Recepty mamičiek z Nemecka
Ahojte babizne,
tak som zalozila temu ....aby sme si mali kde pisat tie nase recepty a nezahlcovali tym nasu diskusiu....takze veselo piste kopirujte....diskutujte...
mnaaaaam uz sa tesim... 😉
Viete, co som robkala vcera v noci do pol 1? Tortu pre muza ma narodky 😉
Je v albume... Pokus o dobosku, 14 vrstiev...
no Bea dala tie rozky za mna-citala mi asi myslienky 😀 Bea tie rozky si robila ako pizzove? no musim skusit mnaaaaaaaaaaam fajne boli aj klasicke 🙂
steffi
no akosi mi nedochadza ako to myslis...no robila som to cesto na rozky co som dala recept len som vrch rohlikov potrela kecupom posypala oreganom polozila platok slaninky platok tvrdeho syra a dala piect... 😉
Zuzi - kraaasny vytvor. Torticka sa ti naozaj podarila 😵 A aky potah si robila?
Bea - tvoj kolacik vyzera tiez super (myslim teda recept, lebo obrazok som nevidela). Niekedy vyskusam 😵
Ja dnes uz nejako nevladzem, ale dufam, ze zajtra pridam nieco aj ja. Mam doma kvantum receptov. Ani neviem, kde by som mala zacat. Ale urcite by som tu zapisala x stran 😀 😀 😀 Ale aspon na zaciatok pridam celkom jednoduchy jablkovy. Ale az zajtra 😀
Bea myslela som to tak ze som na fore pisala ze idem piect rozky a ze hodim recept neskor a vecer pozeram a ty si dala ten isty recept 😀 😀
no tak nabuduce urobim pizza rozky mnaaaaaaaaaaam 😵 😵
Oblubene Kiwi rezy:
Cesto:
250g hladkej muky,
1/2 balicku prasku do peciva
4 vajcia
250g cukru
10 lyzic vlaznej vody
10 lyzic oleja
5 kiwi (take zrelejsie)
Krem:
1 slahacka,
2 kysle smotany
100g cukru
slahacku vyslahame s cukrom a potom zamiesame kyslu smotanu
Poleva:
1 vanilkovy cukor
1/2l vody
1dl.stavy z kiwi(alebo cele kiwi rozdrvit a dat do polevy miesto stavy)
1 lyzica cukru uvarime
Postup:
zltky s cukrom vyslahame do peny pridame vlaznu vodu,olej a muku zmiesanu s praskom do peciva.Dobre rozmiesame a nakoniec vmiesame sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymasteny plech a upecieme.pecieme 25-30 minut.
Vychladnute cesto potrieme kremom poukladame nan kiwi a polejeme este teplou (nie horucou) polevou.
dobru chut
Tak pridavam aj ja moj oblubeny.... 😵 (nerobievam ho az tak casto, lebo by nebol uz az tak oblubeny, ale normalne mam pri nom spomienky na detstvo pri babicke).
CHRUMKAVY JABLKOVY KOLAC.
------------------------------------
Prisady na spodne cesto:
250g muky
stipka soli
125g masla
1/2 balicek prasku do peciva
1 vajce
1 zltko
1 PL (polievkova lyzicka) kyslej smotany
100-120g praskoveho cukru (podla toho, kto ma ake sladke rad)
1 balicek vanilkoveho cukru
Prisad na vrchne cesto:
250g muky
100-120g praskoveho cukru
2-3 kvapky vanilkovej aromy (napriklad od dr.oetkera)
200g masla
Priprava spodne cesto - muku, sol a prasok do peciva spolu premiesame. Do toho nakrajame na male kusocky maslo a spolu vsetko premiesame bud mixerom alebo rukou. Vajce, zltko a cukor spolu vymiesame. Toto pridame k muke a k tomu este aj kyslu smotanu a vsetko dobre premiesame. (rukami to ide najlepsie). Cesto si polozime na tanier, prikryjeme priesvitnou foliou a dame na par minut do chladnicky.
