Odporučte kvalitný slnečnicový olej na univerzálne použitie
27. sep 2025
Dobrý deň odporučte mi kvalitný slnečnicový olej ktorý sa môže používať na všetko ďakujem.
anonym_d40383
•
27. sep 2025Kvalitny slnecnicovy olej je nerafinovany za studena lisovany a v bio kvalite.. ale ten rozhodne nemozes pouzivat na všetko a pri všetkych teplotach
anonym_d5fbb1
•
27. sep 2025Ja som zacala repkovy ako alternativa k olivovemu a br.masti. nevyprazam ale, ak neratam chlieb vo vajicku raz za pol roka (aj to na masti)
https://www.grizly.sk/fabio-manka-repkovy-olej-...
Kvalitny je jedine lisovany za studena, idealne bio.
Ale taky nie je na vsetko.
Universalny zas nebude kvalitny.
Slnecnicovy vobec nie je odporucany na teplu kuchynu
Ja používam ryžový a olivový, ryžový olej je za mňa na tepelnú úpravu naj možnosť, má vysoký bod zadymenia a je úplne neutrálny čo sa chuti týka

viaceri vyziv. poradcovia odporucaju hlavne olivovy olej, pripadne som pocula o preferovani repkoveho.
ide o to, ze pri vysokej tepelnej uprave jedla sa v oleji nieco deje - netusim co, urcite to niekde na nete najdes. a teda zlozky co sa tam tvoria su pre organizmus skodlive. udajne aj pri zahrievani olivoveho oleja to tak je, ale je ich najmenej.
tym chcem povedat, ze slnecnicovy olej sice mozes pouzit na vsetko, ale je uplne jedno, aky slnecnicovy olej to je. vhodnejsi je iny,a ko slnecnicovy.
resp mozno aj sa slnecnicovy pouzije v malom mnozstve skor pri duseni, mozno je to lepsie, ako pri peceni a vyprazani, lebo tma je dlhdoobo asi najvyssia teplota v porovnan s dusenim a varenim.