Máte už urobené koláčiky z krému?
Ahojte robíte niektorá už teraz šuhajdy košíčky zo salkom alebo kokosové guličky? Nakoľko pri deťoch nemám čas stále rozmýšľam začať dnes alebo v piatok, no manžel že najlepšie v nedeľu. Tak čo baby máte niektorá už tieto koláčiky hotové?
Pana cotta na vianoce 🙈 to je také tradičné slovenské 👏 tebe asi tradície nič nehovoria
@muschkamimi Kedze iné to nepísali, tak asi myslíš mňa, aj keď si neoznačila. No vieš, chcela som jemnejšie napísať, toto: by ma hanba fackovala pred rodinou položiť im na tácku na Vianoce týždeň staré krémové koláče 😉 Lepšie? Nepíšem, že by som urobila pana cottu (aj keď prečo nie, vždy lepšie, ako 80 percent do nemoty tocenych tzv. tradičných koláčov) dokonca píšem, že keby sa ináč nedalo, tak by som radšej piekla celú noc 23.12, ale týždeň staré koláče by sme nejedli. Nikdy, najmä nie na sviatky, ktoré sú výnimočné a raz do roka. Ale keby som už nič že nič nestíhala, tak áno, vtedy by som si radšej zbuchala punčovú bábovku, alebo panaa cottu, alebo hoc aj len obyčajný puding, než aby som vytiahla týždňové zákusky.
No aby ste sa uz nepototo z toho ake cerstve kolace vy musite jest a opovrhujete takymi dobre odlezanymi. By som vas veru chcela vidiet ako to vsetko s jednou rukou v … upeciete den pred vianocami. Boze kam tento svet speje … 🙈
@anonym_3b0302 neviem, kde speje tento svet, ale ani ja, čo pečiem vyše 30 rokov, ani moja mama alebo svokra nepripravovali zákusky s krémom týždeň vopred. Urobili sa s krémom dva, tri druhy, celkovo nie dvadsať, na čo a to sa dá zvládnuť za jeden večer. Predsa Vianoce nie sú o prežieraní sa koláčmi. Kľudne si urob popredu, keď vám to nevadí, my sme aj pred svadbou vždy po rodine rozvážali výslužky v piatok pred svadbou, keď boli zákusky čerstvé, jesť ich v nedeľu alebo v pondelok, keď boli plnené v stredu, vo štvrtok? Prečo? Veď dnes si môžeš akýkoľvek zákusok urobiť alebo kúpiť kedy chceš, nie je to vzácnosť´, ako pred rokmi. Ja som stará škola, no o staré koláče sme nikdy nestáli.
Pana cotta na vianoce 🙈 to je také tradičné slovenské 👏 tebe asi tradície nič nehovoria
@muschkamimi prečo by jej museli tradície niečo hovoriť? To je niekde prikázané, čo sa má jesť? My budeme mať tiramisu, alebo tortu s mascarpone- tvarohovým krémom, ovocím a želatínou. To urobím na Štedrý deň ráno, dojeme na prvý sviatok, na druhý športujeme, nie sme doma. Na čo by som robila vanilkové rožky, punčák, parížske, keď sa ich u nás nikto nedotkne? Robím to, čo nám chutí, nemáme ani rybu, lebo ju nemáme radi a predstav si, Vianoce máme vždy pekné. A vieš o tom, že máloktorý z tých zákuskov, ktoré pečieš, má pôvod na Slovensku? Mrkni do googlu, budeš veľmi prekvapená.