Priprava vrchne cesto - vsetky prisady spolu zmiesame a tiez dame nakoniec do chladnicky na par minut. (ja to necham vzdy na 10 minut)
Medzitym si postruham jablka na hrubo. Zvyknem davat tak 3 velke alebo 4 mensie jablka. Na postruhane jablka posypem troska citronovu stavu, skorice a krystalovy cukor (ak su jablka kysle, tak troska viac. treba ochutnat) a vsetko zmiesam opatrne rukou.
Po par minutach cesto vytiahnem a spodne cesto pekne rozvalkam na mastou potretom a mukou vysypanom plechu. Na to rozdelim jablka (ja davam zasadne aj so stavou. Neni to potom take suche). Na jablka rozdelim vrchne cesto. Ale len take akoby stipky otrhuvam a davam na jablka. Ked sa to upecie, potom sa to akoby zceli a vyzera to aj tak, ze ot je z malych kusockov urobene.
Peciem v predohriatej ruhe pri teplote 175 stupnov asi 50 minut.
Ked sa upecie, necham vychladnut a posypem praskovym cukrom.
Dobru chut a vela zdaru.... 😵
zuzka, no to je ale uplne proficky kusok, naaadhera 😉 ocenil to martin?
heh, mam pocit, ze potrebujes nutne tretie dieta, aby si bola po nociach viac vytazena 😀
prave robim tu rybku s koprovou zalievkou (podla danky), tak som zvedava......
ingus potom daj vediet vysledok -rybky lebo uz som po nej poskulovala aj ja.... 🙂
Zuzko, ten dort je krasny, takovy romanticky. To muslo byt prace!
Ingi, ta ryba je docela rychlovka. Doufam, ze vam bude chutnat. Ja jsem ji delala o vikendu znovu, kdyz jsme meli tady otce, a byl to uspech, jenom T nechutnal kopr 🙂 Zajimave, poprve to jedl, ale to byl kopr cerstvy, tentokrat byl zmrazeny, tak asi vyzaduje cerstve suroviny.
Ahojte baby,
dnes som nahodne objavila (hladala som v googli povodne recept na nieco uplne ine a "vyplulo" mi ja toto), tak davam do pozornosti.... su tam niektore uzasne recepty.....
Dik, holky, za pochvalu, roboty ako na kostole, hlavne tych 14 vrstiev, ale myslim, ze vysledok stal zato...
Evi, potiahla som to marcipanom. Povodna myslienka bola tmavsia zelena luka, ale len tak vyslo z jednej flasticky a viac farby som doma nemala. Ozaj, ako by ste "po domacky" vyrobili cierny marcipan? Cervena, ci fialova sa vynikajuco robi napriklad z cucoriedkoveho kompotu... Ciernu som napriklad ani potravinarsku farbu vobec nevidela...
Ingi, ze ci to m. ocenil? ten by ju "zozral" celu - bola to doboska, ktoru odvekov robieva jeho starka a nema nasledovnika. Tak sa len tesil, ze ak mi to nadsenie vydrzi, moze byt len rad, ze ju bude jedavat este aspon dalsich 50 rokov (tu dobosku) 🙂 Aspon istota, ze zostane so mnou do smrti 😀
A tretie dieta nateraz nehrozi - to ja radsej tie torty po veceroch - to vies, tortu upecies, ked mas chut, ale dieta, to ta zamestna na vsetky vecery najblizsich x-rokov 😉
V nedelu som este do roboty pre muza ukuchtila klasicku bielu piskotu s karamelovym kremom (od Bei) a posypala som ju orechmi. Tu ma napada otazka na BEJKU - ked sprazis 300g cukru na karamel - nie je to prilis vela na tych 250g masla? Dala som do toho este aj ten puding v mlieku, ale na moje gusto sa mi to zdalo teda dost sladke a to som tam ani vsetok karamel nedala...
A robila som i Dankinu (Inginu verziu) roladu - tmava piskota s kontrastny biely krem z Mascarpone, potiahla som to bielym marcipanom a pofrkala cokoladou. No poviem vam, pastva nie len pre oci ale aj pre zaludok, vynikajuci recept - odporucam...
Zuzi - o ciernej farbe som raz niekde citala....baby pekarky pouzivaju na zafarbenie na cierno zivocisne uhlie. Vies to, co sa jedava, ked je clovek chory. Ja som bola prekvapena, ale baby to bezne pouzivaju, ako som citala...
