icon

Nechcem prekrmovať 8-ročnú dcéru. Ako by mal vyzerať stravovací režim?

3. aug 2023

Ahojte, potrebovala by som nahliadnuť do stravovania detí v iných domácnostiach. Mám 8 ročnú dcérku a má zopár kíl navyše. Nie je tučná, ale je pevnejšia. Zatiaľ som nedostala výtku od pediatričky, ale tak vnímam to. Rada by som počula váš stravovací režim u detí podobného veku a aj približné množstvá. Ďakujem krásne.

veronicka1901
3. aug 2023

Moja dcéra má čerstvých 8 a váhu 25 kg. Meria 128 CM. Rok chodila na gymnastiku a je dosť svalnata. Bude pokračovať ďalej.
Podľa mňa tvoja dcérka vyzerá ok, ale trošku by som tiež už zbystrila pozornosť. Ja bazirujem na raňajkách. Dávam normálne desiate, ale žiadne sladkosti.
Všetky tri dcéry mám štíhle, ale ja teda bohužiaľ nie som žiadna krehotinka, v detstve som mala otras stravovanie.

elmivelmi
3. aug 2023

pevnejsia????Ved ma normalnu postavi bez tukov ci faldikov

elmivelmi
3. aug 2023

ja si zasa myslim,ze nie je tucna ani gulata.Vytiahne sa a ak jej ostane kilo navyse, v puberte to zhodi aj sama.Dolezite je ale ju podporovat v spotre.

nini1978
3. aug 2023

@elmivelmi presne tak,práve preto reagujem na slová "nábeh na obezitu",to sa nedá čítať

mondolina
3. aug 2023

nie je obézna, môj chlapec sa presne v tomto veku zagulatil, tvár, bruško.
narástol a je ako špáratko.

autor
3. aug 2023

@tahomi ovocie buď len na desiatu, alebo na desiatu aj olovrant. Buď jablká, hrušky, banány, broskyne, nektarinky, melón... podľa sezóny väčšinou. Bobuľové pomenej sa priznám. Väčšinou len mrazené do jogurtu používam.

yanni
3. aug 2023

@nini1978 preco by to nemala byt pravda. Moja tiez chodi na sutaze. Treningy maju poriadne, ale hodina nie je vela. V realy by to bola u nas tak pol hodina, kedze 15 min maju rozcvicku a 15 min cool down.

autor
3. aug 2023

@nini1978 keď vieš ja ju posudzujem podľa seba. Ja som od detstva mala nejaké to kilečko navyše a ja nemám teraz v dospelosti zdravé stravovanie. Rozumej neviem si udržiavať hmotnosť. Vždy buď priberám, alebo chudnem. Bojím sa o ňu, že sa bude trápiť ako ja. A u mňa to tiež začínalo nenápadne.

elmivelmi
3. aug 2023

Pozri sa,nemusi byt ako ty.moze byt so svojou postavoubuplne spokojna.Ja aom si vsiml ze uz ani nieje trend anorektickych dievcat ale akor trend krv a mlieko .Ale o vysportovanycch ale v ziadnommpripade nie chudych,skor stehna a zadok.To ze ty si vyrastala v dobe ,ked anorekticky boli in je tvoj problem.Nemusi but obezna,ale za to ze nieje ako prutik,neznamena ze bude nestastna.

yanni
3. aug 2023

Autorka, daj detom "do vienka" zdrave stravovanie a pohyb. Moj muz mal podobny problem ako pises o sebe. Ako dieta bol nie tucny ale taky "chutnucky". Nehovorim o babätkovskom veku. V jeho rodine NIK aktivne nesportoval a ani nesportuje. Dokonca ani dalsia generacia. Jedine nase deti sportuju prakticky od prvych krockov. Muz mal problem aj so stravou. Jedli a jedia velmi nezdravo, straaaaasne vela mäsa , polievky a salaty prakticky nepoznal, to sa naucil jest az pri mne. Sportovat zacal aktivne az ako 16 rocny a potom viac na vyske. Okolo tridsiatky zacal s triatlonom a robi ho dodnes uz 20 rokov ako aktivny hobby triatlet. Telo si pohyb "pamäta", co co jej davas dlhe roky v detstve, to sa jej v dospelosti vrati. Podobne je to so stravovanim. Dobre navyky ostavaju, zlych navykov sa clovek zbavi tazko a musi sa velmi kontrolovat.

