Recepty mamičiek z Nemecka
Ahojte babizne,
tak som zalozila temu ....aby sme si mali kde pisat tie nase recepty a nezahlcovali tym nasu diskusiu....takze veselo piste kopirujte....diskutujte...
mnaaaaam uz sa tesim... 😉
evka
jaaaaj ved ja viem ze ty vies... 😀 😀 😀 no
no mozno su tie cukriky este horuca novinka a k nam to este len pride... 😀 lebo idu tak na dracku... 😀
Bei - ja ti neviem... 😖 . Tak pockaj nejaku dobu a kuknes znova a mozno niekde inde.
Bei, u nas su tie cukriky tiez normalne medzi vsetkymi Haribo v regali. Akurat mi je divne, ze MMF ma taku peknu tmavu farbu, ked oni su vlastne zvnutra biele. Ci si Evi aj dofarbovala (kakaom)?
Reni, kolacik je fakt chutny, ale na moje gusto velmi mastny. A ta slahacka s orechami, to ti uz Bejka napisala. aspon ja som to tiez tak pochopila. a ked ju das na horuci kolac, vzdy sa ti roztecie...
Bei, ja som minule slahala Mascarpone+smotanu do Dankinej rolady a tiez som z toho zrazu mala maslo 😀 Takze to nie je len v chlapoch 😀 😀 😀
Zuzi - nie, nic som nefarbila. Naco? Ved tie cukriky su vnutri sice biele, ale na povrchu je normalne cokolada. Takze ked sa roztopia, tak sa to pekne zmiesa a vznikne nadherna hneda farba. Porovnala by som to s farbou mliecnej cokolady 😵 Neviem ci vdaka tej cokolade navrchu sa roztopia tak rychlo a su tak vynikajuco spracovatelne. Ale mne velmi vyhovuju a zaradim ich medzi moje oblubene potahove hmoty 🙂
Tak jsem dneska upekla buchtu od Stefky s jablky, je to strasna mnamka, diky za recept. Rodina moji snahu ocenila. Po predchozich varovanich jsem dala min oleje a jeste po prvni fazi nejaky odebrala lzici, takze to je mastne tak akorat 😵
ahojik holky,
omlouvam se ze vam sem tak vpadam, ale rekla jsem si ze bych konecne mohla zacit radne varim 😀 napadli me plnene knedliky, ale nejsem si jista moukou, jelikoz tady v nemecku nemaj hrubou, polohrubou a tak ... nedelala jste je nektera z nemecke mouky??
budu moc rada za radu 🙂
Ahoj Schnuki, do knedliku by mela tusim prijit nejaka hrubsi, takze 550 (to je zhruba jak u nas polohruba) a treba jeste trochu pridat griess. Doufam, ze to klapne 🙂
dania dekuju moc 😵 ... ja je v tydnu nekdy zkusim, tak uvidim jestli klapnou 🙂 ....
taky se chci pustit do strudlu, mam na nej posledni dobou chut, tak uvidime 😀
caves, tak nedelny obed sa mi vynimocne velmi vydaril, musim sa s vami podelit o navod 😉
SCHWEINFILLETS MIT SENFSACE AUS BURGUND
cca 600g Schweinfillets (cesky panenka, na osobu pocitajte tak 150g)
40g masla
2 lyzice oleja
2 Schalotten (male biele cibulky, ale obycajna cibula posluzi tiez)
4 Cornichons (koreniste nakladane uhorky, obycajne nakladane uhyrky su ale tiez fajn)
250 g smotany
2 lyzice dijonskej horcice
1 lyzica octu
sol, peper
MAsko priecne nakrajame na platky (cca 3cm hrube), osoline, okorenime a opecieme kratko (cca 5 minut ) z kazdej strany v oleji a masle. Spenime na drobno nakrajanu cibulku na oleji, pridame smotanu, v ktorej je rozmiesana horcica, ocot a na male kocky nakrajane uhorky. JA som tu zaievku este prilepsila nakrajanym rozmarinom, tymianom a bazalkou (co narastlo na balkone). Smotanovu zalievku nechame kratko povarit, zalejeme nou maska a podavame so zemiakovou kasou. Chutovo to malicko pripomina dankinu rybku, ale svinka je predsalen svinka 😉
tak, a este zakusok:
MALINOVE MUFINKY:
120g masla
200g muky
120g bielej cokolady
2 vajcia
160g cukru
vanilka
kusky horkej cokolady
na zalievku: 400g malin, 1 lyzica praskoveho cukru a 2 lyzice mandloveho likeru
Vajcia, cukor a vanilku vymixovat, pridat muku, potom pridat na roztopenu zmes bielej cokolady a masla. Cesto rozdelit do muffinovych nadobiek (v recepte je uvedene 8ks, mne sa podarilo spravit 12 mensich mufiinkov). Na kazdy kus dat kusok horkej cokolady, piect pri teplote 180 stupnov 20-25 minut. Vynikajuco to slo vyklopit zo silikonovej formy.
