že v nom prudila životna enegia..chapete ako to myslím. Pretože my si to ani neuvedomujeme,ale..to čo to zviera preživalo v ňom ostane -nasledne to zjeme a prijímeme tu negatívnu energiu co zaživalo zviera priamo do nášho tela. Zjedla by som to iba s podmienkou, keď jeho duša prirodzene opustí telo (prirodzená smrť)..Potom to už je len hmota bez duše...ale zato zdravá hmota pre môj organizmus. Nechala som ho žiť a oni mi dalo najesť sa zo svojho zdravého mäsa.
Moji rodičia ma nechápu v tomto a sú zastáncom konzumovania mäsa. Okey, neriešim..nech sú,veď každého vec nie? Nechávam ich žiť ako chcú, no oni mňa nie. Naschvál mi raz podstrčili mäso do pizze tak,aby som ho necitila na velmi male kusočky. Keď oni jedia mäso davajú mi ho pred ksicht so slovami: "dala by si si čo?". No mne je už z toho do plaču aku su bezcitni...voči mne.
Dneska som sa s nimi pohádala aj keď som sa tomu chcela vyhnuť no nedalo mi to. Začali ma presviedčať,že ryba nie je mäso,že aspoň to by som mohla jesť. Ja fakt nechápem z kadial toto ľudia majú? Keď ryba nie je mäso tak z čoho je? Z plastu?z hliny?nebodaj nerastie zo stromu? Ma niekto nejake logicke vysvetlenie?Je to živočich ,je to takisto zviera,je to živý tvor...
Už ma tak nahnevali že som im povedala,že sú sprostí a..už na to tu nebaví. Nemôžem sa v kľude najesť bez toho aby mi niečo vyčitali.
Ryba je maso.
@elementissa prepac, ale nebudem sa s tebou bavit. Ty sa porovnavas s mackami ktore su podla teba super zdrave a maju krasnu srst? A uz si citala, ze macka prenasa toxoplazmozu ktora sa do nej dostane cez to maso, ktore si nemusi opakat na ohniku? Macka vypada super zdrava, a doziva preto len 15-20 rokov. Clovek sa vdaka kvalitnej strave doziva 100. Mne je uprimne jedno aku mas stravu, ale aspon nepis hluposti.
samozrejme, ze ryba je maso 🙂 co ine by to malo byt?
@trema podla nietorych ludi ako vidim čo tu pišu asi čisto ovocie 😄
@deti95060810 a co je to? Cestovina???
Preco mam pocit, ze tuto temu zalozila ta ista osoba ako vcera, co jej priatel pride prdnut, ked cita knihu?🤔
@zenazaba Mam priateľa ale ešte nie sme v takomto štadiu 🙂 Aj keď neviem čo to má tato tema spoločna sprdnutim a knihami🤷♀️
Ryba je mäso - biologicky. To však nevadí, aby v rámci katolicizmu bola/je považovaná za pôstne jedlo. Ibaže za pôstne jedlo boli v stredoveku považované aj iné vodné živočíchy - raky, žaby, slimáky, ba aj bobor (jeho chvost bol údajne vychýrená pochúťka). Ak je niečo pôstne jedlo, ešte to neznamená, že to nie je mäso, ale "len" ryba... (summa sumárum jedlo je záležitosť kultúry, ktorá určuje, čo možno považovať za potravinu). Ak sa Vám mäso bridí, nejdzte ho. Bolo by fajn, keby Vám Vaši rodičia nevnucovali svoj pohľad na vec, ale ani Vy im ten Váš (mala som dočinenia s niekoľkými fantastickými vegánmi na "krížovej výprave", a teda nič moc...). Veľa závisí aj od Vášho veku. Ak už máte 18+,
nevidím dôvod, prečo by ste si nemohli variť a jesť, na čo máte chuť. Ak máte pod 18, bude to chcieť ešte veľa trpezlivosti...
