Ktorá zrnková káva je vhodná do kávovarov?
Dobrý deň.Prosim Vás poraďte mi ktorá zrnková káva je dobrá do kávovarov? Ďakujem
Hociktora, kt ti chuti 🙂 ja napriklad nemam rada kysle kavy a teda nekupujeme vobec 100% arabicu iba zmesy ale teda kupili sme teraz Emiliu od zlateho zrnka (aj ked je to 100% arabica) lebo ju vela ludi chvali, tak uvidime 🙂 my sme v robote (kvoli cene 🤷🏼♀️) kupovali popradsku cremu a podla mna bola aj ta fajn, ak nie ste nejaky extra kavickari uplne staci.
My sme tiež kupovali kávu z jednej pražiarne, no všimla som si, že sú zrnká MASTNÉ a lesklé... Opýtala som sa na to v tej pražiarni a pani mi povedala, že to nie je závada....Ale mne to nedalo, naštudovala som si to na nete a ževraj je to: !! Nesprávny spôsob praženia !!...Je to pražiareň v Šuranoch. Tak som tam prestala nakupovať.... Keď už za kávu pýtajú nie malé peniaze, tak nech si na toto dajú pozor....V inej pražiarni už takýto problém nebol.... Takže aj toto sa bohužiaľ stáva na SK...😔
Pre vysvetlenie z netu od odborníka: „Kávové zrno je tvorené mnohými látkami, ktoré počas praženia reagujú na teplo a menia sa,“ uviedol v rozhovore pre Blog o káve. „V rámci tohto procesu sa v zrnách tvoria oleje a čím dlhšie sa káva praží, tým viac olejov sa vytvorí. Až sa napokon začnú predierať na povrch.“
Spálená káva neponúka zážitok
„Takto pražená káva má napokon až takmer čiernu farbu, lesklý povrch a chutí veľmi horko, doslova spálene. Ak si chcete na káve pochutnať, tak toto by som ja rozhodne neodporúčal. Moja skúsenosť je taká, že tieto praženia sa používajú pri nekvalitnej káve, keď chcú pražiari zamaskovať jej chyby.“
@monikabull dobre vedieť. My bývame neďaleko takže aspon vieme že do tejto pražiarne nechodiť 🙂
Toto je vec osobnych preferencii. Odkedy mame automat, kupujeme horkejsie kavy, za mna najidealnejsie momentalne s 10% robustou 🙂 Samozrejme na kotogo to nie je. Podporujeme slovenske praziarne, najviac Coffein a ked nestihame objednat, tak Zlate Zrnko.
Ta.ista kava.bude.v.5.kavivaroch chutit uplne inak ide.o tvrdost vody nastavenie mletia.pocet.kav ktore ten stroj spravi o.udrzbu... to ako by si sa opytala na ktorej pumpe.maju najlepsi benzin do auta...
Musis.skusat.kupuj zatial mensie balenia alebo ak mas v okili.kavickara poskusajte medzi.sebou odsypte si vzorku na vymenu urcite najdes kavicku ktora ti sadne.. chodila.ku.mne baba do kaviarne roky.ked si.konecne kupila.automat prisla a kupila kilo kavy ze.si ju bude.robit fajnovo doma..za dva dni prisla ale opat na kavu do.kaviarne ze ta kava doma ma uplne inu chut..
@smiling89 môže byt , netvrdím, že nie . Tiež sme takto s manželom ochutnali na Agrokomplexe, boli sme ohúrení, kúpili sme ju domov a nechutila .. Potom sme ich ale skúšali viacero, kým sme našli tu “svoju “.. niektoré majú také kyslejsie , niektoré sú viac horké ..My odkedy s manželom máme doma kávovar a kávu od nich, odvtedy nám v žiadnej kaviarni káva nie je dosť dobrá a vždy si povieme , že doma máme lepšiu .. A to sme ľudia , ktorí naozaj pochodia veľa kaviarni .. Lepšiu, alebo takú, ktorú sa jej vyrovná som pila v lete v Gerbeaud cafe v Budapešti .Odvtedy nie .
Treba skúsiť ktorá Vam bude chutiť. U nás je to Alfrédo modré, príp. čierne ak už, potom je to Julietta v pomerne 80:20, ostatne pomery nám nechutia.
Treba si nájsť tú svoju. Nám chutí popradská COLUMBIA 😃
Dievcata a uz ked sa vas tu tolko zislo, co mate automaticke kavovary, ako sa o ne starate? My mame nas delonghi 5 rokov a sa mi zda, ze niekedy bola kava z neho lepsia. Cistime ho tak, ako pisu v navode, minule ho dokonca manzel cely rozobral, cele vnutro, mlyncek, vsetko, pocistil a aj tak sa mi zda, ze to nie je ono.
A inak ku kave - my sme verni kave z praziarne Aurelica, konkretne BraIn - pomer arabica a robusta 85:15.
@raffaella so zabou nekupujem 😊
@alenka2101 kvoli comu prosim ta?
my kupujeme od Incuple, maju rozne druhy takze kazdy si vie najst tu svoju, a najlepsie je ze viem presne odkial ta kava prisla a ze majitelom zalezi na tom co predavaju 🙂
@alenka2101 a čo mám s touto dezinformáciou robiť? 🙈
@lili929 ja ti poviem ze my máme dva delonghi jeden primadonna s class uz styri roky to je ta najvyššia trieda a druhý na chate novy ale ta magnifica bez mliečneho systému a z každého chuti kava inak aj keď kúpim tu istú myslím ze to je vodou lebo mame dosť veľký rozdiel v kvalite vody doma a tam
Ja najčastejšie kupujem v pražiarni Coffein (Mexiko, Honduras, Brazil).
INDONÉZIA SUMATRA LINTONG úžasná káva.
@felicitab Brazil aj mne chutí 1*
@lucinkapusinenka dík, vyskúšam

Musis poskusat. Nam chuti Delonghi Kimbo espresso. Teraz tam mamKenya od Coffeein a neskaceme dva krat od stastia,ale da sa. Najvacsi humus co sme tam kedy mali bola od Kavoholik Batoricka. Ludia,to sme si spravili dve kavy,jednu ja,jednu manzel. Odpili sme,pozreli na seba a normalne sme otocili cely kavovar hore nohami a vysypali z neho ten hnus do kosa,eura,neeura. To bolo proste pre nas absolutne nepitne.