Zalievku pripravime asi z 200g malin s praskovym cukrom, miesto likeru som dala rum a bolo to tiez fajn, liker tomu ale moze dodat vacsi smrnc. Zbytok malin pouzijeme na ozdobu. Zalievka sa da ale pripravit aj z jahod, cernic.... pripadne nemusi byt vobec.
Doporucujem piect tesne pred servirovanim, aby boli tie kusky horkej cokolady este tekute. Obrovska lakocinka a velmi jednoducha priprava. Renca, naozaj na tom nie je co zmrvit 😀
inga
myslis ze to masko zo svinky ba dalo nahradit prsickami z kuriatka alebo morky...?
a spravne som to pochopila ta zaliebka k muffinkom to je akoze omacka....ktora sa podava s uz upecenenymi kolacikmi?
Baby, dostala som dnes objednavku na tortu na 40-tku - ma to byt doboska s MMF. Suroviny ma po prepocte vyjdu asi 13e. Co myslite, kolko by som si za nu mohla pytat, ked pri nej stravim cca 4hod??? Nechcem byt pazrava, ale zas za 10e nebudem v kuchyni travit pol dna, ked z nej ani neokostujem... 😉 Neviete, ako sa pohybuju ceny takych tort? 28cm -forma.
ale Ingi, ja najskor potrebujem ten recept pochopit a ked pochodpim, tak hadam aj urobim, takze otazky:
-co je vanilka? (=vanikovy cukor v saciku malom?)
- a skoro cele maslo s bielou cokoladou? je to varova alebo moze byt aj taka klasicka nejaka normalna biela?
- a navrch dat normalne odlomeny kusok normalnej tablickovej cokolady?
- co je zalievka? Nou sa tie muffiny obleju, ked su upecene ? Ked ju ani Bea nepochopila, tak hadam taky blb nebudem, ale ved pockaj, ked ich urobim a dodam foto, co vznikne 😀
Ingi, ci sa tie mufinky tou zalievkou poleju? Ale inak recept vyzera lakavo! A to masko tiez!!!
ja by som urobila za 30€, ono tolko aj stoja, ked kupis v cukrarstve
Ale Reni, potom som aj ja rovnaky blb 😉
Reni, asi tak som si myslela, ze to nebude prehnane, ked obycajny piskot poliaty nejakou tvarohovou zmesou sa kupuje uz okolo 13e. A na tom je roboty ako na kostole 🙂
baby tak mozme ist natacat film blbi blbsi a nablbsi... 😀 kedze sa pytame 3 na to iste... 😉
zuzka 10 eur za 1 kilo vypytaj ako nic 😉
reni 😀 😀 😀 ja za to nemozem, ze som si pri peceni na teba mimovolne spomenula... 😉 bielu cokoladu som pouzila varovu - da sa kupit tam, kde sa predavaju tie vecicky na pecenie, pudingy, prasky do peciva atd....
vanilka - ja som dala vanilkovy cukor, ale da sa kupit aj cela vanilka a nastruhat, pripadne vanilkova esencia.
jo, a ta zalievka (to je blbe slovo, skor poleva?) - preleju sa nou naserivrovane a upecene muffiny (ked ste ich piekli v papierovych kosickoch, tak ich treba dat najprv dole). dobra je kombinacia teply muffin a studena poleva, pripadne aj studeny muffin a tepla poleva a teple maliny a studena zmzlina k tomu....no proste da sa s tym hrat.
jo, a tu tmavu horku cokoladu dat na cesto este pred pecenim, do suroveho cesta, z obycajnej tablickovej. ale nemusi to vobec byt.
bei, jasne, aj s kurkou si viem ten recept predstavit.......omacka dost pripomina omacku z dankinej rybky, akurat v nej nie je kopor a su tam tie nakrajane uhorky (nakrajat ale naozaj na drobno!!!) a maso sa s nou nezapeka, ale hotove sa nou preleje. tiez sa asi da vymysliet tisic a jedna variacia....
