icon

Nechcem prekrmovať 8-ročnú dcéru. Ako by mal vyzerať stravovací režim?

3. aug 2023

Ahojte, potrebovala by som nahliadnuť do stravovania detí v iných domácnostiach. Mám 8 ročnú dcérku a má zopár kíl navyše. Nie je tučná, ale je pevnejšia. Zatiaľ som nedostala výtku od pediatričky, ale tak vnímam to. Rada by som počula váš stravovací režim u detí podobného veku a aj približné množstvá. Ďakujem krásne.

Strana
z4
ilianalu
5. aug 2023

No podla mna malo je, a preto je hladna. Cudujes sa, ze je hladna a vkuse do nej cpes chleba. Preco nevaris vecer teplu veceru? Je to dievcatko vo vyvoji, potrebuje jest, preboha. Totalne mas zle nastaveny jedalnicek pre nu. Ranajky mozu byt ovsena kasa, alebo psenova, pohankova, desiata jogurt a ovocie (samotne ovocie ju nezasyti), alebo aj ten lepenak moze byt. Obed pises, ze skolsky. A vies, ako varia? Zje ho vobec? Ked pride zo skoly zas jej das len chleba. Nemyslis, ze je uz objedena? Ved je tolko veci, co moze jest, kludne banove lievance s jogutrom, napriklad. Alebo nieco upec, nemusi to byt sladke, piect mozes aj z celozrnej muky. A vecera pises, ze zas len sucha. Teda zasa chlieb? S cim jej ho v kuse davas? Neviem si to predstavit, aj ty tolko chleba jes za den? Veceru mas v rukach ty, je tolko zdravych a vyvazenych receptov. Aj pre deti. Ved aku vyzivovu hodnotu ma z tej skladby jedla, co si uviedla? Asi jej aj chyaju potrebne ziviny. A okrem toho, nezda sa mi, ze je pribrata. Trci jej brucho, ale nohy aj ruky ma chude. To brucho moze byt aj vysledkom zleho drzania tela

wiccawicca
5. aug 2023

Vaša dcéra je v poriadku, moja má rovnakú výšku a o desať kg viac, už jej obmedzujeme sladké ale naša nechce vôbec zeleninu, je schopná sa ak dovracať ak by to mala jesť nasilu, ovocie niečo zje, raňajky moc nechce iba cereálie v mlieku a večer by zjedla aj koňa. Ja tiež moc neraňajkujem, mne nechutí ráno a je mi zle, no jej chcem dať a nechce. Máme radi sladké všetci to je problém.

kp7333
5. aug 2023

Nemyslim si, ze sa dcera prejeda alebo extremne nezdravo stravuje. Moje deti jedia podobne, mozno aj trochu viac sladkosti a su stihle. Ale je pravda, ze su vkuse v pohybe. Tancuju, behaju s kamaratmi vonku denne. Takze skor ako na upravu stravy, by som sa zamerala na ten pohyb. Aspon prechadzky, kolobezka, bicykel, v zlom pocasi tanec alebo cvicenie podla videi na youtube.

yanni
5. aug 2023

@matkahelka ak si citala vsetky komenty, presne toto iste som napisala aj ja. Rozcvicka plus cool down. A jedna pani to ale nepochopila. Hodina, aj ked 3x tyzdenne je tak, ako som napisala uz par stran dopredu, jeden nadych a jeden 2 vydychy vo vode. A uz sa ide domov.

