icon

Najlepšie domáce sirupy

20. máj 2025

Aké sirupy robievate počas celého roka a aké sa sajú v tomto obdobi ešte spraviť

avatar
ik70
20. máj 2025

Teras asi len so smrekových výhonkov alebo zo žihlavy. Potom neskôr z bazových kvetov a potom už z dozrievajúceho ovocia.

avatar
adriena85
20. máj 2025

Zo žihľavy, mäty, medovky

avatar
remaadja
20. máj 2025
@adriena85

Zo žihľavy, mäty, medovky

@adriena85 prosím ta, môžeš pridať recept na ten mätový ? Dakujem

avatar
katica06
20. máj 2025

Aktuálne mám obratú na sirup mātu medovky a bázu. Prvá v sezóne čo robím je z fialiek. Potom ako dozrieva ovocie jahody, maliny, ríbezle, obľúbené sú rakyníkový, višnový a agátový.

avatar
adriena85
20. máj 2025
@remaadja

@adriena85 prosím ta, môžeš pridať recept na ten mätový ? Dakujem

@remaadja
Mätový sirup
50 ks mäty ( aspoň 10 cm od vrcholu)
2 menšie citróny
1 kg trstinového cukru
2 litre prevarenej vody
Mätu zalejte už vychladnutou preverenou vodou. Ošúpané a na plátky nakrájané citróny vložte k mäte a nechajte 24 hodín odstáť. Po 24 hodinách si výluh scedíme cez sitko a aj cez gázu. Mätu dobre vyžmýkame. Tekutinu si dáme na sporák, pridáme cukor a privedieme k takej teplote, aby sa nám začala vytvárať biela pena na povrchu, tú zozberáme sitkom. Potom odstavíme a ešte teplé nalejeme do fliaš. Dobre uzatvoríme a použijeme tzv. suchý dunst ( prikryjeme dekou a vytvorí sa suché teplo).

Cukru môže dať aj menej , podľa chuti.
A vlastne všetky bylinkové sirupy robím podľa tohto receptu.

avatar
stankadu
20. máj 2025

Dcéra robila levandulovy ale nie každý to má rád. A ešte materina duska, to je super sirup, lahodný. Tiež robíme mätový a bazový.

avatar
oslo1
20. máj 2025
@stankadu

Dcéra robila levandulovy ale nie každý to má rád. A ešte materina duska, to je super sirup, lahodný. Tiež robíme mätový a bazový.

@stankadu
Prosim ta, mozes dat recept navten materina disks syrup? Dakujem x

avatar
stankadu
20. máj 2025
@adriena85

@remaadja
Mätový sirup
50 ks mäty ( aspoň 10 cm od vrcholu)
2 menšie citróny
1 kg trstinového cukru
2 litre prevarenej vody
Mätu zalejte už vychladnutou preverenou vodou. Ošúpané a na plátky nakrájané citróny vložte k mäte a nechajte 24 hodín odstáť. Po 24 hodinách si výluh scedíme cez sitko a aj cez gázu. Mätu dobre vyžmýkame. Tekutinu si dáme na sporák, pridáme cukor a privedieme k takej teplote, aby sa nám začala vytvárať biela pena na povrchu, tú zozberáme sitkom. Potom odstavíme a ešte teplé nalejeme do fliaš. Dobre uzatvoríme a použijeme tzv. suchý dunst ( prikryjeme dekou a vytvorí sa suché teplo).

Cukru môže dať aj menej , podľa chuti.
A vlastne všetky bylinkové sirupy robím podľa tohto receptu.

