icon

Problémy s dusením ryže

avatar
adka8zlocha
19. aug 2020

Ahojte, odkedy sme sa prestahovali, a varim na novom sporaku a hrnci mam problem udusit dobru ryzu. Znacku kupujeme stale tu istu, neviem kde robim chybu, ale vzdy su niektore zrnka z davky fajn, niektore su rozvarene a niektore uplne surove. Nemate nejaky tip ako dusite ryzu? Kupujem Bask kratkozrnnu

avatar
smejko25
19. aug 2020

@adka8zlocha ahoj my sice kupujeme obycajnu ryzu ale robim tak ze trosku poprazim na oleji , zalejem vriacou vodou z kanvice premiesam stiahnem plamen na minimum a zakryjem 🙂 ked vidim ze klesla voda premiesam este trosku necham zakryte a vypnem ale neodkryvan 🙂 ono musis skusat a skusat 😁 svokra vari 30rokov a tiez sa jej niekedy nepodari 😁

avatar
barb06
19. aug 2020

ja robím v rúre

avatar
smejko25
19. aug 2020

No a este ano ako pisala vyssie ked nieco peciem v rure supnem tam aj ryzu 😁

avatar
heln
19. aug 2020

@smejko25 my dusime podobne, ale zalievam studenou vodou v pomere 1 miska ryze a 2 misky vody.
Moja mama dava po uvareni ryzu este odpocinut do deky do postele.
@adka8zlocha ono mi to tak pride ze mas maly horak na velky hrniec, ked ju mas nerovnonerne uvarenu. Skus v inom hrnci, na inom horaku

avatar
sanssa
19. aug 2020

mas plynovy ci elektricky sporak?

avatar
ludinka
19. aug 2020

@adka8zlocha u mňa presne to isté, po zmene platne ryža nanič, odvtedy robím v rure

avatar
saxana000
19. aug 2020

Rob ju v trube mne to pomohlo velmi.tiez pouzivam iba tuto ryzu kolko ryze tolko vody plus este pol salky.na sporaku osmazim cibulku oprazim ryzu zalejem vodou vriacou z konvice dochutim premiesam a na 20-25 minut na 150 stupnov do rury.je treba dat na zaciatok dost oleja aby sa nepolepila..ale skusis raz a neobanujes.

avatar
adka8zlocha
autor
19. aug 2020

Dakujem dievcata. Mam elektricky porak a tiez dusim tak ze poprazim a zalejem vodou, od oka kusok nad hladinu ryze. Asi ten skusim iny horak a hrniec. Je to taka zaludna vec, ked sa mi fakt este ani raz nepodarila a predtym som nemala nikdy problem 😁

avatar
adka8zlocha
autor
19. aug 2020

@saxana000 nabuduce urcite skusim, vdaka 😊

avatar
hiro
19. aug 2020

https://ryzovary.heureka.sk
Od 14€ a nemas ziadny problem...
Das ryzu, vodu, sol, zapnes, samo sa vypne a je hotova...

avatar
tasticka59
19. aug 2020

Ja zvyknem este ryzu oprazit pred tym ako ju zalejem, to si uz skusala?

avatar
simca06022011
19. aug 2020

Poriadne ju treba oprazit pred zaliatim vodou a mne sa osvedcilo zaliat to horucou z kanvice a dat pokrievku. Ked sa vypari voda, vypnut a nechat este zakrytu. Vody davam tak palec dva nad ryzu... ako nahle nedam pokrievku, slabo oprazim, tak je to blato s tvrdymi kuskami :D ale tiez somna nervicky niekedy...

avatar
cacianka
19. aug 2020

Uz sa tu varenie ryze riešilo.
Ja robim podľa mami
Osmazim cibulu na drobno krajanu na masti/oleji. Pouzivam plyn a liatinovu platnu pod hrniec.ak mas elektricky tak ok.
Ked je cibuka sklovita, ruzova dam dobre umytu ryzu, oprazim ju.ona sa lepi ale ok.osolim, ochutim ako chcem a podlejem teplou vodou v pomere 1ryza :1.5 voda. Napr. 2dcl ryze : 3dcl vody.
Dobre rozmiešam odlepim ryzu a pomaly necham zohriat kym trochu nebublinkuje.nastavim aby sa zo 2 - 3minutky jemne varila, nie vrela. Keby vrela zvonka sa uvari a stred ma tvrdy. Vypnem ohen.
Znova premiešam, zakryjem pokrievkou a utierkou, necham postáť v teple 25 -30 minut.pozor neodkryvat ! Az potom, dam kusok masla a premiešame na sypko.

avatar
lenka15101510
19. aug 2020

@adka8zlocha ja tiez kupujem Bask a robim tak, ze zprudka oprazim na oleji hrncek ryže a ked sa zacne prichytavat na dno tak zalejem s jeden a pol hrncekom studenej vody dam lyzicku soli jednu celu cibulu a v nej napichanych par klincekov. Keď zacne vriet voda stiahnem na najmensi plamen(na indukcii asi 2) a necham vyvarit vodu. este sa mi nestalo ze by sa mi nepodarila 🙂

avatar
lija22
19. aug 2020

@lenka15101510 ano, tuez podobne a klinceky musia byt

avatar
jankapepe
19. aug 2020

@adka8zlocha var na nižšej teplote