Nevýrazná polievka

5. feb 2023

Dievčatá poraďte mi, kde robím chybu. Je jedno akú polievku podľa akého receptu robím, vždy chutí ako slabo ochutená voda. Nie je to pomerom vody k ingredienciám. Ako docieliť výraznú chuť napr. kuracieho vývaru?

bluemoon24
5. feb 2023

Podravka a masox/bujon 😅 zkousela jsem spoustu veci, ale bez toho to proste chuti plane

zuzkaa1991
5. feb 2023

Kur vyvarr robím ako svokrovci na naucili
Je pravda je rozdiel domáce a kupovane ja to som zacala citit kedze viac menej robim z domácej sliepky
Cca 3.5l vody mame radi mrkvu tak davam 5ks 6ks petržlen kalerab zeler cibuľu ružičkový kel obcas sol vegeta cca 1čl soli a cca tak isto vegetu(sypem od.oka) cely peper varime cca 3hod. Záleží aj od vody aj to vela robi
A vlastne všetky polievky robim od oka ked treba dochutit väčšinou po hodine dochucujem kym sa vsetky vute zmiesaju a vyvaria

zlatovlaska123
5. feb 2023

Vývar (ani inú polievku) nikdy nevarím s bujónom a vždy je chutná. Treba len dostatočné množstvo zeleniny a dlho pomaly variť. Pridať aj zelenú papriku, zelerovú a petržlenovú vňať ak máme. Na záver ochutiť vegetou( ja kupujem bez glutamanu).

lauriik
5. feb 2023

Kuraci vyvar pomaly tahat najprv bez zeleniny aspon 2-3 hodiny a potom hodinu este so zeleninou a dat dostatocne mnozstvo masa. A ostatne polievky dochucujem prave tym kuracim vyvarom aby mali lepsiu chut 😉

erickatt
5. feb 2023

Ja davam do vyvaru viac druhov masa. Spikove kosti, bravcove rebra, kuracie,....to necham hodinu, dve povariť a potom zeleninu: mrkva , patrzel, por, cibula, karelab.zeler, strucik cesnaku. A varim dalsie 2 hodiny

lilianka28
5. feb 2023

Polievku ti dobre dochutia čerstvé bylinky. Ja dávam do vývaru tieto: ligurček, trebuľka, petržlenová vňať, zelerova vňať alebo sedano. V lete mám samozrejme čerstvé a na zimu si ich dávam zamraziť.

pribinak
5. feb 2023

Bujon a iný umelý bordel nepoužívam, ale používam korenie a bylinky
Ak robím vývar tak dávam kosti krky a dlho pomaličky varím

uhnakova
5. feb 2023

Treba dobry velky kus masa, ja davam morcacie kridla alebo morcacie stehno (aj s kostami). Najprv povarim samo mäso vo vode asi hodinku až hodinku a pol, potom pridam zeleninu - mrkvu, petrzlen, vňať, kalerab, kus cibule vcelku aj so šupkou, stručik cesnaku, zo 8 -10 guličiek čierneho korenia, lyzičku soli. Varím ešte zo dve hodiny, niekedy aj viac. Varim na slabom vykone tak, aby sa to slabučko varilo.

uhnakova
5. feb 2023

Inak mozes nahadzat aj vselico dalsie ako pisu baby, nejake dalsie bylinky, kus poru, celer. To potom vsetko vyberiem pred podavanim, takze sa to vari len pre chut.

hedviga2
5. feb 2023

Nepoužívam bujón, každá polievka je výborná. Používam sušený ligurček, cesnak, cibuľu, výborný je pór, petržlen sušený, prípadne mrazený, zeler stonkový-vňať. Dochutim zdravou podravkou trochu ak sa mi nezdá.