@oslo1 ako píse @adriena85 postup je rovnaky
tak robím aj z materinej dúšky, asi 50 kvetov (+troška stonky, ale bez koreňov), 40g kyseliny citronovej a 2kg cukor do 2 l vody

avatar
remaadja
20. máj 2025
@adriena85

@remaadja
Mätový sirup
50 ks mäty ( aspoň 10 cm od vrcholu)
2 menšie citróny
1 kg trstinového cukru
2 litre prevarenej vody
Mätu zalejte už vychladnutou preverenou vodou. Ošúpané a na plátky nakrájané citróny vložte k mäte a nechajte 24 hodín odstáť. Po 24 hodinách si výluh scedíme cez sitko a aj cez gázu. Mätu dobre vyžmýkame. Tekutinu si dáme na sporák, pridáme cukor a privedieme k takej teplote, aby sa nám začala vytvárať biela pena na povrchu, tú zozberáme sitkom. Potom odstavíme a ešte teplé nalejeme do fliaš. Dobre uzatvoríme a použijeme tzv. suchý dunst ( prikryjeme dekou a vytvorí sa suché teplo).

Cukru môže dať aj menej , podľa chuti.
A vlastne všetky bylinkové sirupy robím podľa tohto receptu.

@adriena85 dakujem, vyskúšam

avatar
sandra49
20. máj 2025

Baby? Poraďte aj mne prosim🙂 rok co rok sa mi pokazí splesnivie bazovy sirup. Záverečný vychladnutý ho nechávam v skrinke v kuchyni. Ak je v chladničke tak vydrží. Neviem co robím zle. Hygiena je 100%, nalievam horúci, vždy kúpim nove viečka. Môže byť za to, že som dávala menej cukru? Dávala som na liter vody tak 600-700g cukru, citrónu aj kyselinu citrónovú môže byť problém, že som dávala menej cukru? Dakujem

avatar
nufafa
20. máj 2025

Ja som teraz robila prvý raz medovkovy, ale nebol dobrý - sladká voda bez chuti. Urobila som znova, pozmenila som množstvá, zase bol moc kyslý 🫤. Neviem, no.. a chcem vyskúšať z materinej dusky a levandule.
@stankadu levanduľový ako chutí? Predstavujem si to tak, ako vonia, len v tekutej a sladkej podobe 😊.

avatar
lenka2710
20. máj 2025

Ja som zatiaľ robila zihlavovy, pupavovy a medovkovy! Robievam ešte mätový, ríbezľovo - malinový, bazovy, levandulovy

avatar
stankadu
20. máj 2025
@nufafa

Ja som teraz robila prvý raz medovkovy, ale nebol dobrý - sladká voda bez chuti. Urobila som znova, pozmenila som množstvá, zase bol moc kyslý 🫤. Neviem, no.. a chcem vyskúšať z materinej dusky a levandule.
@stankadu levanduľový ako chutí? Predstavujem si to tak, ako vonia, len v tekutej a sladkej podobe 😊.

@nufafa medovka sama o sebe velmi chut nema. Zvykla som si robit čaj. Levandula je taka voňava a ona má takú svoju špecifickú chuť. Neviem to opisat

avatar
stankadu
20. máj 2025
@sandra49

Baby? Poraďte aj mne prosim🙂 rok co rok sa mi pokazí splesnivie bazovy sirup. Záverečný vychladnutý ho nechávam v skrinke v kuchyni. Ak je v chladničke tak vydrží. Neviem co robím zle. Hygiena je 100%, nalievam horúci, vždy kúpim nove viečka. Môže byť za to, že som dávala menej cukru? Dávala som na liter vody tak 600-700g cukru, citrónu aj kyselinu citrónovú môže byť problém, že som dávala menej cukru? Dakujem

@sandra49 mne tak isto vlani splesnivel. Ale nedala som konzervačnú látku. Že ved tam je kopa cukru aj kyseliny a vyliala som asi 30 fliaš 😵‍💫 Dovtedy sa mi tonestalo. Tak som ju znova dala tento rok, tak uvidím.

autor
20. máj 2025

Ja som robila zatiaľ pupavovy a chystám sa na žihlavový

avatar
sandra49
20. máj 2025
@stankadu

@sandra49 mne tak isto vlani splesnivel. Ale nedala som konzervačnú látku. Že ved tam je kopa cukru aj kyseliny a vyliala som asi 30 fliaš 😵‍💫 Dovtedy sa mi tonestalo. Tak som ju znova dala tento rok, tak uvidím.

