Špaldové vianočné oblátky

nenulka
9. nov 2015

Ahojte, robil niekto vianocne oblatky, ci trubicky zo spaldovej muky?

erika04
9. nov 2015

Ja neviem....neprehanate to s tou zdravou stravou trosku? :/
Aspon tie tradicne vianocne oblatky nech su normalne, klasicke. Ved iba dotvaraju atmosferu. A aj tak ich zjes len dve - tri maximalne. To by ti nemalo ublizit.

sardinka335
9. nov 2015

no ...a ,,majonézák,, si spravte z ,,ligth jogurtu,,. 🙂

karolinka2010
9. nov 2015

Baby,neenapadla vas aj taka vec,ze su rodiny,kde maju celiatika?

monicm
9. nov 2015

@erika04 A čo ak to potrebuje zo zdravotných dôvodov? Ja som mala obdobie, kedy mi klasická biela múka nerobila dobre nemohla som ju vôbec jesť, automaticky mi nebolo dobre.

@nenulka Ja byť tebou, tak si nájdem klasický recept a proste len skús nahradiť klasickú múku špaldovou. Zatiaľ som nemala problém pri žiadnom pečení, keď som nahradila klasiku špaldovkou. Je fakt, že oplátky sú asi trošku viac špecifické, ale tak skús len polovičnú dávku a uvidíš, čo to spraví

sardinka335
9. nov 2015

@karolinka2010 aj v špaldovej pšenici je lepok - sice nižší obsah ako v ,,beznej,, muke ale je...ak ma niekto celiakiu tak predpokladam ze sa vyhne aj tej špalde - zicher je zicher a najmä na sviatky ked aj lekari dovolenkuju. Bezlepkove vyrobky ako aj vianočne oblatky su v obchodoch bezne dostupne. Ale ked sa s tým chce niekto ,,crcať,, tak nech. 🙂

meluela
9. nov 2015

@nenulka robila som len klasicke a ide tam t650 muka ktora ma praveze vela lepku a aj s nou to nie vzdy ide dobre. Takze spalda s nizsim obsahom lepku, pripadne este celozrnna je recept na dolepenu hrcu na stroji 🙂 asi by som to neriskovala. Zato do medovnickov sa da nasypat vselico, tie do v pohode daju, tradicne dokonca byvali z raznej muky. Ale nerob ich 100% celozrnne lebo potom su take suche, skor treba dat iny pomer obycajnej a celozrnnej muky.

nenulka
autor
9. nov 2015

No si zlata,ale mame prisnu dietu....takze risknem nejaky klasika receptik a urobim pilotnu minidavku, aby som neplytvala materialom......spalda muka a brezovy cukor , kt. pouzivam su astronomicky drahe 😀 .

gogolienuska
10. nov 2015

@nenulka potom napíš ako dopadli. Ja som si včera od známej požičala kliešte na pečenie oplatok, že vyskúšam piecť A tiež má napadli skúsiť zo spaldovej.

nenulka
autor
10. nov 2015

gogolienuska ,,aj ja som kukala po tych kliestach, len pred nedavnom som kupila el. pekac z Lipovej...uz som skusala nieco popiect.......ale musim prist na chyby,,,,,mozno som mala huste cesto,alebo soj dala vela mlieka, alebo cukru.....uvidim,,,,,,odskusam a dam to sem , slubujem!!! 😝

gogolienuska
10. nov 2015

@nenulka známa mi dala aj recept ku tomu jej overený tak chcem vyskúšať prvú dávku z klasickej múky a potom spaldovej. Ale hovorila mi, že ona každý raz keď začína piecť je prvých pár kusov samé nervacenie A nadavanie. OK ak by som sa skôr K tomu dostala tak napíšem aj ja sem skúsenosť 😉 tak nech sa nám podaria 😉

nenulka
autor
10. nov 2015

vcera mi prislo 30 spaldovej muky,,,,,varim a pecem len z takej.....cez e-shop je to lacnejsie

