icon

Overené recepty na mäkké vianočné medovníky

avatar
siegi
8. dec 2025

Nemate nahodou niekto naozaj overeny a dobry recept na vianocne medovnicky? Take co su hned aj makke? Uz roky skusim rozne recepty a nikdy som zatial nenatrafila na to prave orechove. Dakujem

avatar
caramellka
8. dec 2025

Ja robím už pár rokov tieto:
https://moje-jedlo.sk/ihned-makke-medovnicky/

"IHNEĎ MÄKKÉ FANTASTICKÉ ŠPALDOVÉ MEDOVNÍČKY S KOKOSOVÝM CUKROM

Tieto medovníčky nemajú chybu. Okrem úžasnej chuti, ktorú dodáva práve cukor z kokosových kvetov, sú hneď mäkké. Ja budem určite ešte jednu dávku robiť a využijem ich ako ozdoby, či „salónky“ na stromček 🙂 Stačí íba červená stužka a Vianoce môžu začať 🙂

Potrebujeme:
125 g zmäknutého masla
80 g tekutého medu (ak máte med tuhý, treba ho na chvíľu vložiť do misky s horúcou vodou)
100 g pomletého cukru z kokosových kvetov
1 štamperlík rumu (alebo vody)
100 g bielej špaldovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky
1 vajce
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička domáceho perníkového korenia
1 lyžička vínneho kameňa

Všetko spolu vymiešame a necháme do druhého dňa odležať na chladnom mieste. Na druhý deň cesto spracujeme na pomúčenej doske, ak je ešte treba, pridávame múku a vypracujeme bochník. Ten si môžeme rozdeliť na 2 časti a každú vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme na 180 stupňoch asi 5 minút, kým nie sú hnedé. Môžeme ozdobiť orechom alebo zdobiť bielkovou polevou."

anonym_f474ce
8. dec 2025

Skus ich piecť kratšie, tvrdé ich mas pravdepodobne preto, lebo su vysušené. 😉

avatar
tamtamka26
8. dec 2025

ja robím celé roky iba tieto: https://www.mimibazar.sk/recept/9003/chutne-med...

pointa je vybrať ich z rúry trochu skôr a oni na vzduchu "dôjdu". lebo presne ten veľmi upečený med ich robí tvrdými.

avatar
caramellka
8. dec 2025
@caramellka

Ja robím už pár rokov tieto:
https://moje-jedlo.sk/ihned-makke-medovnicky/

"IHNEĎ MÄKKÉ FANTASTICKÉ ŠPALDOVÉ MEDOVNÍČKY S KOKOSOVÝM CUKROM

Tieto medovníčky nemajú chybu. Okrem úžasnej chuti, ktorú dodáva práve cukor z kokosových kvetov, sú hneď mäkké. Ja budem určite ešte jednu dávku robiť a využijem ich ako ozdoby, či „salónky“ na stromček 🙂 Stačí íba červená stužka a Vianoce môžu začať 🙂

Potrebujeme:
125 g zmäknutého masla
80 g tekutého medu (ak máte med tuhý, treba ho na chvíľu vložiť do misky s horúcou vodou)
100 g pomletého cukru z kokosových kvetov
1 štamperlík rumu (alebo vody)
100 g bielej špaldovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky
1 vajce
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička domáceho perníkového korenia
1 lyžička vínneho kameňa

Všetko spolu vymiešame a necháme do druhého dňa odležať na chladnom mieste. Na druhý deň cesto spracujeme na pomúčenej doske, ak je ešte treba, pridávame múku a vypracujeme bochník. Ten si môžeme rozdeliť na 2 časti a každú vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme na 180 stupňoch asi 5 minút, kým nie sú hnedé. Môžeme ozdobiť orechom alebo zdobiť bielkovou polevou."

@caramellka Pardón, pomýlila som sa v linku, text receptu platí.😉 https://moje-jedlo.sk/top-20-vianocnych-recepto...

anonym_ce2444
8. dec 2025
@anonym_f474ce

Skus ich piecť kratšie, tvrdé ich mas pravdepodobne preto, lebo su vysušené. 😉

@anonym_f474ce ano presne. to si pamatam ze hovorili aj v relacii pecie cele slovensko, ze kazdy hlada recept na makke medovnicky a pointa je v tom, ze ich je potrebne vybrat z rury skor.

avatar
zuzanaete
8. dec 2025
@anonym_ce2444

@anonym_f474ce ano presne. to si pamatam ze hovorili aj v relacii pecie cele slovensko, ze kazdy hlada recept na makke medovnicky a pointa je v tom, ze ich je potrebne vybrat z rury skor.

@anonym_ce2444 Ano. Snad kazdy recept je ok, ak sa vyberu vcas.

avatar
zuzanaete
8. dec 2025

Ide o dlzku pecenia. Musis si to odsledovat na svojej rure. Ja peciem 8-9 minut. Ak su v rure 10 minut, tak su uz tvrde.

avatar
petulda333
8. dec 2025

Cesto netreba velmi pomucit,len zlahka. Hrubka cesta cca 4mm, peciem na 180° 5-8min podla velkosti,potieram vajickom po upeceni. Makke su vzdy

avatar
stankadu
8. dec 2025

Tiez si tak myslím, že su hrubé alebo vysušené. Ale keď ich necháš na vzduchu, oni navlhnú a zmäknú. Netreba ich zatvárať do dozy, ale len tak na tacke nechať.

avatar
stankadu
8. dec 2025

Ale teda ak treba recept, ja mám tento
500g hladká múka, 2 celé vajcia, 125g masla, 190g práškový cukor, 125g med, 1 ČL mletej škorice a 1 ČL soda bicarbona, piecť 180°C 5-7 min na suchom plechu

anonym_51f22b
8. dec 2025

@siegi moja mama vypekala rôzne medovniky a nikdy nebola spokojna, až som jej raz dala recept na medovniky Adriany Polakovej a odvtedy robi len tie, je trosku tazsi vraj na prípravu, lebo sa zahrieva med s cukrom, ale sú hneď makke..v recepte ma 800gr muky a akurat mamina ma dopísané, že plus 200, lebo že inak bolo cesto veľmi riedke..a dalej ma poznámku, že piect na 190/10 min..mne tento rok doniesla polku cestu a piekla som to presne tých 10 min a bolo ich mozne hneď jest, take boli makke, tak tento recept je odskúšaný a naozaj funguje, a najlepšie sa s cestom robi ak odstoji v chladničke
tu som
ho našla
https://spuntik.zoznam.sk/cl/1000706/2642287/NA...

avatar
banalu
8. dec 2025

Ja som vcera neplanovane robila tieto https://dobruchut.aktuality.sk/recept/40195/fot...
Na 180 stupnov 7 minut teplovzdusna rura - hned makke - overene.