Marcipánové torty a sladké pečenie pre bezlepkáčov
Tuto temu som sa rozhodla dnes zalozit, nakolko sama mam celiakiu cez 35 rokov.
Okrem toho, ma velmi sikovne kocky tu na MK svojimi nadhernymi sladkymi dielami inspirovali k zalozeniu rovnakej temy pre bezlepkove, pripadne aj bezmliecne a bezsojove pecenie krasnych torticiek a muffinov. Preto budem velmi rada ak sa tu najdeme a povymiename si svoje skusenosti, recepty, tipy na potraviny na pecenie take, ktore nam alergikom zarucene neuskodia.
Tesim sa na Vas a Vase inspiracie.
Katarina









@janca13 no super 🙂 Vyzeraju mnamvkovo. 😉 Akurat som so @zlatat debatila o muke. Ja som cela natesena vcera kupila Mix C, ze na pecenie a asi budem sklamana. Neskoro som sa dostala k infoske, ze Mix B je lepsi. My sme doteraz kupovali Novalim, ale kedze starsia ma alergiu na soju, musela som zmenit muku 😒 Je v nej soja ☹
Ja sa pokusim dohladat recepty, co som nahodila fotky. Aj ked som ich vobec nechcela dat do uvodnej spravy a vymazat sa nedaju... 😠 No co uz..Piekla si aj nejaku tortu?
Ked mas toho viac, sup sem, nech sa pokocham 😉
@drobec33 no ja tie múky moc nepoznám a ozaj len čo mi poradí sestra alebo čo najdem na nejakom fore tak skúšam,ale skúšala som aj klasické recepty a len som zamenila muku za bezlepkovu ...no zatiaľ len raz išiel koláč slipkám 😝 😝 aty to máš teda ozaj ťažšie ked ani soju nemôžeš použivať. Tak po tebe zdedila chorobu aj dcérka??
A poťahovala som s MMF-ja ine ani nepoužívam 😉
Ahoj, ja mam taky cekiakii ale jeste jsem se naprosto nedostala k peceni .... sem rada ze vubec zvladnu uvarit. Deti me naprosto nenechaji nic udelat 🙂 No ale budu k Vam nakukovat abych se inspirovala, hlavne pridavejte i recepty 🙂
@lili_k presne viem o com pises. Boooze este aj mlieko a vajcia...Moja starsia je na psenicu a soju, mladsia nastastie klop, klop zatial nic. No ale moja bezlepka do toho, hotova katastrofa. ☹
Inak ta psenica je teda riaden problem. Asi budem nutena doma piect spaldovy chleba. Nechcem u malej riskovat kupovany chleba. A bez psenice je neskutocne drahy..☹
Co sa mlieka tyka, mne sa osvedcilo ryzove a mandlove mlieko, alebo spaldove. Ci na varenie, alebo pecenie. Kupujem v DMke. Ja sa snazim mlieko vynechavat, ako sa len da. No biele jogurty a syry zatial papaju.
Ja pouzivam dost aj Quinoa, pohanku a pseno. Z toho sa da aj piect. Teraz myslim aj pre deti. Moje baby na tom dost ficia a chuti. Da sa na "sladko", alebo na slano.
Budem aj ja hladat recepty bez vajicka a miesto klasickeho mlieka pouzit rastlinne 😉
ako sa da eliminovat horkost psenovej muky? ak vobec... chlebik mozeme piect len z tejto muky + quinoa a pohanka ☹
@eniuch priznam sa, psenovu muku som nikdy nepouzila. Ja pouzivam iba pseno. Z muky to von asi nejde, pseno sa 3x sparuje do muky, teda do cesta skor pridat nieco na prebitie horkosti muky. Nic nepomaha? Ani pridat trochu cukru?
A preco nepouzivas inu bezlepkovu muku? Alebo upiect chlebik z pohankovej muky?
Bezlepkove cupcakes, cca 18 porci:
125gr. masla
125 gr. Promix C
2 vajcia
1/2 čl soda bicarbona
1čl PDP
2 PL mlieka
Vsetko spolu supnut do robota a vymiesta. Co sa cukru tyka, zatial som neprisla na inu nahradu pri peceni. Pouzila som krystal, ale iba 1/2 salky. A stacilo. 🙂 Pridala som do cesta na drobno nakrajane susene datle. Cesto bolo dost huste, tak som miesto 2 PL mlieka priliala asi 1-1a1/2 dcl ryzoveho mlieka.
