icon

Recepty mamičiek z Nemecka

neurologia
24. feb 2010

Ahojte babizne,

tak som zalozila temu ....aby sme si mali kde pisat tie nase recepty a nezahlcovali tym nasu diskusiu....takze veselo piste kopirujte....diskutujte...

mnaaaaam uz sa tesim... 😉

evinkaaa
1. máj 2010

Jani - ako kolacik? Aky sa ti vlastne podaril? 😵

jabera
2. máj 2010

evi, no, tak to je viac, nez by ma stal material na tu tortu 😀 bude mat bez fotky moju smotanovo piskotovu 😝

kolac bol fantasticky, vsetkym velmi chutil, az som nechapala. nabuduce ho skusim urobit podla postupu, ktory pisala stefka a uz sa zblaznime od toho, aky bude! 😉 naozaj ho musim odporucat kazdemu, idem ho rozsirit hlbsie do rodiny, cize mamine a segre. rychly, lahky a lacny a naky neokukany. hned bududci vikend ho urobim znova.

neurologia
autor
2. máj 2010

janka tak to si ma teda navnadila...na ten kolac...cca za 2 tyzdne ideme na familienwochenende...tak ho upeciem..nech si zamlsame 😉

rpinguin
3. máj 2010

ako to bolo este raz s tymi mukami? uz som to zasa zabudla a hladat akosi nemam cas, takze polohruba muka je co? Zasoby ja nemam a zo Slovenska momentalne navstevu nemam. Steffi, do toho tvojho kolaca si dala polohrubu slovensku?

mammy81
3. máj 2010

Reni ja som dala muku aku som mala doma. 😀
a ja si kupujem hladku muku tuto:
http://www.rosenmehl.de/sites/rosenmehl/produkt...

a na torty som skusala tuto:
http://www.rosenmehl.de/sites/rosenmehl/produkt...

jabera
3. máj 2010

ja som zmiesala gries a normalnu hladku muku. to je pre mna polohruba akoze... ten kolac bol fakt svetovy, musim ho velmi odporucat vsade.

yanni
3. máj 2010

Caute kocky,
tak ja som tiez v sobotu piekla, taky obyckovy citronovy, ale bol dobry. Kamoskyn maly sa nestazoval a do nedeli obeda zbastil pol plechu a tu druhy polku som im zabalila na tu dlhu cestu vlakom. Ten Stefkin jablkovy sa mi tiez pozdava, ale nechcelo sa mi cistit jablka, tak nic nebolo. A nebol ani cas sa nejak zabavat. Ale skusim pri dalsej prilezitosti 😉

zuzanasaw
3. máj 2010

Reni, inak plati zasada, ze hladka je 405-ka a polohruba je 550-tka. Mas to na obale, ale tych roznych druhov muk je strasne vela. Ja kupujem tieto a podobaju sa mi na klasicke slov. hladku a polohrubu. Hruba len ako griess, tu v nem. nezozenies, to asi vies...

Evi, piekla som na party klasicku doboskovu z 13 vrstiev, potiahla som to MMF, vzor tie klasicke geometricke kolecka roznych velkosti, biely zaklad, a ruzovo hnede prizdobenie, ale mala som na nu take nervy, ze sa tu nie je ani cim chvalit. chcela som nieco uplne ine povodne. chutila ale vraj super, kazdy to ospevoval, ale ja som s tym spokojna nebola. no ale sak vieme, ako pecu nemecke zenske, takmer nijako, takze taka torta im vytrela zrak 😉 no ale ja, co uz som videla aj ovela krajsie, som z nej az tak nadsena nebola 😠

Katka, tak hod recept na ten klasicky obyckovy citronovy, ked je tak nenarocny...

A ten jablckovy vyskusam aj ja asi zajtra.

rpinguin
3. máj 2010

aha Zuzi, diky, uz som v obraze.
Ten Stefkin aj ja mam v plane vyskusat, lenze neviem, ci mam dostatocne hlboky plech, kedze nie som vlastnikom ziadneho pekaca a tolko jablk som doma v zivote nemala, takze aj tie musim ist kupit 😲 a ono ich treba asi odjadierkovat pri tom prepolovani, ze?

Kati, aj mna by ten citronovy zaujimal, kedze to potom zvladnem aj ja 😀 a hlavne, ze kamoskYnmu synovi chutil 😀 😝

zuzanasaw
4. máj 2010

Reni, prave ho peciem, a 15-20 jablk tam podla mna ani netreba - ja som dala cca 8-10, presne neviem. A odjadierkovat samozrejme a osupat. Akurat tych 150ml oleja pod jablka na zaciatku, to sa mi zda strasne vela. Dala som menej, a aj tak v tom tie jablka plavaju. No uvidim, ako sa podari, zatial je v rure. Ale vonia mnam-mnam!