tiezjedna
5. feb 2023

vývar jedine tak, že kosti/mäso (dávám kombináciu kuracie/hovädzie) najskôr opečiem buď priamo v hrnci na masle alebo v rúre. Až keď je opečené zalejem kvapkou bieleho vína a potom vodou v primeranom množstve. Penu vždy zozbieram. Dochucujem len guličkami korenia, petrželovou vňaťou a soľou, nikdy žiadne bujón ani nič podobné a vždy je vynikajúca👍 Varím tak 3-4 hodiny minimálne. Keď robím iba kurací, tak stačí menej, ale dve hodinky určite. Milujeme podávať s nasekanou pažitkou, to som obšľahla od svokry a je to super.

katrin69
5. feb 2023

Najlepšia bylinka je LIGURČEK. Inak sa jej vraví aj Magi... Faaaaaaaakt je dobrá. A úprimne, ja dám klasický zeleninový bujón, zeleniny všelijakej do polky hrnca, soľ, mleté čierne korenie, drvenú rascu... A moji sa zatiaľ nesťažujú. Ale keď spravím s tým ligurčekom, tak hneď zmizne polka hrnca 😂

ropucha6
5. feb 2023

Je to sice umele, ale ja pouzivam na vacsinu polievok (okrem vyvaru) polku zeleninoveho bujonu a samozrejme bylinky. Podravky, vegety, to nie.

kacernakokse
5. feb 2023

Mäso a kosti na 30min do rúry aby zhnedli, nechať vychladnúť, napustiť ľadovou vodou a variť cca 2 hodiny. Po hodine pridať zeleninu a koreniny (celé čierne korenie, ligurček, petržel, soľ, môžeš aj trošku dochucovadla ale ideálne prírodného nie chemické laboratórium v kocke). A dávam jednu červenú cibuľu aby bola výraznejšia farba. Robím to podľa receptu PanTymian

daniela2202
5. feb 2023

Veľmi dôležité je, či sa varí dlho, či krátko

kabinka11
5. feb 2023

Dievčatá do akých polievok používate ten ligurcek? Mam ho doma, no nejako ho neviem použiť. Môže ísť aj do desiatovych polievok? Robím často šošovicovú, gulášovú, hrachovú... Vďaka.

tykat
5. feb 2023

@daniela2202 nielen to ale aj ci sa len "taha" alebo silno bubloce, vtedy sa chut casto uplne vyvari a ostane len mutna slana voda.

Ligurcek 👍 aj u nas a potom vela urobi por, cibulkova vnat, zelena pcr paprika, cesnak a cerstva petrzlenova vnat. Mama zvykla na zimu nakladat taku mletu zmes zeleniny do soli (mokra vegeta) a to bola uzasna chut 👍

siska53
5. feb 2023

Ja zvyknem, ked mam, davat aj lahodkove drozdie. Ale do vyvaru nedavam ani bujon, lebo tam.ci maso, ci zeleninu varim dost pomaly a dlho.
A inak ako pisu, bylinky a tak. Aj ten bujon alebo daka vegeta.

tosomja
5. feb 2023

Do 5litroveho hrnca dám sliepku, buď celú menšiu, alebo z veľkej odrežem stehná, zalejem studenou vodou, dám zovrieť, pozbieram bordel z nej, stíšim na najmenší plyn, pridám soľ, celé čierne korenie, cibuľu alebo pór, tri veľké mrkvy rozkrojené, 2 petržleny tiež rozkrojené, polku kalerábu, trošku zeleru, polku papriky, jednu paradajku. Ochutím vegetou na toľko polievky dávam 3 polievkové lyžice vegety a varím takto aj 5 hodín, asi polhodinu pred dovarením pridám vňať, petržlenovú, zelerovu, ligurcek. niekedy dám ráno variť a ideme von, keď prídeme, naberám ešte vriacu. Je pekná, žltá, silná, s okami. Cítiť po vývare, mäse, kostiach, nie len po zelenine.

