icon

Recept na zaváranie brusníc

8. sep 2025

Dobrý deň, poprosim vás o recept ako zavarať brusnice... Ďakujem pekne

anonym_969352
8. sep 2025
avatar
janetinka27
8. sep 2025

@anonym_autor ahoj, my sme zvykli zavarat s hruskami, neviem preco, tak sa to robievalo, male pohariky a hrusky podla velkosti na vacsie kusky

avatar
lilianka28
8. sep 2025

@anonym_autor Ak chceš čisto len brusnice, tak uvariť sirup z 350 g kryštaloveho cukru a 200 ml vody, do toho vsypať 1 kg očistenych brusnic, povarit 10 minút, hneď také horúce do fliaš, zaviečkovať, postaviť hore dnom a nechať aspoň 2 hodiny pod dekou.

Ak chceš kombinovať s hruškami (nám takto chuti najviac), tak v druhom väčšom hrnci: zhruba 2,5 kg očistenych a najrajanych hrušiek zasypať 100 g krystaloveho cukru, 1 vanilkový cukor, klinčeky podľa chuti a dať variť. Hrušky pustia šťavu, netreba podlievať (iba ak vy boli moc tvrdé, môže sa podliať trochou vody). Nechať to chvíľu povariť, aby sa rozpustil cukor a následne pridať k tomu povarené brusnice z prvého hrnca. Všetko spolu zase nechať chvíľu prevrieť a hneď plniť a viečkovat poháre s postupom ako som písala vyššie.

autor
9. sep 2025
@lilianka28

@anonym_autor Ak chceš čisto len brusnice, tak uvariť sirup z 350 g kryštaloveho cukru a 200 ml vody, do toho vsypať 1 kg očistenych brusnic, povarit 10 minút, hneď také horúce do fliaš, zaviečkovať, postaviť hore dnom a nechať aspoň 2 hodiny pod dekou.

Ak chceš kombinovať s hruškami (nám takto chuti najviac), tak v druhom väčšom hrnci: zhruba 2,5 kg očistenych a najrajanych hrušiek zasypať 100 g krystaloveho cukru, 1 vanilkový cukor, klinčeky podľa chuti a dať variť. Hrušky pustia šťavu, netreba podlievať (iba ak vy boli moc tvrdé, môže sa podliať trochou vody). Nechať to chvíľu povariť, aby sa rozpustil cukor a následne pridať k tomu povarené brusnice z prvého hrnca. Všetko spolu zase nechať chvíľu prevrieť a hneď plniť a viečkovat poháre s postupom ako som písala vyššie.

@anonym_969352
@janetinka27
@lilianka28 Ďakujem pekne