Krem je parizsky, cize v slahacke roztopena kvalitna cokolada, odstate den v chladnicke a potom vyslahane ako klasicka slahacka. Niekde vsak nastala zrada, lebo sa mi roztiekla ☹
Ozdoby su robene s MMF, vykrajovala moja starsia a robili sme aj v macikovych formickach. Ku podivu, to pekne vsetko vyschlo 🙂 Tip ked nechcete pouzit klasicky tuk na pecenie. Ja doma pouzivam kokosovy olej a musim uznat, ze som ho pouzila aj pri MMF a nema chybu 🙂
Prajem dobru chut 🙂
ahojte, ja mám synčeka celiatika, ktorý je okrem toho alergický na mlieko aj sóju - od 2 rokov ( takže už 4 roky bojujeme ) - pečenie ma strašne baví a vlastne vďaka nemu som zistila, že mám na to asi "gény" 😀 😀 😀 😀
Pridávať fotky toriet sem teraz nebudem, lebo je toho veľmi veľa, keď chcete kuk, tak tu je moja stránka www.bezlepkovetorty.meu.zoznam.sk - mám tam aj zopár overených receptov na koláčiky, chlebík, pizzu, ...
Múku používam iba od Schar ... práve kôli pridruženým alergiám. No a na zahustenie omáčok využívam ešte od Novalimu PromixT
Snáď mi tento príspevok admini nezmažú 😖
inak ja namiesto šľahačky a smotany používam kokosové mlieko z plechovky - síce jeho chuť cítiť, ale napr. super je aj v segedíne, alebo keď robím sviečkovú tak chutí skoro ako na smotane 😝
Dokonca aj parížsky krém som z neho robila - čokoláda + kokosové mlieko a bolo to fajn
@drobec33 kokosové mlieko je riadne husté - to je to, čo občas mávajú v Lidli, alebo vraj aj v Metre ho majú lacnejší. Dáš plechovku do chladničky, necháš celú noc v nej, potom otvoriíš plechovku, zo spodu spravíš nožíkom dierku a necháš vytiecť tú tekutinu a potom to husté dáš do kastróla zohriať, do toho nalámeš čokoládu a dáš roztopiť. Znova do chladničky na noc a uvidíš aké to bude husté 🙂
@drobec33 veď ani moji moc kokos nechcú - ono tá čokoláda prerazí tú chuť - hoci ho tam trochu cítiť.
Alebo choď do Kauflandu a aj tam ho majú, lenže toto je nejak viac zriedené - tam je pomer hustého a tej tekutiny opačný - 1/3 hustého a 2/3 vody 😠 😠 ale tamto skoro ani za kokosom necítiť - teda omnoho menej ako to z LIdla.
No a z Metra som enchutnala, neviem, aké je. Kamoška vravela, že to je najlepšie
@drobec33 chcem sa ťa spýtať na tie muffiny - skúsim tvoj recept ( aspoň miniem tú C-čkovú múku 😀 😀 ) - koľko ti z tej dávky vyšlo? Len toto na 1 plech ?
Náš Tomino bude mať v pondelok narodeniny, tak som myslela, že mu do škôlky upečiem bezlepkové muffinky, abvy ponúkol aj detičky. Vlani som tak spravila a deťom veľmi chutili 😅
@zlatat boli super. Take mnam, vobec neboli suche ani tvrde 😉 Dokonca este jeden skreckujem v chladnicke 😀 A chystam sa na dalsie. Len do tych by som chcela dat nejaku "plnku". Len este neviem aku 😒
Skoda, ze som ich neodfotila aj z boku, aby bolo vidiet ako vybehli. Ja by som tiez urobila 1,5 davky.
vieš aké som minule spravila? Dala som dovnútra malinky alebo iné ovocie, júj a také boli super.
Takže na 1 dávku píšeš, že treba 1,5 dl mlieka?
@zlatat ak ti mam pravdu povedat, ja so prilievala podla toho, ako sa mi to zdalo huste 😀 ked som to vymiesala, mala som to vsetko nacapene v mise po bokoch, kukala som na to ako puk 😅 Ale ako som pisala, davala som to ryzove, takze sa to mohlo chovat trosku inak. Aj ked zasa tekutina ako tekutina 🙂 Ved uvidis, ako huste to cesto budes mat.
Ozaj este jednu vec som zabudla. Mne mohli aj tie daltle cesto urobit hustejsie. A vdaka za tip na ovocko, nieco take skusim 🙂




Ahoj 🙂 no ja mám tiež dcérku s celiakiou ,zistili nám ju pred 3 mesiacmi,ale ja mám aj sestru a neter s touto diagnozou,takže skusenosti s pečením a varením mám....vždy som sa snažila mať niečo aj pre neter ked prišla na návštevu,aj ked teraz už má 26 rokov a teraz ona nosí pre moju Ninku 😉 no ale pridávam foto ...čerstvé mafiny pre Ninušu do škôlky na raňajky a to asom jej z nich musela odložiť,lebo mi ich vyjedá staršia dcéra 😝 😀 😀 a pridávam aj recept: 2,5 dl schär mix B(alebo promix forte) 1dl cukru 0,5dl oleja 1vajko 1/2 PDP 1 vanilk. cukor 1 dl mlieka-všetko zamiešať a plniť košíčky,ja dávam do stredu čokinu alebo džem,banán...