Najlepšie domáce sirupy
Aké sirupy robievate počas celého roka a aké sa sajú v tomto obdobi ešte spraviť
Zo žihľavy, mäty, medovky
Aktuálne mám obratú na sirup mātu medovky a bázu. Prvá v sezóne čo robím je z fialiek. Potom ako dozrieva ovocie jahody, maliny, ríbezle, obľúbené sú rakyníkový, višnový a agátový.
@adriena85 prosím ta, môžeš pridať recept na ten mätový ? Dakujem
@remaadja
Mätový sirup
50 ks mäty ( aspoň 10 cm od vrcholu)
2 menšie citróny
1 kg trstinového cukru
2 litre prevarenej vody
Mätu zalejte už vychladnutou preverenou vodou. Ošúpané a na plátky nakrájané citróny vložte k mäte a nechajte 24 hodín odstáť. Po 24 hodinách si výluh scedíme cez sitko a aj cez gázu. Mätu dobre vyžmýkame. Tekutinu si dáme na sporák, pridáme cukor a privedieme k takej teplote, aby sa nám začala vytvárať biela pena na povrchu, tú zozberáme sitkom. Potom odstavíme a ešte teplé nalejeme do fliaš. Dobre uzatvoríme a použijeme tzv. suchý dunst ( prikryjeme dekou a vytvorí sa suché teplo).
Cukru môže dať aj menej , podľa chuti.
A vlastne všetky bylinkové sirupy robím podľa tohto receptu.
Dcéra robila levandulovy ale nie každý to má rád. A ešte materina duska, to je super sirup, lahodný. Tiež robíme mätový a bazový.
@remaadja
Mätový sirup
50 ks mäty ( aspoň 10 cm od vrcholu)
2 menšie citróny
1 kg trstinového cukru
2 litre prevarenej vody
Mätu zalejte už vychladnutou preverenou vodou. Ošúpané a na plátky nakrájané citróny vložte k mäte a nechajte 24 hodín odstáť. Po 24 hodinách si výluh scedíme cez sitko a aj cez gázu. Mätu dobre vyžmýkame. Tekutinu si dáme na sporák, pridáme cukor a privedieme k takej teplote, aby sa nám začala vytvárať biela pena na povrchu, tú zozberáme sitkom. Potom odstavíme a ešte teplé nalejeme do fliaš. Dobre uzatvoríme a použijeme tzv. suchý dunst ( prikryjeme dekou a vytvorí sa suché teplo).
Cukru môže dať aj menej , podľa chuti.
A vlastne všetky bylinkové sirupy robím podľa tohto receptu.
@remaadja
Mätový sirup
50 ks mäty ( aspoň 10 cm od vrcholu)
2 menšie citróny
1 kg trstinového cukru
2 litre prevarenej vody
Mätu zalejte už vychladnutou preverenou vodou. Ošúpané a na plátky nakrájané citróny vložte k mäte a nechajte 24 hodín odstáť. Po 24 hodinách si výluh scedíme cez sitko a aj cez gázu. Mätu dobre vyžmýkame. Tekutinu si dáme na sporák, pridáme cukor a privedieme k takej teplote, aby sa nám začala vytvárať biela pena na povrchu, tú zozberáme sitkom. Potom odstavíme a ešte teplé nalejeme do fliaš. Dobre uzatvoríme a použijeme tzv. suchý dunst ( prikryjeme dekou a vytvorí sa suché teplo).
Cukru môže dať aj menej , podľa chuti.
A vlastne všetky bylinkové sirupy robím podľa tohto receptu.
@adriena85 dakujem, vyskúšam
Baby? Poraďte aj mne prosim🙂 rok co rok sa mi pokazí splesnivie bazovy sirup. Záverečný vychladnutý ho nechávam v skrinke v kuchyni. Ak je v chladničke tak vydrží. Neviem co robím zle. Hygiena je 100%, nalievam horúci, vždy kúpim nove viečka. Môže byť za to, že som dávala menej cukru? Dávala som na liter vody tak 600-700g cukru, citrónu aj kyselinu citrónovú môže byť problém, že som dávala menej cukru? Dakujem
Ja som teraz robila prvý raz medovkovy, ale nebol dobrý - sladká voda bez chuti. Urobila som znova, pozmenila som množstvá, zase bol moc kyslý 🫤. Neviem, no.. a chcem vyskúšať z materinej dusky a levandule.
@stankadu levanduľový ako chutí? Predstavujem si to tak, ako vonia, len v tekutej a sladkej podobe 😊.
