Oplatí sa mi kúpiť pekárničku?
Už dlho zvažujem kúpu pekárničky na pečenie chleba, ale skúsenosti v mojom okolí sú nemastné neslané. Väčšina sa vrátila k pečeniu mimo nej. Preto by ma zaujímali vaše skúsenosti, či sa vám osvedčila a prípadne ak áno, ktorá?
Ďakujem 🙂.
ja mam uz tretiu pekarnicku a teda len v prvej som piekla chlieb, nechutil nam, odvtedy ju pouzivame len na miesenie cesta. teraz uz ju pouzivaju hlavne dcery, ked chcu pizzu, to uz aj ta mensia 9r vie nachystat a dat robit cesto. tak isto sme pocas lockdownu piekli pecivo, zemle ci chlieb. v pekarnicke vymiesit a vykysnut, program trva tusim 1:50 a po spracovani cesta pecieme uz priamo v rure. a mam komoru, takze pekaren je v kuchyni na stole len tie dve hodiny co sa pouziva.
@jakubrianka predchadzajuce dve som mala z lidlu, len nebola momentalne v predaji tak poslednu mam tuto https://www.nay.sk/ecg-pcb-82120-pekaren-chleba v podstate vyzera velmi podobne ako ta z lidlu.
@simonah73 Ďakujem že zdieľate praktické skúsenosti.
@jakubrianka ja v nej robim kazducke cesto, kysnute je ako pavucinka, davam tam aj cesto na linecke ci medovniky, s tym mala co robit, ale ja si uz ruky nenamaham🤭kysnute robim vela-naslano, nasladko, na knedle...
@jakubrianka ked sa nevieš rozhodnúť, tak popremýšľaj, ako často jete doma chlieb, ako často robíš napríklad pizzu, knedle, ci robievas aj džem a pod. U nas ide pekáreň priemerne raz za týždeň. Najčastejšie cesto na pizzu v nej robím a vianocku. Časť rodiny mam celiatikov, tak ked majú prísť, upečiem bezlepkovy chlieb a vtedy peciem aj dva za sebou, aj pre nás, hoc môžeme lepok, ale je otravné premýšľať, ze komu co naservírovať, tak koli praktickosti varim a peciem všetko bezlepkové. Ako som uz písala, pre mna je to skôr šetrič nervov a času. Nejak ze by som sa vyžívala v tom chlebe sa neda povedať, vyzivam sa v kvaskovom, ale ten robievam hlavne v zime. Teraz v lete ide pekáreň, aj koli teplu z rúry. Ja mam pekáreň v komore, aj peciem priamo v komore, takže mne ma linke nic nezavadzia, ani nehuci.
@akvi zaujimavé postrehy a s tým lepkom to máme rovnako. Len jeden z rodiny je bezlepkový ale keď už sú sviatky a pod tak pečiem už väcšinou všetko alebo takmer všetko bezlepkové pre nás všetkých a to z praktických a časových dôvodov. Inak ja vkladam do pekárničky nádeje že aj u nás to bude šetrič nervov :D len či nebude hlučný teda :DD.
@jakubrianka ahoj. Ja som to mala a neoplatí sa. V elektrine 3hod a vyberieš 800g chlieb a hotovy sa da kupit za 1 euro az 1.25 eur. Fakt sa neoplati to kúpiť
@luciasveckova tak v podstate ani ruru doma nemas? lebo kym nieco upecies je to tiez v elektrike a nie chvilu a lacnejsie Ta vyjde kupit uz pecene....
@jakubrianka nemyslim si, ze by bola nejako velmi hlucna, navyse zvuky vydava len vtedy ked miesi, ked cesto kysne alebo sa pecie je bez zvukov.
@jakubrianka ja zase na pekarnicku nedam dopustit,pouzivam ju hlavne na miesenie cesta, vsetko nahadzem pustim a nestaram sa
@jakubrianka treba si pri výbere pozerať recenzie, niektoré su hlučnejšie. Moja napríklad hučí, aj keď pečie, ta prva co som mala, nehucala. Vedela som, ze bude hucat, lebo to bolo v recenziách, ale napriek tomu som ju kúpila, jednak mala výbornú cenu a jednak mne je ten hluk jedno, keďže nehuci v kuchyni, zo špajze ju pocut len ako bezny šum.
@luciasveckova hm, za 1 euro som uz veľmi davno ziaden chlieb nekúpila, tak pol kilovy možno. Pre mna je dôležité aj zloženie toho chleba, si prečítaj niekedy, co všetko je v tom kupovanom. V pekárni vies, co dáš. Tu nejde o úsporu peňazí, ale skôr o čas a nervy. Aj ked napríklad mne moja prvá pekáreň vydrzala 12 rokov takže tam sa to určite aj vrátilo na peniazoch. A uz ani nevravím o tom, ze my napríklad bývame v oblasti, kde v pešom dosahu nemáme obchod a je ozaj neefektívne sadat do auta koli chlebu. Zase ja chápem, ak to niekto nechce, ved ako som uz písala vyššie, ani ja som nemala v pláne kupovať druhu, ked sa stará pokazila. Len čas ukázal, ze mi chýba.
@jakubrianka ahoj,ja mam na predaj Tefal pekarnicku asi 5x pouzitu. Ak by bol zaujem,poslem dalsie info😉
@simonah73 ano mam ale nepecie sa to 3 hod
@luciasveckova taka kacka aj ano...
@simonah73 ja toto nerobim
@akvi da sa kilovy v lidli za 0.99eura
Ešte sa spýtam, na bezlepkový chlieb treba do pekárničky špeciálnu múku určenú na automatické pečenie, alebo stačí aj obyč. zmes na b. chlebík?
@jakubrianka môžeš použiť aj zmes, alebo pri každej pekárni máš recepty, tak ti stačí bezlepková múka, len budeš potrebovať aj iné ingrediencie, ktoré v tých zmesiach už sú, ako napríklad xantanova guma, alebo nejaký škrob.

@jakubrianka osobne si myslím ze je to iba ďalšia raroha na opradovanie. Chlieb pečiem doma pravidelne 2-3x za týždeň investovala som do kvalitného robota ktorý mi okrem ineho vyniesli cesto na koláče, pomelie mäso ci orechy alebo mak 😊