icon

Prečo sa polievka "na kyslo" zráža?

20. dec 2024

Ahojte, prosim povedzte mi co robim zle. Ked varim nejaku (napr.sosovicovu, zemiakovu) polievku na kyslo - ze do nej pridavam mlieko a potom aj trochu octu, tak sa mi ta mliecna bielkovina octom vyzraza a polievka nevyzera po dovareni dobre, ta vyzrazana bielkovina sa akoby oddeli od vodnej casti a klesne nizsie a teda polievka nie je taka homogenna alebo ako by som to vysvetlila 🙈😅. Co robim nespravne?

Strana
z2
avatar
ajsha123
21. dec 2024

Keďže ocot extra zdravý nie je, a pri HIT sa používať nesmie, začala som okysľovať kyselinou askorbovou (vitamín C v prášku). Tiež po dovarení a trochu vychladnutí. Nedávam jej veľa, lebo veľmi kyslé nemusím, ale urobí to to, čo ocot. Okyslí polievku.

Už dávnejšie som čítala (vtedy som ešte používala ocot), že ak nechcem, aby sa polievka zgrcla po pridaní octu, treba pred octom dať štipku cukru... Do prívarkov som to používala a fungovalo...

avatar
katkatonkova
21. dec 2024

@koniarova ja dávam ocot normálne do horúceho a nič sa mi nezrazi

avatar
slavomira236
21. dec 2024

@ajsha123 aj ja odkedy zistili dcerke hit uz len kysla smotana.

avatar
ajsha123
21. dec 2024

@slavomira236 mne kyslá smotana v polievkach nechutí, má to inú chuť ako mlieko. A to ešte nepíšem, že po zistení alergie na BKM používam do väčšiny polievok ovsený nápoj.... A takúto polievku okyslím kys.askorbovou 🤦 Každý ako musí alebo chutí 😂🤷

avatar
kp7333
21. dec 2024

Ocot sa dava az po dovareni polievky a mal by mat rovnaku teplotu ako polievka, aby sa nezrazila. Cize bud ho predtym zohrejes, alebo zmiesas s trochou horucej polievky a potom nalejes do hrnca s polievkou.

avatar
martinka13
21. dec 2024

Ocot pridávam ako piskedny a hlavne po cukre. Vtedy sa nezrazi

autor
21. dec 2024

@ajsha123 prosim, co nezdrave je na octe? Nevyryvam,, len sa pytam 🙏

avatar
mamickalisticka
21. dec 2024

Mne sa to stalo tiež,preto ocot davam uz len lyžicou do taniera, keď idem jesť. Nie do celej polievky

avatar
nelca84
21. dec 2024

@mamickalisticka uplne staci, ak ten ocot nedas do vriacej polievky, ale par minut po odstaveni. To je cela finta.

avatar
alickapusinka
21. dec 2024

ocot vždy najprv ohrejem v mikrovlnke aby bol teplý.Nikdy do horúcej smotanovej polievky nedavam ocot na priamo.Vždy trochu ohrejem v mikrovlnke aby bol teplý a vtedy dávam pol lyžičkach koľko potrebujem.

avatar
slavomira236
21. dec 2024

@nelca84 presne tak..treba vypnut aby nevrela a naliat ocot

avatar
saxana000
21. dec 2024

Msis ju odstavit a az neskor dokyselit.alebo vypni odlej za misku tam rozrob s octom a po 10 minutach nalej spat do hrnca..

avatar
janci27
21. dec 2024

Ja odjakziva pridavam ocot na konci varenia, ked ju uz dochucujem, ale polievka este chvilu prechadza varom, nejaku minutku dve a nikdy sa mi nic nezrazilo, pouzivam slahackovu smotanu. Takze to asi nebude tym, ze sa ocot dal do polievky pred odstavenim, ale mozno tym, ze predtym pridam trochu cukru a az potom ocot, neviem ci je finta prave v tomto. Mam takyto overeny postup, ktory funguje, cize klude dat ocot aj do vriacej, nic sa nestane.

autor
21. dec 2024

@janci27 ja davam tiez cukor pred octom a predsa...

avatar
madielilly
26. dec 2024

Ked robim sosovicou na kyslo,alebo fazolovy privarok,tak ocot davam az ked to odstavim od plamena.Proste odstavim od plamena,prilejem ocot a premiesam.Uz nevarim.A odstavene chodim obcas premiesat.A pred podavanim polievky do taniera ju tiez premiesam aby nik nevidel ze sa polievka "zrazila" 🤣Ale u nas nikto neriesi to ako to vyzera v hrnci,ale to ako je to podavane na taniery. Apropo.Ocot sa s miekom vzdy zrazi nakolko podla starych receptov sa ocot pouzival na zrazenie mlieka pri vyrobe syrov a zraza sa nad 60 stupnov

avatar
sovica
26. dec 2024

@h2 Nie si jediná😉 Do žiadnej mliečnej polievky nedávam nič kyslé a ocot už vôbec nie. Robím ich len so sladkou smotanou. Okrem fazuľovej, do tej dávam sladkú aj kyslú smotanu (nie ocot).

Strana
z2