Recepty mamičiek z Nemecka
Ahojte babizne,
tak som zalozila temu ....aby sme si mali kde pisat tie nase recepty a nezahlcovali tym nasu diskusiu....takze veselo piste kopirujte....diskutujte...
mnaaaaam uz sa tesim... 😉
Evi a treba premiesavat pocas mrazenia?
Evi, diky za recept, my jsme se tuhle v praci bavili o tom, ze do zmrziliny se asi musi davat vajicko, a hle... taky to mame. My v praci totiz delame taky zmrzlinu, ale jen tak, ze smichame nenaslehanou slehacku, namixovane ovoce a cukr a za neustaleho michani do toho lejeme tekuty dusik. Chut skvela, ale mame problem s konzistenci, vydrzi to v pevnem stavu jen chvilicku, takze se to musi okamzite konzumovat, pridavani neprichazi v uvahu. Mnam! Mozna by sla udelat ta Evci zmrzka taky s dusikem, ale ja mam trochu paniku z tech syrovych vajec porad... I kdyz Italove je tam urcitre davaji taky...
dani - tu zmrzlinu, co si robite v praci, tiez znie fantasticky. 🙂 Ja napriklad milujem aj ovocnu dren. To je jedneho z akeho ovocia, je to tiez velmi chutne a osviezujuce 😵
EVI; Bei ako dlho vydrzi ta MMF v chladnicke? Dnes som len skusobne potiahla jeden obyc.kolacik ,ale robila som zo 175 g cukrikov a je toho akosi vela. Je to mozne dofarbit aj neskor inou farbou? Teraz mam bielu tak keby som potrebovala nejaku inu farbu ci to mozem spravit s tej co mam alebo musim zarobit novu?
Dani (marosko) - ano, jasne, ze ju mozno zafarbit na lubovolnu farbu. A ako dlho vydrzi? No ja mam kusky, co mam v chladnicke uz veru aj 4 mesiace a stale su v poriadku. Ale mam aj kusky, co nemam v chladnicke, ale poriadne zabalene v igelitovom sacku a vydrzia mi tiez velmi dlho. Pred pouzitim dam na chvilocku do mikrovlnky a mozem modelovat ci valkat. 😵
Aky kolacik si piekla? 😉
Dani - az teraz som videla, ze si sa pytala na tu zmrzku a premiesanie. Nie, pocas mrazenia miesat uz nemusis. Iba to podla popisu das do nadobky a sup do mraznicky. 🙂
Evi a ako zapracovat do uz hotovej MMF tu farbu.Zrobit v troske vody a zapracovat do hmoty? Kukla som na to co mi ostalo v chladnicke mam to zabalene aj v sacku aj v plastovej doze,ale je to tvrde ako skala .Tak dufam ,ze ked to budem potrebovat po nahriati sa s tym bude dat pracovat.
A co som piekla? Uz dlho som sa chystala vyskusat ten potah z MMF ,ale akosi som nemala chut robit torty. Planovala som robit take tie visnove gulky zo zvysnich keksov ale kedze som tam supla akosi vela masla tak bol z toho fajny krem.Musela som upiect este plat a tak som mala moznost vyskusat aj ten potah. 😝 Takze vsetko zle je na nieco dobre a kedze to bolo sladke tak sa to aj zjedlo. 🙂 A este som dostala aj pochvalu od syna " Mami to su ako tie torty co sme pozerali na pc." 🙂 Od tych to malo sice daleko, ale pochvala potesila.
Este chcem spravit Maroskovi muffinky do skolky a vyzdobit ich tym MMF,co ostal .A este ak bude cas tak mam na plane skusit tvoju puncovu tortu. Z kolko g.cukrikov robite potah napr,na okruhlu tortu?
dani - uz hotove mmf mozes zafarbit napriklad gelovymi farbami od wiltonu, kde si ich zapracuvavas pri modelovani. Alebo mozes pouzit praskove farby, ktore si rozriedis v trosilinke alkoholu (napriklad vodka), rozmiesas a potom s tym zafarbis. Uvidis podla intenzity farby. Ale najlepsie sa zafarbi, ked das trosku farby (ci uz praskovej roztriedenej, tekutej ci gelovej) hned pri roztopeni cukrikov. A o hmotu sa neboj, pred spracovanim ju das na par sekund do mikrovlnky a bude mäkkucka. Pekne ju rozvalkas alebo z nej vymodelujes co chces.
