Recept na mäsové guľky, knedľu a paradajkovú omáčku
Dievcata poradte mi prosim recept, ktory zvladne aj antitalent na varenie ako ja.
Knedlu robit nebudem, v susedstve je pekaren a robia domacu.
Milujem to jedlo ale nikdy som ho nerobila. Vzdy aj ked robim rajcinovu polievku sa zadarí do kysla 😬
mne do kysla nevadí - ja nedávam nikdy cukor ... takže asi ti neporadím 🙂
teda podľa mňa - kyslé paradajky nie sú na závadu ...
Pretlak treba oprazit na tuku, to stiahne kyslost. A ano, paradajkova polievka aj omacka si ziadaju celkom dost cukru aby boli lahodne.
Davam cukor, ale menej, tak plytku lyzicu na velky hrniec. Minule som robila 11 paprik a asi 14 guli vyslo, ale tak to ja pre regiment varim. Podla mna, zaklad je, aby to malo chut, kvalitny pretlak, mame domaci alebo teda z Lidla tie malicke huste a aj tie vo flasi su fajn. A nedat ho malo, ale velaaaaa. A ja dochucujem tak, ze sol, cukor, trosku cierneho mleteho korenia, kari, provensalske byliny, stipka rasce a bobkovy list. Ziadna skorica, to mne nechuti. Deti neznasaju tu sladku chut, to mi osomrali, aj ked v skole mali, ze len tu moju a starkinu omacku chcu. Uplne presny recept nemam, ja to uz varim od oka. Len, ze gule varim osobitne v slanej vode a do omacky davam uz uvarene. Papriku varim v omacke.
Omacku varim tak, ze na oleji oprazim hladku muku, zalejem vodou a nasledne pretlakom. Duhustujem potom nakoniec este niekedy skrobom, ale niekedy ani netreba.
Papriky naplnim a upeciem v rure. Omacku urobim bokom, najlepsie z vyvaru, cibulu a korenie uvarim, scedim a vlejem nakoniec, zacnem klasika zaprazka alebo neskor este Solamyl, vyvarom zalejem, pretlak a dochutim cukrom. Niekedy musim rozmixovat, ale to nevadi.
Oprazim na masle cibulu, postruhanu mrkvu a zeler, potom pridam cesnak. Nepouzivam pretlak, ale paradajky z konzervy (alebo aj cerstve, ked mam). Pridam nove korenie, necham trosku prevarit, rozmixujem ponornym mixerom a dolejem vyvar (ale robila som uz aj bez vyvaru, len s vodou). Dochutim solou a cukrom - to davam od oka, priebezne chutnam, aby nebolo kysle.
@evickuska málo cukru davaš do nej. hod tam aj jednu celu škoricu na vyvarenie, nebude kyslá. ja bez tej škorice už ani rajčinovu omačku ci polievku nerobim. a hod do tej omáčky nielen papriky ked sa budu variť, ale aj tie odrezky (vrch) z paprík vyvariť.
@zojazoja ja nesmiem papriku a kapiu 🫣
@zojazoja mne ta kysla vadi chut
@evickuska skus vyskusat cesku "rajskou"
https://www.apetitonline.cz/recept/rajska-omack...
@evickuska Omáčku robím zo 100% paradajkovej šťavy
na troške oleja urobím slabú zápražku.Podlejem ju trochou studenej vody a vylejem celý liter šťavy+200ml bezlaktozovej smotany na varenie/10%/. Ochutím Zdravitou a trochou cukru/na to ,aby som docielila chuť, ktorá nám vyhovuje, omáčku ochutnavam/Ked začne omáčka vrieť, opatrne do nej ukladám masovo ryžové guľky,opatrne premiešam vareškou a takto varím na pomalom ohni/Niektoré z vas sa budú pýtať,ze ci omáčka nie je mdla bez cibule?Nie je lebo v guľkách je okrem ryže, mletého mäsa aj na drobno pokrájana cibuľka, udusená do sklovita s pridanou mletou červenou paprikou.Gulky dochucujem výraznejšie aj soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

@evickuska napis mi správu, pošlem super recept , pripadne aj na knedlu keby si sa rozhodla urobiť ta je tiež top 😁