Pomoc s problémom pri pečení vianočných medovníkov
Ahojte potrebujem pomôcť. Robila som tento recept a medovníky my strašne zväčšili objem. Recept (cesto) nám chuti, len neviem, v čom je problém. Prosím Vás poradíte my? Ďakujem ženy ❤️

@timea301196 daj fotku
Nie je vela tej sody bik.?
Nie je vela tej sody bik.?
@la_dolce_vita 1 kávová lyžička je veľa?
@timea301196 Skôr sa ti asi tak roztiekli a nabrali objem
nie? To bude zrejme sódou bicarbonou,alebo tým, že cesto neodležalo.Ja nechávam každé odležať v chladničke.
Tiez som kedysi dávno skúšala rôzne recepty a nie každý je dobrý recept.
Ale veď hlavne, že chutia a budú mäkké. Nabudúce budú lepšie.
nie? To bude zrejme sódou bicarbonou,alebo tým, že cesto neodležalo.Ja nechávam každé odležať v chladničke.
@anonym_4031c8 cesto som nechala odležať celú noc.
@anonym_4031c8 áno tak som myslela že sa roztiekli
Keď sa cesto roztečie môže byť problém v múke alebo
v masle. Ďalší problém môže byť, že bola rúra nedostatočne predhriatá. S cestom sa má rýchlo pracovať. Keď pečiem suché druhy koláčov, tak vždy si z cesta odrežem a zvyšné dám naspäť do chladničky. Alebo potom, zle pomery surovín. Ja sa väčšinou snažím piecť odskúšané recepty z FB skupín.
@la_dolce_vita 1 kávová lyžička je veľa?
@la_dolce_vita
@rozculena mám podobný recept, dávam zarovnanú kávovú lyžičku
Keď sa cesto roztečie môže byť problém v múke alebo
v masle. Ďalší problém môže byť, že bola rúra nedostatočne predhriatá. S cestom sa má rýchlo pracovať. Keď pečiem suché druhy koláčov, tak vždy si z cesta odrežem a zvyšné dám naspäť do chladničky. Alebo potom, zle pomery surovín. Ja sa väčšinou snažím piecť odskúšané recepty z FB skupín.
@rybkoava nikdy som cesto nedávala späť do chladničky a nikdy sa mi medovníky neroztiekli, pečiem ich vyše 30 rokov a nie len na Vianoce. Rozvaľkám len časť cesta, povykrajujem, zbytky spracijem s ďalšou časťou a tak dookola. Linecké nedávam prlliš mäkké maslo a to spracujem rýchlo, príliš neprepracúvam, pri medovníkoch je to jedno.
@timea301196 mám podobný recept, rum nedávam,
sódy bicarbony zarovnanú kávovú lyžičku
cukru 140g
masla 60g
medu 2 polievkové lyžice
okrem korenia do medovníkov dávam aj kávovú lyžičky škorice
Podľa mňa je v recepte priveľa mokrých zložiek - med, rum...
@rybkoava nikdy som cesto nedávala späť do chladničky a nikdy sa mi medovníky neroztiekli, pečiem ich vyše 30 rokov a nie len na Vianoce. Rozvaľkám len časť cesta, povykrajujem, zbytky spracijem s ďalšou časťou a tak dookola. Linecké nedávam prlliš mäkké maslo a to spracujem rýchlo, príliš neprepracúvam, pri medovníkoch je to jedno.
@anonym_5f08f6 tento rok som vo viacerých skupinách čítala že je problém buď s múkou alebo maslom. Ja pečiem 20 rokov a vždy sa snažím s cestom pracovať rýchlo
@anonym_5f08f6 tento rok som vo viacerých skupinách čítala že je problém buď s múkou alebo maslom. Ja pečiem 20 rokov a vždy sa snažím s cestom pracovať rýchlo
@rybkoava neviem, nečítala som, ja pečiem vždy z T-650 Pohronský Ruskov, maslo Pilos, alebo Rajo, piekla som aj s deťmi, ktoré sa s tým hrajú pomerne dlho, nestalo sa mi, že by sa roztiekli

neviem co je "strasne zvacsili objem", ale medovniky mi vzdy narastli, to z tej sody. problem to nie je 🙂