Co sa tyka hmotnosti cukrikov na tortu, tak to ja neviem povedat, pretoze to robim od oka. Nikdy som nerobila presne podla receptu a ani cukru nedavam podla receptu, pretoze sa mi to zda nenormalne vela. Ja davam ovela menej a hmota je uplne skvela a da sa s nou vynikajuco robit. Ja neviem, to zalezi aku velku tortu chces robit, aka bude po naplneni vysoka a tak... Ja som naposledy robila tortu o rozmere 26cm a pouzila som na nu cely balicek tych cokoladovych marshmallow. A bolo to tak akurat, mohlo by byt aj viac. Ale ked pouzijes cisto biele cukriky tak mozno staci menej, fakt neviem. Ja to robim odhadom. Ved vyskusaj z celeho balicku a ak by bolo malo, tak este dorobis, to neni problem. 😉
A nemas fotocku tvojho kolacika? Pochval sa... 🙂
Evi
foto som nestihla spravit.Deti boli rychlejsie ako ja.Podupkavali pri mne kedy to uz bude. Nabuduce uz budem snad rychlejsia.
Potrebujem opät radu. Ako si pisala po nahriati v mikrovlnke MMF pekne zmäkla,ale zacala sa mi akosi viac drobit. Je dost sypka neviem ci je tam uz vela cukru alebo tym,ze som ju viac krat nahriala?Alebo, zeby praskovou farbou? Gelovky nemam. Mysis,ze by som si mohla nachystat ozdboby na mafinky? Tie by som ale piekla az v nedelu. Chystam sa nieco pripravit pre deti do skolky. Len tak pre radost alebo k prilezitosti konca skolkarskeho roka. Kto by to doma vsetko pojedol ,ked ja si chcem poskusat robit s touto hmotou. 😀
marosko/danka
ta drobivost moze byt sposobena aj praskovou farbou...pridaj tam 1-2 roztopene cukriky a bude to opat v poho...podla mna si ozdoby nachystat mozes-ale samozrejme musis ratat s tym ze ti stvrdnu ...do nedele
Bei/ baby,
ako je mozne ,ze ked som dala potah na zakusok dokonca aj pokus nejakej tej ruzicky a mala som to nakrajane v chladnicke nejake 4-5 dni tak to bolo stale mäkucke.A neminuta hmota ktoru som zabalila do potravinarskej folie stvrdla na kamen hned do vecera.Je lepsie to nedavat do chladnicky a nechat volne aby to nestrvdlo alebo nedavat to pod foliu? Prilis vela otazok mam na vas ,ale no ved predsa uz mate s tym viac skusenosti. Tak dakujem vsetkym co odpisu.
dani - tak ako ti uz bea odpisala, mozes dat do hmoty zo dva cukriky a malo by to byt ok. A jasne, ze si mozes urobit ozdoby aj skor, ale riziko, ze stvrdnu. Ale ak ich das do chladnicky, tak ani nie. Presne ako pises. Ja tiez, ked dam tortu s potahom do chladnicky, tak ten potah nicim nezakryvam a vydrzi dlho a mäkkucky. Jedine co by mohlo nastat je, ze ti potah chyti vlhkost z chladnicky. To som uz dost casto citala na fore a vyzera to tak, ze potah troska navlhne a ja este mäkksi alebo su na nom kvapky vody. To tiez nieje bohvieco. Aby nenastal takyto pripad, tak baby davaju do chladnicky zo zadnej strany tenucku vrstvu polystyrenu a vsetko je ok. Teda aspon by malo. Ale ako pisem, ja takto skladujem tortu vzdy a este nikdy nebol problem. 😉
Zvysnu hmotu v kazdom pripade davam vzdy do miktorenoveho sacku alebo potravinarskej folie, pretoze ak ju nechas len tak, tak ti vyschne.
Dani, a co muffinky, byly? Hod nejaky tip, prosim, ja musim taky Timmymu neco do skolky uplacat, bude nastupovat 9.8. a hned druhy tyden bude slavit narozky.