mamusa123456789
3. aug 2023

Už si si aj sama odpovedala, ze veľa pečiva, inak moja dcéra mala cca pred mesiacom 132 cm a váži 28 a to ma celkom fajne stehienka, ale teraz môžem ozaj povedať, ze pevnejšie, lebo sú svalnaté, a jej jedenie zvyčajne vyzerá, raňajky trosku pečiva s niečím (sunka+zelenina, syr+zelenina, natierka alebo z času na čas so salámou na pomaskrtrnie), cca pol hodku po raňajkách pýta nejakú maskrtu, na desiatu ovocie alebo jogurt, obed zje bud len obed alebo druhé na olovrant pýta väčšinou pečivo a na večeru dojedame obed, takže zje zase bud polievku alebo druhé, ale podľa mňa zje strašne málo nakoľko je cele dni v pohybe a pije čistú vodu a minerálky a cca pohár mlieka za deň a z času na čas si dá 100% jablkový džús riešený 1:1 z vodou

lucia_ma
Autor odpoveď zmazal
victoriab
5. aug 2023

neuveriteľné, ako sa niekto o vlastnom dieťati bez akýchkoľvek škrupúl vyjadrí, že je tučné a odopiera mu jedlo, ja nemám slov. skús si napočúvať, ako sa tvoje slová a s tým spojené činy ohľadom váhy a hodnotenia tela niekoho iného prenášajú do dospelosti a ako si to človek nesie až do hlbokej dospelosti - odporúčam podcast 90-60-90, nájdi si na podmaze a možno sa trošku aj zamysli.

candii
5. aug 2023

Z toho vyrastie. To je nič. Nech papa keď jej chuti, je vo vývine.

matkahelka
5. aug 2023

ja budem za zlu, ale podla tej foto, co si pridala ma urcite naviac ako 3kg. a je skvele, ze to riesis! tlieskam za to. nedavno tu bola diskusia, kde tusim 14 rocna 155cm vazi 84kg. a tiez sa to na nu nabalovalo postupne a teraz je problem z takej vahy schudnut. v puberte sa dievcata prirodzene zaokruhluju a priberaju. aj tie, co boli koza a kost v detstve, cize spoliehat sa na to, ze v puberte sa vytiahne je klam- naopak, este sa zaokruhli.a pisem aj z vlastnej skusenosti, kedze mam doma takmer 15 rocnu, ktora do 11-12 rokov bola ako palica k fazuli. dnes ked clovek vojde do triedy na 2.stupni ZS tak polovica deti v triede je tucnych, ucitelky su casto polovica zo svojich ziaciek. stravu mate fajn, to by som neuberala, ale radim pridat pohyb, pravidelny. nejaky sportovy kruzok, ktory ju bude bavit. to plavanie je velmi slaba sportova aktivita. teraz v lete korcule/bike?

nini1978
5. aug 2023

@lucia_ma tvoj príspevok je úplne zbytočný,prepáč,ale autorke ako pomôže ,že
"Moje deti sú ako paličky a jedia viac ako ja"
Si vedela,že stavba tela je u každého iná a vidno to už na deťoch vo veku dcery autorky?
Tvoje deti ako paličky ,tak autorka bude zazerat na vlastnú dcéru,lebo ona palička nie je a ani nikdy nebude?
@victoriab obrovský súhlas

zoeeoz
5. aug 2023

@h2 ja poznam aj: ma tazke kosti :D

dkethe
5. aug 2023

Ja som cely zivot tucna, strasne vela do mna jedlo pchali, zerem co vidim, dnes sa uz viem kontrolovat. Babkina polnocna svacinka, reznov v 12tich tolko co otec 🤦
Takze ja moje deti dost kontrolujem:
Sladkostou u nas je jogurt a ovocie.
Pecivo doma nepodavam, kedze v skolke ho maju az az. Cize rano kasa s jogurtom. Poobede ovocie. Vecera zasadne tepla, s minimom tuku, nadupana zeleninou.

1 sladkost denne by uz mal byt prezitok. Nezabudat, ze sladke je nie len bezna sladkost, ale aj puding, cokoladovy jogurt, pohar dzusu, krupicova kasa s grankom.. vpodstate u nas sladke nie je - stazi ze im daju babky 2* v tyzdni a to co dostanu v skolke (darceky, sladke peciva, kakaove mlieko)

dkethe
5. aug 2023

A je dobre ze to riesis, never na 'vytiahne sa'. v puberte sa to moze bud zhorsit, abo dcera pride s nejakym vracanim, depkami a pod