Steffi, fakt tolko oleja pod jablka? nemas tam preklep???

zuzanasaw
4. máj 2010

Pridam aj ja jeden JABLCKOVY KOLAC, kedze ide sezona 😀

Cesto:
40dkg prask. cukor
4 CELE vajcia
1 vanilka ......................spolu vymiesat a pridat
40 dkg polohruba muka
1 prasok do peciva
hrst posekanych (nie namletych) orechov
+ cca 1 kg jablk - nie postruhanych, len nakrajanych na mesiaciky

Cesto pekne spracujeme a pridame do neho jablka. Dame na stredne velky (alebo mensi) plech a pekne roztahame. POZOR! Cesto sa vam bude zdat straaaasne huste a vela jablk, ale to je ok. Masa ide na vymasteny a mukou posypany plech. Vynikajuca mnamka!

rpinguin
4. máj 2010

Zuzi, aky olej je najlepsi? Olivovy asi nie, ze? A este jedna prosba do buducna pre vsetky pekarky.
Ja osobne ako kucharsky a cukrarsky antitalent by som velmi uvitala aj stupne a cas pecenia 😉 DIky

leelo
4. máj 2010

Steffi,
ja ten tvoj Jablkovy kolac so slahackou poznam ako Obrateny jablkovy kolac.
Davas tam fakt polky jablk? Alebo som to zle pochopila? Ja krajam na tenke mesiaciky. Recept ale zostal doma. Odkedy sme tu, nepiekla som nic sladke. Kupovala som alebo chodime do cukrarni. Vlastne az teraz som zistila, ze v byte nemame taky vyssi pekac.
Myslis, ze sa da kolac upiect aj v jenskom skle? 😀

zuzanasaw
4. máj 2010

Reni, ja pouzivam klasicky slnecnicovy na vsetko. Olivovy len do salatov, je drahy a na take pecenie sa vobec neoplati. a vobec, olivovy pouzivam kvoli "zdravej" vyzive a nie na vypekanie 😉
Ten moj kolacik sa pecie klasicka pri 180°C a ci je hotovy, to zistis, ked do neho v roznych miestach pichnes sparadlo a nic ti na nom neostane nalepene. Casom si zvyknes do toho len akoze zvrchu pritlacit a ked ti nezostanu odtlacky po prstoch, ale sa ta "piskota" vrati aspon priblizne do povodneho tvaru, je tiez hotova.

A nenadavaj si to pekarskeho antitalentu, zvaľ to vsetko na nedokonalu ruru 😀 Moja mamina s tym mala podobny problem, raz nedopecene, inokedy prepecene a to pri rovnakych casoch a teplotach. Obalovala dokonca tu mriezku alobalom a neviem co este, az si kupila novu ruru a zistila, ze chyba bola tam. Nechut k pececiu jej ale potom ostala 😒

Leelo, (Peti ? - ja mam z toho stale hokej) , myslim, ze aj jenske sklo dokonale postaci, ale v podstate ti treba cca 5cm plech... Ja som tiez dala mensie kusky jablk (myslim, ze by stacili aj mesiaciky, ale aby sa z nich nestala len kasa), menej oleja pod nich, a orechy som zapracovala do cesta, nie do slahacky. A kolacik je fajny! Toť nova verzia Steffkinho kolaca 😵 Ten moj je nieco podobne, ale uplne bez oleja...

Ej, ale som dnes ukecana, uz ma muz vcera drbal, ze sedim len na konovi 😉

leelo
4. máj 2010

Zuzi, si ukecana, ale milo! 😉
Ano, ja som Petra. Zo zaciatku som vas necitala inak ako s tabulkou otvorenou. Aj ja som v nej inak.
Aj ja mam v tom mojom orechy v ceste a na slahacku ide postruhana cokolada.
Baby, toto je najoblubenejsi kolac v nasej rodine, robi ho babka, ale velmi malo, vraj je drahy... Preto ma ten od Steffi ani nenapadlo najprv vobec porovnavat s mojim, kedze bol oznaceny za lacny. moja babi je slusny drzgros, ale asi kvoli tym jablkam, inak nechapem kvoli comu... 🙂
A to, ze ho robi tak malo mu len pridava na oblubenosti 😀

neurologia
autor
4. máj 2010

evka
vcera som ukuchtila zeleninove lasagne..co si nedavno dala link...fajne su najradsej by som zozrala cely pekac sama na posedenie...no co mi v tom brani? -moja lenivost... 😀 zajtra by som totiz musela opat varit.... 😀 😀 😀

peta
ja si tiez myslim ze aj nadoba z jenskeho skla je dobra...ja mam tieto nadoby velmi rada... 😉 ...

