Pomalé pečenie v rúre
Ahojte, mate skusenosti s pomalym pecenim v rure? Znama mi minule vravela, ze pecie kura na 90ke cez noc a ze chuti vynikajuco.
Vdaka za rady
@simca06022011 No veru pracka je tu jeden z castych pricin poziarov, tak isto umyvacka riadu o susicke uz ani nehovoriac... proste kazdy elektricky spotrebic je lepsie vypnut pred spanim alebo pred odchodom. Suhlasim ze to nie je velmi pravdepodobne ze poziar vznikne zo zapnutej rury, ale naco riskovat. Ja som na vlastne oci videla ako sa mi priskvarenina z predchadzajuceho pecenia chytila horiet. Bol to malinky plamienok ale bol.
Bola ale vyzsia teplot ako ta ktora sa pouziva pri pomalom peceni. Urcite zalezi aj od kvality rury. Ak je dobre zaizolovana tak by sa plamen nemal rozsirit a ani horiet, lebo nebude mat vzduch.
Ja mam pred poziarom respekt a na tom nie je nic zle. Staci si pozriet tieto videa kde simuluju poziar... ono ide fakt o minuty.
@andreatytler ved ale to ze zacne priskvarenina horiet v rure je nic, tak funguje aj cistenie pyrolizou v rurach. Rura sa ohreje, vsetko tam zhori a potom iba clovek povymenta. A teda ja nevylucujem poziar zo spotrebica, ale pri dodziavani nejakych pravidiel je to podla mna velmi nizka sanca, ono ked ma horiet tak aj ked spotrebic nejde. Nam napr. zacala horiet registracna pokladna/z kábla/, mam znamych ktorym zhorela doslova rychlovarna kanvica. Ale treba pochopit z coho to je... pracka nezacne horiet, ani susicka skor elektroinštalácia ak pretazia rozvody, su stare, nemaju dobre istice, zapoja 5 spotrebicov na jeden rozvod a nemaju istic, predlzovacky.. atd... proste moderna domacnost nezhori len tak od rury
Inak k videam, ked mas z toho taky respekt, tak to je vsetko otvoreny ohen a uplne neporovnatelne s takymi cinnostami ako zapnuta rura, . Aj ta kanvica z mojho prikaldu- horela v hale v kutiku kde si robili ludia napoje... bol vikend. Cize zhorela kanvica, ocernela stena (podotykam oblozena sadrokartonom), zhorel vrch stola... nic ine sa od toho nechytilo. Vo videu mas plynovy sporak, keby to bola elktrika vypne sa pri prehriati, a ta panvica by dohorela alebo by sa mozno nieco okolo zapalilo, kedze ludia casto maju kadeco povykladane okolo sporaka. Ale ked vsetci maju pipac poziarny, uz by to pistalo vsade pri tom dyme z panvice a ludia co hladia na PP ochranu maju hasiaci doma :D a ked to len dymi, tak to smarim do umyvadla... To druhe neviem ako nasimulovali, to je tak mozno od sviecky, ale cisto teoreticky to by mohlo zacat tliet aj od zlej predlzovacky atd.. cize ak by som sa bala poziaru, musela by som pred odchodom do prace vypnut elektriku v celom dome, pripadne obehnut vsetky izby a povytahoat vsetko zo zasuviek od nabijaciek, lampiciek az po chladnicku... mne sa v okoli stal jediny velky poziar a sice to nepovedali, lebo neviem- poistovna? znami? , som si ista, ze islo o sviecku/y v spalni, na milion percent... kedze som tam bola a mali ich plny byt, cize asi casto pouzivali... a nechali ich tak, okolo same textilie, zavesy, zaclony... no ako spalna... skrine s obleckom.. zavreli dvere a vyhoreli totalne, lebo ked si to vsimli uz bola spalna v plamenoch. Raz sa mi dokonca doma chytila cela sviecka, super bio eko moderna z kokosoveho oleja sa mi zda bola.. Normalne zacal horiet cely povrch sviecky v tom hlinikovom obale, ja som to mala v aroma lampe, cize to okamzite cele cierne, plamen riadny (ved aj aroma olej je riadna horlavina asi) ale nic viac lebo som tam bola, cize som to zlikvidovala.
Prosím vás nič sa nepriskvari však ja tak pečem už roky a vždy je mäso šťavnaté a dobre az sa rozpadáva.

@andreatytler no ako nič v zlom, tiež mam dom z dreva a nieco také ze by sa mi dom zapálil z rúry je veľmi nepravdepodobné, keďže všetko okolí the rúry by muselo byt horľavé co je úplná sprostosť a ak je hlasic tak už len ten dym z horiaceho obsahu v rúre, čo opisuje, ho zapne a každého zobudi a nie až moment keď horí dom. Plus neviem moja rúra ma čistenie vysokou teplotu a vnútro sa vypáli.. Keby platilo to co píšeš, tak rpi tom čistení by sme vyhoreli.Ak sa dejú takéto požiare a sú teda aj u nás, je to kvôli zlej elektrike, zlému komínu a manipulácii s ohňom, pripadne od sporáka plynového, kúrením v kadejakých prieckach a pod. A práve veľmi slabej protipožiarnej ochrane. Lebo k tej napr patrí aj izolácia, odstupy od takýchto spotrebičov atď. Určite nie ze vyhorel niekto kvoli rúre alebo práčke... A pod. Čiže zase netreba mať paniku zo všetkého. Susedom horel komín z vnútra v novostavbe... A aj bez hlásiča to zistili a v podstate žiadna veľká škoda na dome nebola nakoniec, len opravili komín.