DOBOSKA pre Bejku ako ju robim ja 🙂
Cesto:
klasicke piskotove - kolko vajec, tolko lyzic muky, tolko lyzic cukru a na 10 vajec jeden prasok do peciva. Ked robim do 28cm formy, davam z 15 vajec a vyjde mi asi 14-15 vrstiev. Cesto treba rozotriet tenucko na spodok z tortovej formy a na papier, a hned po upeceni stiahnut papier, pretoze ked piskota vychladne, moze sa lamat, su to predsa tenucke vrstvy. Ja zvyknem "podnos" trosku vymazat tukom alebo olejom, aby sa papier velmi nesmykal, ked mastim cesto.
Plnka:
6 celych vajec + cca 3 lyzice kryst. cukru slahame nad parou, kym masa trosku nezhustne - cca 15-20min. Na konci pridame cca 200g polamanej tmavej cokolady (ja vacsinou likvidujem velkonocnych zajacov a pod 😀, alebo proste normalna varova). Ked to trosku vychladne, zaslahame do toho 500g (!) zmaknuteho masla a podla chuti praskovy cukor (podla toho, aka bola sladka cokolada). Ak sa vam zda plnka svetla, pridame kakao.
A potom uz len vrstvime. Na vrch sa na "oficialnu" dobosku dava karamel, ja davam, co pride - MMF, cokoladu a na boky kokos... aj s orechami po bokoch je vyborna - stiahnu tu sladotu 😉
Alebo staci aj 1 balicek Backpulver na 15 vajec, dnes som dala tak a stacilo...
Bei, hej, asi chceli tu tortu lacnejsie. Tak nech idu do cukrarne a kupia si 10 kremesov za 20e 😉
Fiha, Evi, tolko kriterii! To malo byt len tak akoze pre znamych, takto pre uplne cudzich by som sa bala... No a skolu na to mam ako "samouk" 😀 Ale ta podlozka s kvietkami ma teda "pecie" Asi si ju kupim na 30-tku 😀
Zuzi - no ani ja som nechapala, ked som to zistovala. Ale ja viem, ze si myslela pre znamych. To sa da, jasne. Ja som ti len chcela posunut moje info. 😀
Taktiez som samouk ako ty 😵 a robim to fakt velmi rada. Bavi ma to cim dalej, tym viac. 🙂
Podlozku si urcite kup, je naozaj fantasticka, vynikajuco sa s nou pracuje. Ja osobne mozem porovnat valcek a aj podlozku, pretooze mam oboje. Ale valcek asi zahodim niekde do kuta 😀 (nie, dam ho maminke) a budem pouzivat iba podlozku. Je fakt na nezaplatenie. Aj ked ta cena sa zda vysoka. Ale naozaj sa to oplati. Ja som tiez dlho vahala a odkladala som to, prave kvoli tej cene. Ale nakoniec som sa rozhodla a nelutujem. Prave naopak - planujem si kupit postupom casu este dalsie podlozky s inymi vzormi. 🙂
Ingi - tvoj recept na mafinky vyskusam urcite. Ja milujem maliny na vselijake sposoby. Mnaaaaaam 😵 😵 😵 a cokoladu uz vobec nemusim a ked ano, tak iba bielu. Takze ten recept je pre mna ako vysity 😀
Caute babizne,
tak vkladam na ziadost recept, podla ktoreho som moju puncovku robila 😀
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=19937
http://www.tortyodmamy.sk/?q=content/puncova-po...
Su to v podstate rovnake recepty, ale nikomu je to mozno lepsie vysvetlene v jednom a niekomu v druhom, preto som vlozila obidva. 😵
evka aj ja sa chystam na tu puncovu podla chiiqie 😉 a co uz ste ju spapkali? mala uspech?
Bei - ano, papkali sme ju vcera a budeme aj teraz o chvilku ku kavicke 😀 A mala uspech, chuti naozaj ako pravy puncovy kolacik 😵 Takze ja odporucam a urcite ju urobim niekedy zas. 😉
Uau, uzasne torticky.Milujem puncove rezy. Asi sa odhodlam a nieco potobne vyskusam,ak sa mi to podari. Este otazocka?Tie kvietka robite s nejakymi original vykrajovackami alebo sa to da aj bez nich? Rozmyslam,kto a v blizkej dobe nejaky sviatok. No u nas najblizsi az v novembri a na Sk to asi nebudem posielat,tak ostava spravit len tak pre zabavu k nedelnej kavicke.

Renco, haha, slehacku na teply kolac 😀 To se jinak muze stat jedine mne 😠 Mely bychom zalozit diskuzi zoufalych kucharek 😅