Prečo mi nechytili viečka na zaváraninách ?

9. júl 2022

Ahojte, prvý rok som zavarala broskyne, poháre aj viecka vysterilizovane utrete a vysušené do sucha, naložila broskyne, dala horúci sírup, zavrela som a sterilizovala na 80 stupňov 15 minút ako som nasla na internete. Potom otočila dole vrchom a zabalila do deky. Spravila som 20 pohárov. Co som tak zbežne pozerala tak minimálne 4 mi nechytili , prečo ? Už sa mi to stalo aj pri uhorkach a neviem kde robím chybu. Ešte dodám ze poháre aj viecka boli kupované nové. Ďakujem za každú radu

sisasen
9. júl 2022

Neotacaj hore dnom, nechaj zabalene v deke vychladnut do druheho dna v normalnej polohe, ja tak robim roky a ok

danielahamar
9. júl 2022

Mne posledné roky nechystajú vôbec marhule, tento rok aj rozmýšľam, či vôbec keďže sú drahe

pinkgirl
9. júl 2022

1. Neotacaj hore dnom. Po sterilizovani ich len ulož ba linku a zakry do druhého dňa dekou.
2. Vyskúšaj zatvárať v umývačke riadu - stačí zaliať vlažným sirupom, zatvoriť a nechať cez noc prejsť celý program na 70stC. Ja zapnem večer umývačku a ráno je hotovo.
3. Neplň fľaše až po vrch, stačí 1-2cm od vrchu fľaše.

zuzinka888
9. júl 2022

Ak boli viecka uz raz pouzite- otvarala si tak ze si zavit uvolnila nozom tak sa to mohlo stat a pri zakrucani sa ti nepretacali??

roja01
9. júl 2022

Ja pred tym, ako dam do zavaracieho hrnca sterilizovat, otocim prave naplneny a zavieckovany pohar dnom hore a chvilu cakam, ci nezacne kvapkat. To je podla mojej skusenosti najlepsi sposob, ako predist neprichytentm vieckam. Niekedy pohar nema idealny tvar zavitu a samozrejme ani viecko nemusi byt idealne vylisovane.

autor
9. júl 2022

@pinkgirl mamina tak zavara, ja bohužiaľ nemám ešte umývačku riadu, kúpili sme dom a kuchyňu pomaly doplname.

@zuzinka888 písala som v príspevku ze viecka aj poháre boli úplne nové dnes kúpené

@danielahamar na marhule sa chystáme na samozber budúci víkend, porazi ma ak mi aj to nepochyta, aj zato som sem písala chcem predísť chybám.

@sisasen a tie co mi nechytili ,keď vymením viečko a budem znova sterilizovat ,nebudú marhule moc "uvarene", také ako blato ?

sara07
9. júl 2022

budu uvarené už na blato , urob bublaninu alebo ryžovy nakyp a k tomu kompot

nwnw
10. júl 2022

Zacvarovaci hrniec.

riamia91
10. júl 2022

Kompoty a ani uhorky nikdy neotacam a uz vobec nezabalujem do deky, vsak to bude na blato. Do deky a hore dnom balim iba dzemy, lebo tie nesterilizujem. Nalev davam, aky pride zimny, teply, horuci. Viecka nie vzdy vysusene, nove, stare, ale vzdy pred zakrucanim ich vyvarim na 5min vo vriacej vode. Nikdy sa mi nestalo, zeby mi viecko nechytilo. Na margo... drziace viecko sa kontroluje az na zimnej flasi. Marhule napriklad ani nekontrolujem, tie pri zavarani sa stlacia k uzaveru a pod nimi je volnh priestor, vtedy su dobre zavarene a netreba ani kontrolovat.

0silvia0
10. júl 2022

Ja zavaram takto:
Ziadny sirup nevarim, dam 2 lyzice cukru do pohara, zalejem marhule vodou z vodovodu (nie uplne po vrch), pridam stipku kyseliny citronovej. Dam naplnene zavieckovane pohare do hrnca so studenou vodou, privediem do varu a varim 5 minut. Vypnem a necham vychladnut v hrnci. Nic neotacam, nic nebalim do deky.

0silvia0
10. júl 2022

@riamia91 co to je zimna flasa? Vychladnuta?

sara07
10. júl 2022

@0silvia0 no a ked ich máš viac ako sa ti sprace do hrnca, ja tiež riešim len cukor a vodu , nebabrem sa s nálevom atd

0silvia0
10. júl 2022

@sara07 mam velky hrniec, kde sa mi zmesti 7 ks poharov. Ked mam toho viac, rozlozim si casovo zavaranie tak, aby ta prva varka bola aspon vlazna a mohla som ju vybrat. A nasledne zavarit dalsiu varku.

mirro
10. júl 2022

Ja dávam sterilizovať na 80C 20min, potom vytiahnem, viečka sú také nafuknuté a keď to chladne, tak splasnú. Hore dnom nedávam a ani do deky. Viečka so zavitom len umyjem,ak sú opakovane používané, a bez závitu dávam vždy nové. Taktiež umyjem a mokré zatváram. Raz za uhorský rok mi nechytí jeden pohár.

riamia91
10. júl 2022

@0silvia0 ano. 😅😅😅 smejem sa sama zo seba, ze som napisala 😅😅😅. Prepaaac 😊.

zuzana9393
10. júl 2022

Ja som mala minuly rok taky problem. Neviem, co som robila zle, mali sme nove pohare, nove vicka sterilizovala som ich na 3x a nechytilo ano jedno. Potom to skusala svokra, jej chytili tak, ze sa daju lahko rukou otvorit, ale trochu puknu. Som celkom zvedava ci budu dobre.

slavomira236
10. júl 2022

@roja01 tiež tak robím zavriem fľašu otočím hore dnom a skúšam či odnekial netečie po zavareni ešte skúšam dokrútky rokov s utierkou a potom revratim hore dnom pod deku...a stane sa že aj nové viečko niekedy tečie alebo sa prekrúca na fľaši vyskúšam na inú a keď aj na nej letí do koša...inak mne sa zdá že teraz len také jednorazové tie viečka robí babka nebohá používala roky tie isté dookola a boli ok

slavomira236
10. júl 2022

@0silvia0 ja nikdy nenechavam chladnúť v hrnci horúce otáčam hore dnom pod deku a drzia

roja01
10. júl 2022

@mirro ja to robim presne tak. A tiez sa mi stane vynimocne, ze sa vicko nechyti.

0silvia0
10. júl 2022

@slavomira236 ano, kazdy ma svoj overeny postup. Mne sa zas nechce otacat, vyberat a davat pod deku, lebo mi funguje tento moj sposob, lebo ja pouzivam klasicke viecka, ktore sa prichytavaju plieskami a tie sa hore dnom neotacaju...

0silvia0
10. júl 2022

@slavomira236 toto pouzivam, toto sa neotaca