Inak neviem co sa divite, kopa starych receptov, u babiek, svokier j etakych ze vydrzia.. bezne sa pieklo pred vianocami a dojedalo az do konca prazdnin. Bud su tepelne upravene riadne, alebo maslove, suche atd.. kde to absolutne nevadi. Suhajdy nemaju v sebe nic co sa len tak pokazi lahko. Mne to napr. nenapadne, lebo mi pridu take "zvetrane" tie kolace ble... ale teda nezazila som aby niekomu bolo zle po kolacoch :D ale zase kedysi: ked ludia prezili dedinske svadby kde sa miesali v 35°C horucavach majonezove salaty vonku v misiach a pol dna to kadetade stalo.. isto prezili aj kolace :DD
@simca06022011 nie vždy to dopadlo dobre, moja kolegyňa bola pred rokmi an svadbe, po ktorej polovica skončila v nemocnici, nevesta, ktorá bola tehotná, bola na tom dosť zle a do koláčov fíkali margarín, aby vydržali. Sestra mojej starkej nám také nosila, dávali sme ich sliepkam
@muschkamimi Kedze iné to nepísali, tak asi myslíš mňa, aj keď si neoznačila. No vieš, chcela som jemnejšie napísať, toto: by ma hanba fackovala pred rodinou položiť im na tácku na Vianoce týždeň staré krémové koláče 😉 Lepšie? Nepíšem, že by som urobila pana cottu (aj keď prečo nie, vždy lepšie, ako 80 percent do nemoty tocenych tzv. tradičných koláčov) dokonca píšem, že keby sa ináč nedalo, tak by som radšej piekla celú noc 23.12, ale týždeň staré koláče by sme nejedli. Nikdy, najmä nie na sviatky, ktoré sú výnimočné a raz do roka. Ale keby som už nič že nič nestíhala, tak áno, vtedy by som si radšej zbuchala punčovú bábovku, alebo panaa cottu, alebo hoc aj len obyčajný puding, než aby som vytiahla týždňové zákusky.
@oblecenie99 No nič, tebe asi význam slova vianočné koláče vôbec nič nehovorí… tak si “búchaj bábovky”, ale hlavne maj pekné a pokojné Vianoce 🎄
Suché už mám napečene pomalí aj zjedené a krémové až 23 určite nie skôr aj to len jeden druh a ešte volaké rezy bez krému ruské alebo punčáky
@muschkamimi prečo by jej museli tradície niečo hovoriť? To je niekde prikázané, čo sa má jesť? My budeme mať tiramisu, alebo tortu s mascarpone- tvarohovým krémom, ovocím a želatínou. To urobím na Štedrý deň ráno, dojeme na prvý sviatok, na druhý športujeme, nie sme doma. Na čo by som robila vanilkové rožky, punčák, parížske, keď sa ich u nás nikto nedotkne? Robím to, čo nám chutí, nemáme ani rybu, lebo ju nemáme radi a predstav si, Vianoce máme vždy pekné. A vieš o tom, že máloktorý z tých zákuskov, ktoré pečieš, má pôvod na Slovensku? Mrkni do googlu, budeš veľmi prekvapená.
@anonym_520921 Tak chvalabohu, že nie som u vás na Vianoce 😛
@muschkamimi kazdy nech si upecie kolace ake chce a ake im chutia. Kto povedal, ze prave to (najmä) suché pečivo musi byt na Vianoce ? Ved toto sa na Slovensku je takmer stále. Ci su to Vianoce, velka noc, svadby, rozne rodinne oslavy ... ale to iste plati aj o parížskych rozkoch, grilaz, doboška, opitý Izidor a neviem co este.
Apropo u mna je na zozname aj jablkový koláč a holandské šišky ...
@muschkamimi máš pravdu, chvalabohu. Ja sa prispôsobujem tomu, čo chutí mojím najbližším. Ak majú chuť na veterníky, upečiem veterníky, ak makové buchty, tak buchty, budeš prekvapená, ale pečenie je mojím koníčkom, nerobí mi problém upiecť ani trojposchodovú svadobnú tortu, či cupcakes, ani laskonky, či krémeše, alebo parážske rožky. Iba ma nebaví piecť to, čo nám až tak veľmi nechutí, nie sme na maslové koláče, ani drobné suché vianočné pečivo. Nerozumiem, prečo máš problém s tým, čo pečie alebo konzumuje na Vianoce niekto iný. Nech si každý urobí na Vianoce menu také, aké mu chutí, nie?
Ja planujem veterniky a kokosve jeze
Viac toho ani nezjeme a nebudem piect len preto aby bolo 🤷♀️ toto napeciem v utorok a vybavene 🙂
@muschkamimi kazdy nech si upecie kolace ake chce a ake im chutia. Kto povedal, ze prave to (najmä) suché pečivo musi byt na Vianoce ? Ved toto sa na Slovensku je takmer stále. Ci su to Vianoce, velka noc, svadby, rozne rodinne oslavy ... ale to iste plati aj o parížskych rozkoch, grilaz, doboška, opitý Izidor a neviem co este.