Ryba ako taká je samozrejme mäso. Ale v ponímaní kresťanstva sa môže v poste jest, to by som neriešila ani sa neprela s nikým. Ak nechceš jest maso, je to tvoje rozhodnutie a rodičia by ti mali akceptovať, rovnako ako ty akceptovať ich rozhodnutie mäso jest. Tebe sa to hnusi, ale človek je od prírody tvor vsezravy, aj keby ako si sa hadala a hnevalo ta to. Máš právo na svoj názor a postoj, ale rovnako aj ten druhy, ktorý odmieta prejsť na vegetarianstvo ci veganstvo.
ale ryba je zdravá 😉
Mne odmala nechuti maso. Neraz sa ludia snazili mi prepasovat maso do jedla, lenze ma z neho napina, vzdy som to citila v tom jedle. Viaceri mi davaju pod nos klobasy a skvarky, ze mnam, dala by si si, ze? A lutuju ma, ze take fajne si nedam a opisuju mi chut, aby ma nalakali, pritom mne je z tej chuti len nevolno 😀 . Nikto to nechape. Musim zial povedaz, ze zdravotne mi maso chyba a vadi mi, ze mi nechuti, lebo mi ziviny zial chybaju, takze sa nutim jest maso aspon obcas, doslova zo zdravotnych dovodov. Ryby mi naprikla nevadia az tak, nenapina ma z nich, aj ked z ostatneho masa ano. Predpokladam, ze preto sa ryba vseobecnd za maso nepovazuje, lebo je lahsie, lahsie stravitelne, nie je take syte a pre vacsinu ludi ani take chutne ako bezne tucne stavnate maso. Ale ked nejes maso hlavne z etickych dovodov, tak ryba je samozrejme rovnako zivy tvor ako ine. Ja to uz neriesim, maso jem len velmi malo a hlupe reci ignorujem.
@dominika1988 nepiste klamstva , ze krestania si vymysleli, ze ryba nieje mäso. To si vymysleli chore hlavy a nie farari ci biskupi. Krestania jedia rybacinu v piatky, ked je post, lebo to bolo jedlo chudobnych. Preto sa nemaju jest ryby ako lososy, ci jesetery atd. ale jednoduche ryby z nasich koncin. Toto je tym myslene.
@zazvorka87 "Ryba je zviera ako kazde ine a tiez citi bolest" - no, podla vsetkeho sice dokaze zaznamenat poskodenie tela (a instink je si zachovat neposkodene telo) ale bolest to asi nebude. Nema vyvinute casti mozgu ktore by boli schopne vytvorit pocit bolesti.
Ja nejem maso od 13.r. , s mamou to bolo podobne snazila sa podstrkovat,alebo aspon ten syr vysmazit na masti 😒.. casom ju to preslo .
Pre mna ryba masom je..zomrel zivy tvor. Uz je to 20 rokov a stale ked niekomu poviem ze som vegetarian dokola tie iste otazky a presvedcovanie preco to nie je zdrave a bla bla. Zvyknes si ignorovat taketo veci.
Ako bývalý vegetarián a teraz človek.co síce mäso občas zje, ale.je to veľmi sporadické viem aki vedia byť na to ľudia háklivi.. priznám sa že ja som nikdy nepochopila preco to čo jem alebo nejem ja tak ostatných ľudí irituje..
Keď som bola kedysi úplným vegetariánom bezne sa mi stávalo že keď na to padla reč, dostala som prednášku o tom prečo mäso jesť a aké vitamíny mi určite chýbajú.. najvtipnejšie je že som nikdy nebola chudokrvna (s výnimkou tehotenatiev)zato ľudi ktorí mäso jedli denne a nemajú dosť železa poznám mnoho.. a áno aj ryba je mäso, neviem odkiaľ prišlo to presvedčenie že nie je.. občas mám pocit že svet asi nechapem..
Časom si zvykneš povzniesť sa nad neustálymi poznámkami a radami.ako máš žiť.. držím palce..
Myslím, že je úplne irelevantné, či je ryba mäso alebo nie. Nechceš ju jest a to je podstatné. Je nekonečne hlúpe, aby ti niekto nanucoval jedlo, ktoré ci už zo zdravotných alebo morálnych dôvodov jest nechces/nemôžeš. Ja som masozravec masozravy, ale keď k nám príde alternatívny stravnik (nemusí byt vegetarián, môže to byť napríklad aj človek s Hit), budem sa snažiť prispôsobiť mu jedálniček a nie nadzgat ho niečim, čo chuti mne, nech ho aj roztrha. Hovorí sa tomu slušnosť.
Ak nechces tyrat zvierata, musis prestat jest aj mlieko a mliecne vyrobky. Mliekarensky priemysel je velmi kruty.
Rastliny su tiez zive tvory. Akurat tym ze ludia su zvierata, tak mame vacsi vztah z ostatnym zvieratam a rastlinam nerozumieme... nevieme ci citia, chapu. Ja verim ze ano...