lacibo
5. aug 2023

Mam 7 rocnu dceru s optimalnou postavou viac do štíhlej ( ani chuda, ani tučná)..stravuje sa pestro, v skole ide aj na duplu, zje vsetko, co doma pripravim, sem tam aj hranolky a dzus, ale to vynimocne, pije iba nesladene napoje...chodi na balet, vie plavat, bicyklovat ( predvcerom presla s nami 22 km turu) tancuje, po schodoch trieli od 2 rokov ( byvame v dome), kolobezkuje a celkovo sa rada hybe, a aj my rodicia presne to iste..svoje robi aj genetika ale predsa len ja ked vidim co tie decka v skole dokazu zjest za doobedie ( same priemyselne hluposti s velmi vysokym cukrom) tak zasnem..moja dcera take veci ani nepozna, nie ze by to konzumovala, potom uz mnohym riadny obed nechuti..nejedia to hento..nepoznaju zeleninu, strukoviny..niektore nevedia poriadne ani po schodoch chodit, o telesnej radsej pomlcim, aj 50 ro na ucitelka ich s kondiciou schova do vačku...samozrejme nie všetky su takto na tom..v prvom rade je vyziva, to je jasne, zmen to doma a pre vsetkych..velmi pestro sa ma dieta stravovat..nemozes vylucit sacharidy uplne ale jedzte zlozene..upec doma kolac..nekupuj sladkosti..jedzte čerstvo pripravené jedlá..a potom pohyb..urcite aspon jedna aktivita ktora ju bude bavit a idealne bude v nej aj dost dobra na to, aby si budovala dostatocne sebavedomie..sebavedomí ludia maju vacsinou normalnu hmotnost v strede..urcite jej nehovor ze na nej nie je nieco pekne..to.by ju mohlo poznacit psychicky velmi negativne a vyvolat horsie problemy..a napokon bud jej ty sama tym najlepsim prikladom a vzorom ..drzim palce

yanni
5. aug 2023

@candii to je mytus a hlupost na entu. To dieta ma uz 8 rokov, ak to nepodchytia teraz uz sa to bude nabalovat. To, co ty tvrdis, sa da povedat tak na dieta do ca. 3 rokov, kedze male deti casto rastu naraz a vela cm. Ale ked sa bude dieta prekrmovat a nebude mat dostatok pohybu, tak ho "nevytiahne" nikdy.

yanni
5. aug 2023

@matkahelka plavanie nie je slaba sportova aktivita. Plavanie na vrcholovej urovni, t.j. v tomto veku minimalne 4-5 krat v tyzdni riadny trening ca., 2-2,5 hodiny plus cez vikendy sutaze, je poriadna sportiva aktivita. Ak to ma vsak byt len rekracne "clapkanie" sa, tak to potom mas pravdu.

lubiduch
5. aug 2023

Autorke- mam dceru, bude mat 7 tento mesiac a tiez hovorim ze je pevna. Nikdy pod pojmom pevna nerozumiem nadvahu ani tucnotu, ale ze ma pekne pevne telo. Ma 26kg a 125cm, cize je naozaj „pevna“ lebo vacsina jej kqmosiek su take tintitka a su vyssie a maju pr kg menej. Pocas skolskeho roka sportuje 4x do tyzdna (hokej, tenis, plavanie) ale hybe sa uplne kazdy den, do skoly peso/kolobezka/bicykel. Vecer pred spanim sa predbiehaju s bratim kto da viac brusqkov napr. Tolko k pohybu-nie je dolezite ze sportuje ale ze sa hybe cely den a kazdy den.

K jedeniu- moje deti jedia aj sladkosti ci kolace, sem tam aj sladky napoj napr ked sme v restauracii, alebo si niekedy sami zarobia bazovy sirup. Celkovo zje podla mna zje moja dcera viac neu to co si napisala ako jedalnicek tvojej.

Takze uprimne dieta ktore toto zje co pises a 3x do tyzdna plava tak nemoze tak vyzerat. Cize bud pomimo pojeda este kde co, alebo zvysok dna lezi bruchom hore a nepohne sa z tejto pozicie.

Sama si musis uvedomit ze ci to co pises je kompletne a uprimne. Lebo oklames len vas dve/ tvoja dcera na fotke ma jednoznacne nadvahu (je mi jedno kolko ma kg, ale to brucho je samy tuk) a ked to neustriehnete, o 2 roky je zacne puberta, nabalia sa stehna, boky, zadok a to uz tazko zmenis.
Vo vseobecnosti plati- vekom sa vytiahnu chlapci a zmeni sa im postava, casto sa vytiahnu tak ze su potom az stihli po puberte. Dievcata ktore uz pred pubertpu su moletne, tak po puberte vyzeraju casto ako matrony.