Apropo u mna je na zozname aj jablkový koláč a holandské šišky ...
@bessie12 Tak ja neviem, ale keď sa niečo volá vianočné koláče, tak hádam na tie Vianoce by sa malo robiť … mňa ani nenapadne napr. vanilkové rožky robiť len tak cez rok … jednoducho, čo je vianočné robím na Vianoce a vtedy si to vychutnám
@muschkamimi ináč, keby si náhodou nemala dobrý recept na niečo, kľudne poskytnem, či už vanilkové rožky, medovníky, linecké, oriešky, zlepované tortičky,kokosovú roládu z Marína keksov, kokosky, kokosové ježe, bratislavské rožky,parížske rožky, medové rezy, punčáky, vianočku....mám to veľa krát odpečené, ale neobľubujeme to, ja vôbec, tak na čo? Pre koho? Lebo sa to má? No z toho som už vyrástla.
@bessie12 Tak ja neviem, ale keď sa niečo volá vianočné koláče, tak hádam na tie Vianoce by sa malo robiť … mňa ani nenapadne napr. vanilkové rožky robiť len tak cez rok … jednoducho, čo je vianočné robím na Vianoce a vtedy si to vychutnám
@muschkamimi no vidíš. Pre teba su to len vianocne kolace a pritom sa to pečie snáď pri každej možnej príležitosti. V našej rodine som bola snáď prvá, ktorá nemala tradičné koláče na svadbe. Jesť vždy to isté 🤢 nebaví ma to. Ale na Vianoce okrem tradičného (nielen ) suchého pečiva chcem urobiť aj niečo nové a pre nás netradičné.
@muschkamimi ináč, keby si náhodou nemala dobrý recept na niečo, kľudne poskytnem, či už vanilkové rožky, medovníky, linecké, oriešky, zlepované tortičky,kokosovú roládu z Marína keksov, kokosky, kokosové ježe, bratislavské rožky,parížske rožky, medové rezy, punčáky, vianočku....mám to veľa krát odpečené, ale neobľubujeme to, ja vôbec, tak na čo? Pre koho? Lebo sa to má? No z toho som už vyrástla.
@anonym_520921 ja to pečiem hlavne kvôli môjmu manželovi. Pre neho to nie sú tradičné koláče, ale hlavné je, že mu chutia. V práci taktiež sa potešia, keď sa tam niečo donesie a teraz toho nebude málo 🙈 hodia sa na to ako take supy 😐 ale tiez mi nejak extra nechutia. A vlastne všetko čo upečiem, tak to nezjem.
@oblecenie99 No nič, tebe asi význam slova vianočné koláče vôbec nič nehovorí… tak si “búchaj bábovky”, ale hlavne maj pekné a pokojné Vianoce 🎄
@muschkamimi Ale ja napeciem aj tradičné vianočné, len moje budú čerstvé. tam smeroval môj príspevok.
@muschkamimi no vidíš. Pre teba su to len vianocne kolace a pritom sa to pečie snáď pri každej možnej príležitosti. V našej rodine som bola snáď prvá, ktorá nemala tradičné koláče na svadbe. Jesť vždy to isté 🤢 nebaví ma to. Ale na Vianoce okrem tradičného (nielen ) suchého pečiva chcem urobiť aj niečo nové a pre nás netradičné.
@bessie12 Sranda je, že naše tradičné vianočné koláče a jedlo sú úplne iné, ako v 90 percent slovenských domácnostiach, lebo nie sme Slováci, a u nás sa nechyrovalo nikdy ani o kaproch, ani o mačanke, maku, bobalkach, šúľancoch, postnej kapustnici, oblatke s medom a cesnakom, stedraku a spol. na Vianoce 🙈 pôvodne som tým myslela to, že ak sa už autorka pýta, tak ja osobne by som radšej urobila jednoduchý dezert, ako jedla týždeň staré koláče. Ale ja (aj to som písala) budem radšej piecť v noci, ale vianočné urobím. Práve preto, lebo Vianoce sú Vianoce, pre mňa niečo výnimočné, a keď si sadnem 24.12 k stolu, tak si doprajem čerstvé jedlo. Teoreticky tie zákusky by mali vydržať ešte tri, štyri dni, len keď počítam od Štedrého dňa, tak neexist, že by som krémové piekla teraz.