Ja som všežravec a iné stravovacie návyky a smery rešpektujem a zasadne pred tými ľudmi nekomentujem. Mám kamošku hinduistku, ktorá od narodenia mäso neje a nemá nikdy potrebu komentovať moje jedlo na tanieri. Skúste si sadnúť k stolu s vegetariánom alebo veganom a o prednášku máte postarané a to som už sedela za stolom, kde bol ako on tvrdil vegetarián, ktorý je “len” kuracie mäso a aj vegetarián, ktorý je “len” ryby”, takze v podstate ani jeden vegetarián nebol, ale rečí mali ako koza bobkov, vždy pripravený poslať link na týrané zvieratá a pod. , takze z môjho pohladu, tí čo majú potrebu stále rozoberať stravu sú práve vegetariáni a vegani, prídu mi dosť militantní a fanatickí. Takze milá anonymka, chystaj si stravu sama a budeš mat poriešené... či si tiež z tých, ktorý zjedia kurací vývar ale mäso nechaju na tanieri a zjedia sviečkovú na smotane, ale mäsa sa nedotknú? Aj takých som už stretla
@elementissa ako stravujes dieta?
Kazdy mame ine presvedcenia v tomto smere. Podla mna je to maso. Ja som nazoru nech je kazdy co proste uzna za vhodne, neriesim nesudim.
Je to od nich blbe, uz len z principu ta nutit jest nieco co nechces. Obavam sa, ze ako vacsina vegetarianov/veganov budes mat pokoj az ked sa odstahujes. Vacsina ludi nie je ochotná akceptovat inakost druých aj ked im tým žiadno neublizujes. Ryba je maso, rovnako ako hovadzie, hydina, bravcove....
no..na strome asi nerastie...takze to maso je
Neboj oni raz prestanú.Prechádzajú si tým vsetci čo prestali jesť mäso.Mne stále vraveli že mi bude chýbať železo.Paradoxne mne chýbalo,keď som mäso jedlá a nie potom.Od malička mi moc nechytili mäso.Teraz zjem bo sme chovali zvieratá na mlieko.No rovnako mi je to ľúto,aj keď viem,že sa mali super u nás.a aj napriek skúseností,že keď sme jahnata a kozlata predali nemali sa potom vždy fajn.Držím palce a nech to vašich čoskoro prestane baviť.vegetarianstvi je plnohodnotna strava a pre planétu lepsia.Ryba je určite mäso.
@hiro My sme tiež z mäsa a kostí ako každe zviera. Pozrite si videa...ak mate na to žaludok. A potom mi povedzte či necitia bolesť...Prečo sa trasú,plaču?ba aj kričia.. uhybaju sa? To robia z potešenia či?
Oni nemajú možnosť hovoriť tak prosím nehovorte za vsetky zvierata ze niesu si schopne vytvorit pocit bolesti. Okrem toho davaju jasne znaky ze im to nie je prijemne ako aj nam..ked nas nieco velmi boli.
To je to iste ako keď niektori chlapi tvrdia,že ženy pôrod až tak neboli pretože maju na to tak nadstavené telo. Áno..aj ženy maju vsebe niečo čo im tlmi tu bolesť a preto to lepšie znášajú ako chlapi (to iste maju zvierata)..ale to neznamená,že tu bolesť necítia...
a co je to smotana ? :D ano je to maso :D bravcove maso, jahnacie maso rybie maso stale je to maso ci je tucne alebo dietne stale je jednoducho a bodka :D
Bolest sa nenachadza v mase a kostiach. Musis mat na to vyvinute receptory na prenos do mozgu a musis mat casti v nom ktore tieto informacie vedia prijat a spracovat. Ked to nemas tak nemozes citit bolest. Znaky ktore davaju neznamenaju ze citia bolest. Je to instinkt pre ochranenie ich tela.
Tak ci tak plati to ze kazda cast mozgu sa stara o urcitu funkciu ak ju nemas alebo je nevyvinuta tak nemas take schopnosti o ktore sa stara. Vedci to skumali z roznych pohladov a niektori tvrdia ze vobec nevedia citit boles a niektori ze mozno urcitu schopnost maju ale tazko to oddelit od instinktu ochrany tela.

@kittykat22 ty tomu asi veľmi nerozumieš, tak si meles svoje... Ale nevadí. Len pre info, ja som veganka už cca 7 rokov, vegetarianka takmer 20. Mám zdravé dieťa, nikdy som neuzivala žiadne doplnky, vitamíny ani nič a mam perfektný krvný obraz, dokonca môžem darovať krv. Je iné byť vegetarián alebo vegan v zmysle, na obed si dám čokoládu a iné mat zdravú a vyváženú stravu, ktorá obsahuje všetko, čo telo potrebuje. A je to veľmi ľahko dosiahnuteľné aj pri rastlinnej strave