evinkaaa
4. máj 2010

Bei - to je super, ze ti chutilo. Tak nabuduce urobis viac 😀

leelo
4. máj 2010

Bei, vidis, dalsia vec do jenskeho skla - lasagne! Parada 🙂

dania
5. máj 2010

Holky, ja nemuzu najit ten link na zeleninove lasagne, hodte mi ho prosim, mnam!

leelo
5. máj 2010

Dani, tu je link:

http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=5214

Zelam pekny den k severnemu moru 😉

dania
5. máj 2010

Diky diky, Petko! Konecne bude u nas k veceri neco jineho nez spargl 😉

neurologia
autor
5. máj 2010

danka
sparglu ani nespominaj..mnaaam lebo hned bude zajtra k obedu 😀

peti
ved v jenskom skle mozes aj francuzske zemiaky spravit...zapekane cestoviny...je toho plno...

leelo
5. máj 2010

dani, spargla - mnaaam, uz ide sezona 🙂

bei, my tam robime fakt vsetko, aj rybu, aj roasted vedgies. to jedine sme si vlastne z domu priniesli sem, inak sme mali byt plne zariadeny. okrem hlbokeho pekaca 😀
preto mi to tak chybalo, kolac som v jenskom nerobila, lebo doma mam pekac...ale napr.zemlovku som tam robila

neurologia
autor
5. máj 2010

peti
presne aj zemlovku...vravim ja tam davam fakt vsetko....my sme mali byt tiez zariadeny ale kuchynu nie-teda linka,sporak.chladnicka tam su ale hrnce taniere a spol.sme si priniesli nase...
a veru sezona na sparglu uz zacala... 😉

ja mam na spargli asi najradsej ze clovek sa z nej napapa...ale neciti sa taky plny "tazky" ze uz sa ani pohnut nevladzem ako po vacsine jedal....

ja som ju pripravila takto
spravila som si palacinky (samozejme slane) na panvici opiekla sunku ....polozila na palacinku +uvarenu sparglu a zarolovala a omacku som spravila syrovu (mohla som aj kupit tie hotove na sparglu ale mam chuti na "nasa" syrova)

zuzanasaw
5. máj 2010

Normalne ma nabadate na tu sparglu - ja som ju robila raz v zivote a nejak sme z nej uneseni neboli - mozno bola starsia alebo som ja nieco zvorala pri vareni. Tak hodte aj sem nejaky dobry osvedceny receptik so sparglou... Bejkin uz poznam, predstava je celkom dobra...

neurologia
autor
5. máj 2010

zuzka
nam spargla chuti...ale ked ju zleobielis/osupes tak tam ostane take okoby drevnate...a to potom tak picha v ustach...ale myslim ze asi tam problem nebol ze?

iii
5. máj 2010

bei, palacinky so sparglou, to je ale genialny napad! dik 🙂
ja mam inak tiez velmi rada palacinky na slano, syr (parmezan najlepsie), kukurica......a na sladko najradsej s javorovym sirupom

schatzinkaschatzinko
6. máj 2010

jaj, baby, vy tu take dobroty vypisujete a ja potom neviem, co doho sa mam skor pustit🙂

Steffi- ja len zatial okukavam a obdivujem, ale si hovorim, ze snad sa aj mne dakedy daco zadari, co bdue drzat pokope a snad bude aj esteticky vyzerat hh🙂 prave ale mam strasnu chut na tie mahrschmallow cukriky, asi na ne zautocim a bude po ozdobach hh🙂)

ozaj neviete, co sa tu da pouzit miesto Cery?? dakujem za rady!

rpinguin
6. máj 2010

Vieri, naco je ta Cera vobec dobra? Uz davnejsie som sa nad tym zamyslala, to je cosi ako Hera, ze? Ja davam do vsetkeho to najlacnejsie neznackove maslo a vyriesene. Na chleba kupujem Landliebe.

schatzinkaschatzinko
6. máj 2010

Renca, ja z Teba nemozem 😀 😀 😀 😀 tak dobre, ideme si odbornicky dve pokecat na odbornu temu 😉 😉 😉 😉
ono, co ja viem, tak je to take biele🙂akoze stuzeny tuk sa to vola..a Hera to je take zlte 🙂)tu miesto Hery pouzivam Ramu alebo Sanellu, to mi tak natlacil moj manzel..ale prave tu Ceru tu neviem identifikovat..to mozes niekedy supnut akoby aj do cokolady na zriedenie, ked sa robi alebo do plniek. A nasla som jeden recept na plnku a chcu ze do toho ceru..no, mne tam vzdy vyskoci vzdy aspon jeden artikel o ktorom nemam sajnu, cim ho nahradim 😀 😀 😀

ale snad nam niekto pomoze tento rebus rozlustit🙂