icon

Najlepšie veľkonočné recepty na sladké a slané dobroty

zdenkaamarosko
4. apr 2007

Ahojte baby, blíži sa Veľká noc. Podeľte sa so svojimi receptíkmi na slané i sladké, tradičné i netradičné ... koláče, zákusky, jednohubky, jedlá... 😝 😀 🙂

titkovamiriam
26. mar 2009

mnam cokolada,nasla som aj ine rolady na mimibazare a tato sa mi fakt paci 😀

elly111
26. mar 2009

jeeej syrová roláda, ďakujem sirinka 🙂 som nenašla nikde recept a mamina ju robievala...

zuzu13
26. mar 2009

u nas na velku noc nechyba syrova hrudka...1 l mlieka , 1O vajec, 2 crievka syrokremu, ...zmiesat, uvarit za staleho miesania...dat do sitka stiect{ako syr}pockat kym stuhne...nakrajat...podavame s bylinkami, s pazitkou...podla chuti

sirinka
26. mar 2009

k tej hrudke aj ja to varim postupne, nie do vriaceho mlieka...som neprecitala ten recept poriadne, len som ho tu hodila... 🙂

titkovamiriam
27. mar 2009

velkonocny pletenec alebo trnova koruna
0,5kg polohrubej muky,125g masla,kvasok,stipka soli,hrozienka,nasekane mandle/zopar celych si odlozime/,3zltka/z bielkov robim kokosky/.

zmiesame muku s kvaskom ,zltkami,roztopenym maslom,hrozienkami a mandlami,osolime a nehame kysnut,potom popichame a znovu nechame kysnut.
na vale si cesto rozdelime a urobime dva vrkoce po tri kusky.na plech dame vrkoch na vrkoch do kruhu a nehame 20min kysnut.potom potrieme celym vajickom a napichame mandle ako trne/rozrezane po dlzke/.dame piect 30min pod alobalom a potom dopekame do upecenie cca 20min.pocukrujeme.je to vlastne taka vianocka na velku noc.

ancurka1
30. mar 2009

ahojcek titkovamiriam chcem, sa opytat a co potom s tym mliekom? co sa tyka tej hrudky a kolko toho je? a kolko mlieka ostane? diky

titkovamiriam
31. mar 2009

hrudka ma tak okolo kila-kila a pol a mlieka ti moc nezostane ,tie vajcia to zahustia. 😀 je to vynikajuca papanica ci uz len tak,na misu,alebo s pecivom.tie vajcia a vsetka zeleninka sunka.uvidis ked spravis prvu 😀 ,potom sa tam naucis davat co mas rada. 😀 .byvala svokra ju robila len mlieko vajcia,udene a ja som si to pozeleninovala a uz som robila aj taku ze som tam hodila nahrubo nastruhany syr-pozor potom menej solit. 😀 😀
inak najlepsie je to robit v hrnci s dvojitym dnom /kde sa prevara mlieko/.

dupinka
31. mar 2009

Miriam, tak to uz potom povodna syrova hrudka, alebo ak chces "syrek" dost zmeni chut aj vzhlad 😒
Sice so zeleninou alebo syrom tiez zaujimava kombinacia, co nepopieram a urcite aj velmi chutna...
Neviem, mozno som velmi konzervativna alebo naviazana na zvyky, ale na vychode sa robi syrek len z mlieka a vajec, pripadne ak nasladko, tak hrozienka.... A my sme ju stale robievali na slano. Takto ju budem robit prvykrat sama, tu na zapadnom Slovensku.

No a samozrejme, najlepsie je robit hrudku v hrnci na mlieko, po zvareni vajec s mliekom zostane v podstate len srvatka (cim menej, tym lepsie). Cela masa sa natlaci do vrecuska napr. z gazy resp. utierky, srvatka sa necha odtiect. Pripadne sa moze potom dat napr. pod loparik zatazeny plnym hrncom vody, hrudka tak ziska tvar slzy, pekne sa kraja na misu. 😉

titkovamiriam
31. mar 2009

jasne ze ano ,ja som to vobec nepoznala a takto mi viac chuti.ja ju preciedzam cez bavlnenu plienku a zavesim na vanu nech odkvapka,kraja sa uplne super a aj super vyzera. robievam to aj na oslavy - u nas na zapade je to nieco netradicne a aj kamosky ju uz robievaju na tisic sposobov.jedna kamoska ju robim s cukrom a broskinami,dalsia s kuracim masom,a kamoska vegetarianka so sojou.kolko ludi tolko chuti

ancurka1
6. apr 2009

peknu velku noc gazdinky a vie niekto recept na velkonocnu babu? moja mama to robila viem ze ryza vajcia tam isli a aj maso ale neviem postup poradte díiky

ancurka1
6. apr 2009

no ja uz som aj pozrela do chladnicky a podla receptov na google a uz sa aj pece
tak veru lebo mi ostala od vcera ryza aj klobaska bola v chladnicke a potom ostatne cibulka opecena na oleji korenie sol vajicka rozšlahat a mlieko plus rozteky nakrajene vnat petrzlenova mliesat a dat zpiect do rury mnam

angelik
6. apr 2009

aj u nas nesmie chybat tradicna hrudka, robim ju nasladko (tak ako moja mama, babka 😉 ) s vanilkovym cukrom a hrozienkami
a okrem varenej sunky nesmie u nas chybat cvikla s chrenom- doma robena, ziaden obchod 😀