@anonym_520921 ja to pečiem hlavne kvôli môjmu manželovi. Pre neho to nie sú tradičné koláče, ale hlavné je, že mu chutia. V práci taktiež sa potešia, keď sa tam niečo donesie a teraz toho nebude málo 🙈 hodia sa na to ako take supy 😐 ale tiez mi nejak extra nechutia. A vlastne všetko čo upečiem, tak to nezjem.
@bessie12 ja som tiež kedysi piekla kvôli starším členom rodiny, tí to mali radi, no už žiaľ nie sú medzi nami. Môj muž si dá radšej ovocie, ale tých drobných koláčikov alebo s maslovým krémom sa ani nedotkne, z čoho sú happy všetky hostiteľky, ale už si zvykli, že nám je zbytočné to predkladať, my tomu neublížime. 🙂
U nas babky veruze maju uz aj kremove a ponukaju aj po troch kraloch....mna darmo ponukaju, aj kvoli pouzitym surovinam. No detom je tazko vysvetlit, su to kyseliny na sladke a je im jedno ci zakusok stal 2tyzdnr a je plny margarinu😁
@anonym_520921 Ja tvoje recepty nepotrebujem, mám svoje overené …. Ale ak máš na kilometrovú ručne ťahanú štrúdľu, ktorú určite tiež zvládaš ľavou zadnou, kľudne pošli, ak ti to urobí dobre 🙈
@bessie12 Sranda je, že naše tradičné vianočné koláče a jedlo sú úplne iné, ako v 90 percent slovenských domácnostiach, lebo nie sme Slováci, a u nás sa nechyrovalo nikdy ani o kaproch, ani o mačanke, maku, bobalkach, šúľancoch, postnej kapustnici, oblatke s medom a cesnakom, stedraku a spol. na Vianoce 🙈 pôvodne som tým myslela to, že ak sa už autorka pýta, tak ja osobne by som radšej urobila jednoduchý dezert, ako jedla týždeň staré koláče. Ale ja (aj to som písala) budem radšej piecť v noci, ale vianočné urobím. Práve preto, lebo Vianoce sú Vianoce, pre mňa niečo výnimočné, a keď si sadnem 24.12 k stolu, tak si doprajem čerstvé jedlo. Teoreticky tie zákusky by mali vydržať ešte tri, štyri dni, len keď počítam od Štedrého dňa, tak neexist, že by som krémové piekla teraz.
@oblecenie99 kremovky budem piect az v nedeľu a v pondelok. Plnenie suchého peciva detto. Keďže ja maslové krémy robiť nebudem, tak to musi byť čo najčerstvejšie.
Take tie tradičné vianočné jedlá, aspon tie co sa varili v mojej rodine, okrem reznov (tie pozna asi snáď kazdy 😀), môj manžel samozrejme nepoznal. Ale chuti mu to, co sa velmi teším. Toto varím len raz v roku. Vtedy je to to "pravé orechové" 😁
@bessie12 No tak u nás sa to len tak hocikedy nepečie, je milión iných koláčov, ktoré sa robia bežne cez rok, ale vianočné sú na Vianoce, tak ako svadobné sa pečú na svadbu. Ani punč si nerobíme v lete, keď to je vianočný nápoj.
@bessie12 No tak u nás sa to len tak hocikedy nepečie, je milión iných koláčov, ktoré sa robia bežne cez rok, ale vianočné sú na Vianoce, tak ako svadobné sa pečú na svadbu. Ani punč si nerobíme v lete, keď to je vianočný nápoj.
@muschkamimi Ale ja ti aj rozumiem, v lete si tiež nerobím hranky s maslom a varenými vínom, v zime mi zase nejde na chuť Radler 😁 fakt peace a a aj tebe pekne sviatky 🌲
@muschkamimi ked som bola hoc na rodinnej oslave, tak tam boli: parížske rožky, linecké koláčiky, kokosové gule, doboška, šuhajdy, grilaz a vela inych. A to všetko sa pečie aj na Vianoce. Takze nic špeciálne, aspon nie pre mna.