keksik83
5. aug 2023

Ahoj. Moja 8r dcéra má 140cm a 38kg - postavu má po mne, pevne a ťažké kosti, veľa svalov, rit a stehná má ako kamen, každý tipuje, že ma 10r. Môj muž je lekár, cvičí, je zaťažený na zdravú stravu, šport, vedie k tomu aj našu dcéru. K veci... Raňajky pred skolou ma väčšinou sladké, napr croisant s džemom, počas voľných dní máva vajíčka, avokado, mozzarellu ci hydinovu sunku, k tomu chlebík a zeleninu. Obedy máva klasické v škole, doma robím najmä hydinu, rybu, zeleninové jedla. Večere sú rôzne, bo často veceriame vonku - mala miluje mäso, steaky, panenku, jedáva aj šaláty a sushi (veg.). Pije iba vodu, niečo sladené výnimočne. Sladké kontrolujem, teraz v lete sorbet zmrzka napr občas. Do školy na desiatu máva iba ovocie. Ovocie máva každý deň. Medzi hlavnými jedlami zje max. to ovocie. Chodí na atletiku, veľa chodíme von (prechádzky, bicykel, ihriská, kde sa vybeha), tancuje, celkovo je stále v pohybe a veľmi aktívna, neobsedi.

autor
5. aug 2023

@victoriab
Je tvoj komentár určený pre mňa? Lebo ja som ani raz nepovedala, že moje dieťa je tučné a to preto, že si to vôbec nemyslím. Taktiež jej neodopieram jedlo v zmysle v ktorom si to napísala ty. Nehodnotím ju verbálne, nakoľko ja sama som mala v detstve nadváhu a tak chápem, k čomu by to viedlo. Podcast 90-60-90 poznám a mám vypočutý. A teda ako si mi poradila, hlboko som sa zamyslela a tvoj príspevok som zhodnotila ako absolútne nezmyselný a nereflektujúci na nič spomenuté v mojom úvodnom príspevku ani ďalších komentoch.

zuzuliennka1
5. aug 2023

ja si pamatam, ze u nas doma sa nedrzali nijake diety ani podobne vymysly, a vsetci sme stihli.
presne to mi napadlo ako aj @ilianalu pise, nejak vela chleba v strave.
my sme doma mavali pocas skol. roka na ranajky pohar mlieka, a utekali sme na bus, ale mama nam robila vacsiu desiatu, v skole som bola uz o 7:00 a vtedy som si dala lepenak na ranajky, plus zelenina.
na desiatu tiez lepenak, obedy v skole, doma sme tiez este zjedli “obed c2”, kedze skolske nam prilis nechutili, a utekali sme podvcer na sportovy kruzok, 3x tyzdenne intenzivne, ked nebol trening, tak sme boli az do vecera vonku, ale nie sediet s mobilmi na hojdacke, ako to dnes vidim, my sme nabehali/nabicyklovali kilometre.
dieta v takom veku nepotrebuje upravu jedalnicka nejak radikalne, potrebuje len normalny bohaty jedalnicek, ty proste musis/mala by si varit teple obedy/vecere a vela vela pohybu. to je cele
(plus u nas doma sa napr. nikdy prilis nekupovali keksiky, sladkosti, ale mama casto piekla kolace)

ivangeline
5. aug 2023

Za mna je 3x do týždňa plávanie málo. Chodieva peši? Má aj iné záľuby, kt vyplní čas? A hlavne, chodí spať zavčasu?!?! :D Pretože ak nie..je poobede unavená...a keď si nejde schrupnúť ako 3r dieťa na obed, tak to zajedá... (Ja všade vidím problém už v spanku... :D 4 malé deti.. :D a samej mi chýba pospať a poobede mám chuť zožrať aj slona a potom únava prejde a nemôžem spať...)

autor
5. aug 2023

Ďakujem vám za konštruktívne reakcie, určite ma niekam posunuli. Skúsim jej na ten olovrant dať obed teda, keď ho pýta. To pečivo zostane na desiatu a večeru. No a ten pohyb jej musím dopriať určite v oveľa väčšej miere. Ešte ma napadlo, že má horší pitný režim. Niekedy mi prinesie zo školy nedotknutú fľašu vody (o 15:00) a keď je doma, vždy sa jej musím pýtať, či píla.

zuzuliennka1
5. aug 2023

tak to je tiez dost zasadny problem. pit vodu. ked pride domov s flasou vody, to je zle veru.
ja som to mala podobne, ale musela som sa proste mechanicky naucit pit.
davas jej malu 500ml flasu? nech ju ma stale na ociach v skole a popija.