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=11530 Dani ,tieto mam od Bei, miesto orechov som davala kakao su fakt vyborne a dost dlho vydrzia (teda samozrejme ak sa nezjedia) http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23732 teraz chcem vyskusat tieto Dnes by som ich mala robit tak ti dam vediet ako dopadli a ako chutili Ak sa mi podari vlozim aj foto
Dani dekuji, aha, Bei recept ze str 1 😉
A odpustte mi ty pritrouble zacatecnicke otazky, ale kdyz pecete v tech papirovych formickack, musi se to davat jeste do toho muffin plechu nebo naskladat na normalni plech a ten papir udrzi tvar? A do jake vysky se to plni, aby se tomu udelala takova ta cepicka?
DANKA
no ja davam tie papierove kosicky do muffinkovej formy...lebo ked to tam nedas tak stratia ten pekny muffinovy tvar a to cesto ten kosicek roztlaci....
a obycajne mas recept na 12 muffinov cize cesto rovnomerne rozdelis...teda aspon si myslim ze obycajne je na 12 kusov 😅
Tak toto je pre deti do skolky. V skolke su rozdeleny do 4 tr.a ta Maroskova sa vola " Marienkäfer " tak preto tie lienocky. No trochu som bola sklamana lebo tie ozdoby co som si chystala v piatok naozaj stvrdli ,tak som ich nechcela davat nech si deti zuby nevylamu a dnes sa mi nepodarilo namiesat take pekne farby. Minula som 1,5 sacka praskovej cervenej a stale nic. Ani ta cierna nie je nic moc,ale M.povedal ,ze detom to nebue vadit. Tak snad.
A toto sme mali na nedelu ku kave . No nie je to dokonale ,tie chapadla boli dost mäkke preto sa to nedalo asi pekne obrezat. Ucim sa praxou. No bol to 2 pokus.
@marosko -danka
tie muffiny su krasne....ale nadherne....urcite budu chutit.... 😉
Dani, to je kraaasa 🙂 deti budou urcite nadsene a Marosko pysny 🙂 A chobotnice taky chutnoucka...
Dani - naaaadhera. Velmi ta chvalim. 😵 😵 😵 Na to, ze to bol druhy pokus to vyzera fantasticky. Deti sa budu urcite velmi tesit. 😉
Dakujem Vam vsetkym za pochvalu. Uz sa tesim,v piatok cestujeme na Sk tak urcite vyskusam nieco aj tam. Nech inspirujem s MMF aj niekoho ineho.
A Dani, aj ja davam tie pap.kosicky do muffinkovej formy. Urcite by to na plechu stratilo svoj tvar.
Ahojte baby,
cez vikend som robila na osviezenie kolacik, tak vam tu pisem recept, pretoze bol fantasticky. 😵 😵 😵 😵 😵
Smotanova charlotta.
Suroviny na cesto (roladu):
3vajcia (ja som dala o jedno vajce viac a naozaj sa oplatilo, lebo by bolo malo rolady)
80g praskového cukru
100g hladkej muky
250g jahodoveho dzemu (toho som sa vobec nedrzala, normalne som potrela roladu dzemom ako vzdy)
Suroviny na plnku:
200g smotany na slahanie
400g kyslej smotany
150g praskového cukru
10g platkovej zelatiny
100ml nalevu z mandarinok (chutilo to s nimi velmi osviezujuco, ale kludne mozete dat aj ine ovocie)
200gr. mandarinkového kompotu bez nalevu
Postup:
Bielky vyslahame s praskovym cukrom na tuhy sneh. Pridame zltky a znovu vyslahame do peny. Nakoniec do zmesi vmiesame preosiatu muku.
Hotove cesto rozotrieme na plech vyloženym papierom na pecenie. Pecieme v rure vyhriatej na 200 stupnov asi 8minut. Po upecení cesto vyberieme z plechu, otocime a stiahneme papier na pecenie. Plat zabalime do mokrej utierky a stocime a nechame par minut, nech vychladne. Potom potrieme dzemom, zvinieme do rolady a potom nakrajame na kusky hrube cca 1cm.
Formu (ktora ma tvar pologule, ked ju otocime) alebo misku s priemerom 20cm vylozime potravinarskou foliou. Naukladame do nej roladky (ako keby ju chceme oblozit).