janickova
6. apr 2009

Ahojte, co peciete slane? ja sii neviem rady... 😖
zatial som len objednala odtialto z bazaru tie pagaciky, no uvazujem este nad nejakými slanými tycinkami.... neviem..
slane nepeciem casto. poradite? 😵

lilineli
6. apr 2009

cauko kucharky 😀
prosim ta, odkial si si objednala tie pagace?
No ja tradicne peciem zo slaneho - syrových slimakov z listkoveho cesta, milujeme ich 🙂 😉

angelik
6. apr 2009

najjednoduchsie slane je vyvalkat listkove cesto, nakrajat, potriet rozslahanym vajcom, posolit, posypat sezamom (rascou) a upiect- ma to kazdy rad 😉 🙂

dobra
6. apr 2009

lilineli, tu tie pagace https://www.modrykonik.sk/bazar/show_entry.php?...
ja idem tiez rychlo objednat, zabudla som a zevraj len dozajtra beru objednavky na sviatky 😕

dobra
6. apr 2009

no ja vam tisko zavidim, ze stihate tak piect, ja sa pri tom mojom potomkovi nezastavim 😀 😀 😀

emily333
6. apr 2009

babenky k tej hrudke je dobre robit vo vodnom kupeli / hrniec s vodou a do toho das mensi hrniec aj z mliekom a vajickami/vtety neprihorii 😉

ewwe
7. apr 2009

ak mozem poradit my hrudku robime v tom hrnci co sa niekedy prevaralo mlieko, a ked bolo prevarene tak zacal piskat, je to hrniec s dvojitym dnom a pred varenim sa do nho napusta voda, dufam ze ste pochopili o com pisem 😅

angelik
7. apr 2009

ano 😉 🙂 aj ja mam taky hrniec, ale ked som robila viac, tak sa mi to tam nevoslo a varila som v normalnom, len to treba pekne premiesavat, aby neprihorelo a da sa

angelik
8. apr 2009

a co zvyknete varit cez sviatky, dajte nejake tipy

ja sa snazim na zeleny stvrtok zihlavu, alebo spenat

netmona
8. apr 2009

angelik,,,asi tak aj ja,,,,,aj ozdopky som si narobila na v.noc,,,,, 🙂

bronia13
8. apr 2009

neviete nejaky recept na baraninu???

junovka
8. apr 2009

Ancura,

nemala si na mysli toto, ako velkonocnu babu??My to volame bud paska, chlieb, alebo hlavka. 😅 Tot moj recept, podla nasho mnozstva co zjeme my 😅:

30 vajec, pol krabice sucharov, 1 kg sunky/rol.ud.pliecko/, mlety peper, sol, petrz.vnat, 2 cibule, pol kocky drzdia, alebo 1 ks sus.drozdia, struhanka, 2 PL hrub.muky, smalec/brav.mast/.

Postup: Sunku pomliet spolu s cibulou, sucharmi na mas.mlynceku, zmiesat s vajciami, peprom, solou a petrz.vnatou.K tomu pridat struhanku tolko, aby bola konzistencia polohusta.Nakoniec dat muku a drozdie.Nechat postat cca 15 minut.Hrniec, alebo nejaku nadobu v ktorej sa bude piect nahrubo vymazat brav.mastou a vysypat struhankou.Vlozit do vyhriatej rury, ked zacne bublat mast po okrajoch , tak stiahnut na minimum a piect asi tak 1 hodinu. 😉

ancurka1
14. apr 2009

ahoj junovka no podobne skoro len uvarena ryza , vajec nie az tak vela udene ale pokrajane na kocky a tiez sa pececie v rure a samozrejme dochutit

lul
21. apr 2009

ahojte, zvysila mi sunka. viete poradit nejaku plnku?

junovka
16. mar 2010

Ahojte 🙂

Oprasujem opat tuto temu, kedze Velka noc sa blizi.......a rozmyslam, aj ked som to este nikdy nerobila, ze tuto Velku noc by som skusila napiect Velkonocne perniky v tvare vajec, zajacov.....v ramci ozdoby.Mate s tym niekto skusenosti, popripade nejaky dobry receptik na velkonocne perniky? 😉

neurologia
16. mar 2010

aj ja by som uvitala recept na velkonocne pernicky....mama mojej kamosky taaaaake dobre robievala zlepovala ich lekvarom boli jednoducho mnaaam... 😝

daniz
17. mar 2010

ahojte, ja som minulý rok upiekla perník, ale taký klasický na plech, keď vychladol som povykrajovala formičkou vajíčka, potrela som ich pikant. džemom, poliala čokoládou a zdobilo sa - farebnými cukríkmi, bielou čokoládou,
atď. Čo máte, môžete použiť aj zdobenie na torty. Aj deti sa zabavili,ja som urobila doprostred vajíčka b.čokoládou
kvapku, ktorú som vidličkou roztiahla a vznikali rôzne tvary. Výsledok- veľa pekných farebných vajíčok... A bol úspech aj u návštev. Tento rok namiesto perníka upečiem tzv. čierny koláč-recept som dala pod Black cooke-
-čierny koláč.

trisestri
21. mar 2010

tu su nejake inšpiracie http://mojerecepty.sk/velka-noc.html a obrazkova galeria kraslic a dekoraci http://www.mojerecepty.estranky.cz/fotoalbum/ve...