autor
5. aug 2023

@zuzuliennka1 má 650 ml

zuzuliennka1
5. aug 2023

aj tak malo. taku flasu by v skole mala dat celu a kusok.
skus ju na toto nejak motivovat, alebo nech ti posiela fotky 🙂
viem ze toto je narocne, lebo ja som bola rovnaka, mama zo mna nestastna, nosila som nedotknutu 500ml flasu domov.
uz neviem ako a kedy sa to zlomilo, ale este pocas skoly/gymka som potom nosila ten rajec 750 a vzdy som to vypila plus som si aj doplnila.
to je len o cviku, da sa to naucit. hlad je totiz casto prezleceny smad

miskamicha
5. aug 2023

mam 8 rocnu neter. 135 cm a 25 kg 🙂

dubro
6. aug 2023

Nasa ma cez prazdniny podobne, tiez ma 8, casto sfuknute brusko z jedenia vsade tade vselicoho mimo domu, langos, hot dog (junk food ktoremu sa nevyhneme), lebo ine sa kupit neda, ma menej pohybu nez cez skol rok. Vsade chodime autom a gymnastiku nema a ani skol telocvik.

Obedy v skole su stale mensie a menej vydatne, poobedny hlad ma aj nasa, pribal mrkvu s jabkom na poobede. Treba davat pozor na lacne potraviny ( obsahujuce lacne nebezoecne cukry, ktore robia este viac hladnym) vylucit rohliky, karicku a ine tavene tuky (syrom sa to ani neda nazvat), rano mlieko zatazuje velmi, preto ti nechce uz jest, vyluc uplne, radsej tmavy chlieb a na to sunka zasyti viac (pokojne aj madarsku salamu ;). Miesto margarinu radsej maslo ale nie nahrubo. Vela mrkvy: desiata olovrant, chrumkanim ju to zasyti, aj jabko je ok. Rano radsej müssli s jogurtom a med, tmavy chlieb razny miesto rozkov, ktore nadlho nezasytia, ziadne malinovky ani cukrovu vatu a podobne nebezpecne lacne umele cukry sposobujuce inzulinovu hupacku- napr aj taky Brumik. V EU sa uz v potravinach moze pouzivat lacny umely cukor aky mohol byt max 20%, v USA ho pouzivali vo velkom uz davno. Udajne neskodny, len po case chudobnejsi americania vyzerali ako dom, hoci kedli vsetko lo carb no sugar no calory a polka z nich ma cukrovku ;(

Nejde o to, kolko toho zje ale co zje, deti maju dobry metabolizmus ked sa hybuna rastu rychlo. Mozes jej dat kludne zjest naraz aj kvalitnu polohorku Lindt cokoladu, ma tam kvalitne kakao, zasytena na pol dna a ma to zdravsie nez keby si jej dala polku Brumika. A vela pohybu, behat, skakat, chodit pesi nez na kolobezke a pod. Skus vyradit „lacne potraviny“ na nejaky cas ak sa ti financne da. Menej je viac, mozno zistis ze nakoniec drahsi chlieb z Nagelteiter (razny) nasyti lepsie nez keby zjedla 3 karickove rohliky.

Inac ja chodim do At na nakup, v Hofer nakupim zakladne potraviny, su kvalitnejsie, davam jej napr tie Müsli Riegel (tycinky) na desiatu, su sladke ale na poobedie pred alebo po gymnastike su ok. U nas nekupujem na Sk ziadne sladkosti. Pozor aj na sladkosti z Polska, su az podozrivo lacne ;( skus sa vyhnut aj kuracim parkom, nutricna hodnota na houby. Nahrad müssli z DM a bielym jogurtom na ranajky

A ten pitny rezim tiez. Inac uklada vodu a to tiez vyzera akoby bola napucana ;) Poznam to na sebe. Moja tiez malo pije. Ked si dame pitny rezim, uz po 2 dnoch vyzerame akoby „chudsie“. Moja ma 140 a 30 kg, tazke kosti, ale otec tlsty jak hovado a zly strav rezim, jeho sestry detto buchty, preto musim davat pozor.

