Prečo sa polievka "na kyslo" zráža?
Ahojte, prosim povedzte mi co robim zle. Ked varim nejaku (napr.sosovicovu, zemiakovu) polievku na kyslo - ze do nej pridavam mlieko a potom aj trochu octu, tak sa mi ta mliecna bielkovina octom vyzraza a polievka nevyzera po dovareni dobre, ta vyzrazana bielkovina sa akoby oddeli od vodnej casti a klesne nizsie a teda polievka nie je taka homogenna alebo ako by som to vysvetlila 🙈😅. Co robim nespravne?
@koniarova ja dávam ocot normálne do horúceho a nič sa mi nezrazi
@ajsha123 aj ja odkedy zistili dcerke hit uz len kysla smotana.
@slavomira236 mne kyslá smotana v polievkach nechutí, má to inú chuť ako mlieko. A to ešte nepíšem, že po zistení alergie na BKM používam do väčšiny polievok ovsený nápoj.... A takúto polievku okyslím kys.askorbovou 🤦 Každý ako musí alebo chutí 😂🤷
Ocot sa dava az po dovareni polievky a mal by mat rovnaku teplotu ako polievka, aby sa nezrazila. Cize bud ho predtym zohrejes, alebo zmiesas s trochou horucej polievky a potom nalejes do hrnca s polievkou.
Ocot pridávam ako piskedny a hlavne po cukre. Vtedy sa nezrazi
@ajsha123 prosim, co nezdrave je na octe? Nevyryvam,, len sa pytam 🙏
Mne sa to stalo tiež,preto ocot davam uz len lyžicou do taniera, keď idem jesť. Nie do celej polievky
@mamickalisticka uplne staci, ak ten ocot nedas do vriacej polievky, ale par minut po odstaveni. To je cela finta.
ocot vždy najprv ohrejem v mikrovlnke aby bol teplý.Nikdy do horúcej smotanovej polievky nedavam ocot na priamo.Vždy trochu ohrejem v mikrovlnke aby bol teplý a vtedy dávam pol lyžičkach koľko potrebujem.
@nelca84 presne tak..treba vypnut aby nevrela a naliat ocot
Msis ju odstavit a az neskor dokyselit.alebo vypni odlej za misku tam rozrob s octom a po 10 minutach nalej spat do hrnca..
Ja odjakziva pridavam ocot na konci varenia, ked ju uz dochucujem, ale polievka este chvilu prechadza varom, nejaku minutku dve a nikdy sa mi nic nezrazilo, pouzivam slahackovu smotanu. Takze to asi nebude tym, ze sa ocot dal do polievky pred odstavenim, ale mozno tym, ze predtym pridam trochu cukru a az potom ocot, neviem ci je finta prave v tomto. Mam takyto overeny postup, ktory funguje, cize klude dat ocot aj do vriacej, nic sa nestane.
@janci27 ja davam tiez cukor pred octom a predsa...
Ked robim sosovicou na kyslo,alebo fazolovy privarok,tak ocot davam az ked to odstavim od plamena.Proste odstavim od plamena,prilejem ocot a premiesam.Uz nevarim.A odstavene chodim obcas premiesat.A pred podavanim polievky do taniera ju tiez premiesam aby nik nevidel ze sa polievka "zrazila" 🤣Ale u nas nikto neriesi to ako to vyzera v hrnci,ale to ako je to podavane na taniery. Apropo.Ocot sa s miekom vzdy zrazi nakolko podla starych receptov sa ocot pouzival na zrazenie mlieka pri vyrobe syrov a zraza sa nad 60 stupnov

Keďže ocot extra zdravý nie je, a pri HIT sa používať nesmie, začala som okysľovať kyselinou askorbovou (vitamín C v prášku). Tiež po dovarení a trochu vychladnutí. Nedávam jej veľa, lebo veľmi kyslé nemusím, ale urobí to to, čo ocot. Okyslí polievku.
Už dávnejšie som čítala (vtedy som ešte používala ocot), že ak nechcem, aby sa polievka zgrcla po pridaní octu, treba pred octom dať štipku cukru... Do prívarkov som to používala a fungovalo...