Špeciality z regiónov
Dúfam, že mi túto tému nezamknú. Podobnú som tu nevidela. Rada by som spoznala a vyskúšala špeciality z rôznych regionov. Keďže sú tu žienky aj z iných kútov sveta, rada prijmem aj ich regionálne jedlá. Podelte sa aj vy o jedlá z regiónu alebo z mesta, v ktorom bývate, alebo z neho pochádzate alebo z neho pochadzajú vaši manželia. 🙂
gemerske gulky robievala moja stara mati a robí ich aj moja mama no ja ich robit neviem 😒 zrejme preto ze uz nebyvam v RA
@katecameron čo je to RA?
@lussy23 u nás sú také špeci názvy, ale aspoň 2, čo robila moja babka - zašubraný regiment (halušky s lekvárom a makom) a tzv. šumajster (ryža s fazuľou a slaninkou). To prvé jedlo robievam aj ja, ale to druhé... nakoľko strukoviny nemusím, tak nerobiem, ale moja mama robí obmenu tohto, čo u nás ľudia zase nazývajú Židovské jedlo (nakoľko sme mali v meste dosť silnú židovskú komunitu pred 2. sv. vojnou) a to je skoro to isté ako šumajster ale namiesto fazule sa dáva šošovica.
@lussy23 Revuca-Gemer
Dnes som robila ceske krkonosske kyselo. Polievka bol super, z praveho kvasku (nie drozdie).
Kvásek (asi tři lžíce)dáme do hrnku s 1 l vody.Do hrnce dáme zpěnit cibulku,trochu kořenové zeleniny,houby,osmahneme,a zalijeme vodou,do které přidáme na kostičky nakrájené brambory a namočený kvásek.Osolíme,přidáme drcený kmín a uvaříme do měkka.Pak rozšleháme ve smetaně trochu hladké mouky a zavaříme.Nakonec zašleháme vejce.Někdo dává vejce smažená...Dobrou chuť!!!!

Táto téma mi ja pomôže pri jednej maturitnej otázke, ktorá je zameraná na špeciality.