nenulka
autor
10. nov 2015

Drzim palce ....a cakam na rady 😉

horana
10. nov 2015

Spadla je historicky najrozsirenejsia psenica, biela muka "vystrelok" poslednych par generacii (z ktorych zdravim rozhodne je to na zaplakanie). Na spalde zili od starych egyptanov, grekov, rimanov..az po stredovek kedy svata Hildegarda mala vnuknutie na bozi pokyn vraj ma varit chorym len dietou so spaldy, v praxi tak mnohych vyliecila. Patri medzi nenarocne plodiny, netreba ju hnojit, chranit prehnane pred chorobami, ma specialnu supku ktora ju chrani pred hmyzom aj znecistujucimi latkami, cize netreba pesticidy, ako zdegenerovanu klasicku psenicu, ani geneticky modifikovat. Ma vela bielkovin a malo tukov aj to len nenasytene v zanedbatelnom mnosztve. Je vsak bohata na mineraly, hlavne horcik, vapnik, draslik, fosfor, zinok a vitaminy B1, B2 a PP. Pozitivne posobi na imunitny system. Spalda ma vysoky obsah vlakniny. "Podle některých odborníků má dokonce protirakovinné účinky. V okrajových vrstvách zrn se nachází množství rostlinných estrogenů. Ty mohou působit příznivě při hormonálně předurčených druzích nádorových onemocnění."

Dokonca niektori slabsi celiatici ju mozu. Regulerni celiatici je lepsie ked maju rovno bezlepkove oplatky. My sme zacali ako "modny hit" jest na pokus bezlepkovo, nakolko konecne si niekto vsimol a aj dost literatury vyslo o tom ze vacsina civilizacie nema dost dobre travenie na psenicu a lepok ako taku a prejavi sa to tak po 40 tke, dovtedy telo bojuje, potom polopriznaky celiatika, ktore ale nikoho nenapdne si spojit, a aj ti ktorym celiakia nevyjde ked sa zacnu stravovat ako celiatici, schudnu, prival energie a pod. - mozem potvrdit, konecne mi nic nehnije v crevach, kila sli same dole uplne bez namahy, ja si velmi chvalim. Takze nic proti ked niekto len zo zvyku pozera na vsetko "nove" (skor oprasene stare) ako na modny ironicky hit, je to presne naopak, biela muka je energeticky "odpad" zbaveny vsetkeho cenneho, resp. len pre specialne pripady ked z nejakeho dovodu nie je mozne travit vlakninu a pod.. Nejdem sa pokadit z toho a ked ina nie je zjem aj bielu. Ked mam moznost vyberu,jednoznacne spadlovu alebo bezlepk.. Kto berie spaldovu ako modny vystrelok, len preto ze si zvykol na bielu, nuz lutujem, obera len sam seba. Aj zvyk totiz moze byt na h.... 😠

S potesenim sledujem ze stale viac ludi sa stavia uvedomelejsie k tomu co kladu do zaludka. Vianoce su idealny cas, kedy sa neobjedat tonami klasickych ofarbenych cukrov, margarinov a muk, ale konecne si dopriat nieco pre svoje zdravie (a nemusiet po novom roku vyplakavat ako dat kila dole)..
"Rafinovaná múka, z ktorej sa robí aj biely chlieb, je pre ľudské telo takmer toxická. Bieli sa totiž chlórom a ošetruje brómom, čo je nebezpečné najmä pre štítnu žľazu. Vo výrobku z tejto múky chýbajú vitamíny, minerály, vlákniny a ďalšie potrebné prvky. "