Alebo skus kuknut tu:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=4100
http://www.tortyodmamy.sk/?q=content/cierna-far...
Evi, dik, teda so zivocisnym uhlim by ma to nenapadlo. ale najprv asi zafarbit kakaom az potom dofarbit nacierno. Si zlata, ze to najdes - ja viem, ze je to asi aj na inych linkoch, ale akosi nemam cas googlit 😒 Obe deti doma zasa chore, nikam s nimi nevyjdes, tak to mi uz zas rohy z toho rastu 😖
Holky, na Evkinom linku som sa zatulala az k nejakej cokohmote na potahovanie a na kvietky - mal by do nej ist ječný,pšeničný, nebo rýžový sirup. Jecny je jacmenny? a da sa to vobec zohnat inde ako v biopredajniach, ked javorovy ani med tam neobstoja???
Bei, daju sa z tej cokohmoty, co si ty kedysi pisala, robit aj kvietky? ci len tak narychlo na potiahnutie torty a staci? myslim, ci je to dost tuhe na to, aby to drzalo nejaky tvar...
A este, ked mate tortu velkeho priemeru a vyvalkate si potahovaciu hmotu samozrejme 2D. Ked to hodim na tortu, okraje sa mi zvlnia a zavadzia mi to tam. ako to riesite? ved to musi byt zakonite zvlnene... trosku uhladit sa to samozrejme da, ale aj tak to vidno.
Ahoj
zuzka
z cokohmoty sa daju robit aj kvietky -ruzicky,listocky...a su velmi pekne...uz som to videla na tej stranke tortyod mamy.sk...a ked som s nou robila tak som si povedala ze ked budem mat prilezitost vyskusam z nej nieco vytvorit..
no hmota sa ti na torte vlni preto lebo nemas vyvalkany dostatocne velky plat...ked je maly tak tak sa na bokoch takto vlni ale ked si ho vyvalkas veeeelky tak to vies krasne uhladit-chapes ako to myslim?
a ta karamel.plnka no ona je taka sladsia ale aj dobre lebo ja som to robila s kakaovym piskotom-dala som tam 3 PL kakaa a bol taky horkasty takze to k sebe pasovalo... 😉
tak rybka s koprovo- horcicovou zalievkou bola uzasna, akurat by som spravila tej zalievky este viac, kludne aj tekutejsiu, a viac horcice, viac kopru, a cibulku na uplne drobnulinko nakrajat. inak mnam!
dani, ze vraj timmy vyzaduje cerstve suroviny.... tak to je teda gurman. elenka je naopak estetka, ta to odmietla jest, lebo horcica jej ze vraj chuti, ale sa jej nepaci 😀
zuzka
nasla som link pre teba-ze aka ma byt velka ta hmota aby neboli tie zahyby na bokoch...
Bei, Evi, dik za linky... ste poklady, ze mi to hladate!
Ingus, ty potvorka, taka reklama... ja som sa na tu "povodnu" diskusiu par dni ani nedostala, preto som vam vlastne ani neodpovedala. sorry...
Bei, myslim, ze ty si sa pytala, nie je to ziadna specialna doboska, len moj omyl 😀 Neviem, preco som si myslela, ze piskoty maju byt tmave. A kedze mi ich vyslo menej ako bolo v plane, dorobila som este dalsie, ale uz biele. A tak som ich dala na striedacku 😉 Potiahnute to bolo marcipanom...
Chystam sa aj na MMF, ale este si musim najst obeť, kto to bude musiet zjest 😀
Zuzi - nemas za co. Ja ked mam takto vecer cas a niesom grogy, tak tiez kukam sem a tam a hladam a "speichrujem" do zasoby, ze niekedy sa mi zide. Teraz som akurat asi hodinu na youtube kukala vselijake videjka ohladom dekoracie fondantu, teda toriet. NO uuuuzasne veci.
Napriklad toto: (ak vas to zaujima aj ostatne, kuknite si)
Je ich tam kopec a ani neviem, kde sa skor divat. Ale ukladam si poctivo vsetko, co najdem a paci sa mi a snad sa niekedy zide. 😀
V piatok chcem tiez nieco urobit a dnes ma aj napadla dekoracia, tak snad sa vydari tak, ako ju mam ulozenu v hlave 😀 . Chcem vyskusat vzor na fondant s tou "vzorkovou" rolkou. 😉 . N 😉 , uvidim.