@bessie12 ja som tiež kedysi piekla kvôli starším členom rodiny, tí to mali radi, no už žiaľ nie sú medzi nami. Môj muž si dá radšej ovocie, ale tých drobných koláčikov alebo s maslovým krémom sa ani nedotkne, z čoho sú happy všetky hostiteľky, ale už si zvykli, že nám je zbytočné to predkladať, my tomu neublížime. 🙂
@anonym_520921 v tomto pripade je lepsie pripravit nieco ine ako tie "tradičné kolace". Nie kazdy ich ma rad a nie, nemusia byt upecene na Vianoce ako si niektori mozu mysliet. A tie maslove kremy. Veľmi tazke na žalúdok, hoci taka smotana nie je o nic lahsia 😁 ale maslovky velmi nemam rada.
@muschkamimi to súhlasím, že niektoré jedlá alebo nápoje chutia viac v určitom ročnom období, alebo v spojení s nejakým sviatkom, lenže nám tie drobné koláčiky typu linecké, parížske rožky nechutia vôbec, či sú Vianoce alebo nie.
A neviem, prečo by mne malo robiť robre, keď ti pošlen recept na ťahanú štrúdlu. Myslela som, že niekomu robí dobre, keď ju konzumuje,či?
@anonym_autor ja nemam este ani suche, nie kremove. neviem, odkial sa vzalo to sialenstvo piect od zaciatku decembra. ja som ako pubertiacka piekla s babkou, ktora piekla pre polovicu ulice a doteraz mam v zivej pamati, ze sme piskoty mazali kremom den pred vianocami aj do neskoreho vecera. to musia byt fakt fantasticke zakusky napecene 18.12. a potom sa jedia do silvestra. uz len z tej predstavy sa mi dviha zaludok. ja peciem 3 druhy sucheho a 2 kremove. suche s detmi v sobotu, v nedelu vecer si upeciem 2 piskoty - jednu na obliz si prst a jednu na kokosovy. a v utorok doobeda si ich naplnim.
@anonym_autor nezdajú sa ti 5-8 dňové koláče už trochu staré? 🤢 ja akože nemusím mať najčerstvejší koláč, ale tie 3-5 dní je naozaj maximum. Potom vyhadzujem. Aj keď sa nejaký koláč nezje počas roka, vyhadzujem okolo tretieho dňa… keby to upečiem teraz, Vianoc sa to ani nedočká. Veď to sa musí pokaziť, či? 🤢

No aby ste sa uz nepototo z toho ake cerstve kolace vy musite jest a opovrhujete takymi dobre odlezanymi. By som vas veru chcela vidiet ako to vsetko s jednou rukou v … upeciete den pred vianocami. Boze kam tento svet speje … 🙈
@anonym_3b0302 tak ale zase ak nerobia 10druhov... tak to daju. U nas sa vzdy aj u rodicov piekolo len 22-23.12., ja este 23.12. vecer chystam aj vsetko na 24teho veceru... cize salat hotovy, vsetko do kapusty nachystane, naporcovane (a ked som velmi aktivna dame to do pece varit od vecera do rana :D), ryba namocena... 24 mame veget. Da sa to, ak je teda clovek doma a zatriedi si. AK mam suhajdy,kokosove gule, grilaz, parizske, nejake linecke/pernik = mam to v jeden den urobene ako nic, vsak mixer, umyvacka a vsetko = lahko sa to spravi. A je to dost na vianoce.
Inak v mojom okoli kopa zien vypeka uz pomaly od 1.12., ja predpokladam ze uz do vianoc sa kopa veci z toho poje... ciize urcite tolko ludi nebaziruje na cerstvosti. Men napr jenda cukrarka predala crinkles a este nejake kolaciky, pred par rokmi.. asi prvy decembrovy tyzden, ze to na milion percent vydrzi aj mesiac.. o tyzden boli plesnive. Takze beriem vsetko s rezervou.