icon

Recept na mäsové guľky, knedľu a paradajkovú omáčku

avatar
evickuska
9. júl 2025

Dievcata poradte mi prosim recept, ktory zvladne aj antitalent na varenie ako ja.
Knedlu robit nebudem, v susedstve je pekaren a robia domacu.
Milujem to jedlo ale nikdy som ho nerobila. Vzdy aj ked robim rajcinovu polievku sa zadarí do kysla 😬

avatar
monny222
9. júl 2025

@evickuska napis mi správu, pošlem super recept , pripadne aj na knedlu keby si sa rozhodla urobiť ta je tiež top 😁

avatar
zojazoja
9. júl 2025

@evickuska málo cukru davaš do nej. hod tam aj jednu celu škoricu na vyvarenie, nebude kyslá. ja bez tej škorice už ani rajčinovu omačku ci polievku nerobim. a hod do tej omáčky nielen papriky ked sa budu variť, ale aj tie odrezky (vrch) z paprík vyvariť.

avatar
biba_18
9. júl 2025

mne do kysla nevadí - ja nedávam nikdy cukor ... takže asi ti neporadím 🙂
teda podľa mňa - kyslé paradajky nie sú na závadu ...

avatar
viestta
9. júl 2025

Pretlak treba oprazit na tuku, to stiahne kyslost. A ano, paradajkova polievka aj omacka si ziadaju celkom dost cukru aby boli lahodne.

avatar
nevenka
9. júl 2025

Davam cukor, ale menej, tak plytku lyzicu na velky hrniec. Minule som robila 11 paprik a asi 14 guli vyslo, ale tak to ja pre regiment varim. Podla mna, zaklad je, aby to malo chut, kvalitny pretlak, mame domaci alebo teda z Lidla tie malicke huste a aj tie vo flasi su fajn. A nedat ho malo, ale velaaaaa. A ja dochucujem tak, ze sol, cukor, trosku cierneho mleteho korenia, kari, provensalske byliny, stipka rasce a bobkovy list. Ziadna skorica, to mne nechuti. Deti neznasaju tu sladku chut, to mi osomrali, aj ked v skole mali, ze len tu moju a starkinu omacku chcu. Uplne presny recept nemam, ja to uz varim od oka. Len, ze gule varim osobitne v slanej vode a do omacky davam uz uvarene. Papriku varim v omacke.
Omacku varim tak, ze na oleji oprazim hladku muku, zalejem vodou a nasledne pretlakom. Duhustujem potom nakoniec este niekedy skrobom, ale niekedy ani netreba.

avatar
la_dolce_vita
9. júl 2025

Papriky naplnim a upeciem v rure. Omacku urobim bokom, najlepsie z vyvaru, cibulu a korenie uvarim, scedim a vlejem nakoniec, zacnem klasika zaprazka alebo neskor este Solamyl, vyvarom zalejem, pretlak a dochutim cukrom. Niekedy musim rozmixovat, ale to nevadi.

avatar
diewcatqoo
9. júl 2025

Oprazim na masle cibulu, postruhanu mrkvu a zeler, potom pridam cesnak. Nepouzivam pretlak, ale paradajky z konzervy (alebo aj cerstve, ked mam). Pridam nove korenie, necham trosku prevarit, rozmixujem ponornym mixerom a dolejem vyvar (ale robila som uz aj bez vyvaru, len s vodou). Dochutim solou a cukrom - to davam od oka, priebezne chutnam, aby nebolo kysle.

avatar
evickuska
autor
10. júl 2025
@zojazoja

@evickuska málo cukru davaš do nej. hod tam aj jednu celu škoricu na vyvarenie, nebude kyslá. ja bez tej škorice už ani rajčinovu omačku ci polievku nerobim. a hod do tej omáčky nielen papriky ked sa budu variť, ale aj tie odrezky (vrch) z paprík vyvariť.

@zojazoja ja nesmiem papriku a kapiu 🫣

avatar
evickuska
autor
10. júl 2025
@zojazoja

@evickuska málo cukru davaš do nej. hod tam aj jednu celu škoricu na vyvarenie, nebude kyslá. ja bez tej škorice už ani rajčinovu omačku ci polievku nerobim. a hod do tej omáčky nielen papriky ked sa budu variť, ale aj tie odrezky (vrch) z paprík vyvariť.

@zojazoja mne ta kysla vadi chut

avatar
viestta
10. júl 2025
@evickuska

@zojazoja mne ta kysla vadi chut

avatar
viera012345
11. júl 2025

@evickuska Omáčku robím zo 100% paradajkovej šťavy
na troške oleja urobím slabú zápražku.Podlejem ju trochou studenej vody a vylejem celý liter šťavy+200ml bezlaktozovej smotany na varenie/10%/. Ochutím Zdravitou a trochou cukru/na to ,aby som docielila chuť, ktorá nám vyhovuje, omáčku ochutnavam/Ked začne omáčka vrieť, opatrne do nej ukladám masovo ryžové guľky,opatrne premiešam vareškou a takto varím na pomalom ohni/Niektoré z vas sa budú pýtať,ze ci omáčka nie je mdla bez cibule?Nie je lebo v guľkách je okrem ryže, mletého mäsa aj na drobno pokrájana cibuľka, udusená do sklovita s pridanou mletou červenou paprikou.Gulky dochucujem výraznejšie aj soľou a čerstvo mletým čiernym korením.