A vcera som si zmyslela, ze si idem objednat nejaky pachtwork a gelove farby. No uz sa tesiiiim. 😵
A Zuzi, u mna to je podobne. Ja by som furt nieco piekla a zdobila, lenze kto to bude jest?! 😕
baby a poznate QimiQ ? daju sa z neho robit vyborne kremy,ktore sudietne a nizkokaloricke ....na slano i na sladko! 😉
Fruchtbar - ja osobne qimiq nepoznam. Akurat som zagooglila a precitala, co to vlastne je. Este som to nemala, takze skusenosti nemam. 😒
fruchtbar...ja to tiez nepoznam cize skusenost nemam ale na slovensku je nieco podobne ale tie to nepoznam len viem ze to existuje.... 😉
evka cez vikend som robila tvoj jablkovy kolacik a poviem ti bol mnamkovsky fakt super....ja mam jablkove kolace velmi rada mam recept na podobny ale tvoj je lepsi... 🙂
Beus - to ma velmi tesi. Ja som robievala v minulosti tiez iny az kym mi kamoska nedala recept na tento. Odvtedy robim len tento. 😵
ahojte zenule, gratulujem (i ked opozdene, lebo tu uz usilovne frcite a varite a vypekate) ku krasne kreativnej stranke!!!! tak dobru chut a cest praci vareniu... 😵
ahojte baby,
moj najnovsi vytvor:
evka
no cervena je -cervena farba... 😉 a cierna je rozdrvene zivocisne uhlie rozmiesane vo vodke (rychlejsie to schne ako vo vode pretoze alkohol sa rychlo odpari...) a kupila som si tenulilinky stetec ...a uz som mohla hrajkat.... 🙂
Bea - ano, to je jasne, ze su to farby. Lenze ja som nevedela ci su to normalne potravinarske v prasku, gelove alebo dokonca fixy. Ale uz si to ujasnila. Takze fajn. Dik 😉

MRKVOVO-POMARANCOVY KOLAC
2 vanilkovy cukor
stipka sol
4 PL rum (ja som dala 1 1/2 PL rumovej aromy)
90 g hladka muka
3 zarovnane KL kypriaci prasok
300 g mletych orechov alebo mandli
300 g cukor
plnka:
4 platky zelatiny Dr.Oetker
2 pudingy s vanilkovou prichutou
100-120 g cukor
750 ml tekutiny (nalev z mandarinok,pomarancovy dzus/cerstva stava)
200 g kyslej smotany
500 ml smotany na slahanie
1 stuzovac na slahacku
ozdobenie:
mandarinky
cokolada
Cela vajcia uslahame s cukom+vanilkovy cukor na penu a pomaly zaslahavame rum.Muku+ kyp.prasok+ sol+ orechy pridavame za staleho miesania.Vmiesame mrkvu.Vylejeme do vymasteneho a vymuceneho plechu a pecime na 160-170 stupnoch cca 30-35 min.
Zelatinu namocime a nechame odkvapkat mandarinkovy kompot.Nalev z mandarinok doplnime pomarancovou stavou do 750 ml a s pudingovym praskom a cukrom uvarime puding.Zelatinu vytlacime a vmiesame do horuceho pudingu.Za obcastneho miesania nechame puding vychladnut-tak aby sa nevytvorila koza.Do studeneho pudingu zamiesame kyslu smotanu.Smotanu na slahanie si uslahame so stuzovacom na slahacku a opatrne zamiesame do pudingu.Natrieme na korpus a rovnomerne uhladime.vidlickou vytvorime na povrchu vzor (vlnky),ozdobime mandarinkami a pokvapkame cokoladkou.Odlozime do chladu.
baby nechajte ho odlezat v ladnicke do druheho dna vtedy je fakt na zozratie....dnes k nam prisli na kavu domaci a poviem vam vypytali si aj duplu co im tak chutilo...samozrejme ja som sa len tesila ze aka som sikulka 😀