dubro
6. aug 2023

@zuzuliennka1 presne ako pises akurat ze dodam ze dnes je kvalita stravy podstatne energeticky horsia nez bola volakedy a o strave za planovaneho hosp ani nevravim. Jedli sme proste zdravsie a kvalitnejsie, obedy v skole nestacili ani mne, chodili sme na salaty po skole do bufetu, aj ten 10dk vajickoveho bola ina kvalita nez dnes ;)

elizita
6. aug 2023

Podľa toho čo píšeš na celkom fajn jedálniček podľa mňa. Podobný ako moje baby a to su chuducke. Moje deti raňajkujú maximálne nejakú zeleninu a ovocie, raňajkami to isto nebude. Ja som celý život takmer neranajkovala a vždy som bola chudá. Ja osobne by som len ďalej dohliadala nad sladkosťami, ovocím,zeleninou a pohybom a aby píla veľa čistej vody. A pre vlastný pokoj by som dala preveriť cukor.

ivuuus
6. aug 2023

Moja dcera ma teraz 13rokov do svojich 12stich to bola gulka riadna sama som nechapala ked jej jedenie nebolo nejak vela a nezdravo. A akonahle prisla puberta dcerku tak vytiahlo upne sa jej zmenila postava brucho co mala ako sudok teraz ploche stihla je proste uplne ina postava. Strava je uplne rovnaka.. Takze mozno to bude aj vas pripad a v puberte sa zmeni. Moja ani tolko pohybu nemala 2x do tyzdna tanecny to bolo vsetko 🤔

esperanka
6. aug 2023

Čítam z príspevku: v škole lepeňák (chlieb s niečím), olovrant chlieb, večera suchá - chlieb, akože 3x denne chlieb? Z chleba sa priberá, dieťa nemá normálnu vyváženú stravu. Obed aj večera musí byť normálne jedlo. Potom si nebude pýtať pomedzi to ani sladké, ani dalšie jedlá. V ovocí je tiež cukor treba si to uvedomiť a netreba to preháňať. Ak zje k tomu chlebu ešte tucty ovocia a sladkosti tak to nie je dobre.

rybka16
7. aug 2023

Má osem rokov. Športuje. Stravu má úplne normálnu, povedala by som, že na dieťa, čo športuje, je pomerne málo. U detí sa často stáva, že najprv priberú, zaguľatia sa, a potom sa vytiahnu do výšky.

Ale HLAVNE: Ak máš obavy o to, koľko váži, tak sa obráť na pediatra, nie na internetové fórum. Ja už fakt neviem, riešiť takéto citlivé veci ohľadom svojho dieťaťa pred celým svetom, ešte aj fotku sem dať, i keď "anonymizovanú", to mi už príde ďaleko cez čiaru. Si predstav, že sa toto tvoja dcéra niekedy dozvie, že riešiš jej váhu a postavu na internete s cudzími ľuďmi, že ako ju to asi raní. Rešpekt k súkromiu decka žiadny. Toto by si si aj k dospelému človeku, trebárs k manželovi dovolila, že by si to tu riešila a fotku jeho postavy sem dávala?

bluka2
7. aug 2023

@rybka16 v každej diskusii sa nájde presne tento komentár. Riešiť intímnu tému, citlivú tému s inými ľuďmi, atd. Vidíš, že je tu anonymne? Ako by sa to dcera asi dozvedela ak nie od nej? Však tu padlo veľa konštruktívnych rad, možno užitočné aj pre iných neskôr, kto bude hľadať informácie na túto temu. A keby dcera zistila, že mama sa vzdeláva, aby jej mohla pomôcť - skôr či neskôr ocení

kristinapetronela
7. aug 2023

Môj názor je taky ,že malo toho je . Preto si telo ukladá zásoby ale neviem ..možno to tak nie je .každý sme iný moje deti veľmi veľa jedia aj veľa športujú a sú také akurát ...

kristinapetronela
7. aug 2023

Ja by som nedokázala nedať dieťaťu jesť ,keď si pýta

Strana
z4