@stankadu akú konzervačnu látku? Véd to viem aj ja ze cukor aj kyselina sú konzervanty. Napríklad ani do dzemov nedávam nič iné a tie v pohode vydržia, ani jeden mi ešte nesplesnel..

avatar
nufafa
20. máj 2025
@stankadu

@nufafa medovka sama o sebe velmi chut nema. Zvykla som si robit čaj. Levandula je taka voňava a ona má takú svoju špecifickú chuť. Neviem to opisat

@stankadu veď to, medovkovy čaj je super. Ale teda sirup zatiaľ nič moc.
Levanduľový je trpký, horký, sladký, kvetinový? Vôbec si to neviem predstaviť. Rada by som to vyskúšala.

avatar
stankadu
20. máj 2025
@sandra49

@stankadu akú konzervačnu látku? Véd to viem aj ja ze cukor aj kyselina sú konzervanty. Napríklad ani do dzemov nedávam nič iné a tie v pohode vydržia, ani jeden mi ešte nesplesnel..

@sandra49 kyselinu sorbovu dávam. Veď aj ja som si myslela že cukor a kyselina citronova konzervuju. No asi nestačia.

avatar
stankadu
20. máj 2025
@nufafa

@stankadu veď to, medovkovy čaj je super. Ale teda sirup zatiaľ nič moc.
Levanduľový je trpký, horký, sladký, kvetinový? Vôbec si to neviem predstaviť. Rada by som to vyskúšala.

@nufafa taka trpko sladka chuť

avatar
lasona
21. máj 2025
@sandra49

Baby? Poraďte aj mne prosim🙂 rok co rok sa mi pokazí splesnivie bazovy sirup. Záverečný vychladnutý ho nechávam v skrinke v kuchyni. Ak je v chladničke tak vydrží. Neviem co robím zle. Hygiena je 100%, nalievam horúci, vždy kúpim nove viečka. Môže byť za to, že som dávala menej cukru? Dávala som na liter vody tak 600-700g cukru, citrónu aj kyselinu citrónovú môže byť problém, že som dávala menej cukru? Dakujem

@sandra49 moze byt problém ze dávaš menej cukru

avatar
ik70
21. máj 2025
@nufafa

Ja som teraz robila prvý raz medovkovy, ale nebol dobrý - sladká voda bez chuti. Urobila som znova, pozmenila som množstvá, zase bol moc kyslý 🫤. Neviem, no.. a chcem vyskúšať z materinej dusky a levandule.
@stankadu levanduľový ako chutí? Predstavujem si to tak, ako vonia, len v tekutej a sladkej podobe 😊.

@nufafa My sme robili minulý rok levandulový a nechutil nám a ani iným komu sme ho dali ochutnať, to ako keby si pila voňavku.

avatar
nufafa
21. máj 2025
@ik70

@nufafa My sme robili minulý rok levandulový a nechutil nám a ani iným komu sme ho dali ochutnať, to ako keby si pila voňavku.

@ik70 😂😂. Pre tú srandu ho vyskúšam. Ďakujem za tvoju skúsenosť 🙂

avatar
rusalkablack
21. máj 2025
@ik70

@nufafa My sme robili minulý rok levandulový a nechutil nám a ani iným komu sme ho dali ochutnať, to ako keby si pila voňavku.

@ik70 Ja som ho tiež dostala a vyliala som ho, veľmi aromatický, až nepríjemne, fakt, ako keby som si upila voňavky.

avatar
margotka17
26. máj 2025
@ik70

Teras asi len so smrekových výhonkov alebo zo žihlavy. Potom neskôr z bazových kvetov a potom už z dozrievajúceho ovocia.

@ik70 moja sestra robí bazový a má krásnu vôňu 👍😉

avatar
ik70
3. jún 2025
@margotka17

@ik70 moja sestra robí bazový a má krásnu vôňu 👍😉

@margotka17 tak bazový to áno ten vonia pekne a aj chutí výborne ale levandulový vonia síce pekne ale ako vonavka, k sirupu sa táto vôna k tomu nehodí