Overený recept na bôčikovú paštétu: Ako na to?
Dobrý deň,nemá niekto overený recept na bočikovu pašteku?
Zvyknete robievat pastety aj doma alebo len kupujete? Nemam na mysli teraz len bocikove, to je asi jedina, ktora sa u nas nezje, ale tak vseobecne 🙂
U nás sa veru paštéty len kupujú, žiadne domáce kulinárstvo. Lebo keď toho babka uvarila veľa, po čase to všetkým prestalo chutiť, a len sa vyhadzovali. Takto to pekne môžeme obmieňať.
V živote sme doma nerobili a ani by som si na to netrúfla. Stavím sa, že to proste nechutí tak ako keď to kúpiš 🙂
Moja svokra robí výbornú paštétu z diviny, to sa o ňu všetci ideme pobiť. Ja ju dokážem normálne samotnú len lyžičkou z pohára vyjedať. Veď načo si ju kaziť chlebom.
Tak ja som raz skusala robit podla internetu. Ale povedala som si nikdy viac. Kuchynu som cistila hadam tyzden, vsetko mi smrdelo, no nakoniec aj tak skoncila v kosi 😀
Baby, niekto nejake recepty nemate? Take ale normalne mnozstva, nie ako pre armadu. Viacere asi kupujeme, ale ja by som predsa raz chcela vyskusat nejaku urobit.
@nadejna7 no ak mám byť úplne fér, tak domáca výroba paštéty nie je nejako extra komplikovaná, ale úprimne... doma sa ti to neoplatí robiť 😂 mlieť mäso, miešať, pasírovať, dochucovať a aj tak nikdy nevieš, či ti to vyjde pekne krémové. a keď k tomu pridáš skladovanie a celý ten bordel v kuchyni, tak v podstate zistíš, že kúpená je skoro rovnako dobrá (ak nie lepšia) a milionkrát pohodlnejšia 😀
@joja101 veru, niekedy nam tam proste tie umeliny chybaju. ja som kostovala jednu domacu pastetu, ale vobec mi nechutila.
Akože ja preferujem domácu výrobu, ale nie až takto doslova 😀 Však sú mäsovýroby, ktoré si produkty vyrábajú a aj spracovávajú sami, to ja dosť oceňujem. A aj keď sa potom následne predávajú v supermarketoch, je to rozhodne poznať, čo sa chuti týka. 🙏 V porovnaní s nejakými mäsokombinátmi, kde im ide skôr o kvantitu ako o kvalitu...
z tychto pastet mi veru velmi nechutila ani jedna. neviem, ci je to tym tukom hore alebo co. teda kostovala som len dve. ake vlastne este maju?
Čo ste robili s tým tukom navrchu? To sa má nejako rozmiešať alebo čo? Aj sa vám stalo, že ste tú paštétu nechali chvíľu vonku a hneď začala strašne páchnuť?
@nelinka888 Patria do chladničky. A tým duplom, keď už ju raz otvoríš. Tieto paštéty majú takú svoju špecifickú vôňu, to nemohla byť chvíľka, lebo za krátku chvíľku sa nič nedokáe pokaziť 😀 Môžeš ju rozmiešať, nemusíš, ako to chutí tebe, môj muž napríklad naberá aj s tým, ja len spodok bez masti. 😀
@petricienka ešte premiešanie u mňa prichádza do úvahy, ale samotný ten tuk, to by som nedala.
@nelinka888 Tak však nikto ti to nekáže tak papať 🙂 Ale sú aj takí ľudia, ktorí si na tom vyslovene zgustnú, no nie je to pre každého, ale niekomu to chutí. Tiež som to skúsila, ale voľako mi to nešmakovalo, je aj taká možnosť využiť to ako klasickú masť 😉 A to nie je úplne na škodu podľa mňa.



Robievam nasledovne: cca kilo slaniny na masť, 1/2 kg pliecko, 1/2 kg krkovičku, 1/2 kg bôčik s kosťou, na ochutenie samozrejme soľ cca 45-50 gramov, tymián, rozmarín, šalvia, biele víno (najlepšie suché), cibuľa asi tri ks alebo ak je veľká tak 1 a 1/2 a 6-7 strúčikov cesnaku. Najprv sa vyškvarí masť potom pridame na väčšie kúsky pokrájané mäso (krkovičku, pliecko, bôčik). Nechám to cca 3 hod. Po dvoch hodinách ešte pridame kožu a kosti s bôčika. Po 3 hod pridame ingrediencie: cca 1/2 litra biele víno, soľ tymian a šalviu s rozmarínom (podľa chuti) a ešte ten cesnak a cibuľu. Varíme ešte cca 3 hod. Asi polhodinu pred dovarením vyberieme kosti a kožu. Kosti oberieme ak treba a kožu nakrájame na kúsky. A už len do variť tu polhoďku. Kto chce môže rozmixovať, potom vyberáme do pohárov.