icon

Oplatí sa variť alebo objednávať obedy?

13. feb 2025

Nemate prosim niekto porovnanie? Tie, ktore zijete v meste a musite vsetko kupovat (nemate nic domace).

Cez tyzden sme doma dvaja dospeli + 1d 3r, dcera 6r ma obedy v skole. Obcas zajdeme na obed, ale chcela by som vyskusat mesiac iba na tom. Problem je, ze neviem, kolko pri vareni na tie obedy miniem (suroviny, cas, benzin, elektrina). Dva obedy nas stoja 8-10€, maly sa naje z nasich porcii, polievky varim doma vzdy, to by sme nebrali, navari sa vela a za relativne lacno. Vikendy by som varila, ked je doma aj starsia.

Na 20 dni to vychadza 160-200€ na obedy cez tyzden. Je tato suma ok? Varia dobre, chutne, davaju tam aj dost zeleniny, klicky atd, samorejme zeleninu, ovocie, mliecne vyrobky... este doplname. Dakujem

Strana
z7
elzena2
14. feb 2025

@alexanderkovacs restauracie asi maju skôr zisk z ludi, ktorí si tam idu normalne sadnut a dajú si k tomu aj napoj, kavu, pripadne dezert. Koľko už zarobia na menučku? Ja som minule platila za zeleninu 3€, mäso už ani nehovorim...

negymama
14. feb 2025

@anna777115 no neviem, moj syn chodi do skolskej jedalne /pri internate/, plati 2,2 za obed, je prvak na strednej. A hovori , ze okrem vynimiek varia dobre, chutne, aj velke porcie a vzdy im nieco pridaju, ovocie, dzus ci keksik.
a to on ma vysoku latku z domu, ja varim dobre a casto. ale dochadza z dediny a doma bz obed nestihal, hlavne kvoli treningom.

margotka17
14. feb 2025

Určite stravovanie doma varením vyjde lacnejšie. Varíš to, čo máte radi a určite finančne ušetris. Len si predstav, že kúpiš 5 kg mäsa rôzneho druhu, spravíš segedín, rizoto, kurča na smotane...., bezmäsité rôzne prívarky, zahustenie smotanové polievky brokolicová, špenátová, cesnaková,frankfurska....Ja už tiež varím doma, nebudem dávať 8,70 € na jedno jedlo v reštike.

negymama
14. feb 2025

@anna777115 aale je pravda , ze na zakladnej nebol spokojny, odhlasil sa , aj ked boli obedy zadarmo. resp. "zadarmo", lebo to platime vsetci.
a to ja mam deti s velkym apetitom a nevyberave, nemaju neoblubene jedla, uz ked im nechuti, tak je to ozaj zle.

negymama
14. feb 2025

ja osobne kludne raz za cas zjem aj menu z restiky, ked ma muz pozve, pracujeme nedaleko. to je pre mna tak 3-4 x do mesiaca maximalne.
Castejsie by to bolo drahsie, a plus ja mam 3 dni v tyzdni pracu z domu, tak mam kedy varit. A ja nepojdem do pajzlu na obed za 4 ecka,

drobcek100
14. feb 2025

Cez týždeň sme doma dvaja dospelí... Pracujete na HO,alebo ako SZČO? Pretože pokiaľ ste na HO,tak ste zamestnanec a prispieva zamestnávateľ,a keď ste SZČO tak si účtujete do nákladov.Alebo je tretia možnosť,ste nezamestnaní?

negymama
14. feb 2025

@drobcek100 velka cast szco ma pausal, takze si to do nakladov neda.

janka1011
14. feb 2025

@ysseba môžeš rátať koľko chceš, pravda je ale taká, že kupovať tie obedy po 5 eur vyjde jednoznačne lacnejšie. Keď varíš doma, potrebuješ denno denne dokupovať nejaké potraviny, prilohy, zeleninu, koreniny, olej...minieš značné množstvo elektriny a o vode na umývanie riadu ani nehovorím. To neni že kúpim mäso a varím.
Takže ak sa z tých obedov niekto naje, určite ušetrí. Ak však je o hodinu hladný a musí mať plnú chladničku ešte polotovarov a suchej stravy, tak to varenie doma ho vyjde lacnejšie. Ako som už písala, kupovať obedy je výhodné len pre dôchodcov, ktorí to majú ešte aj na večeru a stačí im. Alebo trebárs keď človek žije sám. Ale rodina s deťmi by mala mať navarené aspoň každý druhý deň.

