icon

Špeciality z regiónov

avatar
lussy23
2. apr 2013

Dúfam, že mi túto tému nezamknú. Podobnú som tu nevidela. Rada by som spoznala a vyskúšala špeciality z rôznych regionov. Keďže sú tu žienky aj z iných kútov sveta, rada prijmem aj ich regionálne jedlá. Podelte sa aj vy o jedlá z regiónu alebo z mesta, v ktorom bývate, alebo z neho pochádzate alebo z neho pochadzajú vaši manželia. 🙂

avatar
lussy23
autor
2. apr 2013

Táto téma mi ja pomôže pri jednej maturitnej otázke, ktorá je zameraná na špeciality.

avatar
katecameron
2. apr 2013

gemerske gulky robievala moja stara mati a robí ich aj moja mama no ja ich robit neviem 😒 zrejme preto ze uz nebyvam v RA

avatar
lussy23
autor
2. apr 2013

@katecameron čo je to RA?

avatar
aadulik2110
2. apr 2013

@lussy23 u nás sú také špeci názvy, ale aspoň 2, čo robila moja babka - zašubraný regiment (halušky s lekvárom a makom) a tzv. šumajster (ryža s fazuľou a slaninkou). To prvé jedlo robievam aj ja, ale to druhé... nakoľko strukoviny nemusím, tak nerobiem, ale moja mama robí obmenu tohto, čo u nás ľudia zase nazývajú Židovské jedlo (nakoľko sme mali v meste dosť silnú židovskú komunitu pred 2. sv. vojnou) a to je skoro to isté ako šumajster ale namiesto fazule sa dáva šošovica.

avatar
katecameron
3. apr 2013

@lussy23 Revuca-Gemer

avatar
aurelkan
10. apr 2013

Dnes som robila ceske krkonosske kyselo. Polievka bol super, z praveho kvasku (nie drozdie).

Kvásek (asi tři lžíce)dáme do hrnku s 1 l vody.Do hrnce dáme zpěnit cibulku,trochu kořenové zeleniny,houby,osmahneme,a zalijeme vodou,do které přidáme na kostičky nakrájené brambory a namočený kvásek.Osolíme,přidáme drcený kmín a uvaříme do měkka.Pak rozšleháme ve smetaně trochu hladké mouky a zavaříme.Nakonec zašleháme vejce.Někdo dává vejce smažená...Dobrou chuť!!!!