icon

Mýty a pravda o zdravom jedle

mystery1
21. feb 2013

Nenašla som takuto temu,preto ju zakladam, aby sme si napisali postrehy čo je zdrave a čo len propaguju reklamy a je to škodlive aj keď nas presviedčaju ake je to zdravé.Mňa uplne zaklincoval tento članok: http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/1... a verím že si prečitate mne v mnohom otvoril oči. Čo mi hovoril môj dedko a ja som sa len pri tom usmievala bola všetko pravda je mi luto že mu to už nemôžem povedať...uplne ma dorazilo to čo sa tu piše o olejoch a margarinoch,že masť je vlastne ovela zdravšia a ani bravčove mäso nie je nezdrave.Je tu vela užitočných informácii a budem sa tešiť ak pripojíte aj svoje. Nechapem ako si vedci môžu protirečiť...Nechapem ako sem Poliaci a Čiňania môžu dovažať tie svoje jedy a nikto im za to neklepne po prstoch...Rozum sa mi zastavuje a je mi zle.Aj teraz som sa dočitala že instantne rezance su napustene voskom, ktorý sa z tele vyplavuje 4dni no strašne

sintra
21. feb 2013

Ja si tiez rada dam na Slovensku pomelo, avokado, mango aj lososa a som rada, ze su u nas konecne dostupne...na druhej strane ma ale stve, ze je problem v obchode kupit dobre a kvalitne slovenske zemiaky, slovensky med, cesnak...skratka produkty, ktore vieme v pohode lokalne dopestovat a vyrobit...namiesto toho dovazame cinske a neviem ake verzie.

Mame stastie, ze hlavne v lete nemusime kupovat ovocie a zeleninu zo supermarketu, taktiez maso, jeme ho malo a ked uz, je z domaceho zdroja, rovnako vajicka, med, strukoviny.

mystery1
autor
21. feb 2013

@zivika uz aj lososy krmia kukuricou aj ostatne ryby a to maso sa tak uplneznehodnocuje

zivika
21. feb 2013

@mystery1 ja viem...ved aj nas krmia kukuricou, len ju pekne zabalia 🙂

zivika
21. feb 2013

@sintra suhlasim, ja si tiez rada dam ine ovocia ako jablko a hrusku a inu rybu ako kapra 😀 len ide o to, ze v akej kvalite to jeme...asi lepsie nevediet 🙂

uprimne ti zavidim maso a vajicka z domaceho zdroja, kym zila moja starka, mali sme aj my a teraz uz iba nostalgicky spominam, ake krasne a velke bolo domace vajicko...aspon, ze zeleninu mame pocas sezony od mojich a muzovych rodicov, to sa tesime ako male deti, ze jej, ta mrkva ako chuti a jej ten zeler ako vonia 😀

mystery1
autor
21. feb 2013

inak co myslite ako muka je najzdravsia?lebo ja uz ani neviem....manzel je v mlyne melu kukuricnu-na chrumky a pre celiatikov a na objednavku z ovsennych vlociek inak sa mi to zda vsetko sam tuk...ja fakt neviem ked hovoria ako je ta psenicna nezdrava

domak2
21. feb 2013

@zivika ja len o tom mase, je pravda ze ho ludia jedli uz davno pred farma priemyslom, ale kolko? V nedelu na obed a mozno este v pondelok ak ostalo. A to bolo maso bio kvality, bez hormonov, atb a podobne. Ani nevravim masove vyrobky. Teraz? chleba so sunkou na ranajky, svieckova na obed a parky na veceru, ved to je nonsens 😕 A ked uz ani nejde o to maso ale len chov tolkych zvierat na jednom mieste neunosne zatazuje eko system. Niekte som citala , ze na vykrmenie 20 000 prasiat treba viac vody ako na chod stredne velkeho mesta. Nevraviac o odpade a o tom v akych otrasnych podmienkach tie chudence zivoria kym ich picnu 🙄

domak2
21. feb 2013

@mystery1 Inak velmi pekny clanok 🙂 Ozaj niekde som sa pri konikovskych dotahovackach dostala k clanku ako sa stravovali povodni slovania, nie je to tento ale je podobny http://www.pramen.info/c/1192/strava-nasich-pre... zaujala ma tam muka zo zaludov a bukvic hehe 😀

mystery1
autor
21. feb 2013

@domak2 to somv zivote nepocula 😲 😀

zivika
21. feb 2013

@domak2 s tym, co pises, absolutne suhlasim, len som pisala, ze davat do suvisu farmaceuticky priemysel a konzumaciu masa nie je namieste 🙂 ale vies co, keby to aspon bolo maso, cim sa napchavame...lenze sunka je sama voda, sol a ecko a o parkach radsej pomlcim 😀

masinka
21. feb 2013

jej baby, pekna temicka 😀 minule sme chceli deckam adoptovat kravicku, hladala som v Lidli slovenske mliecne vyrobky.... no, takmer nula bodov, jedine natierkove maslo a Zvolensky jogurt boli nase, inac vsetko z Polska a Nemecka.... ale aspon ze tych nemeckych bolo viac ako polskych....