petrusa87
14. feb 2025

Vzdy doma viete z akych surovin varite a z akej kvality, toto je neporovnatelne, muz robil v skladoch so zeleninou a videl, aku triedu aj nahnitu za lacnejsie brali rozne restiky, dalsi ucenec zasa v pizzerii aku slizsku sunku museli dominat na pizzu,, taka byva realna skutocnost

laluska123
14. feb 2025

Ak naozaj dva obedy stoja 8-10 eur tak sa Ti to oplatí. Ja varím každý deň, sme však 4 tak mne sa oplatí navariť, len tá robota okolo toho. Ale keď sú deti preč a my sme len s manželom tak nevaríme, tiež si nosíme jedlo denne a dosť vtedy pociťujem že šetrím.

evka258
14. feb 2025

A kolko ze mas rokov? Prides mi ako mlada baba. Ja mam 38, 3 deti a varim ;) neviem si predstavit, ze by sme nemali navarene.

dombia
14. feb 2025

Varím denne (polievka+hlavný chod) pre 2 dospelých a 1 dieťa … a pod 15 eur na obed to nevychádza.
Ale záleží aké suroviny kúpite na varenie.

natalka13
14. feb 2025

@dombia 3 porcie? No daj co take varis, kilo masa ci kreviet?

dombia
14. feb 2025

@natalka13 normálne jedlo, väčšinu potravín kupujeme farmárskych alebo v bio kvalite.
Obyčajný obed -slepačí vývar, a napríklad mäso v omáčke plus ryža, k tomu zeleninový šalát…. Neviem no - sliepka stojí cca 8 eur. Hovädzie mäso 500g - 6 eur a ešte ostatné suroviny….
Vývar používam aj na iné polievky ako základ.
Ak niekto nakupuje v supermarketoch, jasné, že to má lacnejšie.
Varím denne, cez týždeň podľa jedálnička v škôlke, dcéra má alergie a nosím jej komplet stravu…..

natalka13
14. feb 2025

@dombia zjete traja pol kila rostenky na obed? Z toho 1 skolkar?
Ono potom treba porovnavat aj velkost porcii. Lebo v menu za 4e 200gr hovadziny nebude l.
Mmch autorka nam stale nazov a miesto bistra neprezradila

dombia
14. feb 2025

@natalka13 ano zje sa to….500g sa tepelnou upravou zmenší, a neviem v com je problem, kazdy vari a nakupuje inak…. Napisala som len svoju skusenost….

simca06022011
14. feb 2025

@dombia len zo sliepky jednej nenavaris hádam len vyvar na jeden deň.. rovnako mäso z takej domácej sliepky sa dá použiť na ďalšie jedlo = ci rizoto, alebo napr môj chlap sintondava s privarkami... ale iste mäso nie je lacné, rovnako zelenina napríklad...

dombia
14. feb 2025

@simca06022011 mäso zo sliepky oberám do polievky. A ako som písala vývarom podlievam ďalšie jedlá, alebo používam ako základ do inej polievky.

nelka93
15. feb 2025

Dakedy som fungovala na foodcourtoch a donaske, pred asi dvomi rokmi sme začali variť a objednáme možno 2-3 do mesiaca a náklady nám klesli asi o 350 eur. Pre niekoho to je nič, ale pre mňa to bolo zásadne a už by som nemenila

priscilla07
22. feb 2025

Určite je lepšie navariť si doma, každý deň čerstvé, ako jesť jedlo z tých plastových nádob do ktorých dávajú horúce jedlo. Raz za čas objednať.

alexanderkovacs
22. feb 2025

@elzena2 aj na menu musia zarobit tak ci tak.

natalka13
22. feb 2025

@dombia stale berozumies co ti piseme? Celu sliepku a polkila hov.m. nezjete 2 na obed. To mate ma viac jedal.

Strana
z7