chrumka333
5. feb 2023

Nesoldik pridávam do vývaru, ale varím aj zo 3 hod. Potom zamrazim a hocikedy pridám do zeleninovej polievky.bujóny nepoužívam

dankabetka
5. feb 2023

Ahoj, prebehla som odpovede a teda pisem aj ja, lebo som si nevsimla, ze by niekto bol napisal aj : ja okrem korenovej zeleniny, cibule a cesnaku a ligurceka a vnatky zo zeleru a petrzlenu, davam aj zazvor, kukrumu a obycajnu papriku a baranie rohy- nestiplave, pestujem si ich presne do vyvaru a mam celu sezonu a aj zimu a este davam aj paradajku( tu ale len ked ich mam svoje zo zahrady) a kapustove listy a jednu malicku cili papricku, bobkovy list a trosku rasce. Na vyvar pouzivam kosti vzdy aspon z dvoch druhov masa, ked mam aj tri( najcastejsie sliepka, morka, hovadzie kosti, divinove kosti alebo kralik) ten vyvar varim ako pisali zienky len pomaly prebublavano 4-5 hodin....a samozrejme sol a teda tu polievku netreba dochutit...

dadis
5. feb 2023

Ja nedavam ani vegetu ani bujon. Vzdy varim najprv maso s kostami (vela), cibulou so supkou a korenim, potom az po 2hod pridavam zeleninu, tu varim
max hodinu. Vzdy v zelenine musi byt aj nieco zelene - bud ten ligurcek pocas sezony, alebo tam hodim celu tu vnat z petrzlena aj so stonkami (pooberam len pekne listocky na narezanie - na ozdobu a dochutenie na tanieri).

oli18
5. feb 2023

Ja som stará raketa, ale papriku, paradajku, zázvor, baranie rohy sme nikdy do vývarov nedávali. Ale proti gustu žiaden dišputát 😉 Len neviem, či pri takých ingredienciách sa nestráca pôvodná chuť vývaru. Vývary varím dlho a pomaly s koreňovou zeleninou , cibuľou, 2-3 stručíkmi cesnaku, zelenou vňaťou, ak mám. Vegetu, ani bujón nepoužívam. Vývar je preto vývarom, že sa doň nepridáva bujón.

osky
6. feb 2023

Ja bud z hovädzieho mäsa,kuracich,kacacich ,husacich ci morcacich drobkov.
Mäso prebehne varom a ja pozbieram sitkom tu penu z neho.
Potom stisim na slabo ,pridam 1 celu cibulu,
1:papriku-ale ta nemusi byt.
vnate v zväzku-podla toho Co mam-zelerovu,petrzlenovu,por.
Vzdy kus ligurceka.1 malinku chili papricku,alebo polovicku,podla toho,ako stipu.
Vela zeleniny-petrzlen,zeler,pastrnak,mrkva...to je zaklad.
Kavovu lyzicku vegety,3 zrnka cierneho korenia,osolim.
Varim podla mnozstva 3-4 hodiny,pomalinky..
Niekedy postavim o polnoci zaklad,a uplne nepatrne buble az do rana...
Vyvar Sa musi varit dlho a pomaly

andreatytler
6. feb 2023

Pouzivas na vyvar aj kosti, alebo len maso?

dankabetka
6. feb 2023

@oli18 ahoj,ja tak varim od kedy mam deti, samozrejme ved nemusis pouzivat vsetko co ja 😉, poznam rodinku co do vyvaru dava aj zemiak v celku a potom sa o ten este aj hadaju kto ho bude mat na tanieri, ale ten ja tiez napriklad nedavam.

tiezjedna
6. feb 2023

@oli18 bujóny a podobné srajdy vo vývaroch fakt nechápem... Vôbec to nie je potreba, navyše je to tam vždy cítiť. Fuj😝

tosomja
6. feb 2023

@oli18 ja zase nemám rada cesnak vo vývare, to mi úplne zmení chuť. Paprika pridá trošku chuti, ale nie je to výrazne. A paradajka skôr len zafarbí.

tosomja
6. feb 2023

@dankabetka keď som nemala deti, dávala som aj feferonku. 🙈

oli18
6. feb 2023

@dankabetka no ved pisem, ze je to vec nazoru. Proti gustu ziaden disputat😉