Marcipán na tortu

111kiki11155
10. nov 2016

Ahojte mamičky dnes idem piect drobcovi tortičku a chcela som sa spýtat ak kúpim hotovi marcipán tak ako tam mám pridat tie gelove farby ci je potrebne marcipán rozpustit alebo ako a ešte jedna otázočku postavičky a dekorácie sa tvaruju na druhy den alebo hned po kúpení 🙂 dakujem za odpovede

darina1952
10. nov 2016

@111kiki11155 ahoj, neviem ktorú hmotu si chceš kúpiť, ale na jednu klasickú okrúhlu 23cm tortu budeš ako začiatočníčka potrebovať približne 600g poťahovej hmoty, teda fondánu. Fondán sa len prepracuje krátko v rukách aby zmäkol a vyvaľká sa na zemiakovom škrobe aby sa nelepil. Hrúbka hmoty pre potiahnutie by mala byť cca 4mm - tak sa bude dať fondán krásne vyhladiť na povrchu torty. Pod fondán sa odporúča dávať len maslo vyšľahané s cukrom alebo nutelovou nátierkou.
Nie každý fondán je vhodný aj namodelovanie, záleží od tvrdosti hmoty. Univerzálnou hmotou je profesionálna poťahovka Smarflex velvet. S ňou potiahneš aj urobíš postavičky a cenovo je výhodnejšia ako napríklad Dr.Oetker fondán z ktorého na 1 tortu potrebuješ min. 3 balenia (dá sa použiť aj na potiahnutie aj na ozdoby). Postavičky je potrebné urobiť 3-5 dní vopred aby vyschli a udržali si svoj tvar. Farbiť môžeš hmotu bežnými potravinárskymi farbami - tekutými, gelovými, pri práškových odporúčam farbu najprv rozrobiť v troche vodky a tekutú pridať do hmoty (alkohol sa odparí a farba ostane a vyhneš sa hrudkám farby).
Tortu môžeš samozrejme potiahnuť aj pravým marcipánom, ten je ale prirodzene žltkastý pretože je robený z jadier mandlí. Horšie sa farbí a nie je taký pružný ako bežné poťahové hmoty.
Pred tým ako začneš pracovať s tortou, odporúčam naštudovať si prácu s poťahom, tu nájdeš niekoľko šikovných videí s radami: http://tortyodmamy.sme.sk/fotopostupy/videopost...

111kiki11155
autor
12. nov 2016

Ďakujem 🙂