Ja som zatiaľ robila zihlavovy, pupavovy a medovkovy! Robievam ešte mätový, ríbezľovo - malinový, bazovy, levandulovy
Ja som teraz robila prvý raz medovkovy, ale nebol dobrý - sladká voda bez chuti. Urobila som znova, pozmenila som množstvá, zase bol moc kyslý 🫤. Neviem, no.. a chcem vyskúšať z materinej dusky a levandule.
@stankadu levanduľový ako chutí? Predstavujem si to tak, ako vonia, len v tekutej a sladkej podobe 😊.
@nufafa medovka sama o sebe velmi chut nema. Zvykla som si robit čaj. Levandula je taka voňava a ona má takú svoju špecifickú chuť. Neviem to opisat
Baby? Poraďte aj mne prosim🙂 rok co rok sa mi pokazí splesnivie bazovy sirup. Záverečný vychladnutý ho nechávam v skrinke v kuchyni. Ak je v chladničke tak vydrží. Neviem co robím zle. Hygiena je 100%, nalievam horúci, vždy kúpim nove viečka. Môže byť za to, že som dávala menej cukru? Dávala som na liter vody tak 600-700g cukru, citrónu aj kyselinu citrónovú môže byť problém, že som dávala menej cukru? Dakujem
@sandra49 mne tak isto vlani splesnivel. Ale nedala som konzervačnú látku. Že ved tam je kopa cukru aj kyseliny a vyliala som asi 30 fliaš 😵💫 Dovtedy sa mi tonestalo. Tak som ju znova dala tento rok, tak uvidím.
Ja som robila zatiaľ pupavovy a chystám sa na žihlavový
@sandra49 mne tak isto vlani splesnivel. Ale nedala som konzervačnú látku. Že ved tam je kopa cukru aj kyseliny a vyliala som asi 30 fliaš 😵💫 Dovtedy sa mi tonestalo. Tak som ju znova dala tento rok, tak uvidím.
@stankadu akú konzervačnu látku? Véd to viem aj ja ze cukor aj kyselina sú konzervanty. Napríklad ani do dzemov nedávam nič iné a tie v pohode vydržia, ani jeden mi ešte nesplesnel..
@nufafa medovka sama o sebe velmi chut nema. Zvykla som si robit čaj. Levandula je taka voňava a ona má takú svoju špecifickú chuť. Neviem to opisat
@stankadu veď to, medovkovy čaj je super. Ale teda sirup zatiaľ nič moc.
Levanduľový je trpký, horký, sladký, kvetinový? Vôbec si to neviem predstaviť. Rada by som to vyskúšala.
@stankadu akú konzervačnu látku? Véd to viem aj ja ze cukor aj kyselina sú konzervanty. Napríklad ani do dzemov nedávam nič iné a tie v pohode vydržia, ani jeden mi ešte nesplesnel..
@sandra49 kyselinu sorbovu dávam. Veď aj ja som si myslela že cukor a kyselina citronova konzervuju. No asi nestačia.
Baby? Poraďte aj mne prosim🙂 rok co rok sa mi pokazí splesnivie bazovy sirup. Záverečný vychladnutý ho nechávam v skrinke v kuchyni. Ak je v chladničke tak vydrží. Neviem co robím zle. Hygiena je 100%, nalievam horúci, vždy kúpim nove viečka. Môže byť za to, že som dávala menej cukru? Dávala som na liter vody tak 600-700g cukru, citrónu aj kyselinu citrónovú môže byť problém, že som dávala menej cukru? Dakujem
@sandra49 moze byt problém ze dávaš menej cukru
Ja som teraz robila prvý raz medovkovy, ale nebol dobrý - sladká voda bez chuti. Urobila som znova, pozmenila som množstvá, zase bol moc kyslý 🫤. Neviem, no.. a chcem vyskúšať z materinej dusky a levandule.
@stankadu levanduľový ako chutí? Predstavujem si to tak, ako vonia, len v tekutej a sladkej podobe 😊.
@nufafa My sme robili minulý rok levandulový a nechutil nám a ani iným komu sme ho dali ochutnať, to ako keby si pila voňavku.
Teras asi len so smrekových výhonkov alebo zo žihlavy. Potom neskôr z bazových kvetov a potom už z dozrievajúceho ovocia.
@ik70 moja sestra robí bazový a má krásnu vôňu 👍😉
@ik70 moja sestra robí bazový a má krásnu vôňu 👍😉
@margotka17 tak bazový to áno ten vonia pekne a aj chutí výborne ale levandulový vonia síce pekne ale ako vonavka, k sirupu sa táto vôna k tomu nehodí

Teras asi len so smrekových výhonkov alebo zo žihlavy. Potom neskôr z bazových kvetov a potom už z dozrievajúceho ovocia.