Skus ten jedalnicek co si napisala aj napzaj doma predsdot ze zje len to co si napisala, pit len vodu, zidne söadkosti ze co sa udeje za 3 mesiace….

blackcat8885
5. aug 2023

Môj syn má 10r a v 8r tiež bol taky trochu gulko noe veľmi ale mal bruško no potom vyrastol do výšky a váha ostala. Samozrejme teraz ked ma 10r zje viac ale má akurát postavu. Stale ho vyháňam von hrajú futbal hokejbal bicykel. Mne sa osvedčilo fakt aby mal poriadne raňajky teda naor chlieb sunka zelenina a desiata teraz cez prázdniny to je ovocie +oriešky obed klasicky olovrant napr jogurt musli a večera po olovrante kedy ako ked je 3-4hodiny von s kamošmi tak zje viac. Hlavne veľa pije iba čistú vodu a max citrón do toho. Sladkosti tak 1 za den alebo zmrzlinu. V zime je to horšie s pohybom... To uz ho budem musieť nútiť aspoň na prechádzku a to sa jemu nechce

matkahelka
5. aug 2023

@yanni reagujem na plavanie v rezime autorkinej dcery. lebo 3x tyzdenne 40 minut plavania, aj moja dceta chodila takto plavat. to je od vrcholoveho sportu na mile vzdialene.

yanni
5. aug 2023

@matkahelka no niekde pisala 3x tyzdenne po hodine a ked som napisala, ze to realne nie je hodina, co naozaj aktivne v tej vode trenuje, tak sa niekto do mna obil, ze kolko ma 8 rocne dieta trenovat. Ja mam tiez cerstvo 8 rocnu a tiez plava a rpbi aj triatlon. Ale tie treningy, ci uz z plaveckeho oddielu alebo u triatletoch je uplne o niecom inom ako sa ist hodinku "omocit".

matkahelka
5. aug 2023

@yanni ano, 3x tyzdenne hodina- co je realne 40 minut (obcas ani tolko nie) plavania. kedze pred aj po maju kvazi strecing. opakujem zas a znova- nereagujem na plavanie TVOJEJ dcery, ale na plavanie autorkinej dcery. a opakujem zas a znova- PRE MNA taketo plavanie nie je sport, ktorym sa chudne, ani ktorym sa da udrziavat vaha. plavanie ako take je skvele, ale vramci redukcie vahy za mna ani zdaleka nestaci. pridala by som korcule, bicykel, taky hip-hop trebars, a pod.

euka210
5. aug 2023

Nikdy neriesim kolko toho moji zjedia, ked im chuti, tak jedia. Klasicky 5xdenne jedlo. Ale sladke vody nie a sladkost cca 1x za den. Su taki normalni.

igiana
5. aug 2023

Ja ma skor pocit, ze biedny skolsky obed jej nestaci, vsetky moje deti po prichode zo ZS obedovali znovu doma. Urcite je lepsie, ked sa po prichode doma znovu naobeduje - strukoviny, zelenina, maso (primeranu porciu veku), 100x lepsie ako sladky jogurt s bielym pecivom.

jana121212
5. aug 2023

mam 8,5 rocneho syna a chcela som napisat jeho jedalnicek, ale uvedomila som si, ze on ho nema kazdy den rovnaky, lebo niekedy zle celu desiatu, niekedy ju celu prinesie spat. Niekedy zle obed v skole, niekedy sa ho ani nedotkne. Tvoja dcera je podla mna vyhladovana a potom poobede to dojeda. . Na tvojom mieste by som prestala riesit dcerinu vahu pred nou, lebo to narobi dost zleho a skonci v puberte s anorexiou alebo bulimiou. Moj syn je zase dost chody ale v zivote som mu nepovedala aby toho zjedol viac, lebo potrebuje pribrat. Prestala by som uplne kupovat sladkosti, aj kvoli mladsim surodencom, nepotrebuju ich ani oni a kupila by som nejake bobulove ovocie. A ked si nejaku vypyta, tak jej povedz, ze teraz nemame sladkosti, ale ak ma chut, nech si da cucoriedky alebo jahody. Tymto usetris dost KCAL. Zavislost od cukru je dost zle. Skusila by som zmenit jedalnicek, varila by som vela so zeleninou, napriklad rizoto (kde bude kopa zeleniny a menej ryze), cestovinovy salat, kus kus (zase malinko cestoviny a vela ryze), varene zemiaky a nasucho opecena cuketa, pripadne varena brokolica. Neviem ale ci taketo jedla dcera jedava a ci ty mas pojem o kcal aby si vedela naozaj urcit ktore jedlo ich ma malo. Plus by som pridala pohyb (kolobezka, korcule, bicykel, svihadlo), ktory zvladne aj vonku na ihrisku zatial co ty budes s detmi. Alebo môzte ist do detskeho kutika alebo na trampoliny. Takze moja rada je, ze treba obmedzit sladkosti, varit vela jedal so zeleninou (bez smotany) a pridat plavanie o ktorom si pisala a sport na ihrisku, co dceru bavi. Dat tomu 4-6 mesiacov a potom to vyhodnotit ci to pomohlo