nenulka
autor
10. nov 2015

Milla Horanka......dakujem za obsirne infosky.....si zlata...... priatelovi slo lo zivot......zlcnik, pankreas, zlcovody a neprajem nikomu na svete .....co prezil......viem, že spalda a lepsie cukry a všetko zdrave je drahé......ale dobre si premyslím......co zjem.....mam to odskusane na sebe......aj kila sli dolu, je krajsia pokozka, vlasy, nechty......kazdý sa pýta ako robíme, ked po 40-tke vyzeráme tak ako vyzeráme......no len málokto uverí.....teší ma, že ty si si jedna s tých , co videli a uverili .Budem rada , ked si sem hodíme nejaké tie pikosky......, ja som vcera cez e schop kupila spalda 100% muku hladku, polohr.aj hrubú od PD Sokolce.....majú aj 1kg aj 5kg balenia.....100% je kvalitnejsia podla mna ako spaldova celozrnna ....Ahoj...

nenulka
autor
10. nov 2015

A mam zarobene cesto na oblatky......takze s rasdostou nahlasim svoj uspech ci nebodaj neuspech milé zdravožienky 😝 .

siska53
10. nov 2015

@nenulka a nedaju sa niekde kupit v bioobchode? My tiez nerobime,mama kupuje od znamej,ale ta robi a bielej muky.
Ja spaldovu ci psenovu muku pouzivam do bezneho pecenia,na oplatky si netrufam.🙂 robila som z nej i knedlu,ale kysnute ja robim malokedy,skor len kvoli drahemu obcas.
Ja tiez ked sa da,obmedzujem bielu muku,lebo mi casto byva tazko. No zial,je to vsetko drahe,tak to robim len tak pol na pol. Trstinovy cukor,obcas mavame aj xylitol.
Chapem,ze kvoli zdravotnemu stavu nic ine casto neostane,len siahnut aj hlbsie do penazenky,u nas v rodine ma muzi maju pomaly za blazna,ale moja mama i svokra su viac otvorene a menej sladia a aj inu muku ako bielu pouziju. Vyskusala som i ovsennu ci pohankovu a i amarantovu muku. Deti nebrblu,su male a su zvyknute i na pseno,pohanku ci quinoy i kukuricnu kasu. Napriek tomu by to este vylepsenia chcelo,len nemam v tomto oporu u muzskej casti rodiny.

nenulka
autor
10. nov 2015

no ja mam chvalabohu oporu u gazdu......lebo som písala prečo......a skôr deti odmietajú zdravé veci.....tak robím kompromisy ako sa dá......., niekedy schvalne kupim len spaldove pecivo a len biele jogurty, ktoré si musí napr. ml. syn farbit dom. dzemom, ktorý som samozrejme urobila so steviou, alebo prinajhorsom s fruktozovym cukrom ....

ali223
10. nov 2015
Používateľ ali223 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ali223.

to aj take vyrabaju?

nenulka
autor
10. nov 2015

niekde som citala, ze vyrabaju a predavaju, ale ja to chcem urobit sama doma.......skusim.....

nenulka
autor
11. nov 2015

Ahojte dievcata, posielam foto mojich spalda vianocných prvotín, nie sú idálne, ale za to velmi chutné, robila som ich s láskou.....najviac chutili nasmu psikovi Bubinovi.
Ak chcete, tu je receptura: 1l voda,2dcl mlieko, 5 dkg klass. roztopene maslo,2 zltka,3PL krys cukor,3 vanilky,60 dkg muka.
Toto je recept od mojej sikovnice kamosky, ktorá ich pečie s klass. muky T650 a klass. cukru. Ja som použila 100% bielu spaldovu a brezovy cukor a tú celú masu som este riedila vodou, lebo spalda je hutnejšia a pije dost vody......Tato , syn a psík si chválili, že možem robit dalej....Tak skusajte , nebojte sa , robia sa excelentne, 😎 .Vidim, ze fotka je hore nohami.....ale myslím, že Vám to nevadí!!!!!

cia30
13. nov 2016

Tomuto receptu sa tesim,skusim!!

kinga10
Autor odpoveď zmazal
Zobraz