Smotanu vyslahame, zmiesame s kyslou smotanou a cukrom. Zelatinu namocime do nálevu z mandarinok. Napucanu zelatinu zahrejeme takmer na bod varu a takto zohriatu vlejeme do plnky(ja to robim tak, ze najprv vlejem do horucej zelatiny iba lyzicku kremu a miesam a takto pomaly, aby sa nezrazilo a potom vylejem celu zelatinu do kremu), krem rýchlo premiesame a cast nalejeme na roladky vo forme. Rozlozime casť mandarinok, na ne dame dalsiu vrstvu plnky.
Na povrch torty naukladame zvyšne roládky (moze sa stat, ze vam ich neostane vela, tak kludne mozete dat piskoty). Takto hotovu charlotte dame do chladnicky aspon na 3hodiny (ja som to dala na celu noc). Po stuhnutí vyklopime na táaku a odstranime foliu.
😉
Evi, to vypada ganz lecker, ale toho patlani...
Holky, mate nektera osvedceny recept na krtkuv dort? Nebo je nejlepsi z prasku? Ja jsem jednou delala nejaky domaci z internetu, ale ted nevim, jaky recept to byl... A ted to tady po mne vyzaduje rodinka, tak abych si netrhla ostudu.
Dani - to sa len zda, ale naozaj s tym neni vela prace. Maximalne 40 minut. 😵
Recept na krtkuv dort nemam. Teda neviem kde mam 😀 . Skusim pohladat. A ci z prasku? Hm, to ti neporadim a k tomu sa ja nevyjadrim, pretoze som este nikdy nic nepiekla z prasku a ani sa mi to nepaci. 😉
Dani - ale ked chces robit krtkovu tortu, tak s nou je odhadom tolko roboty ako so charlottou. 😀
Evi mozes pridat recept na ten korpus s vajecnym likerom??? ci to bola plnka? dakujem
Steffi - charlottku som ti uz chvalila na fb. 😀 Pekne sa ti podarila.
Recept ti hodit mozem, len ti chcem povedat, ze to je vlastne recept na mafinky (na vajecno-likerove mafinky) a ja som si to cesto proste dala do okruhlej formy a hotovo. Ja si takto vzdy prisposobujem, pretoze keby som mala pri kazdej torte robim skoro rovnaky korpus (ci uz vanilkovy, cokoladovy, orechovy, kavovy), tak to by som nejako dalej nezasla. Mne sa to nepaci, pretoze s tym vellky vyber neni. Preto si ja takto rozne recepty zmenim a prepocitam, ze kolko mi treba a hotovo. Nikdy som s tym nemala problem a vzdy sa kolac ci torta podarila. Ja prakticky nepeciem len klasicke torty - ze piskot a nejaka plnka a ovocie a na to potah. To sa mi zda fadne, preto vzdy rozmyslam a hladam. Cize upeciem castokrat nejaku fajnu tortu (kludne aj s kopou ovocim a slahackou) a len na vrch potriem buttercremom a hodim na to mmf (ak teda chcem) a hotova je celkom ina torta (chutovo), ako klasicka piskot a plnka. Tod moj nazor... 😵
Takte tu je ten recept: (bud na mufinky alebo okruhlu formu v priemere 26cm)
4 vajcia
200g praskoveho cukru
2 balicky vanilkoveho cukru
200ml oleja (ale ja davam menej - casto iba 150)
200ml vajecneho likeru
100g polohrubej muky
3PL prasku do peciva
Vajicka (cele) vymiesas s cukrom a vanilkovym cukrom, pridas olej a miesas, dalej liker a miesas a nakoniec muku s praskom do peciva a lahko vymiesas. Das piect do predohriatej rury pri teplote 180C asi 15-20 minut. Skusis, ci je cesto hotove a ak nie, tak este supnes na 4-5 minut.
Mne sa to cesto paci, pretoze nieje potom take suche ako klasicky piskot. 😉
A plnku z ladovych gastanov som mala tuto:
Krém z ľadových gaštanov
3 šľahačky
3 ľadové gaštany
Smotany na šľahanie zohriať, pridať tyčinky, prevariť a dať do chladnicky najlepsie na 12 hodin aj dlhsie. Na druhý deň vyšľahať.
Cerpala som odtialto: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=7420

zuzi - ano, za vyskusanie stoji. je nazoaj velmi jednoducha a velmi chutna 😉