Overené recepty na mäkké vianočné medovníky
Nemate nahodou niekto naozaj overeny a dobry recept na vianocne medovnicky? Take co su hned aj makke? Uz roky skusim rozne recepty a nikdy som zatial nenatrafila na to prave orechove. Dakujem
Skus ich piecť kratšie, tvrdé ich mas pravdepodobne preto, lebo su vysušené. 😉
ja robím celé roky iba tieto: https://www.mimibazar.sk/recept/9003/chutne-med...
pointa je vybrať ich z rúry trochu skôr a oni na vzduchu "dôjdu". lebo presne ten veľmi upečený med ich robí tvrdými.
Ja robím už pár rokov tieto:
https://moje-jedlo.sk/ihned-makke-medovnicky/
"IHNEĎ MÄKKÉ FANTASTICKÉ ŠPALDOVÉ MEDOVNÍČKY S KOKOSOVÝM CUKROM
Tieto medovníčky nemajú chybu. Okrem úžasnej chuti, ktorú dodáva práve cukor z kokosových kvetov, sú hneď mäkké. Ja budem určite ešte jednu dávku robiť a využijem ich ako ozdoby, či „salónky“ na stromček 🙂 Stačí íba červená stužka a Vianoce môžu začať 🙂
Potrebujeme:
125 g zmäknutého masla
80 g tekutého medu (ak máte med tuhý, treba ho na chvíľu vložiť do misky s horúcou vodou)
100 g pomletého cukru z kokosových kvetov
1 štamperlík rumu (alebo vody)
100 g bielej špaldovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky
1 vajce
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička domáceho perníkového korenia
1 lyžička vínneho kameňa
Všetko spolu vymiešame a necháme do druhého dňa odležať na chladnom mieste. Na druhý deň cesto spracujeme na pomúčenej doske, ak je ešte treba, pridávame múku a vypracujeme bochník. Ten si môžeme rozdeliť na 2 časti a každú vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme na 180 stupňoch asi 5 minút, kým nie sú hnedé. Môžeme ozdobiť orechom alebo zdobiť bielkovou polevou."
@caramellka Pardón, pomýlila som sa v linku, text receptu platí.😉 https://moje-jedlo.sk/top-20-vianocnych-recepto...
Skus ich piecť kratšie, tvrdé ich mas pravdepodobne preto, lebo su vysušené. 😉
@anonym_f474ce ano presne. to si pamatam ze hovorili aj v relacii pecie cele slovensko, ze kazdy hlada recept na makke medovnicky a pointa je v tom, ze ich je potrebne vybrat z rury skor.
@anonym_f474ce ano presne. to si pamatam ze hovorili aj v relacii pecie cele slovensko, ze kazdy hlada recept na makke medovnicky a pointa je v tom, ze ich je potrebne vybrat z rury skor.
@anonym_ce2444 Ano. Snad kazdy recept je ok, ak sa vyberu vcas.
Ide o dlzku pecenia. Musis si to odsledovat na svojej rure. Ja peciem 8-9 minut. Ak su v rure 10 minut, tak su uz tvrde.
Cesto netreba velmi pomucit,len zlahka. Hrubka cesta cca 4mm, peciem na 180° 5-8min podla velkosti,potieram vajickom po upeceni. Makke su vzdy
Tiez si tak myslím, že su hrubé alebo vysušené. Ale keď ich necháš na vzduchu, oni navlhnú a zmäknú. Netreba ich zatvárať do dozy, ale len tak na tacke nechať.
Ale teda ak treba recept, ja mám tento
500g hladká múka, 2 celé vajcia, 125g masla, 190g práškový cukor, 125g med, 1 ČL mletej škorice a 1 ČL soda bicarbona, piecť 180°C 5-7 min na suchom plechu
@siegi moja mama vypekala rôzne medovniky a nikdy nebola spokojna, až som jej raz dala recept na medovniky Adriany Polakovej a odvtedy robi len tie, je trosku tazsi vraj na prípravu, lebo sa zahrieva med s cukrom, ale sú hneď makke..v recepte ma 800gr muky a akurat mamina ma dopísané, že plus 200, lebo že inak bolo cesto veľmi riedke..a dalej ma poznámku, že piect na 190/10 min..mne tento rok doniesla polku cestu a piekla som to presne tých 10 min a bolo ich mozne hneď jest, take boli makke, tak tento recept je odskúšaný a naozaj funguje, a najlepšie sa s cestom robi ak odstoji v chladničke
tu som
ho našla
https://spuntik.zoznam.sk/cl/1000706/2642287/NA...
Ja som vcera neplanovane robila tieto https://dobruchut.aktuality.sk/recept/40195/fot...
Na 180 stupnov 7 minut teplovzdusna rura - hned makke - overene.

Ja robím už pár rokov tieto:
https://moje-jedlo.sk/ihned-makke-medovnicky/
"IHNEĎ MÄKKÉ FANTASTICKÉ ŠPALDOVÉ MEDOVNÍČKY S KOKOSOVÝM CUKROM
Tieto medovníčky nemajú chybu. Okrem úžasnej chuti, ktorú dodáva práve cukor z kokosových kvetov, sú hneď mäkké. Ja budem určite ešte jednu dávku robiť a využijem ich ako ozdoby, či „salónky“ na stromček 🙂 Stačí íba červená stužka a Vianoce môžu začať 🙂
Potrebujeme:
125 g zmäknutého masla
80 g tekutého medu (ak máte med tuhý, treba ho na chvíľu vložiť do misky s horúcou vodou)
100 g pomletého cukru z kokosových kvetov
1 štamperlík rumu (alebo vody)
100 g bielej špaldovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky
1 vajce
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička domáceho perníkového korenia
1 lyžička vínneho kameňa
Všetko spolu vymiešame a necháme do druhého dňa odležať na chladnom mieste. Na druhý deň cesto spracujeme na pomúčenej doske, ak je ešte treba, pridávame múku a vypracujeme bochník. Ten si môžeme rozdeliť na 2 časti a každú vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme na 180 stupňoch asi 5 minút, kým nie sú hnedé. Môžeme ozdobiť orechom alebo zdobiť bielkovou polevou."