Prečo jahodový džem hnedne a stratí farbu?
Ahojte. Prosím vás neviete prečo mi jahodový džem vždy časom akoby zhnedne? Stratí peknú červenú farbu. Robím ho vždy podľa receptu na gelfixe a každý rok je to rovnaké. Je niečo, čo by som tam ešte mala pridať?
je to prirodzeny proces, pektiny v ovoci zreaguju s farbivami v ovoci
Ďakujem, ja som myslela, že robím niečo zle🙂 Prvé dva týždňe je krásne červený a potom zhnedne.
No mne trochu stmavne, ale nezhnedne vyslovene nikdy. Ale ja varim starou odparovacou metodou po malych castiach a robim si rozne husty. Prvu varku som spravila redsi, menej sukru, asi 600g na liter rozmixovanej hmoty a varila som ho kratsie, druhu varku do buchiet, tam som dala kilo cukru na liter hmoty a varila dlhsie, davala pozor, aby mi neskaramelizoval ten cukor. Tento vie skor karamelozovat, kedze je viac cukru tam, ked som nedala pozor, bol tmavsi, miestami az do hneda.
Nevaris ho dlho?
Ale ja som s Gelfixom nerobila, hadam len raz a bolo to riedke. Tak varim ako moja starka. Pracnejsie, ale ani v buchtach sa mi potom nerozlieva a nevyteka tak von.
Ja som raz varila tou odparovacou metódou a bol úplne vodnatý. Takže od vtedy s gelfixom. Práveže varím chvíľku, idem podľa toho receptu. No uvidím, teraz čo som ho robila pred mesiacom, tak zatiaľ je pekne červený. Ale aj minule tak bol a potom stmavol. Tak som zvedavá.

@radula17 kyselinu citrónovú a cukor,aj želírovací cukor.