kuratko
21. feb 2013

@zivika to je sice pravda, z mojho pohladu vsak farmafirmy tak povediac drzia ludom hlavu pod hladinou. v dnesnej dobe kedy clovek nema problem s vyzivou a bohatou stravou je to prave farmaceuticky priemysel ktory na nas krici "jedzte maso! bez neho umriete! pchajte ho aj detom inak budu chore! potrebujete mlieko! ako keby sme boli nejake pijavice co nedokazu prezit bez ineho zivocisneho druhu. a z toho mi je kapanek na bliti :(

zivika
21. feb 2013

@kuratko tvoj nazor ti neberiem...len ja som natlak tohto typu nezaznamenala, takze nemam pocit, ze by ma nieko nutil jest vyrobky zivocisneho povodu...ja ich jem preto, ze mi chutia 😀

mystery1
autor
21. feb 2013

a co hovorite na tie "dopeky"-pečivo v obchodnych domoch?co tam dopekaju to mrazene všetko aj ked to vyzera a vonia clkom chutne...je to boh vie od kial...uz radsej kupujem v jednote alebo v pekarni tam je napisane ktorý pekar to pesne unas upiekol 🙂

zivika
21. feb 2013

@mystery1 ja hovorim, ze mnam, mnam 😀 myslim, ze aj v jednote dopekaju...ked nekupis priamo u pekara, neverim, ze to nie je polotovar 🙂

cawes
21. feb 2013

baby ja vam odporucam pozriet si film food, je to vlastne dokument o jedle, ten ma uplne dostal, a odvtedy si fakt davam pozor nato co kupujem a hlavne kde.

mystery1
autor
21. feb 2013

@zivika u nas v jednote je napisane z ktorej je to presn pekarne 🙂tak hadam tam pecu...dufam...

zivika
21. feb 2013

@mystery1 asi zalezi od jednoty, lebo u nas dopekaju urcite a ani sa tym netaja 🙂 dokonca predavaju aj tie nedopecene bagety, ze vraj "upecte si doma cerstve" 😀

mystery1
autor
21. feb 2013

@zivika teraz to piše že pečivo alebo dopeky 😀 😝 no otras....

lussy23
21. feb 2013

dne suž žial nič nie je zdravé a ničomu sa nedá veriť. žial☹

lussy23
21. feb 2013

inak ja so msi aj na sebe odporozovala. Býva mi zle z pečiv,a natahuje ma zneho. Ale ked mi kamarátka dala ochutnať doma robený chleba v pekárničky, normálne som ho jedla a nebolo mi vobec zle.

josenka
21. feb 2013

@mystery1
@zivika Hej, mali by to premenovať nie pekáreň ale dopekáreň 😉

vejula
21. feb 2013

@mystery1 tak to o tom materskom mlieku je blbosť. Len jedno percento z toho čo zješ sa dostane do materskeho mlieka. Tvoja strava nejako vyznamne nemení zloženie materského mlieka.

mystery1
autor
21. feb 2013

@vejula tak ak z 1% jedla ma babo 4x prekroceny cholesterol kolko ma potom jeho mama? Ten vyskum ako je v clanku robili v kanade

zivika
22. feb 2013

@mystery1 zaklad je neverit ziadnym vyskumom 😀 lebo vsetky su robene ucelovo na propagovanie niecoho...bohuzial...treba verit v svoj vlastny usudok a rozum a tym sa riadit...ja neverim ani prehnanym cislam z kanadskeho vyskumu, ani tomu, ze starva ovpyvnuje materske mlieko len z 1%, lebo to by asi nemalo tolko kojenych deti problemy po urcitych potravinach, ktore malte zje...

mystery1
autor
22. feb 2013

@zivika ja uz fakt ako nechapem ci si uz moze napisat kazdy co chce kazdy den tak a na druhy naopak ako s ockovanim...jedny za 2.proti....vsetko je to to iste fakt nevies comu mas verit...niekedy existoval zdravy sedliacky rozum,ktory mali nasi stari rodičia a nepotrebovali ani vyskumy a vedeli kde je sever 🙂 a teraz sa spoliehame na vedcov ved s nenormalne inteligentny a podla mna mali by niektorych ludi stihat za to ked učelovo vypuštaju nejake klamstva...myslim takých čo sa tým živia 😢 😒

loxa
22. feb 2013

@kuratko absolutne nemas pravdu s tym masom..ak je niekto vegetarian je to jeho vec, ale maso je nenahraditelnou sucastou stravy, ak chces pozri si nejake stranky o paleostravovaní..myslím ze maso nemá s farmafirmami nic spolocné, clovek sa masom zivi tisícky rokov, a tak ako bolo uvadzane aj v clanku na zaciatku , aj mlieko ma svoju dolezitu funkciu v ludskom organizme..Ale zasa bavime sa o kvalite...radsej budem vegetarian s nejakym deficitom ako s prepacením zrat tie steroidové kurence..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
briketa
23. feb 2013

@domak2 chlieb z muky zo zaludov sme s detmi robili ako projekt ( strava nativnych ludi) Aj muku sme si robili sami. Chuti to tak, ked nic ine na jedenie nie je, tak to zjes... chutovo nam nelahodiace.